Smeuïge Appelcake: Een heerlijk zachte cake boordevol smaak 🍏

Twee plakken smeuïge appelcake op een bord met een verse appel op de achtergrond.

Smeuïge Appelcake: Een heerlijk zachte cake boordevol smaak 🍏

LiliesfoodLiliesfood
Deze smeuïge appelcake is makkelijk en snel te maken! Door de zachte textuur en de frisse smaak van de appels is deze cake ideaal bij een kopje koffie of thee. 🍰✨
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 50 minutes
cool down 30 minutes
Totale tijd 1 hour 15 minutes
Course Belgisch, Dessert, Snack
Cuisine gebak, Hapjes en snacks, Vlaams
Servings 8 personen
Calories 312 kcal

Ingrediënten
  

  • 125 gr suiker
  • 125 gr ongezouten roomboter
  • 200 gr patisseriebloem
  • ½ pakje bakpoeder (± 8 gr)
  • 3 eieren
  • 2 middelgrote appels (bij voorkeur Jonagold, jonagored of Elstar)
  • 1 tl vanille-extract (optioneel)

Instructies
 

  • We maken de meest makkelijke en smeuïge appelcake!

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).

Beslag maken:

  • Neem een mengkom bij de hand (of de mengkom van je keukenmachine als je die gebruikt)
  • Neem je cakevorm en leg de boter in de vorm. Plaats deze in je oven zodat de boter zachtjes smelt.
    125 gr ongezouten roomboter
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en versnijd ze in blokjes.
    2 middelgrote appels
  • Doe de appelblokjes in je mengkom en voeg er de eieren aan toe samen met de suiker.
    3 eieren, 125 gr suiker
  • Zeef de bloem samen met het bakpoeder boven het mengsel.
    200 gr patisseriebloem, ½ pakje bakpoeder
  • Voor een extra smaakboost kun je hier het vanille-extract toevoegen.
    1 tl vanille-extract
  • Je boter is nu zeker gesmolten, haal de cakevorm uit de oven (de boter mag gesmolten zijn, maar zeker niet heet zijn!)
  • Roer eventueel de boter wat door zodat ze helemaal gesmolten is en voeg ze dan toe aan de rest.
  • Meng dit nu voorzichtig met een spatel tot een glad beslag, of gebruik je keukenrobot.

Bakken:

  • Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. klop de vorm eens op het aanrecht zodat het beslag goed aansluit.
  • Bak de cake gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Belangrijk!!! Open de oven niet tijdens het bakken om te voorkomen dat de cake inzakt!

Controle en afkoelen:

  • Haal de cake uit de oven, laat hem minstens 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster of bord om volledig af te koelen.
  • Je smeuïge appelcake is klaar!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

De meest makkelijke en smeuïge appelcake!

Met dit uiterst eenvoudige recept zet je in een uur een heerlijke appelcake op tafel. Ideaal als tussendoortje, voor bij de koffie of thee, of smuk hem wat op met een bolletje vanilleijs met chocoladesaus en slagroom. Lekker!
Banner met de tekst: Maak van je passie een online inkomen! Ontdek de HBA Academy en begin aan je reis naar financiële vrijheid.
Leer hoe je je passie kunt omzetten in een winstgevende online onderneming. Begin vandaag nog!

INFO EN TIPS 💡

  • De appelcake is een klassiek bakrecept dat zijn oorsprong vindt in de Europese keuken. Het werd vroeger vaak gemaakt met seizoensappels die overvloedig beschikbaar waren in de herfst. Dit maakt het een nostalgisch gerecht met een warme, huiselijke sfeer.
  • Het ligt een beetje aan je oven, maar het zou kunnen dat je appelcake ietse langer moet bakken. Soms wil het wel eens dat hin net niet gaar genoeg is na zo'n 40 minuten in de oven. Laat me dus zeggen dat 40 minuten een maatstaf is en dat je zelf moet proberen wat de beste tijd is die je zelf gebruikt met jouw oven.
  • Appels kiezen: Gebruik stevige, zoetzure appels zoals Jonagold of Elstar. Ze behouden hun structuur tijdens het bakken en geven een mooie smaakbalans.
  • Opbergen:
    Bewaar de appelcake in een luchtdichte doos bij kamertemperatuur. Hij blijft zo’n 3 dagen lekker smeuïg. Wil je hem langer bewaren? Vries de cake dan in plakjes in.
  • Presentatie:
    Serveer de appelcake met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een feestelijk dessert. 🎉

Variaties :

  • Kaneel-appelcake: Voeg 1 tl kaneel toe aan het beslag voor een warme, kruidige smaak.
  • Appel-cranberrycake: Vervang de helft van de appelblokjes door gedroogde cranberries voor een zoet-frisse twist.
  • Glutenvrije optie: Gebruik een glutenvrije bloemmix in plaats van gewone bloem.

Keukentools en ingrediënten : 

Om deze heerlijke appelcake te maken, heb je het volgende nodig:
Een Mengkom! Absoluut noodzakelijk om je beslag te maken. Op zoek naar degelijke exemplaren? Dan kunnen we je de Navaris set aanbevelen! Al jaar en dag een keukenhulp in onze keuken.
Navaris mengkom set met deksels en raspen
Een veelzijdige Navaris mengkom set met verschillende deksels en geïntegreerde raspen.
De Cakevorm: Een stevige, non-stick cakevorm van 25 cm zorgt voor een perfecte bakresultaat. Onze favoriet ...
Een stevige zwarte cakevorm, ideaal voor het bakken van een smeuïge cake.
Deze stevige zwarte cakevorm is perfect voor het bakken van een smeuïge appelcake. Dankzij het non-stick oppervlak haal je jouw cake er moeiteloos uit!
KITCHENAID ARTISAN! Ok, in de video kan je zien dat wij deze krachtpatser gebruiken. Deze machine hoeft geen verdere uitleg! Al jaren doet hij dienst in menig huishouden als de ideale keuken en bakhulp. Wanneer je net zoals ons dagelijks in je keuken bezig bent, en je hebt hem nog niet in huis... Het is de investering waard! Een aarader!
Rode Kitchenaid Artisan mixer, ideaal voor gebruik in de keuken.
De Kitchenaid Artisan: een krachtpatser in je keuken!
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons!
Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Geniet van deze heerlijke, smeuïge appelcake – een klassieker die nooit teleurstelt!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Smeuïge Appelcake: Een heerlijk zachte cake boordevol smaak 🍏
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
312
% Daily Value*
Fat
 
15
g
23
%
Saturated Fat
 
9
g
56
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
4
g
Cholesterol
 
95
mg
32
%
Sodium
 
132
mg
6
%
Potassium
 
103
mg
3
%
Carbohydrates
 
41
g
14
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
21
g
23
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
504
IU
10
%
Vitamin C
 
2
mg
2
%
Calcium
 
23
mg
2
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword appelcake, appelcake maken, makkelijke appelcake, recept appelcake, smeuïge appelcake
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

1 reactie op “Smeuïge Appelcake: Een heerlijk zachte cake boordevol smaak 🍏”

5 from 1 vote

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...