Tomatensoep
Tomatensoep! Een klassieke soep op basis van tomaten en kippenbouillon. Het recept is makkelijk, aanpasbaar en wordt gesmaakt door jong en oud!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 3 stuks rode ui
- 2 stuks wortel
- 2 teentjes knoflook
- 1 stengel soepselder
- 2 el olijfolie
- 1 stuk bouquet garni (tijm, laurier en peterselie)
- 1 kg trostomaten (of andere soorten naargelang je aanbod of smaak)
- wat peper van de molen
- wat zout
- 400 gr tomatenblokjes uit blik
- 360 gr passata
- wat water (om je blik uit te spoelen)
- 2 L kippenbouillon
Instructies
- We gaan een tomatensoep maken!
- Versnijd 3 stuks rode ui in blokjes, samen met 2 stuks wortel en 2 teentjes knoflook.3 stuks rode ui, 2 stuks wortel, 2 teentjes knoflook
- Neem een braadpan en verhit 2 el olijfolie in de pan.2 el olijfolie
- Voeg de blokjes ui, wortel en knoflook toe, gevolgd door 1 stengel soepselder die je ook in blokjes hebt gesneden.1 stengel soepselder
- Maak nu 1 stuk bouquet garni met wat peterselie, tijm en laurierblaadjes, en voeg deze toe aan je groenten in je braadpan. Stoof alles aan op een zacht vuur.1 stuk bouquet garni
- Versnijd dan 1 kg trostomaten in kleinere stukken en voeg deze toe aan je pan.1 kg trostomaten
- Stoof het geheel verder aan op een zacht vuur.
- Kruid ondertussen al eens met wat peper en wat zout.wat peper, wat zout
- Voeg dan 400 gr tomatenblokjes uit blik en 360 gr passata toe, spoel de blikken of potten uit met wat water en voeg dit bij de groenten.400 gr tomatenblokjes uit blik, 360 gr passata, wat water
- Stoof het geheel nog wat verder aan.
- Voeg dan 2 L kippenbouillon toe en breng het geheel al roerend aan de kook.2 L kippenbouillon
- Ondertussen bakken we de gehaktballetjes al even aan. Neem een koekenpan en smelt er 1 el roomboter in.1 el roomboter
- Wacht tot de boter schuimt en bak 400 gr vleesballetjes erin aan.400 gr vleesballetjes
- Zet het vuur onder je tomatensoep ondertussen wat lager, en leg het deksel op je soep. Laat de soep zeker zo'n 20 minuten zachtjes koken onder deksel.
- Zet de vleesballetjes wanneer ze gebakken zijn even opzij en van het vuur.
- Haal dan het deksel van de soep, kook ze opnieuw goed op en verwijder de bouquet garni uit de soep.
- Mix de soep nu grondig met een staafmixer.
- Kook de soep nu opnieuw op en schuim ze af met een soeplepel of schuimspaan.
- Voeg dan je vleesballetjes toe aan de soep en laat het geheel nog heel even zachtjes koken.
- Kruid dan de tomatensoep af met wat peper en wat zout.wat peper, wat zout
- Je tomatensoep is klaar! Serveer in een soepkom en werk af met wat bieslook en wat basilicum.wat bieslook, wat basilicum
- Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Tomatensoep.
Wie lust er nu geen tomatensoep? Ons recept is een klassieker dat makkelijk aanpasbaar is naargelang je eigen voorkeur of wat je in aanbieding hebt in je koelkast. De basis voor de soep zijn tomaten en kippenbouillon, maar ook hierin kan je variëren! Het recept toont aan dat tomatensoep maken helemaal niet zo moeilijk is!INFO EN TIPS :
- In het recept gebruiken we rode ui. Vervang dit gerust door gewone ui of zelfs sjalotten. Zelf kijken we welke uien we nog hebben, en welke de eerste zijn die we best gebruiken.
- De wortel schillen we niet. We spoelen ze wel onder koud stromend water, maar het liefst gebruiken we alles van de groente. Laat die vezels en vitaminen maar in de soep gaan.
- In het recept gebruiken we selder die we al gesneden in de vriezer hadden zitten. Natuurlijk kan je ook verse selder gebruiken, en of je nu witte, bleek of groene selder gebruikt hangt af van je voorkeur. Let wel, indien je groene selder gebruikt zal bij het mixen je soep wat anders kleuren.
- Ook de tomaten die je gebruikt om je tomatensoep te maken kan je makkelijk aanpassen. In het recept gebruiken we wat trostomaten, snoeptomaatjes en wat San Marzano tomaten. Dit combineren we met tomaten uit blik en passata. Wil je nu tomatensoep maken met enkel verse tomaten, laat je niet tegenhouden, laat de bliktomaten en passata weg, en verdubbel op z'n minst de hoeveelheid verse tomaten. Let wel, je soep kan hierdoor wat lichter kleuren.
- Wat je zou kunnen doen indien je enkel verse tomaten gebruikt is een klein blikje tomatenpuree toevoegen wanneer je basisgroenten zijn aangestoofd. Voeg dan je tomatenpuree toe en laat hem even meebakken en stoven zodat de zurigheid verdwijnt. Voeg dan je verse tomaten toe en werk het recept verder af zoals omschreven.
- Meer weten over tomaten?
- Naar de afwerking! Hier gebruiken we vleesballetjes, wat verse bieslook en een paar blaadjes basilicum. Tomatensoep met balletjes smaakt nog steeds altijd beter voor ons, en zo kunnen we de soep ook bekijken als een echte 'maaltijdsoep'. Maar het is een optionele toevoeging. Laat de balletjes weg indien je wenst, net als de verse kruiden. Wij houden van de smaak van bieslook en basilicum, maar wat verse oregano, salie of peterselie smaakt evenzeer. Of je laat de kruiden simpelweg uit je soep indien je dit niet zou lusten.
- Ook de soepballetjes die we gebruiken hadden we nog op voorraad in de vriezer. Deze kan je natuurlijk ook op het moment zelf maken! Onze werkwijze en recept kan je terugvinden in onze receptenbundel.
- Zelf houden we ervan om de soepballetjes aan te bakken in de pan nadat ze gepocheerd zijn in kippenbouillon. Dit is geen must! Je kan de balletjes ook rechtstreeks pocheren in je tomatensoep indien je dat wenst.
- Het is wel noodzakelijk dat je de soep goed mixt. Een degelijke hand of staafmixer is hiervoor nodig! Indien je nog op zoek bent naar een degelijk exemplaar dan kunnen we je de Braun staafmixer aanraden! Het is een goede mixer die we zelf gebruiken. Mixen, hakken, kloppen...hij kan het allemaal en bij juist gebruik gaat hij jaren mee. Zelfs je eigen mayonaise maken is hiermee een koud kunstje!
- In het recept zeven we onze tomatensoep niet. Wil je een fijnere soep bekomen (van structuur), zeef dan de soep door een fijne zeef in een andere braadpan. Kook erna je soep even terug op, schuim ze opnieuw af en je hebt een verfijnde tomatensoep. De (optionele) vleesballetjes voeg je dan ook pas toe na het zeven natuurlijk.
- Wil je een tomatenroomsoep? Voeg dan een scheutje room toe aan je soepkom vlak voor je de soep serveert.
- Om deze tomatensoep te maken, maar ook voor andere soepen of stoofschotels is een degelijke braadpan onontbeerlijk. Heb je nog geen goede braad of stoofpan in huis, dan kunnen we je de BK-braadpan aanraden! Voor ons net zo goed als de braadpannen van andere gekende merken die op z'n minst het dubbele in aankoopprijs zijn. Gebruik de pan wel zoals het moet, en vooral NOOIT in de vaatwasser afwassen!
- Een volgende en belangrijke tip! Maak je tomatensoep op voorhand. Laat ze na de bereiding volledig afkoelen en bewaar ze afgesloten in de koelkast. De dag nadien zijn de smaken nog meer uitgesproken. Je soep smaakt nog beter!
- De tomatensoep kan je gerust zo'n 3 dagen goed afgesloten bewaren in je koelkast, of je portioneert ze en kan zo tot 6 maanden in je vriezer.
- Daarom, verdubbel of verdrievoudig gerust de ingrediënten, maak voldoende en leg een voorraad aan voor in je vriezer. Zo heb je altijd een lekkere tomatensoep bij de hand.
- Om de soep te bewaren gebruiken wij goed afsluitbare bewaardozen. Dit zijn doosjes die we absoluut kunnen aanraden om je soep, saus of eender welke bereiding of restjes te bewaren.
- De kippenbouillon kan je makkelijk zelf maken met ons recept. Moest je nu geen tijd hebben om verse kippenbouillon te maken dan kan je natuurlijk ook bouillonblokjes gebruiken. Los 1 bouillonblokje op per liter water.
- Meer weten over bouillonblokjes en het onstaan van Liebig?
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Tomatensoep
Serving Size
250 ml
Amount per Serving
Calories
316
% Daily Value*
Fat
19
g
29
%
Saturated Fat
6
g
38
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
9
g
Cholesterol
47
mg
16
%
Sodium
493
mg
21
%
Potassium
1003
mg
29
%
Carbohydrates
20
g
7
%
Fiber
3
g
13
%
Sugar
11
g
12
%
Protein
17
g
34
%
Vitamin A
1437
IU
29
%
Vitamin C
28
mg
34
%
Calcium
54
mg
5
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.