Pompoensoep
Pompoensoep maken doen we graag in het najaar. Een fluweelzachte soep, makkelijk om te maken en bovendien ook nog eens héél gezond.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 1 kleine pompoen (welke soort je ook verkiest)
- 2 uien
- 1 stengel prei
- 1 stengel bleekselder
- 2 liter kippenbouillon
- wat peper van de molen
- wat zout van de molen
- wat roomboter
Instructies
- Was de pompoen.1 kleine pompoen
- Snijd de pompoen doormidden en verwijder de schil met een dunschiller.
- Verwijder de pitjes en snij vervolgens het vruchtvlees in grove stukken.
- Pel en snijd de uien.2 uien
- Was het preiwit en snijd in blokjes.1 stengel prei
- Was de bleekseldersteel en snijd ook in stukken.1 stengel bleekselder
- Zet een stoofpan op je vuur en laat er een klontje roomboter in smeltenwat roomboter
- Voeg de prei en selder toe en laat even stoven.
- Doe de pompoen en de ui erbij en laat, af en toe al roerend met een spatel, een tijd meestoven tot de groenten zacht zijn.
- Kruid met peper en zout.wat peper, wat zout
- Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.2 liter kippenbouillon
- Zet je vuur lager, en laat de soep 25 tot 30 minuten zachtjes koken.
- Mix dan de soep met een staafmixer.
- Schuim de soep af met een soeplepel.
- Breng opnieuw aan de kook en laat even doorkoken.
- Schuim opnieuw je soep af.
- Proef, en kruid indien nodig bij met peper en zout naar smaak.wat peper, wat zout
- Je pompoensoep is klaar!
Optioneel!
- Verwijder de korstjes van de sneden wit brood indien je dit nodig acht en snij er kleine blokjes van. Of gebruik zoals wij oude gebakken broodjes en snijd evenzeer in blokjes.wat oud brood
- Bak deze krokant in een scheutje olijfolie waar je een teentje knoflook in geperst hebt.scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook
- Gebruik hier best een antikleefpan voor, dat lukt het best.
Serveren
- Schep de verse soep in kommetjes.
- Garneer met wat broodcroûtons, een scheutje room, wat gesnipperde bieslook en een takje peterselie.1/2 tl bieslook, 1 takje peterselie, een scheutje culinaire room
RECEPT VIDEO
Notities
Pompoensoep
Pompoensoep maken is met ons recept zo simpel als 1,2,3. Het brengt je warmte in de koudere najaarsperiode en helpt je zelfs om deze periode op een gezonde manier door te komen. Pompoenen bevatten immers veel vitamine C! Zo blijft je immuunsysteem op peil!INFO EN TIPS :
- TIP! Pompoenen zijn soms moeilijk handelbaar. Ze zijn hard en de meeste exemplaren zijn moeilijk bewerkbaar! Zorg daarom steeds voor een degelijke snijplank, een vlijmscherp mes en een degelijke dunschiller. Dit scheelt je tijd en gevloek...;-). De dunschiller die wij gebruiken is die van "OXO". Moest je nog op zoek zijn naar een nieuw exemplaar dan kunnen we deze echt aanraden! Ik heb al wat dunschillers in mijn handen gehad maar deze is voor mij de beste die ik ooit heb gehad! Beloofd!
- Ook een degelijk pan is een aanwinst bij het maken van je soepen en stoofschotels! We kennen allemaal de duurdere merken van stoof en braadpannen, maar niet iedereen kan zich zomaar deze pannen aanschaffen. Ze kosten immers een aardige duit. Gelukkig zijn er ook alternatieven die zeker zo goed zijn. Op zoek naar een nieuwe, degelijke braad en stoofpan die niet zo duur is? We kunnen de braadpan van moa aanraden!
- Pompoensoep wordt steeds gemaakt op basis van het vruchtvlees van de pompoen, in combinatie met andere groenten. Ons pompoensoep recept gebruikt hier ui, prei en selder (heel klassiek), maar ook paprika, wortel en tomaat zijn populaire groenten om de soep mee te maken en aan te vullen.
- We maken de soep steeds met vers gemaakte kippenbouillon en kruiden af met peper van de molen en zout. Natuurlijk kan je ook andere kruiden toevoegen! Curry, kurkuma, knoflook en komijn zijn hier populair om te gebruiken, maar niets houd je tegen om aan de soep eens een Zuiders tintje te geven. Werk de soep eens af met verse kruiden als oregano, tijm en basilicum.
- Als garnituur voorzien we hier broodcroûtons. Makkelijk te maken, en een lekkere aanvulling op de soep. Maar probeer gerust ook andere garnituren zoals spekblokjes, blokjes tomaat of zelfs geroosterde pitten van de pompoen.
- Zelf werk ik de pompoensoep graag af met een scheutje room. Dit maakt de pompoensoep nog zachter en voller dan ze al is. Maar dit is optioneel! De soep smaakt op zichzelf zeker zo goed!
- Ook kan je eens een geroosterde pompoensoep maken. De smaken zijn dan weer eens anders, en op zich is dit een makkelijke manier om pompoensoep te maken. Het scheelt je immers heelt wat schil en snijwerk. Om dit te doen verwarm je je oven op 180°C, snijd de pompoen in kwarten, ontpit de stukken en smeer ze in met wat olijfolie. Leg ze op een bakplaat, samen met een halve bol knoflook en laat ze roosteren tot ze bijna gaar zijn (+/- 35 tot 40min). Werk ze daarna verder af zoals hierboven met prei, selder en ui als basisgroenten, maar doe er ook de geroosterde knoflook bij.
- De pompoenpitten moet je niet altijd weggooien! Laat ze drogen om eventueel zelf te planten, of je kan ze ook roosteren voor een crunchy bite in je soep. Zelfs als snack zijn ze geroosterd best lekker als je ze afwerkt met wat extra kruiden.
- Een GOUDEN TIP! Laat de soep afkoelen, zet ze erna afgedekt in je koelkast en laat een nacht 'trekken'. Je soep zal de dag erna nog beter smaken!
- Je kan de soep tot max. 7 dagen in je koelkast bewaren, maar meestal krijgt ze de kans niet om zo lang in de koeling te staan. Heb je véél restjes, doe ze in bewaardozen die luchtdicht afsluiten en plaats ze in je vriezer!
- Tip! Je kan de soep ook uitschenken in vuurvaste kommetjes, bestrooi met kaas over de croûtons en zet ze zo even onder de grill van je oven. Zo krijg je een heerlijk gegratineerde pompoensoep.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Pompoensoep
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
103
% Daily Value*
Fat
3
g
5
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
1
g
Cholesterol
8
mg
3
%
Sodium
364
mg
16
%
Potassium
308
mg
9
%
Carbohydrates
12
g
4
%
Fiber
0.5
g
2
%
Sugar
5
g
6
%
Protein
7
g
14
%
Vitamin A
21
IU
0
%
Vitamin C
3
mg
4
%
Calcium
14
mg
1
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
♥️ Thx for your reaction Darell!
Hey very interesting blog!