
Gehaktschotel parmentier
De klassieke gehaktschotel parmentier zoals ‘ons moeder’ hem altijd maakte. Vlees in combinatie met tomaat en aardappel. Puur comfortfood!
Materiaal — Benodigdheden

1 kookpot om je aardappelen in te koken

1 koekenpan om je vlees in aan te bakken

wat huishoudfolie
oven
Ingrediënten
- 10 stuks bloemige aardappelen
- wat zout
- wat peper
- wat nootmuskaat
- wat boter
- 2 stuks uien
- 1 teentje knoflook
- 500 g gemengd gehakt varkens-kalfs
- tijm vers of gedroogd
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eidooiers
- 1 deciliter volle melk
- 150 g geraspte kaas gruyére, emmentaler, … wat je verkiest
Instructies
De puree
- Schil de aardappelen met een dunschiller.
- Kook ze gaar in een ruime kookpot met gezouten water.
- Waneer ze gaar zijn, giet ze af, en laat ze wat ‘drogen’ op je vuur zodat overtollig vocht verdampt.
- Je aardappelen gaan hierdoor ‘bloemen’.
- Voeg een klein klontje boter, de eidooiers en de melk toe.
- Stamp het geheel met een pureestamper tot een smeuïge puree.
- Je kan natuurlijk ook een passe-vite gebruiken hiervoor.
- Kruid af met zout, peper en nootmuskaat.
- PROEF! En kruid bij naar smaak.
Het gehakt
- Snijd de uien fijn, en snipper de knoflook (of haal hem door een lookpers).
- Zet de pan op het vuur en smelt er een klont boter in.
- Als de boter schuimt voeg je de uien en de knoflook toe en laat dit even bakken.
- Voeg het gehakt toe en laat meebakken.
- Kruid met wat tijm, zout en peper van de molen.
- Roer dit goed om met een lepel zodat het gehakt ‘rul’ wordt. Zorg dat het geen grote klomp vlees bllijft.
- Laat goudbruin bakken.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
- Voeg dan de tomatenblokjes toe, roer alles om.
- Zet je vuur lager en laat het geheel nog eventjes zachtjes stoven.
- De bedoeling is dat je een sappige, kruidige massa krijgt. Niet droog, maar zeker ook niet te vochtig.
- Proef het geheel, en kruid bij indien nodig (naar eigen smaak).
Afwerken van de gehaktschotel parmentier
- Neem je ovenschotel, en vul deze met het gehaktmengsel.
- Doe hierop de aardappelpuree. Verdeel en strijk mooi glad met een spatel.
- Bestrooi de schotel met de gemalen kaas.
- Laat afkoelen, bedek de schotel met huishoudfolie en zet ze in de koelkast.
- Laat een nacht in de koelkast staan zodat de smaken goed doordringen.
- Verwarm je oven op 180°C.
- Neem je gehaktschotel en verwijder de huishoudfolie, maar vervang het door een stuk aluminiumfolie (dit zodat de kaas niet direct korst).
- Zet de gehaktschotel parmentier in de oven, en bak het geheel tot je ziet dat het geheel goed doorgewarmt is.
- Verwijder dan de aluminiumfolie, zet je oven op grillstand, en grill tot je kaaslaag mooi korst.
- Je gehaktschotel parmentier is klaar!
- Smakelijk!
Notities
Gehaktschotel parmentier.
De klassieke gehaktschotel parmentier zoals ‘ons moeder’ hem altijd maakte.TIPS EN INFO
- Deze ovenschotel maken we dus een dag op voorhand.
- Superhandig ook, dan staat hij in de koelkast klaar en moet je hem enkel de dag nadien nog afbakken in de oven.
- Veel hangt af van je aardappelsoort! Kies voor bloemige aardappelen!
- Nadat ze gekookt zijn moet je ze drogen op het vuur! Dit is belangrijk! Laat zo veel mogelijk vocht verdampen.
- De hoeveelheid melk in dit recept is een richtlijn. Maak je puree to hij smeuïg is. Het kan zijn dat je wat meer of minder melk moet gebruiken.
- Pureer ook eerst je aardappel alvorens melk, boter en eidooiers toe te voegen, zo heb je alvast een idee van de consistentie van je puree.
- Om je puree nog smeuïger te maken kan je ook een Passe vite gebruiken natuurlijk.
- Natuurlijk kan je variëren met de ingrediënten. Prei met gehakt, of andere groenten.
- Laat de puree weg, maar vervang dit door bloemkool met bechamelsaus. Ook lekker!
- Laat je verbeelding de vrije loop. Ontelbare mogelijkheden.
- Maak het met veel liefde en geduld en je hebt een gerecht waar je gelukkig van wordt.
Cooking with love, provides food for the soul!Meer weten oven gehaktschotel parmentier? Klik hier!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.

Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!