Yakisoba! Een ongelooflijk heerlijke mix van noodles, groenten en saus.

Yakisoba (焼きそば) is één van de populairste Japanse gerechten en wordt wereldwijd gewaardeerd. Deze “streetfood-dish” is niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken en aan te passen aan je persoonlijke smaakvoorkeuren. In deze blogpost nemen we je mee in de geschiedenis van Yakisoba, de ingrediënten en de bereidingswijze. Je zal weten waarom het zo’n geliefd gerecht is.

Yakisoba - Beni shōga

Wat betekent ‘Yakisoba’?

Yakisoba is een Japans woord dat letterlijk “gebakken noedels” betekent. “Yaki” verwijst naar het gebakken zijn en “soba” verwijst naar de noedels die meestal worden gebruikt. Vergis je echter niet, ondanks de naam wordt het gerecht niet gemaakt met soba-noodles. Verder meer hierover…

Yakisoba is een populair gerecht in Japan en wordt vaak verkocht op straatmarkten en festivals, evenals in restaurants en supermarkten. Momenteel kent het gerecht bij ons een enorme opmars, maar het is wereldwijd bekend. Vaak worden de noodles ook aangepast aan de lokale smaak.

De geschiedenis.

Het gerecht is ontstaan in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen er schaarste was aan rijst en andere voedingsmiddelen. In die tijd werden noedels gezien als een goedkope en voedzame bron van energie, en er werden verschillende manieren bedacht om ze te bereiden. Het verhaal gaat dat Yakisoba voor het eerst werd gemaakt door Chinese arbeiders die in Japan werkten. Ze maakten noedels op hun eigen manier, gebakken met groenten en vlees, en verkochten deze op straat als een goedkope maaltijd. De Japanners waren dol op de smaak en zo werd het gerecht snel populair in heel Japan. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd Yakisoba steeds meer geassocieerd met festivals en streetfood. Ook de geur, die het maken van Yakisoba voortbrengt, werd al snel een iconische geur van de Japanse zomer.

Yakisoba Streetfood kraam

Hoe smaakt yakisoba?

De smaak van yakisoba is een mix van zoet, hartig, pittig en umami. Het is een zoektocht naar de perfecte balans tussen al deze smaken, wat een basispeiler is van de Japanse keuken. De combinatie van noedels, vlees, groenten en saus gaat op zoek naar deze balans in smaak. De noedels zelf hebben een licht krokante textuur aan de buitenkant en zijn zacht en lekker sappig aan de binnenkant. De groenten, zoals kool, wortels, ui en paprika, zijn knapperig en fris en voegen een zoetere smaak toe. Het vlees, meestal varkensvlees, rundvlees of kip, voegt extra smaak en textuur toe aan de yakisoba. En tenslotte de saus, gemaakt van ingrediënten zoals Worcestershiresaus, sojasaus, oestersaus, ketchup en suiker, brengt alle smaken samen en voegt een heerlijke umami-smaak toe aan het gerecht.

En ja, ik hoor je al denken : Worcestershiresaus??? Inderdaad, dit werd in onze Westerse samenleving toegevoegd aan de basissaus die gebruikt wordt om yakisoba te maken. Absoluut geen traditioneel Japans ingrediënt, maar het voegt wel degelijk de juiste smaak toe in de zoektocht naar de balans van smaken in het gerecht.

Misschien heb je ooit al gehoord van Washoku?

Washoku – “和食”.

Washoku is de traditionele Japanse culinaire cultuur die al eeuwenlang wordt doorgegeven en de basis vormt van de hedendaagse Japanse keuken. Het omvat niet alleen de gerechten en ingrediënten, maar ook de manier waarop voedsel wordt bereid, geserveerd en geconsumeerd.

Washoku draait om het respecteren van de seizoenen en het gebruik van verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Het streven naar een harmonieuze balans tussen de smaken, kleuren, texturen en presentatie van de gerechten is ook een belangrijk aspect van washoku. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de manier waarop voedsel wordt geserveerd en geconsumeerd, met als doel een gevoel van balans en welzijn te creëren.

Kortom, washoku belichaamt de kernwaarden van de Japanse keuken en weerspiegelt de diepgaande relatie die Japanners hebben met voedsel en de natuurlijke wereld om hen heen. Yakisoba maakt hier zeker deel van uit!

Yakisoba variaties

Yakisoba bereiden.

Het gerecht wordt gemaakt met dunne noedels, groenten en saus, meestal gecombineerd met vlees of vis en verschillende soorten groenten. Denk hierbij aan kool, wortelen, uien en paprika’s. Het wordt gebakken in een pan met olie en op smaak gebracht met een speciale saus.

Meestal wordt Yakisoba geserveerd met een verscheidenheid aan garneringen, zoals aonori (zeewierpoeder), beni shōga (gesneden ingelegde gember), katsuobushi (bonitovlokken) en Japanse mayonaise. Het is een eenvoudig en smaakvol gerecht dat in korte tijd klaar is. We gaan er wat dieper op in.

Yakisoba gerecht

Noedels voor Yakisoba.

De naam “yakisoba” doet vermoeden dat soba noedels gebruikt worden voor dit gerecht. Echter, in werkelijkheid worden er meestal geen soba noedels gebruikt. Deze zijn namelijk gemaakt van boekweitmeel, terwijl de noedels voor yakisoba gemaakt worden van tarwemeel, water en kansui (alkalisch mineraalwater). Ze worden ook wel “mushi chukamen” (蒸 し 中 華 麺 ) genoemd, wat “gestoomde Chinese noedels” betekent.

De reden dat deze noedels gebruikt worden voor yakisoba is omdat ze een stevige textuur hebben en goed bestand zijn tegen de hitte van het bakken. Hierdoor behouden ze hun vorm en worden ze niet papperig tijdens het bakken in olie. Bovendien hebben ze een milde smaak, waardoor ze goed samengaan met de saus en andere ingrediënten.

Er zijn verschillende soorten tarwemeel noedels die gebruikt kunnen worden afhankelijk van je eigen voorkeur. Zo zijn er bijvoorbeeld de “chijiremen” noodles, die iets elastischer zijn dan de standaard ‘mushi chukamen’ noodles. Ook zijn er noodles gemaakt van udon of ramen deeg, die ook gebruikt kunnen worden voor yakisoba.

Instant noedels.

Zelf gebruiken we graag voorgekookte instant tarwenoedels om het gerecht te maken. Dit is makkelijk, en bespaart ons soms een hoop tijd. Let wel op, indien je deze noedels aankoopt zijn ze meestal vacuum getrokken en verpakt met een laagje olie eromheen. Ondanks dat de verpakking zal zeggen dat je ze zo kan gebruiken, zorg ervoor dat je ze altijd even in kokend water legt en los maakt. Dit omdat de olie die rond de noedels zit de smaak van je gerecht anders helemaal ruïneert.

instant noedels

Groenten.

Er zijn veel verschillende groenten die gebruikt kunnen worden bij het maken van yakisoba, afhankelijk van je voorkeur en wat je ter beschikking hebt. Enkele veel gebruikte groenten zijn kool, wortelen, uien, paprika’s, lente-ui en sojascheuten. Maar ook champignons, bamboescheuten of zelfs zeewier worden toegevoegd. Het leuke van yakisoba is dat het een veelzijdig gerecht is en je er dus eindeloos mee kunt variëren! Twee van de meest voorkomende groenten lichten we even toe.

Chinese kool.

De Chinese kool is een bladgroente die oorspronkelijk uit China komt en tegenwoordig veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het heeft een langwerpige vorm en is lichtgroen tot wit van kleur. Chinese kool heeft een milde, zoete smaak en is knapperig van textuur. De groente heeft niet de typische koolsmaak die je zou verwachten bij koolsoorten. Hij is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, K en vezels en kan op verschillende manieren worden bereid, zoals rauw in salades of gekookt in soepen en roerbakgerechten. Indien je de kool bakt zal hij slinken, net zoals bij spinazie bijvoorbeeld. Niet in zo’n felle mate maar hij gaat wel krimpen in je pan of wok.

Chinese kool

Shiitake.

Shiitake is een paddenstoelensoort die veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken, waaronder de Japanse keuken. Het heeft een kenmerkende smaak en textuur en wordt vaak gedroogd verkocht. Het is een veelzijdig ingrediënt dat gebruikt kan worden in soepen, sauzen, roerbakgerechten en nog veel meer. De champignon bevat bovendien veel voedingsstoffen en wordt soms zelfs als geneeskrachtig beschouwd vanwege de aanwezigheid van bepaalde polysachariden die het immuunsysteem zouden kunnen versterken.

Shiitake

Yakisoba saus.

De saus die gebruikt wordt om yakisoba te bereiden maken we met verschillende ingrediënten, waaronder Worcestershiresaus, sojasaus, ketchup en suiker. Deze ingrediënten worden gemengd om een dikke, donkere saus te maken die bekend staat als “yakisoba-saus”. Ze heeft een zoete en hartige smaak die perfect past bij de noedels en de groenten. Vaak wordt er ook nog wat zout en peper aan toegevoegd om de smaak te versterken. De saus wordt tijdens het bakken over de ingrediënten gegoten, zodat alles goed gemengd wordt en de smaken goed opgenomen worden.

Garneringen voor yakisoba.

Het noodlegerecht wordt meestal afgewerkt met een combinatie aan garneringen. We bekijken de Japanse aanvullingen, maar weet dat je gerust kan experimenteren met andere garneringen. Je kan yakisoba ook immers terugvinden, afgewerkt met uienringen, gebakken uitjes, sushi-gember of chiliflakes. Een mooi contrast van smaken en texturen creëren die in balans zijn, daar draait het om!

Aonori.

Dit is een soort poeder dat gemaakt is van gedroogd, groen zeewier. Het heeft een lichte zeezout-achtige smaak en wordt vaak gebruikt om gerechten op te fleuren en extra smaak toe te voegen. Het poeder is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Het bevat veel mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer, evenals vitamine A en C.

Aonori
Beni shōga.

Dit is ingelegde gember die wordt gezoet met suiker en azijn, waardoor het een zoetzure smaak heeft. Beni shōga is meestal felrood van kleur en wordt gemaakt van jonge gemberwortels die nog niet volledig zijn gerijpt, waardoor ze zachter en minder vezelig zijn dan oudere gemberwortels. Na het schillen en snijden worden de gemberstukjes ingelegd in een mengsel van suiker, azijn en zout, waardoor ze een unieke smaak en textuur krijgen. Het wordt vaak gebruikt als garnering bij yakisoba en andere noedelgerechten om wat extra pit en textuur toe te voegen. Het kan ook worden geserveerd als bijgerecht bij rijstgerechten, zoals donburi.

Beni shoga
Katsuobushi.

Dit is gedroogde, gerookte en gefermenteerde tonijn die in flinterdunne plakjes wordt geschaafd. Katsuobushi heeft een sterke, hartige smaak en wordt vaak gebruikt om umami-smaak aan gerechten toe te voegen. Bij yakisoba wordt katsuobushi meestal over de noedels gestrooid als laatste stap in het bereidingsproces, waardoor het smelt en zich vermengt met de saus en andere ingrediënten. Dit geeft de noedels een extra dimensie van smaak en textuur. Het is een belangrijk ingrediënt in de Japanse keuken en wordt vaak beschouwd als een smaakmaker die de umami-smaak versterkt.

Katsuobushi
Furikake.

Dit is een populaire Japanse droge smaakmaker die vaak wordt gebruikt als toppings op rijstgerechten. Eigenlijk een beetje een combinatie van de vorige drie. Het bestaat uit verschillende ingrediënten, zoals gedroogde vis, sesamzaadjes, gedroogde groenten, ei en zeewier, die samen een umami-smaak creëren. Furikake is verkrijgbaar in vele varianten en is een handige en snelle manier om extra smaak en voedingsstoffen toe te voegen aan gerechten, waaronder dus ook onze Yakisoba.

Furikake

Ons recept.

Yakisoba - Liliesfood

Yakisoba

Yakisoba zijn gebakken noedels en hebben hun oorsprong in Japan. Ze gaan steeds gepaard met verse groenten en saus, en worden meestal aangevuld met vlees of vis. Het is een zoektocht naar de perfecte balans van smaken.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 15 minutes
Totale tijd 30 minutes
Course noodles
Cuisine Japans, Oosters
Servings 3 personen
Calories 1067 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 5 stuks shiitake gedroogd of vers (indien je ze kan vinden)
  • 400 gr instant noedels
  • 3 stuks lente-uitjes
  • 2 el arachideolie
  • 1 stuk kleine ui gesneden in ringen
  • 250 g buikspek ontzwoerd en in dunne plakjes gesneden
  • 2 stuks wortel fijngesneden
  • 5 stuks Chinese koolbladeren in hapklare stukken gesneden

Yakisoba – saus:

Yakisoba afwerking (optioneel)

Instructies
 

  • We maken yakisoba!
  • Begin met je shiitake paddenstoelen 10 minuten in heet water te weken (of tot ze zacht zijn).
  • Zet een kookpot met water op je vuur en laat het koken. Zodra het kookt zet je het vuur af.
  • Voeg onmiddellijk de voorgekookte instantnoedels toe, en laat ze een minuut weken.
  • Gebruik vervolgens een tang om de noedels voorzichtig uit elkaar te schudden.
  • Zodra de noedels zijn losgekomen van elkaar, laat ze uitlekken en zet ze opzij in een groot breed bord of schaal.
  • Pel je ui, snijd in ringen en zet appart in een kommetje.
  • Schil je wortels met een dunschiller en versnijd ze in fijne reepjes (julienne). Een handig hulpmiddel hiervoor is een mandoline of een keukenrobot. Indien je dit niet hebt zal je aan de slag moeten met een mes.
  • Ontdoe je buikspek van het zwoerd en versnijd het spek in blokjes. Zet appart in een kommetje.
  • Neem je Chinese kool en versnijd deze in hapklare stukjes.
  • De shiitake paddestoelen hebben geweekt. Knijp ze zachtjes uit en verwijder met een mes de steel (deze mogen weg).
  • Snijd de paddenstoelen in plakjes en zet ze in een kommetje opzij voor later.
  • Versnijd je lente-uitjes. Ontdoe ze van de wortel, en eventueel van het buitenste blad indien dit vuil is.
  • Snijd het wittere gedeelte in kleinere stukjes (dit bakken we mee met de ui).
  • Het groene deel van de lente-ui snijd je in wat grotere stukken en zet je even appart. Dit voegen we pas op het laatst bij de bereiding.

Maak je Yakisoba saus.

  • Voeg al de ingrediënten voor de saus samen en meng het geheel goed onder elkaar.

Maak de yakisoba.

  • Verwarm een wok of grote koekenpan op hoog vuur en voeg 1el arachideolie toe.
  • Voeg de uien en het bleke deel van de lente-ui toe. Roerbak 30 seconden.
  • Duw dan alles opzij met een spatel en maak wat ruimte in het midden van de je pan of wok.
  • Giet er opnieuw 1 eetlepel olie in.
  • Voeg vervolgens het buikspek toe en spreid de blokjes wat uit elkaar.
  • Laat ze aan de eerste kant ongeveer een minuut kleuren. Draai ze dan om en roerbak tot het vlees net gaar is.
  • Voeg nu de wortel toe en roerbak 30 seconden.
  • Voeg dan de kool toe en roerbak nog eens 30 seconden.
  • Vervolgens de shiitake champignons toevoegen en roerbak het geheel nog eens goed door.
  • Voeg dan de noedels en de yakisoba saus toe.
  • Roer en bak het geheel tot het goed gecombineerd is en de saus door de noedels is opgenomen.
  • Strooi het groene deel van de lente-ui erover.
  • Haal van het vuur en verdeel over voorverwarmde noodle bowls of borden.

Optioneel :

Video

YouTube video

Notities

Yakisoba.

Gebakken Japanse noedels, krokant vanbuiten, zacht en sappig vanbinnen. Het gerecht kent een enorme opmars. Het is een traditioneel voorbeeld van hoe streetfood zich kan opwerken tot iets wat wereldwijd geliefd en geapprecieerd wordt.

INFO EN TIPS :

  • Wij gebruiken in ons recept voorgekookte instant noedels. Dit omdat het makkelijk is in gebruik. Let er wel op dat je, zoals aangegeven in het recept,  de noedels even opkookt. Het olielaagje dat er meestal rond zit indien je de verpakking opendoet willen we eraf. Gebruik de noedels nooit zo rechtstreeks uit het pak. Het ruïneert de smaak van je gerecht.
  • instant noedels
    instant noedels
  • Natuurlijk kan je ook andere noedels gebruiken, maar wel best geen (ondanks de naam) soba noedels. Gebruik tarwe noedels.
  • Indien je meer wil weten over yakisoba, de ingrediënten, toevoegingen en bereiding, lees dan zeker onze blogpost. Hier kan je heel wat meer info terugvinden.
  • Ook gebruiken we gedroogde shiitake’s. Leg ze altijd in wat heet water, ze zullen het vocht snel opslorpen. Knijp ze dan voor gebruik zachtjes weer wat uit om overtollig water te verwijderen. Let er ook steeds op dat je het steeltje verwijderd. Dit is veel te taai om op te eten. 
  • Shiitake
    Shiitake
  • Natuurlijk eten we deze noedels graag uit de juiste kom of servies. De kommen van het merk “EDO Japan” kunnen we aanraden. Servies voor noodles, ramen, sushi, maar ook voor thee of saké. Je kan bij hun alles terugvinden.
  • Edo japan - servies
    Edo japan – servies

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt om deze ‘Yakisoba’ te maken kan je niet altijd zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de online toko“. Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers – De online toko
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Yakisoba! Zo veelzijdig en aanpasbaar. Probeer het vandaag nog en maak gerust je eigen versie! Smakelijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Yakisoba
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
1067
% Daily Value*
Fat
 
63
g
97
%
Saturated Fat
 
22
g
138
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyunsaturated Fat
 
10
g
Monounsaturated Fat
 
29
g
Cholesterol
 
55
mg
18
%
Sodium
 
4738
mg
206
%
Potassium
 
651
mg
19
%
Carbohydrates
 
98
g
33
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
10
g
11
%
Protein
 
26
g
52
%
Vitamin A
 
217
IU
4
%
Vitamin C
 
4
mg
5
%
Calcium
 
77
mg
8
%
Iron
 
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword gebakken noedels, yakisoba
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Tot slot…

We mogen hopen dat je na het lezen van dit artikel meer weet over Yakisoba. Daar doen we het alleszins voor!

Wat het gerecht zo speciaal maakt, is de manier waarop de noedels worden bereid. In tegenstelling tot andere Japanse noedelgerechten, worden de noedels hier gebakken in een pan met olie. Hierdoor krijgen ze een krokante textuur en een heerlijke smaak die perfect samengaat met de groenten en de saus.

Het is trouwens niet alleen lekker, het is ook nog eens heel gezond. Het is een goede bron van koolhydraten, eiwitten en vitamines, en het bevat weinig vet en calorieën. Bovendien kun je het makkelijk aanpassen aan je eigen smaak en voedingspatroon. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een vegetarische versie of het gerecht aanpassen aan een glutenvrij dieet.

Hoe dan ook, of je nu een fan bent van de Japanse keuken of gewoon op zoek bent naar een lekker en gezond gerecht, het is zeker een aanrader. Het is makkelijk te bereiden, snel klaar en bovenal ontzettend smakelijk. Probeer het zelf en ontdek de heerlijke smaak van Yakisoba!

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet, laat een bericht of contacteer ons. Indien we kunnen helpen doen we dit graag.

Ook kan je meer informatie terugvinden op onze website over andere Japanse gerechten zoals sushi of teriyaki.

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...