Scampi diabolique
Scampi diabolique! De klassieker gemaakt met een Mexicaanse twist! Voor de liefhebbers van een keuken met pit!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de scampi.
- 32 stuks stuks scampi gepeld en ontdaan van het darmkanaal (ASC label, maat 16/20, Easy Peel, real count)
- wat zout
- wat zwarte peper van de molen
- 1 tl chilipoeder
- 1 el olijfolie
Voor de saus.
- 2 el olijfolie
- ½ groene paprika in blokjes (brunoise)
- ½ rode paprika in blokjes (brunoise)
- 1 ui in fijne blokjes
- 1 stuk jalapeno peper in fijne blokjes (of gebruik voorgesneden jalapeno)
- 4 teentjes knoflook gesnipperd (of door de lookpers)
- ¼ tl oregano gedroogd (of vers)
- ¼ tl tijm gedroogd (of vers)
- 60 ml tequila ( of droge witte wijn als je dit liever hebt)
- 120 ml kippenbouillon
- 1 blik tomatenblokjes San Marzano, 400gr
- 1 el peterselie gesnipperd en vers
Instructies
- We maken scampi diabolique met een twist.
Maak je scampi proper.
- Leg je scampi in een mengkom en zet ze onder in koud tot lauw water zodat ze ontdooien.32 stuks stuks scampi
- Indien je de scampi gekocht hebt die we je aanraden hoef je ze enkel nog te pellen. Heb je een andere soort, dan zal je ook het darmkanaal nog moeten verwijderen.
- Spoel je scampi nog eens goed af onder koud stromend water, giet ze af en dep ze zo droog mogelijk met wat keukenpapier! (Dit is belangrijk voor het eindresultaat! Maak je scampi zo droog mogelijk!)
- Leg ze dan appart in een mengkom.
- Tip : De schillen kan je eventueel gebruiken voor een bouillon te maken, gooi ze misschien niet dadelijk weg.
- Meng de scampi met 1 el olijfolie, wat zout, peper en chilipoeder.wat zout, wat zwarte peper, 1 tl chilipoeder, 1 el olijfolie
Versnijd je groenten.
- Versnijd je ui, groene en rode paprika in blokjes. Zet klaar in een kommetje.1 ui, ½ groene paprika, ½ rode paprika
- Snijd ook je jalapeno peper in stukjes.1 stuk jalapeno peper
- Pel de knoflook alvast en leg hem klaar met je lookpers. (Indien je geen lookpers hebt, versnijd je de knoflook ook in kleine snippers.)4 teentjes knoflook
- Versnipper alvast je peterselie en zet deze klaar.1 el peterselie
De saus voor de scampi diabolique.
- Verhit een grote koekenpan op een matig vuur en voeg 2 eetlepels olijfolie toe.2 el olijfolie
- 4 teentjes knoflook, 1 stuk jalapeno peper, ¼ tl oregano, ¼ tl tijm, 1 ui
- Stoof dit geheel zachtjes aan tot de uien zacht en glazig zijn.
- Let op! Ze mogen niet kleuren!
- Voeg de paprika's toe en bak ze 1 minuut mee.½ groene paprika, ½ rode paprika
- Zet het vuur hoger en voeg tequila, kippenbouillon, het blik tomatenblokjes en wat zout naar smaak toe.60 ml tequila, 120 ml kippenbouillon, 1 blik tomatenblokjes, wat zout
- Breng het geheel aan de kook, zet je vuur lager en laat het tomatenmengsel inkoken tot het licht is ingedikt en de meeste vloeistof is verdampt. (Ongeveer 8 tot 10 minuten)
Bak je scampi.
- Zet je andere pan op een hoog vuur.
- Wacht tot je pan voldoende heet is!
- Voeg de Scampi in één laag toe aan de pan.
- Bak 2 minuten, zonder de scampi te bewegen.
- Draai de garnalen om en bak ze opnieuw 1 tot 2 minuten tot ze net gaar zijn.
- Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.
- Tip: Zorg dat je scampi bakken! Leg je pan niet overvol! Is je pan te klein om alle scampi in 1 keer te bakken? Doe het dan in 2 of zelfs 3 keer. Zorg dat de garnalen bakken en niet koken want dan krijg je rubber!
Afwerking.
- Wanneer het meeste vocht uit je Diabolique saus ingekookt is voeg je de gebakken scampi toe aan de saus.
- Roer voorzichtig en kook het geheel door tot de garnalen door en door warm zijn (1 tot 2 minuten).
- Kruid eventueel af naar smaak met zout en peper.
- Zet je vuur uit en haal de pan van je vuur.
- Bestrooi de garnalen met de vers gesnipperde peterselie.1 el peterselie
- Je scampi diabolique met Mexicaanse twist is klaar.
- Serveer in een voorverwarmd diep bord.
- Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Scampi Diabolique.
Scampi diabolique is een snel en vurig gerecht voor liefhebbers van een pittige keuken! We maken hier niet de oorspronkelijke of klassieke versie! Geen room, maar wel een rustieke tomatensaus met een Mexicaanse twist. Klaar in slechts 30 minuten!INFO EN TIPS :
- Dit gerecht is pittig! Wil je het zachter van smaak? Laat dan het chilipoeder weg, of laat de jalapeno peper uit de saus.
- Je kan gerust variëren met de ingrediënten. Laat bijvoorbeeld wat jonge bladspinazie smelten in de saus of gebruik wat aubergine of courgette.
- Indien gewenst, voeg gerust wat culinaire room toe aan je saus.
- Hou je niet zo van tequila? Vervang hem door droge witte wijn, of zelfs vodka of cognac. Géén liefhebber van alcohol? Laat hem dan simpelweg weg uit de saus.
- Indien je graag nog wat extra smaak van de garnalen in je saus wil zou je ook de garnaalpellen kunnen meestoven met je ui, en na het aanbakken het goedje flamberen met de tequila. Voeg erna dan de rest van de ingrediënten bij. Zorg er wel voor dat je na het inkoken de pellen verwijderd uit je saus.
- Dit gerecht is lekker met brood of toast, maar smaakt evenzeer met gestoomde rijst of pasta. Linguine is hier zeker op z'n plaats.
- Méér weten over scampi?
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Scampi diabolique
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
152
% Daily Value*
Fat
8
g
12
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
5
g
Cholesterol
11
mg
4
%
Sodium
106
mg
5
%
Potassium
221
mg
6
%
Carbohydrates
10
g
3
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
6
g
7
%
Protein
3
g
6
%
Vitamin A
784
IU
16
%
Vitamin C
37
mg
45
%
Calcium
32
mg
3
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.