Kervelsoep

kervelsoep

Kervelsoep

Kervelsoep! Een klassieke soep die we hier serveren als maaltijdsoep zoals oma vroeger maakte!
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 40 minutes
Course Soepen, Voorgerechten
Cuisine Belgisch, Soepen
Servings 8 personen
Calories 121 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor je kervelsoep.

  • 1 klontje bakboter
  • 1 grote ui
  • 1 preiwit
  • 1 bloemige aardappel
  • ¾ potje diepvrieskervel
  • 1 handvol bladspinazie
  • 2 liter kippenbouillon
  • peper
  • zout
  • ¼ potje diepvrieskervel

Afwerking (optioneel).

  • wat vermicelli
  • wat culinaire room
  • wat croutons

Instructies
 

  • We gaan kervelsoep maken!
    kervelsoep
  • Pel 1 grote ui en snij in stukjes.
    1 grote ui
    Kervelsoep - ui fijn snijden
  • Spoel 1 preiwit en snij fijn.
    1 preiwit
    Kervelsoep - prei fijnsnijden
  • Schil 1 bloemige aardappel en snij 'm in stukjes.
    1 bloemige aardappel
    Kervelsoep - aardappel snijden
  • Zet een braadpan op het vuur.
  • Smelt er 1 klontje bakboter in.
    1 klontje bakboter
    Kervelsoep - boter smelten in braadpan
  • Stoof de ui, prei en aardappel aan in de boter.
    Kervelsoep - groenten stoven
  • Laat stoven, niet bakken!
  • Voeg 1 handvol bladspinazie toe.
    1 handvol bladspinazie
    Kervelsoep - voeg bladspinazie toe
  • Voeg 3/4 potje diepvrieskervel toe.
    3/4 potje diepvrieskervel
    Kervelsoep - voeg diepvrieskervel toe
  • Stoof alles even mee aan.
    Kervelsoep - Alles mee aanstoven
  • Bevochtig met 2 liter kippenbouillon.
    2 liter kippenbouillon
    Kervelsoep - bevochtig met kippenbouillon
  • Kruid met wat peper en wat zout.
    peper, zout
    Kervelsoep - kruid met peper en zout
  • Breng aan de kook en laat 20 tot 30 minuten pruttelen op een heel zacht vuur.
    Kervelsoep - zacht laten pruttelen
  • Mix de soep goed fijn met een staafmixer.
    Kervelsoep - mix met de staafmixer
  • Schuim de soep af met een soeplepel of schuimspaan.
    Kervelsoep - afschuimen
  • Kook de soep even terug goed op.
    Kervelsoep - opkoken
  • Schuim de kervelsoep opnieuw af.
    Kervelsoep - opnieuw afschuimen
  • Zet je vuur terug lager en voeg 1/4 potje diepvrieskervel toe.
    1/4 potje diepvrieskervel
    Kervelsoep - diepvrieskervel toevoegen
  • Optioneel kan je wat vermicelli toevoegen aan je soep.
    wat vermicelli
    Kervelsoep - voeg vermicelli toe
  • Laat 3 minuten doorkoken en roer alles eens goed door.
    Kervelsoep - opkoken
  • Zet je vuur af.
  • Je kervelsoep is klaar!
    Kervelsoep - klaar
  • Werk eventueel af met wat culinaire room en wat croutons.
    wat culinaire room, wat croutons
    kervelsoep
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Kervelsoep.

Kervelsoep is een klassieker in onze keuken. We serveren de soep hier met een scheutje culinaire room, wat vermicelli en broodcroutons. Zo krijg je een echte maaltijdsoep. Een soep zoals mijn oma vroeger maakte! Natuurlijk kan je deze extra's weglaten om een echte klassieke kervelsoep te maken.

Wat is kervel?

Kervel is een kruid dat behoort tot de schermbloemenfamilie en staat bekend om zijn fijne, gevederde bladeren. Het heeft een verfijnde smaak en wordt vaak omschreven als een combinatie van peterselie en anijs. De plant gedijt goed in vochtige omstandigheden en wordt vaak gebruikt in soepen, sauzen en salades.

Wat is de smaak van kervel?

De smaak van kervel is subtiel en lichtzoet, met een vleugje anijs. Het voegt een verfrissende en delicate smaak toe aan gerechten. Kervel wordt vaak gebruikt om soepen op te fleuren en een unieke twist te geven aan verschillende culinaire creaties.

Tip: Verse versus Diepvrieskervel

In ons recept voor deze kervelsoep maken we gebruik van diepvrieskervel. Waarom? Tijdens het herfst- en winterseizoen, wanneer onze eigen kruidentuin misschien geen verse kervel heeft, biedt diepvrieskervel een handige en smaakvolle oplossing. Het behoudt de frisheid en smaak, waardoor je op elk moment van het jaar kunt genieten van deze hartverwarmende soep. Handig, toch?

INFO EN TIPS :

  • Kervelsoep maken is niet moeilijk! En met ons recept lukt het je zeker!
  • We gebruiken hier gehakte diepvrieskervel, maar natuurlijk kan je ook met verse kervel werken. Je zal de kervel dan wel zelf nog moeten snijden.
  • Werk je met verse kervel? Voorzie dan 2 bussels.
  • In het recept werken we de soep af met wat room, vermicelli en croutons. Zo kan je soep dienen als een echte maaltijdsoep.
  • Ook kan je vleesballetjes aan je soep toevoegen i.p.v. de vermicelli. Je kinderen zullen hier blij mee zijn.
  • Je hoeft de soep niet bij te binden met één of ander bindmiddel om ze dikker te maken. De basisgroenten en zeker de aardappel zijn voldoende om je kervelsoep in te dikken.
  • Meer weten over bindmiddelen?
  • Een gouden tip! Maak je soep een dag op voorhand! Laat je soep afkoelen, doe ze in een luchtdichte container en plaats ze een nacht in je koelkast. De smaken zullen zich beter uiten! Dit is trouwens niet enkel bij soepen. Zeker ook bij stoofschotels is dit absoluut een aanrader! De dag nadien smaakt alles nog beter!
  • We maken de soep met verse kippenbouillon. Heb je deze niet direct in huis, maak dan bouillon met Liebig of Knorr kippenbouillonblokjes. Voorzie 1 blokje per 1/2L water.
  • Ook andere soepen kan je vinden in onze receptenbundel.

Onmisbare Keukentools voor de Perfecte Kervelsoep!

1. Degelijke Braadpan voor Ambachtelijke Kervelsoep
Een goede braadpan is essentieel voor het bereiden van een smaakvolle kervelsoep. Kies voor een pan met een dikke bodem en stevige handgrepen voor optimale warmteverdeling en gebruiksgemak. Zo kun je jouw ingrediënten op een perfecte temperatuur sauteren voordat je begint met het creëren van die heerlijke soep.
Ben je nog op zoek naar een goede braadpan? Dan kunnen we je de braadpan van BK aanraden! Zelf gebruiken we deze al jaren, je ziet ze met regelmaat verschijnen in onze video's! Topmateriaal!
braadpan bk
braadpan bk
 
2. Staafmixer: Jouw Geheime Wapen voor Romige Kervelsoep
Om die zijdezachte consistentie te bereiken die kervelsoep kenmerkt, raden we aan een staafmixer te gebruiken. Hiermee kun je de soep rechtstreeks in de pan pureren, zonder gedoe met het overgieten naar een blender. Het resultaat? Een romige kervelsoep met minimale inspanning en maximaal genot.
Misschien op zoek naar een degelijke staafmixer? Op ons aanraden kan je met een gerust hart de mixer van BRAUN aanschaffen. Deze mixers zijn echt top, en gebruiken we hier ook al jaren in onze keuken.
Braun staafmixer
Braun staafmixer
3.Luchtdichte Voedselcontainers: voor Optimaal Smaakgenot en bewaring!
Na het bereiden van je soep is het tijd om te ontdekken hoe je de smaken nog verder kunt laten ontwikkelen en vooral ook hoe ze juist kan bewaren. Ons ultieme tip? Luchtdichte voedselcontainers!
Waarom zijn deze containers zo belangrijk? Wel, nadat je de kervelsoep hebt laten afkoelen, is het slim om deze over te hevelen naar een luchtdichte bewaardoos voordat je deze in de koelkast plaatst. Hierdoor blijven de aroma's gevangen en kunnen de verschillende smaken zich subtiel vermengen, waardoor je een nog rijkere en smaakvolle soep krijgt.
Hier bij ons zweren we bij deze luchtdichte voedselcontainers, en we raden ze dan ook ten zeerste aan. Niet alleen zijn ze een geweldige aanvulling op onze keuken, maar ze zorgen er ook voor dat we dag na dag kunnen genieten van perfect bewaarde en smaakvolle gerechten. Dit zijn onmisbare keukenhulpjes!
luchtdichte voedselcontainers
bewaarpotjes
 
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Kervelsoep! Wat is er heerlijker dan een dampende kom maaltijdsoep?

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kervelsoep
Serving Size
 
250 ml
Amount per Serving
Calories
121
% Daily Value*
Fat
 
3
g
5
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Trans Fat
 
0.004
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
2
g
Cholesterol
 
8
mg
3
%
Sodium
 
370
mg
16
%
Potassium
 
425
mg
12
%
Carbohydrates
 
15
g
5
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
5
g
6
%
Protein
 
7
g
14
%
Vitamin A
 
556
IU
11
%
Vitamin C
 
8
mg
10
%
Calcium
 
23
mg
2
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword kervelsoep, kervelsoep maken, kervelsoep met diepvrieskervel, kervelsoep oma, kervelsoep recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...