Penne arrabiata met spek - snel en makkelijk!
Dit is ons recept voor penne arrabiata pasta met spek! Makkelijk te maken en snel klaar!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor je arrabiata saus
- 1 ui (dik)
- 30 ml olijfolie
- 3 knoflookteentjes
- 300 gr gerookt spek
- 500 gr penne
- 25 gr arrabiata kruiden
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 suikerklontje
- 400 gr tomatenpulp san marzano - blik
- 400 ml passata
Voor je kruidenboter bij het lookbrood.
Instructies
- We maken penne arrabiata met spek.
- Verzamel al je ingrediënten, maak alvast je ui en knoflookteentjes proper, versnijd je spek in reepjes en zet alvast een pan met water op je vuur om de pasta te koken.1 ui, 3 knoflookteentjes, 300 gr gerookt spek
- Warm je oven voor op 180°C om je ciabatta brood af te bakken.
- Snipper de ui op een snijplank.
- Bak dan je ciabatta brood al voor in de oven.1 ciabattabrood
- Zet een pan op een middelmatig vuur en voeg de olijfolie eraan toe.30 ml olijfolie
- Fruit de spekreepjes en de ui zachtjes aan.
- Zet een sauspan op het vuur en smelt er zachtjes de boter in.150 gr roomboter
- Breng inmiddels ook je water voor de pasta aan de kook en voeg zout toe aan het water net voor je de pasta gaat koken.wat zout
- Voeg de penne toe aan het kookwater, roer hem even door en laat de pasta "al dente" koken.500 gr penne
- Haal 3 teentjes knoflook door je knoflookpers en voeg ze toe aan het spek en de ui.
- Meng het geheel goed door elkaar en laat alles nog even verder stoven.
- Voeg dan 3el arrabiata kruiden toe en meng.25 gr arrabiata kruiden
- Doe 1 kippenbouillonblokje bij in de pan.1 kippenbouillonblokje
- Vul aan met je tomatenpulp en passata.400 gr tomatenpulp, 400 ml passata
- Spoel de blikken of het flesje uit met een minimum hoeveelheid water en voeg dit ook toe aan je pan.
- Leg er 1 suikerklontje bij, dit breekt de 'zurigheid' wat.1 suikerklontje
- Meng alles goed onder elkaar en laat de arrabiata saus zachtjes verder sudderen op het vuur terwijl je met regelmaat roert.
Maak je kruidenboter.
- Ondertussen is je boter gesmolten. Zet je vuur onder de boter uit.
- Voeg peper en zout toe aan de boter en pers er 2 knoflookteentjes in die je door de knoflookpers haalt.wat peper, wat zout, 2 knoflookteentjes
- Pluk wat verse peterselie, hak hem fijn en voeg ook toe aan je boter.wat peterselie
- Meng alles door elkaar. Zo heb je kruidenboter die we gebruiken bij de ciabatta.
Werk de pasta af.
- Voeg dan ook 1 soeplepeltje pastawater toe aan je saus zodat deze minder fel inkookt. Het zetmeel in het water zal ook zorgen voor binding en maakt dat de saus beter aan je pasta zal kleven.
- Haal dan je ciabatta uit de oven, hij is voorgebakken. Snijd het brood in met een broodmes maar zorg ervoor dat je de snedes niet te diep maakt. Zo krijg je ingesneden brood maar blijft het toch nog 1 geheel.
- Verdeel nu je kruidenboter over het brood, en ga met je borsteltje ook tussen de snedes in.
- Leg dan het brood terug op een bakplaat en bak het brood nog een 5 minuutjes verder af in je oven.
- Zet een nieuwe pan op een zacht vuur en warm ze op. Hevel wat van de saus naar de pan en schep je 'al dente" penne over naar de pan.
- Tip: Zorg dat je pan voldoende groot is zodat al je pasta in de pan kan.
- Nu meng je pasta met de saus en laat je hem nog heel even sudderen zodat hij nog ietsje verder gaat en de saus ook kan opnemen.
- Neem een voorverwarmd pastabord en schep de penne in je bord.
- Lepel er wat extra saus over en werk af met wat gesnipperde basilicum.4 blaadjes basilicum
- Haal je lookbrood uit de oven.
- Rasp wat verse parmezaanse kaas over de penne, plaats een takje basilicum er bovenop en serveer met wat stukjes van je knoflookbrood.wat Parmezaanse Kaas, 1 takje basilicum
- Je penne arrabiata met spek is klaar! Snel en makkelijk! Smakelijk!!
RECEPT VIDEO
Notities
Ons snelle recept voor penne arrabiata met spek.
Pasta is altijd een goede keuze om de honger te stillen. En met ons recept zet je een lekkere maaltijd op tafel die gesmaakt wordt door jong en oud. Snel klaar, makkelijk te maken en oh zo lekker. Voor ons is deze pasta een gerecht wat met regelmaat gemaakt wordt. Zowel wij als onze dochters lusten dit maar al te graag. Het knoflookbrood erbij maakt het af, en zorgt er voor dat je met 1 bord voldoende hebt voor een volwaardige maaltijd.INFO EN TIPS :
- Kook je pasta altijd in ruim voldoende "gezouten water". De maatstaf is 1l water per 100gr gedroogde pasta. Het zout voeg je toe aan het water net voor je de pasta kookt. Gebruik liefst grof zeezout en in een verhouding van 10gr zout per liter water.
- In Italië worden veel tomaten uit blik gebruikt. Voor soepen, sauzen, vullingen, noem maar op.Wij gebruiken ze ook vaak, lekker makkelijk, dus waarom ook niet? Het enige punt is dat er maar één soort bestaat die van enorm goede kwaliteit zijn: de San Marzano tomaten.
- Meer weten over tomaten?
- Penne Rigate is een geribbelde"pijpjes"pasta . De ribbels zorgen voor een betere saus-opname door de pasta.
- Natuurlijk kan je dit gerecht ook maken met andere pastasoorten. Meer weten over pasta?
Pasta Maken: Een Complete Gids voor Zelfgemaakt Pastadeeg.Ooit wel eens gedacht om zelf pasta te maken? Weet je niet waar te beginnen? In deze gids laten we je zien hoe je vers en zelfgemaakt pastadeeg kan maken met slechts twee ingrediënten: bloem en eieren. Maar hoe begin je er aan? Wat heb je nodig? Hoe kan je het bewaren? Wel, hier volgt een gids om zelf je pasta te maken...
- Een knoflookbrood maakt het gerecht af, en toegeven, het smaakt gewoon ok zoveel beter. In het recept zie je hoe we de kruidenboter zelf maken. Dit is één manier, maar je kan kruidenboter op wel andere manieren maken. Benieuwd naar kruidenboter en wat je er allemaal mee kan doen?
Kruidenboter! Smaakmaker en een eenvoudige luxe in de keuken.Kruidenboter, vaak gezien als een simpele toevoeging aan maaltijden, is eigenlijk een veelzijdig en smaakvol product. Het combineert ongezouten boter met een mix van verse of gedroogde kruiden en soms andere toevoegingen zoals knoflook, citroenschil, of kruiden. Dit maakt het een uitstekende begeleider voor vele gerechten.
- Bouillonblokjes zijn makkelijk in gebruik en zorgen voor die extra smaak waarnaar je op zoek bent. We hebben niet altijd de tijd om aan de slag te gaan met verse bouillon, dus ook wij hebben ze standaard in onze voorraadkast. Ook in de saus voor onze pasta zijn ze een welgekomen toevoeging. Meer weten over bouillonblokjes?
Keukentools en hulpjes :
- Een degelijke snijplank is een absolute must in je keuken. Onmisbaar wanneer je dagelijks in je keuken bezig bent. De plank die wij gebruiken is de houten snijplank van VDN. Topmateriaal, enkel moet je ze wel met reglamaat onderhouden met snijplankolie. Moest je nog op zoek zijn, dan kunnen we je deze plank enkel maar aanraden.
- Meer weten over snijplanken?
De snijplank! Een onmisbare keukenhulp voor de thuiskok!Als foodie weet je ongetwijfeld dat een goede snijplank de basis vormt van elke succesvolle keukenervaring. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of gewoon graag wat lekkere maaltijden bereidt, de snijplank is een onmisbaar instrument dat een centrale rol speelt in de keuken. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door de wereld van snijplanken.
- Een knoflookpers is nog zo'n hebbeding wat we hier bijna dagelijks gebruiken. Ook voor onze penne arrabiata met spek is ze zo handig in gebruik. Al geruime tijd gebruiken wij de knoflookpers van OXO. Dit kan je ook nagaan in onze video's op ons youtube kanaal. Van de vele knoflookpersen die we ooit gebruikt hebben spant deze echt wel de kroon! Topmateriaal! (Let wel op, zet ze nooit in je vaatwasmachine! Dit is nefast! )
- Een keukenborsteltje mag ook niet ontbreken in je arsenaal. Een kleine investering in een goede keukenborstel brengt je heel ver. We gebruiken de siliconen versie van Belluci. Dit is een oudere versie, dus je kan nagaan hoe lang het al meegaat. Kan zo in de vaatwasser en is makkelijk in gebruik. Nog op zoek naar een degelijke keukenborstel? Dan is dit een aanrader!
- Een handrasp. Kaas, kruiden, schil, gember, knoflook, ... met een degelijke rasp ben je ver vooruit. De Parmezaanse kaas die we over onze penne arrabiata strooien is vrij hard van structuur maar met deze rasp is het een koud kunstje. Moest je nog op zoek zijn, dan is deze handrasp een absolute aanrader. (Tip : hier opnieuw, ondanks dat heel veel producten aangeven dat ze vaatwassermachine bestendig zijn doe je dit best niet. Spoel ze gewoon af onder stromend water en maak ze zo proper. Dit komt je materiaal enkel maar ten goede! De producten voor in de vaatwasser zijn te sterk en gaan na verloop van tijd je materiaal aantasten. Ook komt in de machine je rasp in aanraking met andere materialen waardoor de tandjes van de rasp beschadigd kunnen worden.)
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Penne arrabiata met spek - snel en makkelijk!
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
1476
% Daily Value*
Fat
71
g
109
%
Saturated Fat
31
g
194
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
8
g
Monounsaturated Fat
26
g
Cholesterol
130
mg
43
%
Sodium
1717
mg
75
%
Potassium
1286
mg
37
%
Carbohydrates
174
g
58
%
Fiber
12
g
50
%
Sugar
16
g
18
%
Protein
40
g
80
%
Vitamin A
1768
IU
35
%
Vitamin C
26
mg
32
%
Calcium
215
mg
22
%
Iron
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
Lekker!