Ovenschotel met gehakt.

Ovenschotel met gehakt

Ovenschotel met gehakt.

De oven­scho­tel met gehakt of “gehakt­scho­tel par­men­tier” zoals ‘ons moe­der’ hem altijd maak­te. Vlees in com­bi­na­tie met tomaat en aard­ap­pel. Puur comfortfood!
5 from 1 vote
Prep Time 25 minu­tes
Cook Time 1 hour
Rust tijd 1 day
Total Time 1 day 1 hour 25 minu­tes
Cour­se aard­ap­pel­ge­rech­ten, ovenschotels
Cui­si­ne Aard­ap­pel­ge­rech­ten
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 530 kcal

Ingrediënten
  

Voor de puree.

  • 10 stuks bloe­mi­ge aardappelen
  • wat zout van de molen
  • wat peper van de molen
  • wat noot­mus­kaat
  • wat boter
  • 2 eidooi­ers
  • 1 deci­li­ter vol­le melk

Voor je gehakt.

  • 500 g gemengd gehakt var­kens-kalfs
  • wat boter
  • 2 stuks uien
  • 2 teen­tjes knof­look
  • wat tijm gedroogd (vers mag ook)
  • 1 blik toma­ten­stuk­jes
  • 1 eet­le­pel toma­ten­pu­ree
  • wat peper van de molen
  • wat zout van de molen

Om je ovenschotel met gehakt af te werken.

  • wat room­bo­ter
  • 150 g gerasp­te kaas gruyé­re, emmen­ta­ler, … wat je verkiest

Instructies
 

  • We maken een oven­scho­tel met gehakt in com­bi­na­tie met tomaat en puree. Lekker!

De puree

  • Schil de aard­ap­pe­len met een dun­schil­ler en snijd ze in gelij­ke stuk­ken met een aard­ap­pel­mes­je.
    10 stuks bloe­mi­ge aardappelen
  • Kook ze gaar in een rui­me kook­pot met gezou­ten water.
    wat zout
  • Waneer ze gaar zijn, giet ze af, en laat ze wat ‘dro­gen’ op je vuur zodat over­tol­lig vocht verdampt. 
  • Je aard­ap­pe­len gaan hier­door ‘bloe­men’.
  • Voeg een klein klont­je boter, de eidooi­ers en de melk toe.
    wat boter, 2 eidooi­ers, 1 deci­li­ter vol­le melk
  • Stamp het geheel met een puree­stam­per tot een smeu­ï­ge puree.
  • Je kan natuur­lijk ook een pas­se-vite gebrui­ken hiervoor.
  • Kruid af met zout, peper en noot­mus­kaat.
    wat peper, wat noot­mus­kaat, wat zout
  • PROEF! En kruid bij naar smaak.

Het gehakt

  • Pel je uien en je knoflook.
    2 stuks uien, 2 teen­tjes knoflook
  • Snijd de uien fijn, en snip­per de knof­look (of haal hem door een look­pers).
  • Zet je braad­pan op het vuur en smelt er een klont boter in.
    wat boter
  • Als de boter schuimt voeg je de uien, tijm en de knof­look toe en laat dit even bakken.
    wat tijm
  • Voeg dan het gehakt toe en laat meebakken.
    500 g gemengd gehakt
  • Roer dit goed om met een lepel of klop­per zodat het gehakt ‘rul’ wordt. Zorg dat het geen gro­te klomp vlees bllijft.
  • Kruid met wat zout en peper van de molen.
    wat peper, wat zout
  • Laat goud­bruin bakken.
  • Voeg de toma­ten­pu­ree toe en laat even meebakken.
    1 eet­le­pel tomatenpuree
  • Voeg dan de toma­ten­blok­jes toe, roer alles om.
    1 blik tomatenstukjes
  • Zet je vuur lager en laat het geheel nog even­tjes zacht­jes stoven.
  • De bedoe­ling is dat je een sap­pi­ge, krui­di­ge mas­sa krijgt. Niet droog, maar zeker ook niet te vochtig.
  • Proef het geheel, en kruid bij indien nodig (naar eigen smaak).

Je ovenschotel met gehakt afwerken.

  • Neem je oven­scho­tel, smeer deze opper­vlak­kig in met wat room­bo­ter en vul deze met het gehaktmengsel.
    wat room­bo­ter
  • Doe hier­op de aard­ap­pel­pu­ree. Ver­deel en strijk mooi glad met een spa­tel.
  • Bestrooi de scho­tel met de gema­len kaas.
    150 g gerasp­te kaas
  • Laat afkoe­len, bedek de scho­tel met huis­houd­fo­lie en zet ze in de koelkast.
  • Laat een nacht in de koel­kast staan zodat de sma­ken goed doordringen.
  • Ver­warm je oven op 180°C.
  • Neem je gehakt­scho­tel en ver­wij­der de huis­houd­fo­lie, maar ver­vang het door een stuk alu­mi­ni­um­fo­lie (dit zodat de kaas niet direct korst).
  • Zet de gehakt­scho­tel in de oven, en bak het geheel tot je ziet dat het goed door­ge­warmt is. 
  • Ver­wij­der dan de alu­mi­ni­um­fo­lie, zet je oven op grill­stand, en grill tot je kaas­laag mooi korst.
  • Je oven­scho­tel met gehakt is klaar! 
  • Sma­ke­lijk!

Video

Notities

Ovenschotel met gehakt.

De klas­sie­ke gehakt­scho­tel geba­seerd op de manier zoals ‘ons moe­der’ hem altijd maak­te. Met tomaat en aard­ap­pel. Lekker!

TIPS EN INFO

  • Deze oven­scho­tel maken we dus een dag op voor­hand. Je kan de oven­scho­tel onmid­del­lijk ver­der afbak­ken en afwer­ken in je oven, maar indien je de scho­tel de tijd geeft om een nacht­je in de koel­kast te staan gaan al de sma­ken zich beter ontwikkelen.
  • Super­han­dig ook, dan staat hij in de koel­kast klaar en moet je hem enkel de dag nadien nog afbak­ken in de oven.
  • Veel hangt af van je aard­ap­pel­soort! Kies voor bloe­mi­ge aardappelen!
  • Nadat je aard­ap­pe­len gekookt zijn moet je ze dro­gen op het vuur! Dit is belang­rijk! Laat zo veel moge­lijk vocht verdampen.
  • De hoe­veel­heid melk in dit recept is een richt­lijn. Maak je puree to hij smeu­ïg is. Het kan zijn dat je wat meer of min­der melk moet gebruiken.
  • Pureer ook eerst je aard­ap­pel alvo­rens melk, boter en eidooi­ers toe te voe­gen, zo heb je alvast een idee van de con­sis­ten­tie van je puree.
  • Om je puree nog smeu­ï­ger te maken kan je ook een Pas­se vite gebrui­ken natuurlijk.
  • Passe vite
    Pas­se vite
  • Natuur­lijk kan je vari­ë­ren met de ingre­di­ën­ten. Prei met gehakt, of ande­re groenten.
  • Laat de puree weg, maar ver­vang dit door bloem­kool met becha­mel­saus. Ook lekker!
  • Laat je ver­beel­ding de vrije loop. Ontel­ba­re mogelijkheden.
  • Deze oven­scho­tel met gehakt heeft een geschie­de­nis, en is in keu­ken­ter­men gekend als “gehakt­scho­tel Par­men­tier”.
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der! Indien we kun­nen hel­pen doen we dit graag!
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Deze oven­scho­tel met gehakt is een oven­scho­tel die je kan mak­ke­lijk kan aan­pas­sen naar je eigen inspi­ra­tie, maar dit recept is een win­naar! Pro­be­ren maar!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Oven­scho­tel met gehakt.
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
530
% Dai­ly Value*
Fat
 
42
g
65
%
Satu­ra­ted Fat
 
18
g
113
%
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
3
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
16
g
Cho­les­te­rol
 
228
mg
76
%
Sodi­um
 
331
mg
14
%
Pot­as­si­um
 
466
mg
13
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
3
g
1
%
Fiber
 
0.2
g
1
%
Sugar
 
2
g
2
%
Pro­tein
 
32
g
64
%
Vita­min A
 
576
IU
12
%
Vita­min C
 
2
mg
2
%
Cal­ci­um
 
327
mg
33
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word gehakt­scho­tel, gehakt­scho­tel par­men­tier, oven­scho­tel met gehakt
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!