
Smeuïge Appelcake: Een heerlijk zachte cake boordevol smaak 🍏
Deze smeuïge appelcake is makkelijk en snel te maken! Door de zachte textuur en de frisse smaak van de appels is deze cake ideaal bij een kopje koffie of thee. 🍰✨
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 125 gr suiker
- 125 gr ongezouten roomboter
- 200 gr patisseriebloem
- ½ pakje bakpoeder (± 8 gr)
- 3 eieren
- 2 middelgrote appels (bij voorkeur Jonagold, jonagored of Elstar)
- 1 tl vanille-extract (optioneel)
Instructies
- We maken de meest makkelijke en smeuïge appelcake!
Voorbereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
Beslag maken:
- Neem een mengkom bij de hand (of de mengkom van je keukenmachine als je die gebruikt)
- Neem je cakevorm en leg de boter in de vorm. Plaats deze in je oven zodat de boter zachtjes smelt.125 gr ongezouten roomboter
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en versnijd ze in blokjes.2 middelgrote appels
- Doe de appelblokjes in je mengkom en voeg er de eieren aan toe samen met de suiker.3 eieren, 125 gr suiker
- Zeef de bloem samen met het bakpoeder boven het mengsel.200 gr patisseriebloem, ½ pakje bakpoeder
- Voor een extra smaakboost kun je hier het vanille-extract toevoegen.1 tl vanille-extract
- Je boter is nu zeker gesmolten, haal de cakevorm uit de oven (de boter mag gesmolten zijn, maar zeker niet heet zijn!)
- Roer eventueel de boter wat door zodat ze helemaal gesmolten is en voeg ze dan toe aan de rest.
- Meng dit nu voorzichtig met een spatel tot een glad beslag, of gebruik je keukenrobot.
Bakken:
- Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. klop de vorm eens op het aanrecht zodat het beslag goed aansluit.
- Bak de cake gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven.
- Belangrijk!!! Open de oven niet tijdens het bakken om te voorkomen dat de cake inzakt!
Controle en afkoelen:
- Haal de cake uit de oven, laat hem minstens 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster of bord om volledig af te koelen.
- Je smeuïge appelcake is klaar!
RECEPT VIDEO

Notities
De meest makkelijke en smeuïge appelcake!
Met dit uiterst eenvoudige recept zet je in een uur een heerlijke appelcake op tafel. Ideaal als tussendoortje, voor bij de koffie of thee, of smuk hem wat op met een bolletje vanilleijs met chocoladesaus en slagroom. Lekker!
INFO EN TIPS 💡
- De appelcake is een klassiek bakrecept dat zijn oorsprong vindt in de Europese keuken. Het werd vroeger vaak gemaakt met seizoensappels die overvloedig beschikbaar waren in de herfst. Dit maakt het een nostalgisch gerecht met een warme, huiselijke sfeer.
- Het ligt een beetje aan je oven, maar het zou kunnen dat je appelcake ietse langer moet bakken. Soms wil het wel eens dat hin net niet gaar genoeg is na zo'n 40 minuten in de oven. Laat me dus zeggen dat 40 minuten een maatstaf is en dat je zelf moet proberen wat de beste tijd is die je zelf gebruikt met jouw oven.
- Appels kiezen: Gebruik stevige, zoetzure appels zoals Jonagold of Elstar. Ze behouden hun structuur tijdens het bakken en geven een mooie smaakbalans.
-
Opbergen:
Bewaar de appelcake in een luchtdichte doos bij kamertemperatuur. Hij blijft zo’n 3 dagen lekker smeuïg. Wil je hem langer bewaren? Vries de cake dan in plakjes in. -
Presentatie:
Serveer de appelcake met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een feestelijk dessert. 🎉
Variaties :
- Kaneel-appelcake: Voeg 1 tl kaneel toe aan het beslag voor een warme, kruidige smaak.
- Appel-cranberrycake: Vervang de helft van de appelblokjes door gedroogde cranberries voor een zoet-frisse twist.
- Glutenvrije optie: Gebruik een glutenvrije bloemmix in plaats van gewone bloem.
Keukentools en ingrediënten :
Om deze heerlijke appelcake te maken, heb je het volgende nodig: Een Mengkom! Absoluut noodzakelijk om je beslag te maken. Op zoek naar degelijke exemplaren? Dan kunnen we je de Navaris set aanbevelen! Al jaar en dag een keukenhulp in onze keuken.




Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Smeuïge Appelcake: Een heerlijk zachte cake boordevol smaak 🍏
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
312
% Daily Value*
Fat
15
g
23
%
Saturated Fat
9
g
56
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
4
g
Cholesterol
95
mg
32
%
Sodium
132
mg
6
%
Potassium
103
mg
3
%
Carbohydrates
41
g
14
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
21
g
23
%
Protein
5
g
10
%
Vitamin A
504
IU
10
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
23
mg
2
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
Smeuïg, lekker en ongelooflijk snel en makkelijk te maken! Lekker!