Penne arrabiata met spek – snel en makkelijk!

Penne arrabiata met spek - ons recept - snel en makkelijk.

Penne arrabiata met spek - snel en makkelijk!

Dit is ons recept voor penne arrabiata pasta met spek! Makkelijk te maken en snel klaar!
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 30 minutes
Course Hoofdgerechten, pastagerechten
Cuisine Italiaans, Pasta
Servings 4 personen
Calories 1476 kcal

Ingrediënten
  

Voor je arrabiata saus

Voor je kruidenboter bij het lookbrood.

  • 1 ciabattabrood afbak
  • 150 gr roomboter
  • 2 knoflookteentjes
  • wat peper
  • wat zout
  • wat peterselie vers

Afwerking

Instructies
 

  • We maken penne arrabiata met spek.
  • Verzamel al je ingrediënten, maak alvast je ui en knoflookteentjes proper, versnijd je spek in reepjes en zet alvast een pan met water op je vuur om de pasta te koken.
    1 ui, 3 knoflookteentjes, 300 gr gerookt spek
  • Warm je oven voor op 180°C om je ciabatta brood af te bakken.
  • Snipper de ui op een snijplank.
  • Bak dan je ciabatta brood al voor in de oven.
    1 ciabattabrood
  • Zet een pan op een middelmatig vuur en voeg de olijfolie eraan toe.
    30 ml olijfolie
  • Fruit de spekreepjes en de ui zachtjes aan.
  • Zet een sauspan op het vuur en smelt er zachtjes de boter in.
    150 gr roomboter
  • Breng inmiddels ook je water voor de pasta aan de kook en voeg zout toe aan het water net voor je de pasta gaat koken.
    wat zout
  • Voeg de penne toe aan het kookwater, roer hem even door en laat de pasta "al dente" koken.
    500 gr penne
  • Haal 3 teentjes knoflook door je knoflookpers en voeg ze toe aan het spek en de ui.
  • Meng het geheel goed door elkaar en laat alles nog even verder stoven.
  • Voeg dan 3el arrabiata kruiden toe en meng.
    25 gr arrabiata kruiden
  • Doe 1 kippenbouillonblokje bij in de pan.
    1 kippenbouillonblokje
  • Vul aan met je tomatenpulp en passata.
    400 gr tomatenpulp, 400 ml passata
  • Spoel de blikken of het flesje uit met een minimum hoeveelheid water en voeg dit ook toe aan je pan.
  • Leg er 1 suikerklontje bij, dit breekt de 'zurigheid' wat.
    1 suikerklontje
  • Meng alles goed onder elkaar en laat de arrabiata saus zachtjes verder sudderen op het vuur terwijl je met regelmaat roert.

Maak je kruidenboter.

  • Ondertussen is je boter gesmolten. Zet je vuur onder de boter uit.
  • Voeg peper en zout toe aan de boter en pers er 2 knoflookteentjes in die je door de knoflookpers haalt.
    wat peper, wat zout, 2 knoflookteentjes
  • Pluk wat verse peterselie, hak hem fijn en voeg ook toe aan je boter.
    wat peterselie
  • Meng alles door elkaar. Zo heb je kruidenboter die we gebruiken bij de ciabatta.

Werk de pasta af.

  • Voeg dan ook 1 soeplepeltje pastawater toe aan je saus zodat deze minder fel inkookt. Het zetmeel in het water zal ook zorgen voor binding en maakt dat de saus beter aan je pasta zal kleven.
  • Haal dan je ciabatta uit de oven, hij is voorgebakken. Snijd het brood in met een broodmes maar zorg ervoor dat je de snedes niet te diep maakt. Zo krijg je ingesneden brood maar blijft het toch nog 1 geheel.
  • Verdeel nu je kruidenboter over het brood, en ga met je borsteltje ook tussen de snedes in.
  • Leg dan het brood terug op een bakplaat en bak het brood nog een 5 minuutjes verder af in je oven.
  • Zet een nieuwe pan op een zacht vuur en warm ze op. Hevel wat van de saus naar de pan en schep je 'al dente" penne over naar de pan.
  • Tip: Zorg dat je pan voldoende groot is zodat al je pasta in de pan kan.
  • Nu meng je pasta met de saus en laat je hem nog heel even sudderen zodat hij nog ietsje verder gaat en de saus ook kan opnemen.
  • Neem een voorverwarmd pastabord en schep de penne in je bord.
  • Lepel er wat extra saus over en werk af met wat gesnipperde basilicum.
    4 blaadjes basilicum
  • Haal je lookbrood uit de oven.
  • Rasp wat verse parmezaanse kaas over de penne, plaats een takje basilicum er bovenop en serveer met wat stukjes van je knoflookbrood.
    wat Parmezaanse Kaas, 1 takje basilicum
  • Je penne arrabiata met spek is klaar! Snel en makkelijk! Smakelijk!!

Video

YouTube video

Notities

Ons snelle recept voor penne arrabiata met spek.

Pasta is altijd een goede keuze om de honger te stillen. En met ons recept zet je een lekkere maaltijd op tafel die gesmaakt wordt door jong en oud. Snel klaar, makkelijk te maken en oh zo lekker.
Voor ons is deze pasta een gerecht wat met regelmaat gemaakt wordt. Zowel wij als onze dochters lusten dit maar al te graag. Het knoflookbrood erbij maakt het af, en zorgt er voor dat je met 1 bord voldoende hebt voor een volwaardige maaltijd.

INFO EN TIPS :

  • Kook je pasta altijd in ruim voldoende "gezouten water". De maatstaf is 1l water per 100gr gedroogde pasta. Het zout voeg je toe aan het water net voor je de pasta kookt. Gebruik liefst grof zeezout en in een verhouding van 10gr zout per liter water.
  • In Italië worden veel tomaten uit blik gebruikt. Voor soepen, sauzen, vullingen, noem maar op.Wij gebruiken ze ook vaak, lekker makkelijk, dus waarom ook niet? Het enige punt is dat er maar één soort bestaat die van enorm goede kwaliteit zijn: de San Marzano tomaten.
  • Meer weten over tomaten?
  • Penne Rigate is een geribbelde"pijpjes"pasta . De ribbels zorgen voor een betere saus-opname door de pasta.
  • Natuurlijk kan je dit gerecht ook maken met andere pastasoorten. Meer weten over pasta?
  • Een knoflookbrood maakt het gerecht af, en toegeven, het smaakt gewoon ok zoveel beter. In het recept zie je hoe we de kruidenboter zelf maken. Dit is één manier, maar je kan kruidenboter op wel andere manieren maken. Benieuwd naar kruidenboter en wat je er allemaal mee kan doen?
  • Bouillonblokjes zijn makkelijk in gebruik en zorgen voor die extra smaak waarnaar je op zoek bent. We hebben niet altijd de tijd om aan de slag te gaan met verse bouillon, dus ook wij hebben ze standaard in onze voorraadkast. Ook in de saus voor onze pasta zijn ze een welgekomen toevoeging. Meer weten over bouillonblokjes?

Keukentools en hulpjes : 

  1. Een degelijke snijplank is een absolute must in je keuken. Onmisbaar wanneer je dagelijks in je keuken bezig bent. De plank die wij gebruiken is de houten snijplank van VDN. Topmateriaal, enkel moet je ze wel met reglamaat onderhouden met snijplankolie. Moest je nog op zoek zijn, dan kunnen we je deze plank enkel maar aanraden.
    Snijplank - VDN
    Snijplank - VDN
  2. Meer weten over snijplanken?
  3. Een knoflookpers is nog zo'n hebbeding wat we hier bijna dagelijks gebruiken. Ook voor onze penne arrabiata met spek is ze zo handig in gebruik. Al geruime tijd gebruiken wij de knoflookpers van OXO. Dit kan je ook nagaan in onze video's op ons youtube kanaal. Van de vele knoflookpersen die we ooit gebruikt hebben spant deze echt wel de kroon! Topmateriaal! (Let wel op, zet ze nooit in je vaatwasmachine! Dit is nefast! )
    OXO knoflookpers
    OXO knoflookpers
  4. Een keukenborsteltje mag ook niet ontbreken in je arsenaal. Een kleine investering in een goede keukenborstel brengt je heel ver. We gebruiken de siliconen versie van Belluci. Dit is een oudere versie, dus je kan nagaan hoe lang het al meegaat. Kan zo in de vaatwasser en is makkelijk in gebruik. Nog op zoek naar een degelijke keukenborstel? Dan is dit een aanrader! keukenborsteltje
  5. Een handrasp. Kaas, kruiden, schil, gember, knoflook, ... met een degelijke rasp ben je ver vooruit. De Parmezaanse kaas die we over onze penne arrabiata strooien is vrij hard van structuur maar met deze rasp is het een koud kunstje. Moest je nog op zoek zijn, dan is deze handrasp een absolute aanrader. (Tip : hier opnieuw, ondanks dat heel veel producten aangeven dat ze vaatwassermachine bestendig zijn doe je dit best niet. Spoel ze gewoon af onder stromend water en maak ze zo proper. Dit komt je materiaal enkel maar ten goede! De producten voor in de vaatwasser zijn te sterk en gaan na verloop van tijd je materiaal aantasten. Ook komt in de machine je rasp in aanraking met andere materialen waardoor de tandjes van de rasp beschadigd kunnen worden.)
    rasp
    rasp
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Penne arrabiata met spek! Snel, makkelijk en zo klaar! Probeer het eens!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Penne arrabiata met spek - snel en makkelijk!
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
1476
% Daily Value*
Fat
 
71
g
109
%
Saturated Fat
 
31
g
194
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
8
g
Monounsaturated Fat
 
26
g
Cholesterol
 
130
mg
43
%
Sodium
 
1717
mg
75
%
Potassium
 
1286
mg
37
%
Carbohydrates
 
174
g
58
%
Fiber
 
12
g
50
%
Sugar
 
16
g
18
%
Protein
 
40
g
80
%
Vitamin A
 
1768
IU
35
%
Vitamin C
 
26
mg
32
%
Calcium
 
215
mg
22
%
Iron
 
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword penne arrabiata, penne arrabiata maken, penne arrabiata met spek, penne arrabiata recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

1 reactie op “Penne arrabiata met spek – snel en makkelijk!”

5 from 1 vote

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...