Gehaktschotel parmentier

gehaktschotel parmentier

Gehaktschotel parmentier

De klas­sie­ke gehakt­scho­tel par­men­tier zoals ‘ons moe­der’ hem altijd maak­te. Vlees in com­bi­na­tie met tomaat en aard­ap­pel. Puur comfortfood!
5 from 1 vote
Prep Time 25 mins
Cook Time 1 hr
Rust tijd 1 d
Total Time 1 d 1 hr 25 mins
Cour­se aard­ap­pel­ge­rech­ten, ovenschotels
Cui­si­ne Aard­ap­pel­ge­rech­ten
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 530 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 10 stuks bloe­mi­ge aardappelen
  • wat zout
  • wat peper
  • wat noot­mus­kaat
  • wat boter
  • 2 stuks uien
  • 1 teen­tje knof­look
  • 500 g gemengd gehakt var­kens-kalfs
  • tijm vers of gedroogd
  • 1 blik toma­ten­stuk­jes
  • 1 eet­le­pel toma­ten­pu­ree
  • 2 eidooi­ers
  • 1 deci­li­ter vol­le melk
  • 150 g gerasp­te kaas gruyé­re, emmen­ta­ler, … wat je verkiest

Instructies
 

De puree

  • Schil de aard­ap­pe­len met een dun­schil­ler.
  • Kook ze gaar in een rui­me kook­pot met gezou­ten water.
  • Waneer ze gaar zijn, giet ze af, en laat ze wat ‘dro­gen’ op je vuur zodat over­tol­lig vocht verdampt. 
  • Je aard­ap­pe­len gaan hier­door ‘bloe­men’.
  • Voeg een klein klont­je boter, de eidooi­ers en de melk toe.
  • Stamp het geheel met een puree­stam­per tot een smeu­ï­ge puree.
  • Je kan natuur­lijk ook een pas­se-vite gebrui­ken hiervoor.
  • Kruid af met zout, peper en noot­mus­kaat.
  • PROEF! En kruid bij naar smaak.

Het gehakt

  • Snijd de uien fijn, en snip­per de knof­look (of haal hem door een look­pers).
  • Zet de pan op het vuur en smelt er een klont boter in.
  • Als de boter schuimt voeg je de uien en de knof­look toe en laat dit even bakken.
  • Voeg het gehakt toe en laat meebakken.
  • Kruid met wat tijm, zout en peper van de molen.
  • Roer dit goed om met een lepel zodat het gehakt ‘rul’ wordt. Zorg dat het geen gro­te klomp vlees bllijft.
  • Laat goud­bruin bakken.
  • Voeg de toma­ten­pu­ree toe en laat even meebakken.
  • Voeg dan de toma­ten­blok­jes toe, roer alles om.
  • Zet je vuur lager en laat het geheel nog even­tjes zacht­jes stoven.
  • De bedoe­ling is dat je een sap­pi­ge, krui­di­ge mas­sa krijgt. Niet droog, maar zeker ook niet te vochtig.
  • Proef het geheel, en kruid bij indien nodig (naar eigen smaak).

Afwerken van de gehaktschotel parmentier

  • Neem je oven­scho­tel, en vul deze met het gehaktmengsel.
  • Doe hier­op de aard­ap­pel­pu­ree. Ver­deel en strijk mooi glad met een spa­tel.
  • Bestrooi de scho­tel met de gema­len kaas.
  • Laat afkoe­len, bedek de scho­tel met huis­houd­fo­lie en zet ze in de koelkast.
  • Laat een nacht in de koel­kast staan zodat de sma­ken goed doordringen.
  • Ver­warm je oven op 180°C.
  • Neem je gehakt­scho­tel en ver­wij­der de huis­houd­fo­lie, maar ver­vang het door een stuk alu­mi­ni­um­fo­lie (dit zodat de kaas niet direct korst).
  • Zet de gehakt­scho­tel par­men­tier in de oven, en bak het geheel tot je ziet dat het geheel goed door­ge­warmt is. 
  • Ver­wij­der dan de alu­mi­ni­um­fo­lie, zet je oven op grill­stand, en grill tot je kaas­laag mooi korst.
  • Je gehakt­scho­tel par­men­tier is klaar! 
  • Sma­ke­lijk!

Notities

Gehaktschotel parmentier.

De klas­sie­ke gehakt­scho­tel par­men­tier zoals ‘ons moe­der’ hem altijd maakte.


TIPS EN INFO

  • Deze oven­scho­tel maken we dus een dag op voorhand.
  • Super­han­dig ook, dan staat hij in de koel­kast klaar en moet je hem enkel de dag nadien nog afbak­ken in de oven.
  • Veel hangt af van je aard­ap­pel­soort! Kies voor bloe­mi­ge aardappelen!
  • Nadat ze gekookt zijn moet je ze dro­gen op het vuur! Dit is belang­rijk! Laat zo veel moge­lijk vocht verdampen.
  • De hoe­veel­heid melk in dit recept is een richt­lijn. Maak je puree to hij smeu­ïg is. Het kan zijn dat je wat meer of min­der melk moet gebruiken.
  • Pureer ook eerst je aard­ap­pel alvo­rens melk, boter en eidooi­ers toe te voe­gen, zo heb je alvast een idee van de con­sis­ten­tie van je puree.
  • Om je puree nog smeu­ï­ger te maken kan je ook een Pas­se vite gebrui­ken natuurlijk.
  • Natuur­lijk kan je vari­ë­ren met de ingre­di­ën­ten. Prei met gehakt, of ande­re groenten.
  • Laat de puree weg, maar ver­vang dit door bloem­kool met becha­mel­saus. Ook lekker!
  • Laat je ver­beel­ding de vrije loop. Ontel­ba­re mogelijkheden.
  • Maak het met veel lief­de en geduld en je hebt een gerecht waar je geluk­kig van wordt.
Coo­king with love, pro­vi­des food for the soul!
Meer weten oven gehakt­scho­tel par­men­tier? Klik hier!


Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen. 
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Gehakt­scho­tel par­men­tier is een klas­sie­ke oven­scho­tel die je kan maken naar je eigen inspi­ra­tie, maar dit recept is een winnaar!
Key­word aard­ap­pel­ge­rech­ten, gehakt­scho­tel parmentier
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!