Pasta scampi

Pasta scampi

Pasta scampi

LiliesfoodLiliesfood
Pasta scampi! Gecombineerd met een paprikasaus, wat gestoofde groentjes en Parmezaanse kaas.
5 from 1 vote
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 15 minutes
Totale tijd 45 minutes
Course Hoofdgerechten
Cuisine Pasta
Servings 4 personen
Calories 677 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor de paprikasaus

Voor je gestoofde groenten.

  • 1 el olijfolie
  • 1 stuk rode ui
  • 1 stuk courgette
  • 2 stuks wortel
  • 2 teentjes knoflook

Voor de scampi.

Afwerking.

  • wat takjes basilicum
  • 8 stuks trostomaatjes versneden
  • wat bruschetta kruiden
  • wat Parmezaanse Kaas

Instructies
 

  • We maken pasta scampi!

Paprikasaus voor de pasta.

  • Versnijd 1 stuk ui in blokjes.
    1 stuk ui
  • Ontdoe 2 stuks puntpaprika van hun steeltje, verwijder de zaadlijsten en versnijd ze in reepjes.
    2 stuks puntpaprika
  • Maak 4 teentjes knoflook proper en leg ze klaar in je lookpers. (Indien je geen lookpers hebt versnijd ze dan heel fijn op een snijplank.)
    4 teentjes knoflook
  • Zet een sauspan op je vuur, verwarm en voeg 1 el olijfolie toe aan je pan.
    1 el olijfolie
  • Stoof de ui glazig en voeg wat basilicum en wat tijm toe aan laat meestoven.
    wat basilicum, wat tijm
  • Pers je knoflook door je lookpers en voeg toe aan je pan. Stoof het geheel even aan.
  • Doe de gesneden paprika erbij, roer door en laat even meestoven.
  • Voeg 3 el bruschetta kruiden toe en roer alles door elkaar.
    3 el bruschetta kruiden
  • Wanneer je merkt dat de gestoofde groenten beginnen aan te zetten in je sauspan blus je ze af met 10 cl droge witte wijn.
    10 cl droge witte wijn
  • Laat goed doorkoken, de wijn mag zo goed als verdampt zijn.
  • Kruid af met wat peper en wat zout.
    wat peper, wat zout
  • Voeg 800 cl kippenbouillon toe en breng al roerend aan de kook.
    800 cl kippenbouillon
  • Zet je vuur lager en laat de kippenbouillon zeker voor 1/3 inkoken.
  • Indien je verse tijm en basilicum gebruikt hebt haal je de steeltjes uit de paprikasaus.
  • Gebruik een staafmixer en mix nu alles tot een gladde saus.
  • Doordat je de saus hebt gemixt (en dus lucht in je saus gebracht hebt) zal er een schuimlaagje ontstaan op je saus. Schuim dit af met een soeplepel of schuimspaan.
  • Voeg dan 20 cl culinaire room toe aan de saus en breng ze rustig terug aan de kook al roerend met een kleine klopper.
    20 cl culinaire room
  • Zet je vuur zacht en laat de paprikasaus inkoken tot sausdikte.
  • Proef, kruid indien je dit nodig acht nog af met wat peper en zout, en zet appart van je vuur af. Je paprikasaus is klaar!

De groenten.

  • Maak 1 stuk rode ui, 1 stuk courgette, 2 stuks wortel en 2 teentjes knoflook proper en versnijd alles in kleine hapklare blokjes.
    1 stuk rode ui, 1 stuk courgette, 2 stuks wortel, 2 teentjes knoflook

De scampi.

  • Ontdooi 500 gr scampi in koud tot lauw water. Pel ze en zorg dat het darmkanaal verwijderd is.
    500 gr scampi
  • Dep ze droog met wat keukenpapier!
  • Doe de garnalen in een mengkom en voeg 1 el olijfolie, 1 el bruschetta kruiden, wat peper en wat zout toe. Meng alles onder elkaar.
    1 el olijfolie, 1 el bruschetta kruiden, wat peper, wat zout

Bakken en koken.

  • Zet een wokpan op hoog vuur. Laat ze heet worden en voeg de scampi toe aan je pan.
  • Bak ze kort en hevig aan tot ze net gaar zijn, en hevel ze dan over in een kom of bord.
  • Zet ondertussen ook je pastapan op je vuur met water en breng deze aan de kook.
  • Voeg 1 el olijfolie toe aan dezelfde wok, verhit opnieuw en doe je gesnipperde knoflook erbij. Bak even aan.
    1 el olijfolie
  • Doe de gesnipperde rode ui erbij en bak mee.
  • Voeg wat zout toe aan je kookwater voor de pasta en kook de penne 'al dente'.
    400 gr Penne
  • Terug naar je groenten. Doe de blokjes wortel bij in je wok, bak even door en voeg dan de courgette toe.
  • Kruid de groenten met wat peper en zout en bak de ze kort verder tot ze beetgaar zijn.
  • Wanneer je penne gekookt is, giet je hem af en meng hem alvast met een soeplepel van je papriksaus.

Pasta scampi afwerken.

  • Versnijd 8 stuks trostomaatjes in kleine blokjes.
    8 stuks trostomaatjes
  • Neem een voorverwarmd pastabord en vul dit met penne.
  • Voeg wat van je gestoofde groentjes toe, en leg er wat gebakken scampi bij.
  • Overgiet het geheel met een lepel van je paprikasaus.
  • Werk af met wat takjes basilicum, wat bruschetta kruiden, en schaaf er wat Parmezaanse Kaas over.
    wat takjes basilicum, wat bruschetta kruiden, wat Parmezaanse Kaas
  • Je pasta scampi is klaar! Serveer onmiddellijk, eventueel vergezeld met wat brood. Smakelijk!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Pasta scampi.

Deze pasta scampi maken we in dit recept met penne, gecombineerd met gestoofde groentjes waaronder courgette, wortel en ui. Begeleid met een paprikasaus gemaakt met puntpaprika's. Fluweelzacht en vooral lekker van smaak!

INFO EN TIPS : 

  • Wij gebruiken hier penne, maar je kan dit gerust ook maken met tagliatelle, linguine of eender welke soort pasta.
  • Maak je liever je eigen pasta?
  • Let wel op, indien je verse pasta wil gebruiken dan pas je best de hoeveelheid aan!
  • Voor de paprikasaus gebruiken we puntpaprika. Indien je wenst kan je natuurlijk ook gewone paprika's gebruiken. Waarom we liever puntpaprika gebruiken leggen we hieronder uit.
  • De scampi die we gebruiken is een kleiner formaat dan de gebruikelijke die we steeds aanraden. Dit enkel omdat het makkelijker is om de scampi te verwerken onder de pasta en je ze in 1 beet mee kan verorberen. Wil je meer weten over scampi?
  • Gebruik je graag andere groenten? Leef je uit! Aubergine, stukjes paprika, wat koolrabi, pastinaak, knolselder...het kan allemaal.
  • Gebruik verse kippenbouillon, indien je dit niet hebt los dan 2 liebig of bouillonblokjes op in 1L water.
  • Gebruik in de bereiding een olijfolie van goede kwaliteit! Minder kwalitatieve olijfolie kan zorgen voor een bittere smaak of zelfs de smaak van je hele gerecht om zeep helpen. Indien je nog op zoek zou zijn naar een goede olijfolie kunnen we je de biologische olijfolie van Terra Delyssa aanraden. Zoals je in de video kan zien gebruiken we deze zelf. Het is een 'Award Winner' die meer dan 11 awards gewonnen in 2021 en 2022. Hij draagt de titel : 'Beste Olijfolie superieur koud geperst!' (New York International Olive Oil Counsil)( Londen international Olice oil Counsil).
  • Olijfolie Terra Delyssa
    Olijfolie Terra Delyssa

Is puntpaprika hetzelfde als gewone paprika?

Neen, want er is een verschil tussen puntpaprika en gewone paprika. Puntpaprika's hebben een langwerpige vorm met een puntige top, terwijl gewone paprika's doorgaans een ronde vorm hebben. Naast hun uiterlijke verschil, zijn er ook enkele andere kenmerken die de twee van elkaar onderscheiden.
Smaak: Puntpaprika's hebben over het algemeen een zoetere smaak dan gewone paprika's. Ze zijn vaak rijker van smaak en hebben een licht fruitige ondertoon. Gewone paprika's kunnen ook zoet zijn, maar ze hebben meestal een mildere smaak in vergelijking met puntpaprika's.
Textuur: Puntpaprika's hebben een dikkere en stevigere textuur dan gewone paprika's. Ze behouden hun knapperigheid beter bij het koken, bakken of grillen. Gewone paprika's hebben daarentegen een zachtere textuur en kunnen sneller zacht worden tijdens een bereidingsproces.
Toepassingen: Vanwege hun stevige textuur zijn puntpaprika's zeer geschikt om te vullen. Ze behouden hun vorm goed en kunnen gevuld worden met verschillende ingrediënten, zoals rijst, vlees, kaas of groenten. Gewone paprika's kunnen ook gevuld worden, maar hun zachtere textuur maakt ze iets minder geschikt voor stevige vullingen.
Kleurvariatie: Gewone paprika's zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals groen, rood, geel, oranje en paars. Puntpaprika's zijn meestal rood of geel van kleur, hoewel er ook variëteiten zijn die groen of oranje zijn.
Voedingsstoffen: Beide paprikasoorten zijn een goede bron van vitamines en voedingsstoffen. Ze bevatten vitamine C, vitamine A, vezels en antioxidanten die bijdragen aan een gezonde voeding. De exacte voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de kleur en rijpheid van de paprika.
Samengevat, puntpaprika's en gewone paprika's verschillen qua vorm, smaak, textuur en kleurvariatie. Beide zijn echter heerlijke en voedzame groenten die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt in diverse gerechten. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welke paprikasoort je verkiest in je culinaire avonturen.

Bruschetta kruiden.

Deze kruidenmix gebruiken we als smaakmaker in ons recept. Zowel bij het maken van de paprikasaus als bij het kruiden van de scampi voegen we ze toe aan de bereiding.
De typische bruschetta kruidenmix bevat ingrediënten zoals gedroogde basilicum, oregano, tijm, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper. Deze kruiden en specerijen worden gecombineerd om een smaakvolle en aromatische mix te creëren die perfect past bij pasta of Zuiderse gerechten. De mix voegt een heerlijke mediterrane smaak toe en zorgt voor een extra smaakdimensie.
bruschetta kruiden
bruschetta kruiden
Affiliate Banner
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Pasta scampi! Lekker! We wensen je veel kookplezier en vooral smakelijk eten!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Pasta scampi
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
677
% Daily Value*
Fat
 
17
g
26
%
Saturated Fat
 
4
g
25
%
Trans Fat
 
0.01
g
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
10
g
Cholesterol
 
213
mg
71
%
Sodium
 
446
mg
19
%
Potassium
 
817
mg
23
%
Carbohydrates
 
85
g
28
%
Fiber
 
5
g
21
%
Sugar
 
6
g
7
%
Protein
 
44
g
88
%
Vitamin A
 
343
IU
7
%
Vitamin C
 
4
mg
5
%
Calcium
 
191
mg
19
%
Iron
 
8
mg
44
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword pasta scampi
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...