
Ovenschotel met gehakt.
De ovenschotel met gehakt of “gehaktschotel parmentier” zoals ‘ons moeder’ hem altijd maakte. Vlees in combinatie met tomaat en aardappel. Puur comfortfood!
Materiaal — Benodigdheden
Ingrediënten
Voor de puree.
- 10 stuks bloemige aardappelen
- wat zout van de molen
- wat peper van de molen
- wat nootmuskaat
- wat boter
- 2 eidooiers
- 1 deciliter volle melk
Voor je gehakt.
Om je ovenschotel met gehakt af te werken.
- wat roomboter
- 150 g geraspte kaas gruyére, emmentaler, … wat je verkiest
Instructies
- We maken een ovenschotel met gehakt in combinatie met tomaat en puree. Lekker!
De puree
- Schil de aardappelen met een dunschiller en snijd ze in gelijke stukken met een aardappelmesje.10 stuks bloemige aardappelen
- Kook ze gaar in een ruime kookpot met gezouten water.wat zout
- Waneer ze gaar zijn, giet ze af, en laat ze wat ‘drogen’ op je vuur zodat overtollig vocht verdampt.
- Je aardappelen gaan hierdoor ‘bloemen’.
- Voeg een klein klontje boter, de eidooiers en de melk toe.wat boter, 2 eidooiers, 1 deciliter volle melk
- Stamp het geheel met een pureestamper tot een smeuïge puree.
- Je kan natuurlijk ook een passe-vite gebruiken hiervoor.
- Kruid af met zout, peper en nootmuskaat.wat peper, wat nootmuskaat, wat zout
- PROEF! En kruid bij naar smaak.
Het gehakt
- Pel je uien en je knoflook.2 stuks uien, 2 teentjes knoflook
- Snijd de uien fijn, en snipper de knoflook (of haal hem door een lookpers).
- Zet je braadpan op het vuur en smelt er een klont boter in.wat boter
- Als de boter schuimt voeg je de uien, tijm en de knoflook toe en laat dit even bakken.wat tijm
- Voeg dan het gehakt toe en laat meebakken.500 g gemengd gehakt
- Roer dit goed om met een lepel of klopper zodat het gehakt ‘rul’ wordt. Zorg dat het geen grote klomp vlees bllijft.
- Kruid met wat zout en peper van de molen.wat peper, wat zout
- Laat goudbruin bakken.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.1 eetlepel tomatenpuree
- Voeg dan de tomatenblokjes toe, roer alles om.1 blik tomatenstukjes
- Zet je vuur lager en laat het geheel nog eventjes zachtjes stoven.
- De bedoeling is dat je een sappige, kruidige massa krijgt. Niet droog, maar zeker ook niet te vochtig.
- Proef het geheel, en kruid bij indien nodig (naar eigen smaak).
Je ovenschotel met gehakt afwerken.
- Neem je ovenschotel, smeer deze oppervlakkig in met wat roomboter en vul deze met het gehaktmengsel.wat roomboter
- Doe hierop de aardappelpuree. Verdeel en strijk mooi glad met een spatel.
- Bestrooi de schotel met de gemalen kaas.150 g geraspte kaas
- Laat afkoelen, bedek de schotel met huishoudfolie en zet ze in de koelkast.
- Laat een nacht in de koelkast staan zodat de smaken goed doordringen.
- Verwarm je oven op 180°C.
- Neem je gehaktschotel en verwijder de huishoudfolie, maar vervang het door een stuk aluminiumfolie (dit zodat de kaas niet direct korst).
- Zet de gehaktschotel in de oven, en bak het geheel tot je ziet dat het goed doorgewarmt is.
- Verwijder dan de aluminiumfolie, zet je oven op grillstand, en grill tot je kaaslaag mooi korst.
- Je ovenschotel met gehakt is klaar!
- Smakelijk!
Video
Notities
Ovenschotel met gehakt.
De klassieke gehaktschotel gebaseerd op de manier zoals ‘ons moeder’ hem altijd maakte. Met tomaat en aardappel. Lekker!TIPS EN INFO
- Deze ovenschotel maken we dus een dag op voorhand. Je kan de ovenschotel onmiddellijk verder afbakken en afwerken in je oven, maar indien je de schotel de tijd geeft om een nachtje in de koelkast te staan gaan al de smaken zich beter ontwikkelen.
- Superhandig ook, dan staat hij in de koelkast klaar en moet je hem enkel de dag nadien nog afbakken in de oven.
- Veel hangt af van je aardappelsoort! Kies voor bloemige aardappelen!
- Nadat je aardappelen gekookt zijn moet je ze drogen op het vuur! Dit is belangrijk! Laat zo veel mogelijk vocht verdampen.
- De hoeveelheid melk in dit recept is een richtlijn. Maak je puree to hij smeuïg is. Het kan zijn dat je wat meer of minder melk moet gebruiken.
- Pureer ook eerst je aardappel alvorens melk, boter en eidooiers toe te voegen, zo heb je alvast een idee van de consistentie van je puree.
- Om je puree nog smeuïger te maken kan je ook een Passe vite gebruiken natuurlijk.
Passe vite - Natuurlijk kan je variëren met de ingrediënten. Prei met gehakt, of andere groenten.
- Laat de puree weg, maar vervang dit door bloemkool met bechamelsaus. Ook lekker!
- Laat je verbeelding de vrije loop. Ontelbare mogelijkheden.
- Deze ovenschotel met gehakt heeft een geschiedenis, en is in keukentermen gekend als “gehaktschotel Parmentier”.


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Ovenschotel met gehakt.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
530
% Daily Value*
Fat
42
g
65
%
Saturated Fat
18
g
113
%
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
16
g
Cholesterol
228
mg
76
%
Sodium
331
mg
14
%
Potassium
466
mg
13
%
Carbohydrates
3
g
1
%
Fiber
0.2
g
1
%
Sugar
2
g
2
%
Protein
32
g
64
%
Vitamin A
576
IU
12
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
327
mg
33
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!