Pompoensoep

Pompoensoep

Pompoensoep

Pom­poen­soep maken doen we graag in het najaar. Een flu­weel­zach­te soep, mak­ke­lijk om te maken en boven­dien ook nog eens héél gezond. 
3 from 2 votes
Prep Time 20 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 50 mins
Cour­se Klas­sie­kers, Soepen
Cui­si­ne Klas­sie­kers, Soepen
Ser­vings 8 per­so­nen
Calo­ries 103 kcal

Ingrediënten
 
 

Optionele afwerking

  • wat oud brood
  • scheu­tje olijf­olie
  • 1 teen­tje knof­look
  • wat peper
  • wat zout
  • een scheu­tje culi­nai­re room
  • ½ tl bies­look gesnip­perd
  • 1 tak­je peter­se­lie

Instructies
 

  • Was de pompoen.
    1 klei­ne pompoen
  • Snijd de pom­poen door­mid­den en ver­wij­der de schil met een dunschiller.
  • Ver­wij­der de pit­jes en snij ver­vol­gens het vrucht­vlees in gro­ve stukken.
  • Pel en snijd de uien.
    2 uien
  • Was het prei­wit en snijd in blokjes.
    1 sten­gel prei
  • Was de bleek­sel­der­steel en snijd ook in stukken.
    1 sten­gel bleekselder
  • Zet een stoof­pan op je vuur en laat er een klont­je room­bo­ter in smelten
    wat room­bo­ter
  • Voeg de prei en sel­der toe en laat even stoven.
  • Doe de pom­poen en de ui erbij en laat, af en toe al roe­rend met een spa­tel, een tijd mee­sto­ven tot de groen­ten zacht zijn.
  • Kruid met peper en zout.
    wat peper, wat zout
  • Voeg de kip­pen­bouil­lon toe en breng aan de kook.
    2 liter kippenbouillon
  • Zet je vuur lager, en laat de soep 25 tot 30 minu­ten zacht­jes koken.
  • Mix dan de soep met een staafmixer.
  • Schuim de soep af met een soeplepel.
  • Breng opnieuw aan de kook en laat even doorkoken.
  • Schuim opnieuw je soep af.
  • Proef, en kruid indien nodig bij met peper en zout naar smaak.
    wat peper, wat zout
  • Je pom­poen­soep is klaar!

Optioneel!

  • Ver­wij­der de korst­jes van de sne­den wit brood indien je dit nodig acht en snij er klei­ne blok­jes van. Of gebruik zoals wij oude gebak­ken brood­jes en snijd even­zeer in blokjes.
    wat oud brood
  • Bak deze kro­kant in een scheu­tje olijf­olie waar je een teen­tje knof­look in geperst hebt.
    scheu­tje olijf­olie, 1 teen­tje knoflook
  • Gebruik hier best een anti­kleef­pan voor, dat lukt het best.

Serveren

  • Schep de ver­se soep in kommetjes.
  • Gar­neer met wat brood­croû­tons, een scheu­tje room, wat gesnip­per­de bies­look en een tak­je peterselie.
    1/2 tl bies­look, 1 tak­je peter­se­lie, een scheu­tje culi­nai­re room

Notities

Pompoensoep

Pom­poen­soep maken is met ons recept zo sim­pel als 1,2,3. Het brengt je warm­te in de kou­de­re najaars­pe­ri­o­de en helpt je zelfs om deze peri­o­de op een gezon­de manier door te komen. Pom­poe­nen bevat­ten immers veel vita­mi­ne C! Zo blijft je immuun­sys­teem op peil!
aanbieders.be
aanbieders.be

INFO EN TIPS :

  • TIP! Pom­poe­nen zijn soms moei­lijk han­del­baar. Ze zijn hard en de mees­te exem­pla­ren zijn moei­lijk bewerk­baar! Zorg daar­om steeds voor een dege­lij­ke snij­plank, een vlijm­scherp mes en een dege­lij­ke dun­schil­ler. Dit scheelt je tijd en gevloek…;-). De dun­schil­ler die wij gebrui­ken is die van “OXO”. Moest je nog op zoek zijn naar een nieuw exem­plaar dan kun­nen we deze echt aan­ra­den! Ik heb al wat dun­schil­lers in mijn han­den gehad maar deze is voor mij de bes­te die ik ooit heb gehad! Beloofd!
dunschiller OXO
dun­schil­ler OXO
  • Ook een dege­lijk pan is een aan­winst bij het maken van je soe­pen en stoof­scho­tels! We ken­nen alle­maal de duur­de­re mer­ken van stoof en braad­pan­nen, maar niet ieder­een kan zich zomaar deze pan­nen aan­schaf­fen. Ze kos­ten immers een aar­di­ge duit. Geluk­kig zijn er ook alter­na­tie­ven die zeker zo goed zijn. Op zoek naar een nieu­we, dege­lij­ke braad en stoof­pan die niet zo duur is? We kun­nen de braad­pan van moa aanraden!
  • MOA braadpan
    MOA braad­pan
  • Pom­poen­soep wordt steeds gemaakt op basis van het vrucht­vlees van de pom­poen, in com­bi­na­tie met ande­re groen­ten. Ons pom­poen­soep recept gebruikt hier ui, prei en sel­der (heel klas­siek), maar ook papri­ka, wor­tel en tomaat zijn popu­lai­re groen­ten om de soep mee te maken en aan te vullen.
  • We maken de soep steeds met vers gemaak­te kip­pen­bouil­lon en krui­den af met peper van de molen en zout. Natuur­lijk kan je ook ande­re krui­den toe­voe­gen! Cur­ry, kur­ku­ma, knof­look en komijn zijn hier popu­lair om te gebrui­ken, maar niets houd je tegen om aan de soep eens een Zui­ders tin­tje te geven. Werk de soep eens af met ver­se krui­den als ore­ga­no, tijm en basilicum.
  • Als gar­ni­tuur voor­zien we hier brood­croû­tons. Mak­ke­lijk te maken, en een lek­ke­re aan­vul­ling op de soep. Maar pro­beer gerust ook ande­re gar­ni­tu­ren zoals spek­blok­jes, blok­jes tomaat of zelfs geroos­ter­de pit­ten van de pompoen.
  • Zelf werk ik de pom­poen­soep graag af met een scheu­tje room. Dit maakt de pom­poen­soep nog zach­ter en vol­ler dan ze al is. Maar dit is opti­o­neel! De soep smaakt op zich­zelf zeker zo goed!
  • Ook kan je eens een geroos­ter­de pom­poen­soep maken. De sma­ken zijn dan weer eens anders, en op zich is dit een mak­ke­lij­ke manier om pom­poen­soep te maken. Het scheelt je immers heelt wat schil en snij­werk. Om dit te doen ver­warm je je oven op 180°C, snijd de pom­poen in kwar­ten, ont­pit de stuk­ken en smeer ze in met wat olijf­olie. Leg ze op een bak­plaat, samen met een hal­ve bol knof­look en laat ze roos­te­ren tot ze bij­na gaar zijn (+/- 35 tot 40min). Werk ze daar­na ver­der af zoals hier­bo­ven met prei, sel­der en ui als basis­groen­ten, maar doe er ook de geroos­ter­de knof­look bij.
  • De pom­poen­pit­ten moet je niet altijd weg­gooi­en! Laat ze dro­gen om even­tu­eel zelf te plan­ten, of je kan ze ook roos­te­ren voor een crunchy bite in je soep. Zelfs als snack zijn ze geroos­terd best lek­ker als je ze afwerkt met wat extra kruiden.
  • Een GOUDEN TIP! Laat de soep afkoe­len, zet ze erna afge­dekt in je koel­kast en laat een nacht ’trek­ken’. Je soep zal de dag erna nog beter smaken! 
  • Je kan de soep tot max. 7 dagen in je koel­kast bewa­ren, maar meest­al krijgt ze de kans niet om zo lang in de koe­ling te staan. Heb je véél rest­jes, doe ze in bewaar­dozen die lucht­dicht afslui­ten en plaats ze in je vriezer!
  • Tip! Je kan de soep ook uit­schen­ken in vuur­vas­te kom­me­tjes, bestrooi met kaas over de croû­tons en zet ze zo even onder de grill van je oven. Zo krijg je een heer­lijk gegra­ti­neer­de pompoensoep.
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Pom­poen­soep! Met ons pom­poen­soep recept heb je een lek­ke­re soep op tafel staan in ‘no time’! 
Key­word pom­poen­soep, pom­poen­soep maken, pom­poen­soep recept
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

2 reacties op “Pompoensoep”

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!