Zalm met prei
Zalm met prei en curry, een licht visgerecht met op het vel gebakken zalm, gesmolten prei en een roomsausje met curry en kurkuma.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 600 gr aardappelen vastkokend
- 2 stengels prei
- wat roomboter
- 2 el Ghee
- 2 dl droge witte wijn
- wat peper
- wat zout
- 800 gr zalmfilet met vel (4 x 200gr)
- 1 tl currypoeder
- ½ tl kurkumapoeder
- 2 dl room
- ½ citroen sap
Instructies
- We maken zalm met prei en een currysausje!
De prei.
- Snijd het merendeel van het groen van de preistengels eraf, alsook het onderste deel.2 stengels prei
- Maak de preistengels schoon en spoel ze grondig onder koud stromend water.
- Snijd de stengels in grove julienne (fijne reepjes).
- Smelt een klontje roomboter in een grote pan op een zacht vuur en voeg de witte wijn toe.wat roomboter, 2 dl droge witte wijn
- Breng op smaak met wat zout, peper en wat extra boter (en wat extra witte wijn indien gewenst).wat peper, wat zout, wat roomboter
- Doe de julienne van prei erbij en laat zachtjes ‘smelten’ tot ze beetgaar zijn. (Bewaar wat van het vocht voor de saus!)
De aardappelen.
- Schil de vastkokende aardappelen met een dunschiller en versnijd ze in gelijke, hapklare stukken.600 gr aardappelen
- Spoel de aardappelstukjes en doe ze in een kookpot.
- Breng de aardappelen in de pot met gezouten water aan de kook, en kook ze gaar.
De Zalm.
- Kruid de zalmfilets met peper en zout.wat peper, 800 gr zalmfilet met vel, wat zout
- 2 el Ghee
- Laat de zalm lang genoeg op de velkant bakken zodat er een krokant korstje op komt.
- Draai de vis vlak voor het serveren even om zodat de andere kant ook kan kleuren.
- De zalm mag vanbinnen nog wat glazig zijn.
De currysaus.
- Giet wat van het kookvocht van de prei in een sauspan.
- 1 tl currypoeder, 1/2 tl kurkumapoeder, 2 dl room
- Zet je vuur uit.
- Roer er de koude blokjes boter onder met een kleine klopper tot je een gebonden currysaus hebt.
- Kruid de saus af met wat citroensap, peper en zout.wat peper, ½ citroen, wat zout
Afwerking.
- Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn, en laat ze nog heel even drogen op je vuur.
- Serveer op een bord een stuk gebakken zalm met een portie gesmolten prei, een paar aardappelen en werk af met de currysaus.
- Je zalm met prei en currysaus is klaar! Smakelijk!
Notities
Zalm met prei en curry
Een simpel maar lekker gerecht! Zalm met prei en curry, geserveerd met gekookte aardappelen. Smullen maar!INFO EN TIPS :
- We serveren hier een gewone gekookte aardappel. Zorg er altijd voor dat je een aardappelsoort hebt die vastkokend is zoals de Nicola of Roseval.
- Natuurlijk kan je het gerecht ook serveren met puree, gratin dauphinois, hertoginneaardappelen of zelfs frietjes.
- De zalmfilets bakken we aan in Ghee! Dis is eigenlijk een geklaarde boter waar de eiwitten en vocht alreeds uit verwijderd is. Dit maakt dat het veel beter bestand is tegen verhitting en daarom ideaal is om vis in aan te bakken.
- Zalm is als vissoort publiekslieveling nummer 1, gesmaakt door jong en oud! Meer weten over zalm?
- De ultieme gids bekijken voor aankoop en bewaring van vis?
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Zalm met prei
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
681
% Daily Value*
Fat
39
g
60
%
Saturated Fat
18
g
113
%
Polyunsaturated Fat
6
g
Monounsaturated Fat
11
g
Cholesterol
186
mg
62
%
Sodium
114
mg
5
%
Potassium
1713
mg
49
%
Carbohydrates
30
g
10
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
3
g
3
%
Protein
44
g
88
%
Vitamin A
832
IU
17
%
Vitamin C
31
mg
38
%
Calcium
83
mg
8
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.