Ovenschotel met bloemkool
Dit recept voor een ovenschotel met bloemkool is puur "comfort-food". Bloemkool in combinatie met gehakt, smeuïge puree en kaassaus. Eenvoudig, maar oh zo lekker!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de saus van je ovenschotel.
- 30 gr roomboter
- 40 gr bloem
- 500 ml volle melk
- wat zout
- wat peper
- wat nootmuskaat
- 200 gr gruyere geraspt
Voor de puree van aardapelen.
- 2 kg aardappelen bloemig
- 1 eidooier
- 10 gr roomboter
- wat peper
- wat zout
- wat nootmuskaat
- 15 cl room
Als Afwerking.
- wat boter
- 100 gr gruyere geraspt
- 10 gr broodkruim
Instructies
- We gaan een ovenschotel met bloemkool en gehakt maken.
- Maak 2 uien schoon samen met 2 tenen knoflook.2 uien, 2 tenen knoflook
- Versnipper de uien.
- Zet een pan op je vuur en voeg er 10 gr bakboter aan toe.10 gr bakboter
- Bak de uien hierin glazig terwijl je de knoflook perst door een knoflookpers. Voeg de look toe aan je uien.
- Bak het geheel even en roer eens goed door met een spatel.
- Voeg 800 gr gemengd gehakt toe aan je pan, en maak het fijner door gebruik van een klopper.800 gr gemengd gehakt
- Bak het geheel goed door, en voeg wat peper en wat zout toe tijdens het bakken.wat peper, wat zout
- Ondertussen zet je een kookpot op het vuur met water zodat we de bloemkool kunnen blancheren.
- Wanneer het water in je kookpot kookt voeg je wat zout eraan toe.wat zout
- Maak 1 bloemkool proper en verdeel hem in ongeveer gelijke roosjes.1 bloemkool
- Kook je bloemkool nu kort in het gezouten water tot hij beetgaar is (Of zelfs beter iets minder. De groenten krijgt in de oven nog extra hitte, we willen geen pap of mousse.)
- Giet hem dan af door een fijne zeef in je gootsteen.
- De kookpot gebruiken we nu om de kaassaus in te maken. Smelt op het vuur 30 gr roomboter in de pot.30 gr roomboter
- Voeg dan 40 gr bloem toe en roer. Zo maak je een roux.40 gr bloem
- Laat de roux even bakken om de bloemsmaak te verwijderen. We laten de roux 'drogen' zoals dat heet in keukentermen. Wanneer je roux ruikt naar koekjes dan is hij klaar. Let op! We willen een blanke roux, dus laat hem zeker niet te lang bakken!
- Voeg dan beetje bij beetje 500 ml volle melk toe. (Ik zeg beetje bij beetje omdat je op deze manier zelf kan bepalen hoe dik je de saus wil hebben. 500ml kan genoeg, teveel of te weinig zijn. Dat bepaal je zelf)500 ml volle melk
- Kruid de saus ook met wat zout, wat peper en wat nootmuskaatwat zout, wat peper, wat nootmuskaat
- Maak je saus door voortdurend met een klopper in je saus te roeren. Anders zou de saus kunnen aanzetten. Eénmaal hij kookt laten we de saus even doorkoken zodat zeker alle bloemsmaak verdwenen is.
- Zet dan je vuur uit, en voeg 200 gr gruyere (geraspt)toe aan je saus en klop hem eronder. Kruid opnieuw af met peper, zout en nootmuskaat.200 gr gruyere
Bouw je ovenschotel op.
- Vet een ovenschotel in met wat boter.wat boter
- Indien je vlees voldoende gebakken heeft voeg je het toe aan je ingeboterde schotel, en verdeel het gelijkmatig.
- Neem je voorgekookte bloemkool en verdeel ook deze over het vlees in de schotel.
- Oversaus nu dit geheel met je kaassaus.
Maak je aardappelpuree.
- Schil 2 kg aardappelen, en versnijd ze in gelijke stukken. Zet ze op in een kookpot met gezouten water.2 kg aardappelen
- Kook de aardappelen gaar, en giet ze dan af in een vergiet in je gootsteen.
- Hevel de gekookte aardappelen terug over naar je kookpot en laat ze voor een moment goed drogen op een zacht vuur. We willen zoveel mogelijk vocht verwijderen.
- Neem je pureestamper bij de hand en ga al eens door je gekookte en gedroogde aardappelen. (Zo krijg je een beter idee van de structuur van je aardappel).
- Voeg dan 10 gr roomboter, 15 cl room en 1 eidooier toe en stamp tot een gladde aardappelpuree. Kruid af met wat peper, wat zout en wat nootmuskaat.1 eidooier, 10 gr roomboter, wat peper, wat zout, 15 cl room, wat nootmuskaat
Ovenschotel met bloemkool afwerken.
- Verdeel nu de aardappelpuree gelijkmatig over de ovenschotel. Zo krijg je een laagje vlees, een laagje bloemkool, een laagje kaassaus en een laag aardappelpuree.
- Bestrooi de puree met 100 gr gruyere en 10 gr broodkruim.100 gr gruyere, 10 gr broodkruim
- Plaats dan in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 tot 30 minuten. (wanneer de kaaslaag mooi gegratineerd is is de ovenschotel klaar)
- Je ovenschotel met bloemkool is klaar! Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Ovenschotel met bloemkool.
Ovenschotels zijn tijdens de herfst en winterperiode steeds goed om een makkelijke en heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Deze ovenschotel met bloemkool voorziet je van een stevige portie comfort food! Volg ons stap voor stap recept en smullen maar!INFO EN TIPS :
- Je kan gerust variëren! Je kan het gehakt weglaten en er bijvoorbeeld een anders stuk vlees bij serveren. Je kan de bloemkool vervangen door broccoli, selder, spinazie...
- Ook een ovenschotel met vis kan gerust. Experimenteer!
- Zorg er wel steeds voor dat je de bloemkool (of andere groenten) niet te ver kookt of blancheert. Er mag nog wat 'bite' aan de groente zitten. De schotel gaat immers nog de oven in voor een tijd en de ingrediënten garen daar nog verder.
- Voor de aardappelpuree gebruik je best 'bloemige' aardappelen. Aardappelen die wat meer zetmeel bevatten. Om een aardappelpuree te maken is dit absoluut aangeraden. Een vastkokende aardappel geeft je nooit zo'n smeuïge puree als deze die we willen bekomen voor de ovenschotel.
- Laat ook steeds je aardappelen na het koken drogen in de kookpot op je vuur. Zorg dat er zoveel mogelijk vocht verdampt. En alvorens ook maar iets aan je puree toe te voegen, duw hem dan al een keer door met je pureestamper. Zo heb je een veel beter zicht op de structuur en consistentie van je aardappelpuree. Misschien kan je wat minder boter of room nodig hebben. Niet elke aardappel is dezelfde!
- Een laatste maar zeker geen onbelangrijke tip is om de ovenschotel een dag op voorhand te maken! Maak je ovenschotel, laat hem afkoelen, dek hem af met huishoudfolie en plaats hem een nacht in je koelkast. Zo heb je de dag erna snel een heerlijke maaltijd op tafel staan, en het zal er ook voor zorgen dat de smaken zich beter ontwikkelen!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Ovenschotel met bloemkool
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
1468
% Daily Value*
Fat
81
g
125
%
Saturated Fat
38
g
238
%
Trans Fat
0.4
g
Polyunsaturated Fat
6
g
Monounsaturated Fat
30
g
Cholesterol
308
mg
103
%
Sodium
785
mg
34
%
Potassium
3462
mg
99
%
Carbohydrates
116
g
39
%
Fiber
15
g
63
%
Sugar
16
g
18
%
Protein
72
g
144
%
Vitamin A
1259
IU
25
%
Vitamin C
173
mg
210
%
Calcium
940
mg
94
%
Iron
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.