Prei snijden

Prei snijden

Prei snijden

LiliesfoodLiliesfood
Hoe kan je een prei snijden, schoonmaken en gebruiken? Ontdek het stap voor stap in deze snelle gids!
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 0 minutes
Totale tijd 10 minutes
Course groenten, Keukentechnieken
Cuisine Groenten, keukentechnieken
Servings 2 kilo
Calories 1 kcal

Ingrediënten
 
 

 • 2 kilo prei

Instructies
 

 • We gaan prei snijden!
 • Neem een stengel prei en snijd het bovenste groen en de wortel vanonder er af.
  2 kilo prei
 • Neem een vlijmscherp mes en snijd de prei overlangs door 2 vanaf zo een 2 cm van de steelaanzet. (Zo zorg je ervoor dat de preistengel niet helemaal uit elkaar valt.)
 • Draai de stengel nogmaals een kwartslag en opnieuw snijd je hem overlangs helemaal door.
 • Zo heb je de prei verdeeld in 4 delen maar blijft hij toch nog als 1 stuk aan elkaar.
 • Spoel nu onder koud stromend water alle zanddelen weg, en laat hem goed uitlekken.

Prei snijden in blokjes (brunoise) - voor soep.

 • Neem je snijplank en een vlijmscherp mes, leg je prei neer en versnijd hem in blokjes van ongeveer 1 cm. (Kleiner of groter kan, naargelang je behoefte).

Prei snijden in halve ringen.

 • Neem een andere preistengel, en herhaal de vorige stappen om de prei schoon te maken. Enkel snijd je hem nu maar 1 maal overlangs, zodat je 2 helften krijgt.
 • Spoel het zand weg onder de kraan en laat uitlekken.
 • Leg hem op je snijplank, neem je mes en snijd halve ringen van je prei.

Prei snijden in reepjes (julienne).

 • Om de prei schoon te maken hou je dezelfde werkwijze aan, maar snijd hem zoals bij de halve ringen enkel maar in 2. Nu kan je stukken snijden van zo'n 10 cm.
 • Leg dan de stukjes prei open en voor je op je snijplank. Zo kan je er makkelijk hele dunne reepjes van snijden, of in keukentermen - julienne van prei.

Prei in ringen snijden.

 • Je kan hem ook in ringen snijden, maar dan gaan we iets anders te werk. Je gaat hiervoor de prei niet insnijden, maar ontdoe hem wel van het groene deel en de steelaanzet.
 • Leg de prei voor je op je snijplank en snijd hem nu in fijne ringen.
 • Maak je ringen los en doe de preiringen in een fijne zeef.
 • Spoel de ringen goed onder koud stromend water zodat alle vuil verdwenen is.

De restjes voor in bouillon.

 • Je hebt na het schoonmaken van je prei wel wat restafval. De groene bladeren, steelaanzetten, buitenste bladeren. Gooi dit niet zomaar weg!
 • Neem alle restdelen van de prei samen, versnijd ze eventueel in wat kleinere stukken en spoel alles grondig af onder koud stromend water in een zeef.
 • Zorg dat alle vuil en zand ook hier verwijderd zijn van de groente.
 • Nu kan je deze restjes gebruiken om toe te voegen wanneer je een bouillon maakt. In de video was ik net bezig met een heerlijke kippenbouillon op het vuur te zetten, dus de restjes van de prei kunnen hiervoor perfect dienen.
 • Zo heb je de volledige prei opgebruikt en gaat er niets verloren.
 • Prei snijden is dus niet moeilijk en kan op allerlei manieren.

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Prei snijden.

Hoe kan je een prei snijden, schoonmaken en gebruiken? Bij LiliesFood gaan we niet alleen voor de perfecte snede, maar ook voor zero-waste koken! Of je nu een prei in blokjes wilt voor je soep of puree, hem in halve ringen voor een smaakvol visgerecht, flinterdunne reepjes (julienne) voor een knapperige garnituur, of gewoon in ringen gesneden, wij tonen je de eenvoudige stappen.
Maar hier stopt het niet. Zoals je kan zien kan je zelfs de restjes na het schoonmaken hergebruiken! Spoel ze af, was ze en voeg ze toe aan je bouillon voor extra smaak.
Wij geloven in het volledig benutten van elk ingrediënt.

INFO EN TIPS :

 1. Prei in z'n geheel: Wanneer je prei eerst in z'n geheel snijd zoals bij ringen, spoel hem dan erna goed af in een fijne zeef om verborgen vuil te verwijderen.
 2. Dobbelsnede: Voor gelijkmatige blokjes, maak een dobbelsnede door de prei eerst in plakjes en vervolgens in blokjes te snijden.
 3. Rauwe garnituur: Voeg rauwe prei toe als smaakvolle garnering aan salades voor een pittige kick (gebruik het wit van prei).
 4. Prei als wrap: Gebruik grote, stevige preibladeren als een gezonde vervanging voor tortilla's in wraps of als vervanger voor lasagnebladen.
 5. Geroosterde prei: Probeer prei te roosteren met olijfolie en kruiden voor een unieke, nootachtige smaak.

Welk gedeelte van de prei snijden?

Bij het snijden van prei is het belangrijk om het juiste gedeelte te kiezen voor je recept. Over het algemeen snijden we het witte en lichtgroene gedeelte van de prei, omdat dit deel milder van smaak is en een zachtere textuur heeft. Het donkergroene bladgedeelte is vaak vezelachtiger en intenser van smaak, maar gooi het niet weg!
Je kunt het donkergroene bladgedeelte nog steeds gebruiken om smaak toe te voegen aan bouillons en soepen. Zorg er gewoon voor dat je het grondig wast en in grotere stukken snijdt, zodat je het gemakkelijk kunt verwijderen voordat je het gerecht serveert.
Kort samengevat: snijd het witte en lichtgroene gedeelte voor de meeste gerechten en bewaar het donkergroene bladgedeelte voor smaakvolle bouillons. Zo haal je het maximale uit je prei, terwijl je voedselverspilling minimaliseert.

Hoe maak je een prei schoon?

Het schoonmaken van een prei is een eenvoudig proces dat een wereld van verschil kan maken in je gerechten. Je kon het al bekijken in de video, maar volg deze stappen:
 1. Verwijder het donkergroene blad: Snijd het donkergroene blad af, maar gooi het niet weg. Je kunt het nog steeds gebruiken voor smaakvolle bouillons.
 2. Snijd de wortelbasis af: Snijd een klein stukje van de wortelbasis af, maar zorg ervoor dat de prei bij elkaar blijft.
 3. Snijd de prei in de lengte: Snijd de prei voorzichtig in de lengte, maar zorg ervoor dat je de basis niet helemaal doorsnijdt. Hierdoor kun je het zand tussen de bladeren verwijderen.
 4. Spoel grondig: Houd de prei onder stromend water en spoel het zand weg. Je kunt ook de bladeren voorzichtig openen tijdens het spoelen om er zeker van te zijn dat alle vuilresten worden verwijderd.
 5. Inspecteer en snijd naar wens: Controleer of alle zand is verwijderd en snijd de prei verder volgens je recept. Voor soepen en stoofschotels kun je de prei bijvoorbeeld in ringen snijden.
Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je prei schoon en klaar is voor gebruik in al je heerlijke gerechten.

Hoelang blijft prei goed in de frigo?

Prei is over het algemeen vrij lang houdbaar in de koelkast als je het op de juiste manier bewaart. Volg deze richtlijnen om de versheid te behouden:
 1. In de koelkast bewaren: Bewaar prei in de koelkast om de versheid te behouden. Wikkel het in een vochtige doek of bewaar het in een plastic zak om uitdroging te voorkomen.
 2. Beperkte houdbaarheid: Hoewel prei langer vers blijft dan sommige andere groenten, wordt aanbevolen om het binnen 1 tot 2 weken te gebruiken voor optimale smaak en textuur.
 3. Controleer op versheid: Controleer voordat je de prei gebruikt op tekenen van bederf, zoals verkleuring, slappe bladeren of een onaangename geur. Als deze symptomen optreden, is het misschien tijd om de prei te gebruiken voordat het bederft.
 4. Optimale opslag: Als je van plan bent om de prei langer te bewaren, overweeg dan om het te snijden en in de vriezer te bewaren. Hierdoor blijft de prei langer houdbaar zonder kwaliteitsverlies. Een handig hulpmiddel hiervoor zijn ziplock zakjes die je makkelijk kan vullen en hergebruiken voor in je vriezer.
Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je prei zo lang mogelijk vers blijft en klaar is om toe te voegen aan je favoriete gerechten.

Keukentools :

 • Een degelijke snijplank die groot genoeg is! Investeer hierin, of indien je al een degelijk exemplaar hebt, geef dan de snijplank het onderhoud dat hij nodig heeft! Meer weten?
 • Een vlijmscherp mes! Prei snijden zal enorm goed en snel gaan wanneer het mes dat je gebruikt vlijmscherp is. Het snijden wordt makkelijker, de groente zal er ook minder door gekwetst worden en het is veiliger om mee te werken.
 • vlijmscherp mes
  vlijmscherp mes
 • Ziplock zakjes die je kan hergebruiken. Dit is een welgekomen keukenhulp! Door te investeren in herbruikbaar siliconen vershoudzakken, kun je naast kosten besparen ook een positief impact maken op het milieu. Doordat de vershoudzakjes zijn gemaakt van BPA vrij siliconen, zijn ze herbruikbaar en geven ze geen geur of smaak af. Hierdoor kun je ze gebruiken als diepvriezakjes, broodzakjes of voor je meal prep. Kortom; ideaal voor langdurig en intensief gebruik. Ieder vershoudzakje is vaatwasserbestendig, kan in de magnetron, vriezer of afwasmachine.
   
   
 • Ziploc zakjes
  Ziploc zakjes
 • Of je kan er voor kiezen om voedselcontainers te gebruiken. Zo kan je al je voeding lekvrij en luchtdicht opslaan. Het houd je eten 2x langer vers. Ze zijn herbruikbaar. Past in elke normaal formaat lunch tas of rugzak. Zo kun je altijd vers en gezond eten waar je ook bent. BPA vrij. Maakt snel schoon en geeft niet af aan je eten.
 • voedselcontainers
  voedselcontainers
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Prei snijden heeft dus voor jou geen geheimen meer! Aan de slag!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Prei snijden
Amount per Serving
Calories
1
% Daily Value*
Fat
 
0.01
g
0
%
Sodium
 
0.2
mg
0
%
Potassium
 
2
mg
0
%
Carbohydrates
 
0.1
g
0
%
Fiber
 
0.02
g
0
%
Sugar
 
0.04
g
0
%
Protein
 
0.01
g
0
%
Vitamin A
 
17
IU
0
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
1
mg
0
%
Iron
 
0.02
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword hoe maak je een prei schoon, hoe moet je een prei snijden, prei snijden, prei snijden voor soep
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!
error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...