vanille ijs maken

vanilleijs maken

vanille ijs maken

Vanille ijs maken is niet zo moeilijk, en uiteindelijk is het zoveel beter dan de versies die je kan vinden in de supermarkt. Een verrukkelijk recept voor zijdezacht vanille ijs, moeiteloos bereid met de veelgeprezen KitchenAid Artisan. Proef de perfecte harmonie van smaak en gemak.
5 from 2 votes
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 30 minutes
rusttijd 1 day
Totale tijd 1 day 50 minutes
Course Basisgerechten, Dessert
Cuisine Desserts, Klassiekers
Servings 1.5 L
Calories 2818 kcal

Ingrediënten
  

Voor het ijs:

  • 1 liter Volle Melk
  • 0,5 liter volle room van minstens 35% vetgehalte
  • 4 vanillepeulen
  • 300 gr fijne kristalsuiker
  • 12 eidooiers

Instructies
 

  • We gaan zelf vanille ijs maken!
  • Neem 0,5 liter volle room en 1 liter Volle Melk en voeg deze samen toe aan je braadpan.
    1 liter Volle Melk, 0,5 liter volle room
  • Snijd 4 vanillepeulen met een aardappelmesje door 2 op een snijplank. Haal het vanillemerg uit de peulen met de botte zijde van je aardappelmes. Zet even appart.
    4 vanillepeulen
    Vanille ijs maken - vanillepeulen - merg
  • Voeg de uitgeschraapte vanillepeulen toe aan je braadpan samen met de melk en de room.
  • Neem je Kitchenaid Artisan bij de hand. Neem de mengkom van de machine en splits 12 eieren. De 12 eidooiers voeg je toe aan de mengkom samen met het vanillemerg. (Het eiwit kan je gebruiken bij een andere bereiding)
    12 eidooiers
  • Ondertussen zet je ook al de melk met de room en vanillepeulen op je vuur en breng dit aan de kook.
  • Voeg dan 300 gr fijne kristalsuiker toe bij de eidooiers en het vanillemerg. Van het moment dat je dit doet moet je beginnen kloppen!!!!
    300 gr fijne kristalsuiker
  • Laat de suiker niet onaangeroerd bij je eidooiers liggen, want je eidooiers zullen verbranden en je ijs gaat vol met klonters zitten! Dat willen we niet!
  • Dit geheel moet goed geklopt worden! Het is belangrijk dat je een lichte, luchtige massa krijgt. De suiker moet volledig opgelost zijn. In keukentermen noemt men dit een "ruban", of "au ruban" kloppen.
    Vanille ijs maken - 1
  • Als het melk/room mengsel gekookt heeft zet je het vuur uit, en laat het geheel eventjes wat afkoelen.
  • Giet dan een beetje van het warme melkmengsel bij de opgeklopte dooiers. Roer even alles goed door met een spatel of een klopper. Dit tot alles is opgelost.
    Vanille ijs maken - 2
  • Wanneer alles gemengd en opgelost is giet je dit geheel terug in je braadpan.
  • Zet deze terug op een zacht vuur en roer het mengsel los. Het liefst doe je dit met een houten lepel of een spatel. Roer en draai in acht-vorm (ook over de bodem van je pan)tot je een mooie binding krijgt.
  • Als je met je vinger een streep kan trekken op de achterkant van de spatel en de streep blijft even staan dan weet je dat je binding goed zit. (In keukentermen noemt dit 'vaneren")
    Vanille ijs maken - 3
  • Laat dit niet te ver gaan en zeker niet koken! Je eidooiers zullen stollen, en je mengsel gaat schiften. Indien dit gebeurt...helaas..dan zal je opnieuw moeten beginnen.
  • Laat het geheel afkoelen, hevel het over naar een bewaardoos en zet het mengsel dan 24u in de koelkast zodat alle smaken goed met elkaar kunnen vermengen. We noemen dit ook "rijpen".

Je vanille ijs maken!

  • Haal de dag erna je vanillesaus uit de koelkast, en giet ze door een fijne zeef rechtstreeks in je Kitchenaid ijsmaker.
  • Draai dan het ijs 20 à 25 minuten af met in de machine.
    Vanille ijs maken - 4
  • Wanneer het ijs gedraaid en klaar is hevel je het over naar een mengkom met deksel. Tip : Plaats het vanille ijs nog minstens 20 minuutjes in je vriezer. Zo stijft hij nog wat harder op en heb je een juiste consistentie.
  • Et voilà! Je hebt nu zelf een superlekker vanille ijs gemaakt! Serveer zoals hij is, of geef er wat chocoladesaus bij. Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Vanille ijs maken.

Ontdek de magie van huisgemaakt vanille ijs, gemaakt met liefde en onze vertrouwde keukenheld, de KitchenAid Artisan.
Met dit eenvoudige recept brengen we de heerlijke smaak van vanille tot leven, terwijl de Artisan moeiteloos zorgt voor een zijdezachte textuur.
Laat je verleiden door de combinatie van romige perfectie en het gemak van onze geliefde keukenrobot. Een traktatie voor je smaakpapillen, bereid met passie en precisie.
Proef het zelf en geniet van de pure verwennerij!
Dit is trouwens het recept van Bert Meeuwis, sterrenchef van restaurant 'De Slagmolen' in Opglabbeek en opgenomen in onze rubriek #My Kitchen Heroes.

Tips en info : 

    • Gebruik echte goede vanillepeulen voor het maken van je vanille ijs. Dit komt je smaak en bereiding ten goede! Vanillepeulen zijn niet zo goedkoop, maar er is veel 'brol'  op de markt. Laat je niet verleiden tot dit en ga voor kwaliteit. De beste vanille komt volgens mij nog steeds uit Madagascar! 
    • vanillepeul
      vanillepeul
    • Wat ook zeer belangrijk is, is dat wanneer je suiker toevoegt aan je eidooiers je onmiddellijk begint met kloppen! Laat nooit suiker met eidooiers rusten zonder ze te mengen. Zo verbranden je eidooiers en zal je ijs vol met klontertjes zitten. Dit wil je niet! Kloppen is de boodschap! In keukentermen noemt men dit het kloppen van een "Ruban".
    • Deze ruban klop je ook luchtig, zodat de suiker is opgelost. Je moet eigenlijk een wit-gele massa krijgen die je klopt tot het een lintvorm krijgt.
    • De melk en room koken we op samen met de uitgeschraapte vanillepeulen. Zo infuseert de vanillesmaak nog wat extra in je basis. Indien het goedje tot aan het kookpunt komt zet je het vuur uit en laat je de massa héél eventjes afkoelen alvorens ze bij je ruban te gieten. Wanneer je dit onmiddellijk doet bestaat de kans dat je melk-room-vanillemengsel nog te heet is waardoor je eidooiers gaan stollen. Dit mag niet! We willen geen omelet!
    • Wanneer iets afgekoeld, doe dan een deel (of het geheel) bij je eidooiers en meng het goedje goed onder elkaar.
    • Nu is het tijd om de eidooiers hun werk te laten doen door hun bindingscapaciteit. Je zet de pot terug op het vuur en neem best een spatel om in 8-vorm je basis te roeren en te laten binden. Let op! Dit mag niet koken!!!! Hier opnieuw, als je de vanillesaus kookt krijg je een omelet! Eidooiers binden en stollen volledig bij een temperatuur van 82°C! Om vanille ijs te maken is dit nefast!
    • In keukentermen noemt men dit proces 'vaneren'.
    • Als je éénmaal zover bent heb je eigenlijk als basis een vanillesaus. Je kan deze bereiding dus ook gebruiken bij andere desserts. Lekker bij pannenkoeken, wafels of wat vers fruit bijvoorbeeld.
    • Om de smaak te optimaliseren is het best dat je deze basis nu overbrengt naar een voedselcontainer en ze voor een dag laat 'rijpen' in je koelkast. Deze stap is niet essentieel, maar het zal de smaak van je ijs ten goede komen.
    • Helaas heb je voor het zelf maken van vanille ijs en andere ijssoorten een ijsmachine nodig. Wij gebruiken in ons recept en video de Kitchenaid Artisan. Een krachtpatser in de keuken, en uitbreidbaar met allerlei accessoires.
    • Kitchenaid artisan
      Kitchenaid artisan
    • Zo dus ook de mengkom om ijs mee te draaien. Topmateriaal! We kunnen het enkel maar aanraden!
Kitchenaid ijsmaker
Kitchenaid ijsmaker
  •  
  • Zo’n machine is een investering, maar wel eentje die veel voordelen biedt. Door je ijs constant te laten draaien, wordt er veel lucht onder het ijs geklopt. Hierdoor krijg je smeuïg en schepbaar ijs als resultaat. Zonder ijsmachine durft je ijs wel eens te kristalliseren en dus hard worden.
  • Onder ijs kan je ook sorbet, parfait, granité en waterijs categoriseren. Elk hebben ze hun eigen textuur, smaak en samenstelling.
  • Ook de hoeveelheid suiker en eidooiers in je ijsmengsel zijn van groot belang om een romige textuur te behouden. Eidooiers bevatten veel vetstoffen die net zoals suiker de vorming van ijskristallen tegenhouden. Eigeel en suiker zijn dus essentieel in je recept!
  • Naast kristalsuiker kan er trouwens ook een deel glucose siroop gebruikt worden om de optimale textuur te bekomen. Dit wordt ook meer en meer gebruikt.
  • Last but not least kan de temperatuur in je diepvriezer ook een rol spelen. 

Wat is de ideale temperatuur voor schepijs?

-8°C is de ideale temperatuur om je ijs kort te bewaren en snel schepklaar te hebben. Op deze temperatuur heeft je ijs de ideale consistentie en zal hij ook het best smaken wanneer je het onmiddellijk serveert!
Het ijs blijft echter schepbaar tussen -12°C en -15°C. Op deze temperatuur blijft het ijs in perfecte conditie en is het ook nog steeds eenvoudig om mooie bolletjes te vormen.

Hoe bewaar je zelfgemaakt ijs?

Zelfgemaakt ijs bewaar je in je diepvriezer, het liefst op -22°C. Zo ben je zeker dat je voedsel veilig werkt. Maar weet dat je ijs hierdoor steenhard zal worden en niet onmiddellijk schepbaar is. Het best haal je dus je ijs wat op voorhand uit je vriezer alvorens je het kan scheppen. Dit zal tevens ook de smaak ten goede komen.
Bewaar zelfgemaakt ijs nooit langer dan 6 maanden in je vriezer!

Kan je roomijs maken zonder machine?

Je kan ijs maken zonder gebruik van een machine, maar weet dat het een hele uitdaging is!
Wil en ga je de uitdaging aan om je ijs zonder machine te maken? Volg dan de volgende stappen :
  1. Giet het basismengsel (je vanillesaus na 24h in de koelkast) in een platte bak, en zet het in de diepvriezer.
  2. Haal de bak elk halfuur (gedurende 3 uur) even uit de vriezer en roer het ijsmengsel om met een lepel.
  3. Laat je ijs ten slotte minstens 12 uur hard worden in de vriezer.
Dit is een manier, maar het resultaat zal nooit het ijs evenaren dat je maakt met behulp van een machine.

Wat is het verschil tussen gelato en normaal (room)ijs?

Verwar roomijs trouwens niet met gelato. Het schepijs zoals wij het kennen en in dit recept maken bevat minstens 10% vet door de flinke hoeveelheid room. De Italiaanse variant - gelato dus - bevat echter helemaal geen room.
Bovendien gebruiken de Italianen minder eieren en meer melk en/of water in hun ijsbereiding. Het resultaat? Lichter ijs dat sneller wegsmelt in de mond.
 
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Zelf vanille ijs maken is zoveel beter dan de aangekochte versies uit de supermarkt! Proberen maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
vanille ijs maken
Serving Size
 
1 Liter
Amount per Serving
Calories
2818
% Daily Value*
Fat
 
184
g
283
%
Saturated Fat
 
104
g
650
%
Polyunsaturated Fat
 
12
g
Monounsaturated Fat
 
52
g
Cholesterol
 
2017
mg
672
%
Sodium
 
423
mg
18
%
Potassium
 
1511
mg
43
%
Carbohydrates
 
249
g
83
%
Sugar
 
243
g
270
%
Protein
 
55
g
110
%
Vitamin A
 
8120
IU
162
%
Vitamin C
 
2
mg
2
%
Calcium
 
1255
mg
126
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword vanille ijs, vanille ijs maken, vanille ijs recept, zelf vanille ijs maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
4
Share to...