Mosterdsaus
Mosterdsaus! Een klassieke saus in onze keuken! Heerlijk bij vlees, vis, zeevruchten en zelfs groenten. Dit recept is simpel, lekker en zonder room. We gebruiken boter als verdikkingsmiddel.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 1 tl roomboter
- 330 ml kippenbouillon
- 1 stuk sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 el graanmosterd
- 1 el mosterd
- 150 gr roomboter koud, in blokjes
- wat peper naar smaak
- wat zout naar smaak
Instructies
- We gaan mosterdsaus maken!
- Smelt wat roomboter in een sauspan op een zacht vuur.1 tl roomboter
- Snipper het sjalotje fijn en stoof het aan in de boter.1 stuk sjalot
- Haal het knoflookteentje door de lookpers en voeg bij de sjalot.1 teentje knoflook
- Laat zachtjes aanstoven.
- Voeg de kippenbouillon toe aan de sauspan.330 ml kippenbouillon
- Breng aan de kook en laat het geheel inkoken tot de helft.
- Voeg graanmosterd en mosterd toe aan je pan.1 el graanmosterd, 1 el mosterd
- Klop alles goed door met een kleine klopper.
- Laat nog een minuutje doorkoken.
- Snijd je koude roomboter ondertussen in blokjes.150 gr roomboter
- Haal je saus van het vuur en klop er zachtjes de blokjes roomboter onder met je kleine klopper. De boter zal zorgen voor binding van je saus. In keukentermen noemt dit 'monter au beurre".
- Proef! En kruid af naar smaak met wat peper en zout.wat peper, wat zout
- Je mosterdsaus is klaar voor gebruik.
Notities
Mosterdsaus maken doe je makkelijk zelf!
Mosterdsaus is een klassieker in onze keuken. Varkens of kalfsvlees, kip, zelfs witvis als kabeljauw, zeebaars of zeeduivel gaan ontegensprekelijk samen met deze saus.INFO EN TIPS
- Dit is een standaardbereiding voor mosterdsaus.
- Maak je de saus op het moment? Gebruik den de pan waarin je het vlees of de vis in hebt gebakken! Leg het stuk vlees appart onder alufolie, houd warm en laar even rusten. Ontvet je pan, en maak het recept zoals omschreven in de pan i.p.v. in een sauspan.
- In dit recept gebruiken we kippenbouillon. Maar je kan dit ook vervangen door groentenbouillon, rundsfond of visfumet. Doe dit naargelang de bereiding waarvoor je de saus wil gebruiken.
- We kunnen er niet genoeg op duiden. Maak op een dag tijd om je eigen bouillons te maken. De smaak van je gerechten en sausen zullen er wel bij varen. Maak de bouillons, en bewaar ze geportioneerd in ijsblokjesvormpjes in je diepvriezer.
- Meer weten over fond en fumet?
- Ook kan je als basis een béchamelsaus (witte saus) gebruiken. Dit is een basissaus van Auguste Escoffier. Meer weten?
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Mosterdsaus
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
313
% Daily Value*
Fat
33
g
51
%
Saturated Fat
20
g
125
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
9
g
Cholesterol
86
mg
29
%
Sodium
453
mg
20
%
Potassium
110
mg
3
%
Carbohydrates
4
g
1
%
Fiber
0.3
g
1
%
Sugar
1
g
1
%
Protein
3
g
6
%
Vitamin A
977
IU
20
%
Vitamin C
0.3
mg
0
%
Calcium
17
mg
2
%
Iron
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.