Het perfecte pizza deeg!? Makkelijk indien je weet hoe!

Pizza deeg is op zich niet zo moeilijk om te maken, maar er zijn toch wel wat factoren waar je rekening mee moet houden om het perfecte pizza deeg te verkrijgen!

pizza deeg

De ingrediënten voor Pizza deeg.

4 ingrediënten. That’s it!

Bloem, zout, water en gist. Deze heb je nodig om het perfecte pizza deeg te bereiden. Het is enkel maar hoe je ermee omgaat en de kwaliteit van je beginproduct dat het verschil zal maken bij het eindresultaat. Laat me dus hier al duidelijk zijn…zorg voor kwalitatieve en de juiste ingrediënten om je deeg te bereiden!

We overlopen ze even.

Bloem voor pizza deeg.

Er zijn zoveel soorten bloem dat je gemakkelijk geïntimideerd raakt. Dat komt omdat we vaak geen idee hebben wat de verschillen zijn tussen al die variaties. Met een beetje basiskennis kun je al een betere keuze maken uit de grote hoeveelheden bloem! Mits we pizza deeg maken gaan we er iets dieper op in.

caputo bloem voor pizza deeg
Wat is bloem?

Bloem is een poeder dat wordt gemaakt door ruwe granen te malen. Hoewel elk graan en zaad tot meel kan worden verwerkt, is de meest voorkomende soort meel de tarwekorrel. De beschermende buitenste laag zijn zemelen. Het zaad van de graankorrel is de tarwekiem. En tenslotte is er de belangrijkste voedselbron, het endosperm. Het endosperm is eigenlijk gewoon wit meel. Dit wordt gewonnen uit het graan waarvan de bloem wordt gemaakt.

Witte bloem wordt gemaakt van het endosperm. Bij volkorenbloem wordt, zoals de naam al zegt, het hele graan gebruikt.

Er zijn twee soorten graan: een harde en een zachte soort. In het algemeen heeft harde tarwe een hoger gluten- en eiwitgehalte en wordt het vaak gebruikt voor brood, pizza deeg en pasta. Zachte tarwe heeft een lager eiwitgehalte, wat zeer geschikt is voor gebak.

Pizza deeg - structuur tarwekiem - bloem
Hoe gebruiken we bloem?

Bloem is het belangrijkste element bij het bakken. Afhankelijk van de soort bloem en de sterkte ervan kunnen we verschillende gerechten maken. Maar omdat bloem zo veelzijdig wordt gebruikt, is het belangrijk te weten dat elk product zijn eigen voorkeur voor bloem heeft. Wil je bijvoorbeeld een cake bakken, dan heb je zwakke bloem nodig. Wil je, zoals in ons geval, pizza deeg maken, dan heb je medium tot sterke bloem nodig. Om het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen : hoe hoger het eiwitgehalte, hoe meer gluten er in je bloem zitten, en dus hoe sterker de bloem is.

Hoe weet je nu welke bloem je nodig hebt?

De beste bloem voor pizza deeg is een gemiddeld tot sterke bloem. Dit komt omdat pizza deeg bij voorkeur langere tijd moet gisten. Deze soort bloem is bestand tegen langere fermentatietijden. Als je bijvoorbeeld een zwak meel gebruikt, zul je merken dat je pizza niet mooi rijst en snel inzakt. Het pizza deeg zal heel moeilijk te bewerken zijn omdat het gemakkelijker kan scheuren.

Om erachter te komen of de bloem zwak of sterk is, lees je het eiwitgehalte op de achterkant of zijkant van de verpakking. Of als er een W-waarde op de verpakking staat, kan je ook achterhalen wat de sterkte van de bloem is (zie tabel hieronder).

bloem gids - Liliesfood
Welke bloem voor pizza deeg?

Voor een doorsnee pizza deeg dat perfect bakt raden we u aan om type “00” bloem te gebruiken. Dit is een zeer fijn gemalen witte bloem die alleen kan worden verkregen na een lang en langzaam proces van malen en zeven van de tarwe. De “00” geeft aan hoe fijn de bloem is gemalen.

“00” bloem bestrijkt het hele eiwitbereik, van zeer laag tot zeer hoog. Het kan dus zeer zwak of zeer sterk zijn, of ergens daartussenin, maar de fijnheid van de bloem zal altijd min of meer hetzelfde zijn.

Let dus nog steeds op wanneer je pizza deeg maakt! Niet zomaar elk type “00”-bloem is geschikt!!!!

Een traditionele (Napolitaanse) pizza wordt meestal gebakken in een houtoven bij een temperatuur die kan oplopen tot 480°C. Het afbakken gebeurt gedurende een relatief korte tijd. Dit gaat van ongeveer 90 seconden tot 2 minuten. Deze hoge temperatuur en korte baktijd zorgen voor een knapperige korst met een malse binnenkant.

Als u thuis pizza maakt met een conventionele oven, kunnen de baktemperatuur en -tijd variëren, afhankelijk van het recept en het deeg dat je gebruikt. Voor een traditionele pizza met dunnere korst kan je de pizza 8-12 minuten bakken op 260°C.

pizza deeg korst crunchy

’00’- bloem is dus bestand tegen verbranding bij de hoge temperaturen waarop pizza’s worden afgebakken. Dit vermogen om niet aan te branden bij hoge temperaturen betekent echter dat type “00” niet goed bruin wordt bij lagere temperaturen. Als u de pizza in een conventionele oven wilt bakken, helpt het om wat suiker aan het deeg toevoegen. Zo krijgt uw pizzakorst een mooie bruine kleur.

Een laatste troef van deze “00”-bloem is dat ze de capaciteit heeft om het water voldoende op te nemen. Indien je gewone bakbloem zou gebruiken krijg je een papperig deeg.

Zout.

Zout geeft vooral smaak aan je deeg, maar het beschermt het deeg ook tegen de effecten van schadelijke bacteriën en versterkt de glutenstructuur in het deeg.

Tijdens het bakproces geeft zout de korst een mooie bruine kleur.

Ik zou aanraden zeezout of 100% natuurlijk zout te gebruiken in plaats van keukenzout. Keukenzout is sterk bewerkt en bevat slechts een fractie van de heilzame mineralen die zee- en natuurlijk zout hebben.

zeezout

Wat nog :

  • Smaak : Zowel zeezout als natuurlijk zout hebben een subtielere, minder harde smaak dan gewoon keukenzout. Dit maakt een groot verschil in de smaak van je pizza deeg.
  • Textuur : Zeezout en natuurlijk zout zijn beide grover dan keukenzout, wat betekent dat ze gemakkelijker door het deeg kunnen worden verspreid. Dit kan helpen om de zoutsmaak gelijkmatig over het deeg te verdelen.
  • Meten : Omdat natuurlijk zout en zeezout grotere korrels hebben, zijn ze gemakkelijker af te meten naar volume. Dit kan handig zijn bij het maken van deeg, omdat het vaak gemakkelijker is grotere korrels af te meten dan fijn, poederig keukenzout.

Wil je het zout dan toch fijner gemalen? Dan is een zoutmolen natuurlijk een handig hulpmiddel!

Gist.

Gist is een eencellig organisme dat onzichtbaar is voor het blote oog.

Dit organisme voedt zich met de suikers en het zetmeel in je deeg. Het gist laat gassen vrij die kleine luchtzakjes in het deeg creëren. Hierdoor gaat het pizza deeg rijzen en krijgt het een geweldige smaak.

Waarom zit er zo weinig gist in pizzadeeg?

Dat komt omdat pizzadeeg een lange, 8 uur durende rijstijd moet hebben. Als je je deeg zoveel tijd geeft om te rijzen, is zelfs een klein beetje gist voldoende. Je kunt het proces versnellen door meer gist toe te voegen, maar dat zou ik niet aanraden! Een langzame rijzing versterkt de smaak van het deeg en maakt het ook voedzamer!

Wat als ik droge gist gebruik in plaats van verse gist voor pizza deeg?

Op zich is dit geen probleem. Je kunt ook droge gist gebruiken. Zorg er alleen voor dat je de helft minder gebruikt dan de hoeveelheid verse gist die je zou gebruiken. Dit komt omdat droge gist geconcentreerd is. De gist is veel krachtiger dan dezelfde hoeveelheid verse gist.

Verse gist - droge gist

Er zijn nog een paar andere redenen waarom verse gist vaak wordt aanbevolen voor het maken van pizza deeg:

  • Smaak : Verse gist heeft een milde, licht zoete smaak die een subtiele diepte aan het deeg zal toevoegen.
  • Doeltreffendheid : Verse gist is actiever dan gedroogde gist, wat betekent dat het deeg sneller en effectiever kan rijzen. Dit kan bijzonder nuttig zijn bij het maken van pizzadeeg, dat een relatief korte fermentatietijd vereist.
  • Houdbaarheid : Verse gist is kort houdbaar en moet binnen enkele weken na aankoop worden gebruikt. Dit kan een nadeel zijn als je niet vaak bakt, maar het betekent ook dat je een product gebruikt dat op zijn hoogtepunt van versheid en effectiviteit is.
  • Beschikbaarheid : Verse gist kan moeilijker te vinden zijn dan gedroogde gist, omdat het niet zo algemeen verkrijgbaar is in supermarkten. Het wordt echter vaak verkocht bij gespecialiseerde bakkerswinkels en kan ook online worden gekocht.

In het algemeen kan het gebruik van verse gist in pizzadeeg smaak toevoegen, de effectiviteit van het deeg verbeteren, en ervoor zorgen dat u een vers en hoogwaardig product gebruikt.

Gist en zout.

Een belangrijke opmerking die we wel willen maken! Gist kan niet direct in contact komen met zout!

Dit omdat zout de werking van gist kan remmen of zelfs helemaal stoppen. Gist is een levend organisme dat suiker omzet in alcohol en kooldioxide. Dit gebeurt door middel van het fermentatieproces. Zout kan dit fermentatieproces remmen door de vochtbalans in het gist te verstoren en de pH-waarde te veranderen. Als gist in contact komt met te veel zout, kan het fermentatieproces helemaal stilvallen. Daarom is het belangrijk om zout en gist gescheiden te houden totdat ze aan het deeg of beslag worden toegevoegd. En deze regel geldt niet alleen voor pizza deeg!

Water voor pizza deeg.

Het water dat je gebruikt om je pizza deeg te maken mag gerust kraantjeswater zijn. Tenzij je zelf weet dat het kalkgehalte in het water bijvoorbeeld véél te hoog is.

Het gebruik van kraanwater kan van invloed zijn op de smaak en structuur van je pizza deeg. In verschillende regio’s en zeker in sommige landen bevat kraanwater verschillende mineralen en chemicaliën. Er wordt hier dan soms ook gebruik gemaakt van gefilterd of gedestilleerd water. Dit omdat het een consistentere smaak en structuur van het deeg oplevert.

Ook mineraalrijk water, zoals dat uit bronnen of flessen, kan bijdragen aan de smaak en textuur van het deeg. Dit is vooral van belang bij het lange rijs- en fermentatieproces van deeg.

Er zijn geen vast geldende regels voor welk water je moet gebruiken bij het maken van pizzadeeg. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur en wat beschikbaar is in uw regio. Experimenteer gerust met verschillende soorten water om te zien wat voor jou de beste resultaten oplevert.

Als basis zou het gewoon zuiver water moeten zijn zonder teveel kalk of chloor geur of smaak. Dit heeft gewoon te veel invloed op de smaak van je deeg.

kraanwater - pizza deeg

Ons recept voor pizza deeg.

Pizza deeg maken

Pizza deeg maken

Pizza deeg maken is helemaal niet zo moeilijk! Met slechts 4 ingrediënten, wat tijd en veel liefde maak je het makkelijk zelf!
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 30 minutes
deeg laten rijzen 8 hours
Totale tijd 8 hours 35 minutes
Course Deeg, Hoe maak ik, Keukentechnieken, pizza-deeg
Cuisine Basiskeuken, Italiaans
Servings 4 personen
Calories 476 kcal

Materiaal en benodigdheden

bakplaat
1 grote, diepere bakplaat - (om je deegballen op te laten rijzen)
digitale keukenweegschaal Kitchenbrothers
1 digitale weegschaal - Het afwegen van ingrediënten is belangrijk, en gaat tot mili-gram. Een precisie weegschaal is dus nodig.
keukenborsteltje
1 keukenborsteltje - Om het deeg wat in te smeren met olijfolie.

Ingrediënten
 
 

  • 523 gr Bloem type "00"!!!!!
  • 340 ml Water Koud water! Gebruik geen warm of lauw water! Dit is belangrijk om het deeg niet te forceren en een langzame gisting te verwezenlijken.
  • 15 gr grof zeezout (gebruik liefst zeezout en geen fijn keukenzout) Zeezout heeft veel meer smaak en een veel grotere antibacteriële werking. Dit is belangrijk omdat het deeg niet gekoeld wordt!)
  • 1 gr verse gist (droge gist kan ook, maar gebruik dan maar de helft van de hoeveelheid. De werking van droge gist ligt namelijk hoger dan bij verse gist.)
  • wat olijfolie (van goede kwaliteit)

Instructies
 

  • Pizza deeg maken begint met al je ingrediënten nauwkeurig af te wegen met een digitale weegschaal.
  • Neem een inox mengkom en giet het water er in.
  • Doe je afgewogen zout bij het water en roer zodat het zout oplost in het water. (Het zout moet volledig opgelost zijn in het water!)
  • Doe nu eerst zo een 10% van je "00"-bloem in het water en meng goed met een lepel tot je een papje krijgt. (Dit is belangrijk voor de werking van de gist! Gist dat rechtstreeks met zout in aanraking komt is niet ok! Zie tips!)
  • Brokkel dan je verse gist in de mengkom.
  • Voeg de rest van de "00"-Bloem toe.
  • Meng alles grondig. Een tip: Meng alles eerst met een lepel, totdat het deeg goed genoeg is om met je handen te bewerken. Dit scheelt een hoop smoswerk!
  • In het begin zal het deeg wat brokkelig en schilferig zijn, maar geen nood, dit komt in orde.
  • Van het moment dat je het deeg met je handen kan bewerken, kneed het dan goed en zeker 5 minuten in de kom tot je een vaste blok deeg hebt.
  • Strooi wat bloem over je werk-of keukenblad.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het voor zeker nog eens 15 tot 20 minuten!!! Dit is belangrijk! Je moet werken en kneden om het deeg goed te krijgen!
  • Vorm dan een bol van je deeg.
  • Druppel wat olijfolie in een inox kom. Smeer de olijfolie met een keukenborsteltje uit over de binnenkant van de kom.
  • Leg je deegbal in de kom, neem je keukenborsteltje en smeer ook wat olijfolie over de deegbol. (Dit zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt)
  • Dek de kom af met een zuivere theedoek, en laat het deeg op kamertemperatuur 2 uur rusten!!
  • Haal de deegbol terug uit de kom en verdeel hem in 4 gelijke delen met je bakspatel. (Voor 4 pizza's dus.)
  • Als je met deeg werkt mag je altijd wat bloem gebruiken om het deeg makkelijker te bewerken zodat het niet plakt. Strooi op je werkblad dus altijd wat bloem uit.
  • Kneed de 4 delen nog even door, en vorm ze tot 4 mooie deegbollen.
  • Neem je bakplaat, bestrooi wat met bloem, en leg je 4 bollen deeg om de plaat.
  • Dek de plaat volledig af met huishoudfolie, en laat het deeg opnieuw 6 uur rusten op kamertemperatuur!!!!
  • Et voila..pizza deeg zelf maken is niet moeilijk!
  • Je pizza deeg is nu klaar om verder te bewerken tot een heerlijke pizza!
  • Enjoy!

Notities

Pizza deeg maken

Pizza deeg maken is helemaal niet zo moeilijk! Water, zout, gist en bloem…that’s it! Let wel op…de rusttijd om je deeg perfect te krijgen loopt op tot 8 uur!
aanbieders.be

TIPS EN INFO :

    • Zelf pizzadeeg maken vergt gewoon tijd, hard werk (want het kneden is belangrijk), aandacht en liefde voor je product!
    • Gebruik altijd bloem van het type ’00’! Maar let dan nog op! De bloem moet ook sterk genoeg zijn! Voor meer uitleg verwijzen we je naar ons blogbericht.
    • Indien je de pizza gaat afbakken in een gewone oven kan je ook een theelepel suiker toevoegen aan je deeg. Hierdoor zal de pizzakorst wat bruiner kleuren. Typo ’00’-bloem verdraagt héél hoge temperaturen, en zal dus moeilijker ‘bruinen’ indien je de pizza afbakt in een conventionele oven.
    • Indien het in je mogelijkheden ligt, en je vind het zalig om buiten te koken en je pizza af te bakken in een echte pizzaoven dan kunnen we de ‘outdoor oven‘ van Fikki aanraden! Deze is een investering waard en een aanvulling voor elke tuin! Je pizza krijgt hierdoor ook de smaak en afwerking die hij verdiend!
    • outdoor oven van Fikki
      outdoor oven van Fikki
  • Verse gist is geen must (instant gist kan ook), maar is wel aangeraden!
  • Gist mag niet direct in contact komen met zout omdat zout de werking van gist kan remmen of zelfs helemaal stoppen. Gist is een levend organisme dat suiker omzet in alcohol en kooldioxide. Dit gebeurt door middel van het fermentatieproces. Zout kan dit fermentatieproces remmen door de vochtbalans in de gist te verstoren en de pH-waarde te veranderen. Als gist in contact komt met te veel zout, kan het fermentatieproces helemaal stilvallen.
  • Het liefst gebruik je zeezout!
  • Kneed je deeg goed en lang genoeg!!! Minstens 20 minuten!
  • Respecteer temperatuur en rusttijden!

Verhouding verse gist droge gist.

Ook is het niet zo dat als je meer of minder pizza’s wil maken, het recept zomaar kan delen of vermenigvuldigen. Er is een basisprincipe! De verhouding verse gist (- droge gist) moet kloppen.
De basisformule is 100% bloem (type00) – 65% koud water – 3% zeezout – 0,2% Verse gist. Het recept en ingrediënten dat we in onze receptuur gebruiken hanteert deze verhouding voor 4 pizza’s van 220gr. Dit klopt. Dus, nogmaals, Indien je nu ons recept wil maken voor meer dan 4 pizza’s, dan mag je absoluut niet gewoon vermenigvuldigen.
Ook pastadeeg kan je makkelijk zelf maken! Meer weten?
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat je met ons en onze lezers wil delen?
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Pizza deeg maken, het is niet moeilijk maar vraagt vooral liefde en geduld.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Pizza deeg maken
Serving Size
 
1 pizza
Amount per Serving
Calories
476
% Daily Value*
Fat
 
1
g
2
%
Saturated Fat
 
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
0.1
g
Sodium
 
1460
mg
63
%
Potassium
 
142
mg
4
%
Carbohydrates
 
100
g
33
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
0.4
g
0
%
Protein
 
14
g
28
%
Calcium
 
23
mg
2
%
Iron
 
6
mg
33
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Napolitaanse pizza, pizza deeg maken, pizza deeg zelf maken, pizzadeeg
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Het afbakken van je pizza.

Indien je het pizza deeg volledig tot z’n recht wil laten komen ga je de pizza’s ook afbakken in een outdoor oven! Ben je op zoek naar een degelijke outdoor oven, en je wil de investering maken, dan kunnen we je de outdooroven van fikki aanraden!

De Fikki Outdoor Oven is een geweldige optie voor degenen die op zoek zijn naar een pizza oven voor buiten. Hij is eenvoudig te installeren en te gebruiken, en biedt een snelle verwarming tot wel 450°C. De oven is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal, waardoor hij bestand is tegen weersinvloeden en lang meegaat.

Wat we echt leuk vinden aan de Fikki Outdoor Oven is de grootte van de bakplaat. Hij is groot genoeg om twee pizza’s tegelijk te bakken, wat perfect is voor een gezellige barbecue met vrienden en familie. De oven is ook een geweldige manier om een echte, houtgestookte smaak aan uw pizza toe te voegen.

Een ander groot pluspunt van de Fikki Outdoor Oven is dat het een stijlvolle, moderne uitstraling heeft. Het past perfect in elke tuin of terras en zal zeker indruk maken op uw gasten.

In het algemeen is de Fikki Outdoor Oven een geweldige aanwinst voor elke buitenkeuken. Het is een veelzijdige oven die zowel pizza’s als andere gerechten perfect bakt en is gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. We bevelen deze oven zeker aan.

YouTube video
Fiki outdoor oven

Tot slot.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat meer te weten gekomen bent over het maken en de ingrediënten van pizza deeg. Uiteindelijk is het helemaal niet zo moeilijk, maar je merkt…kwalitatieve producten en een juiste manier van handelen zijn absoluut noodzakelijk! We zijn er zeker van dat je op deze manier een deeg zal krijgen waar je enorm tevreden van bent. Je pizza zal smaken als nooit tevoren!

Reacties zijn welkom onder deze pagina!

Heb je zelf een gerecht en recept dat u wil delen met ons en onze lezers? Dat kan hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Ben je net zoals ons fan van de Italiaanse keuken? Misschien is vitello tonnato wel een gerecht waar je meer van wil weten? Of ben je eerder een fan van zelfgemaakte ravioli?

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...