Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

Een ouderwetse bloemkoolsoep met een moderne twist. Ons recept geeft je een heerlijk romige maaltijdsoep. Hartverwarmend, gemaakt met verse ingrediënten en vooral "lekker"!
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 40 minutes
Totale tijd 55 minutes
Course Soepen, Voorgerechten
Cuisine Belgisch, Soepen, Vlaams
Servings 8 personen
Calories 213 kcal

Ingrediënten
  

Als afwerking.

  • wat bieslook
  • wat croutons (of soepparels)

Instructies
 

  • We gaan bloemkoolsoep maken!
  • Maak 3 uien proper en pel 6 teentjes knoflook.
    3 uien, 6 teentjes knoflook
  • Maak 1 bouquet garni met wat tijm en laurier en eventueel wat peterseliestengels.
    1 bouquet garni
  • Maak 1 bloemkool proper, en versnijd hem in fijnere stukken. Gooi de buitenste bladen weg, maar gebruik de stam van de groenten ook voor in je soep.
    1 bloemkool
  • Versnijd ook de uien en de knoflook in blokjes.
  • Schil 1 aardappel met een dunschiller en versnijd hem in kleinere stukken.
    1 aardappel
  • Zet een braadpan op een matig vuur en voeg 25 gr roomboter en 1 el olijfolie toe aan je pan.
    25 gr roomboter, 1 el olijfolie
  • Van zodra de boter gesmolten is doe je de uien en de knoflook in je pan.
  • Laat de groenten eventjes stoven.
  • Voeg dan ook de aardappel toe en stoof even mee.
  • Ook de bloemkool voeg je nu toe aan de braadpan en roer alles even door met een spatel.
  • Voeg je bouquet garni toe en stoof mee.
  • Roer alles even door en zet dan het deksel op je pan.
  • Laat de groenten even "zweten" in je pan. Ze moeten stoven en ze mogen eigenlijk zelfs een beetje bakken (niet verbranden!).
  • Voeg dan 150 gr maïs toe aan de pan en roer het geheel opnieuw even door met je spatel.
    150 gr maïs
  • Laat kort even stoven en doe dan 1,5 l kippenbouillon, 25 cl room en 500 ml melk bij in je pan.
    25 cl room, 1,5 l kippenbouillon, 500 ml melk
  • Roer het geheel, kruid alvast even met wat peper en wat zout.
    wat peper, wat zout
  • Zet opnieuw het deksel op je pan, breng de bloemkoolsoep aan de kook, zet je vuur lager en laat de soep gedurende een half uurtje zachtjes sudderen.
  • Verwijder dan je bouquet garni, en mix de soep fijn met een staafmixer.
  • Kook de soep even opnieuw op, laat doorkoken, zet je vuur lager en schuim de soep af.
  • Kook ze opnieuw op en zet dan je vuur uit.
  • Schuim de soep nog een laatste keer af.
  • Je bloemkoolsoep is nu klaar.
  • Serveer de soep in een soepkom en werk ze eventueel af met wat bieslook en wat croutons.
    wat bieslook, wat croutons
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Bloemkoolsoep.

Vandaag nemen we jullie mee op een culinair avontuur met onze versie van de ouderwetse bloemkoolsoep, doordrenkt met smaken die het beste van beide werelden combineren.
In de kern blijven we trouw aan de basis: verse ingrediënten, kippenbouillon en liefdevolle aandacht voor detail. Maar, zoals altijd, voegen we graag een vleugje vernieuwing toe om onze gerechten toch uniek te maken.
Wat maakt onze bloemkoolsoep zo bijzonder? We gebruiken een bloemige aardappel en geblancheerde maïs, waardoor de soep een smeuïge en rijke textuur krijgt. Deze toevoegingen geven niet alleen een heerlijke dikte, maar ook een subtiele zoetheid aan de soep.
Dus, trek je keukenschort aan en laat je inspireren door de harmonie van oude en nieuwe smaken. Dit is niet zomaar een soep; dit is een soep die generaties verbindt. Ontdek ons recept met een eigentijdse twist die je smaakpapillen zal verleiden.

Waarom Soep Afschuimen? Een Cruciale Stap voor een Optimaal Resultaat!

Een veelgestelde vraag die we krijgen is waarom je soep moet afschuimen. Bij het bereiden van soepen en sauzen is dit niet onbelangrijk.
Wanneer je de soep pureert met een staafmixer zal er lucht in de vloeistof komen, wat resulteert in een lichte schuimlaag op de bovenkant van de soep.
Na het opnieuw opwarmen van de soep stijgt deze lucht naar de oppervlakte. Daarom schuimen we de soep af.
Hier zijn de redenen waarom we dit aanbevelen:
  • Verbetering van de Textuur: Het verwijderen van het schuim resulteert in een gladdere en zijdeachtigere textuur, waardoor de algehele eetervaring wordt verbeterd.
  • Verwijdering van Onzuiverheden: Het schuim kan kleine onzuiverheden bevatten, en door het afschuimen verwijder je deze, waardoor je een schonere soep krijgt.
  • Voorkomen van Overkoken: Het schuim kan overkoken veroorzaken tijdens het opwarmen. Afschuimen helpt dit te voorkomen.
  • Verlenging van de Houdbaarheid: Het afschuimen van de soep voordat je deze laat afkoelen en in de koelkast plaatst, kan de houdbaarheid verlengen. Dit helpt bij het behoud van de versheid en veiligheid van het gerecht.
Kortom, door na het mixen de soep af te schuimen voordat je deze laat afkoelen en in de koelkast plaatst, draag je bij aan de versheid en veiligheid van het gerecht. Het is een kleine moeite met een groot verschil in de kwaliteit en houdbaarheid van de soep die je serveert.

INFO EN TIPS : 

  • Voor dit recept gebruiken we dus maïs en een bloemige aardappel om zo een heerlijk gebonden soep te krijgen. De aardappel zal de soep indikken, net zoals de maïs, maar deze zal een ook zoetere toets geven aan je soep. Lekker!
  • Dit recept geeft je een echte maaltijdsoep! Het is een dikkere bloemkoolsoep gemaakt op de ouderwetse manier. Het staat je natuurlijk vrij om de soep minder 'vullend' te maken. Laat eventueel de room weg, en gebruik wat meer kippenbouillon. Ook de melk kan je weglaten en de soep enkel maken met de bouillon. Het is maar wat je verkiest.
  • Wil je liever een meer waterige bloemkoolsoep. Een verfijnde soep? Laat dan de room en de melk uit de bereiding, gebruik meer bouillon en passeer de soep na het mixen door een fijne zeef in een andere braadpan. Kook de soep na het zeven opnieuw op, zet je vuur uit en bind de bloemkoolsoep met een liason. Dit is een mengeling van 2 eidooiers en 2dl room. Klop de liason los in een kommetje en voeg hem dan toe aan de warme soep. Werk af met een garnituur naar keuze. Let wel op dat je de soep niet meer laat koken! Dan zal de eidooier stollen en krijg je een omelet in je soep. Dat wil je niet.
  • Een liason is dus ook een bindmiddel in de keuken. Meer weten over bindmiddelen?
  • De soep kan je zo eten, of afwerken met een garnituur naar keuze. Snipper wat verse bieslook fijn, of wat peterselie. Maak je eigen croutons als begeleiding bij je soep, of serveer het met een drupje olijfolie en wat pompoenpitten. De mogelijkheden zijn oneindig! 
  • Ook lekker is om wat verse champignonkwartjes te bakken in wat boter en knoflook en deze als garnituur gebruiken.
  • Schep de soep in vuurvaste kommetjes, leg er een toast bovenop die je rijkelijk belegt met geraspte gruyère of emmentaler. Zet dan de kommetjes zo even onder de grill in je oven. Heerlijk!
  • vuurvaste soepkom
    vuurvaste soepkom
  • In de zomer is deze soep ook heerlijk als je ze ijsgekoeld serveert! Ook als aperitiefhapje bijvoorbeeld. Warm of koud..het maakt niet uit. Wees creatief en werk de soep af met wat verse kruiden, stukjes champignons, zeevruchten, garnalen of scampi...
  • Een degelijke braadpan is onontbeerlijk bij het maken van deze soep. De pan die we zelf gebruiken is van BK, en moet zeker niet onderdoen voor de pannen van grotere bekende merken! Ben je nog op zoek naar een degelijk exemplaar dat betaalbaar is? We kunnen ze enkel maar aanraden! Topmateriaal!
  • braadpan bk
    braadpan bk
  • Op zoek naar andere gerechten met bloemkool? Probeer eens onze ovenschotel met bloemkool!
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Bloemkoolsoep maken is niet moeilijk, en met ons recept zet je een heerlijke maaltijd op tafel! Proberen maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Bloemkoolsoep
Serving Size
 
25 cl
Amount per Serving
Calories
213
% Daily Value*
Fat
 
10
g
15
%
Saturated Fat
 
5
g
31
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
4
g
Cholesterol
 
24
mg
8
%
Sodium
 
381
mg
17
%
Potassium
 
682
mg
19
%
Carbohydrates
 
22
g
7
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
9
g
10
%
Protein
 
10
g
20
%
Vitamin A
 
384
IU
8
%
Vitamin C
 
42
mg
51
%
Calcium
 
144
mg
14
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword bloemkoolsoep, bloemkoolsoep maken, bloemkoolsoep recept, ouderwetse bloemkoolsoep
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...