Pompoensoep

Pompoensoep

Pompoensoep

Pompoensoep maken doen we graag in het najaar. Een fluweelzachte soep, makkelijk om te maken en bovendien ook nog eens héél gezond.
5 from 2 votes
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 50 minutes
Course Klassiekers, Soepen
Cuisine Klassiekers, Soepen
Servings 8 personen
Calories 103 kcal

Ingrediënten
 
 

Optionele afwerking

  • wat oud brood
  • scheutje olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • wat peper
  • wat zout
  • een scheutje culinaire room
  • ½ tl bieslook gesnipperd
  • 1 takje peterselie

Instructies
 

  • Was de pompoen.
    1 kleine pompoen
  • Snijd de pompoen doormidden en verwijder de schil met een dunschiller.
  • Verwijder de pitjes en snij vervolgens het vruchtvlees in grove stukken.
  • Pel en snijd de uien.
    2 uien
  • Was het preiwit en snijd in blokjes.
    1 stengel prei
  • Was de bleekseldersteel en snijd ook in stukken.
    1 stengel bleekselder
  • Zet een stoofpan op je vuur en laat er een klontje roomboter in smelten
    wat roomboter
  • Voeg de prei en selder toe en laat even stoven.
  • Doe de pompoen en de ui erbij en laat, af en toe al roerend met een spatel, een tijd meestoven tot de groenten zacht zijn.
  • Kruid met peper en zout.
    wat peper, wat zout
  • Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
    2 liter kippenbouillon
  • Zet je vuur lager, en laat de soep 25 tot 30 minuten zachtjes koken.
  • Mix dan de soep met een staafmixer.
  • Schuim de soep af met een soeplepel.
  • Breng opnieuw aan de kook en laat even doorkoken.
  • Schuim opnieuw je soep af.
  • Proef, en kruid indien nodig bij met peper en zout naar smaak.
    wat peper, wat zout
  • Je pompoensoep is klaar!

Optioneel!

  • Verwijder de korstjes van de sneden wit brood indien je dit nodig acht en snij er kleine blokjes van. Of gebruik zoals wij oude gebakken broodjes en snijd evenzeer in blokjes.
    wat oud brood
  • Bak deze krokant in een scheutje olijfolie waar je een teentje knoflook in geperst hebt.
    scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook
  • Gebruik hier best een antikleefpan voor, dat lukt het best.

Serveren

  • Schep de verse soep in kommetjes.
  • Garneer met wat broodcroûtons, een scheutje room, wat gesnipperde bieslook en een takje peterselie.
    1/2 tl bieslook, 1 takje peterselie, een scheutje culinaire room

Notities

Pompoensoep

Pompoensoep maken is met ons recept zo simpel als 1,2,3. Het brengt je warmte in de koudere najaarsperiode en helpt je zelfs om deze periode op een gezonde manier door te komen. Pompoenen bevatten immers veel vitamine C! Zo blijft je immuunsysteem op peil!
aanbieders.be
aanbieders.be

INFO EN TIPS :

  • TIP! Pompoenen zijn soms moeilijk handelbaar. Ze zijn hard en de meeste exemplaren zijn moeilijk bewerkbaar! Zorg daarom steeds voor een degelijke snijplank, een vlijmscherp mes en een degelijke dunschiller. Dit scheelt je tijd en gevloek...;-). De dunschiller die wij gebruiken is die van "OXO". Moest je nog op zoek zijn naar een nieuw exemplaar dan kunnen we deze echt aanraden! Ik heb al wat dunschillers in mijn handen gehad maar deze is voor mij de beste die ik ooit heb gehad! Beloofd!
dunschiller OXO
dunschiller OXO
  • Ook een degelijk pan is een aanwinst bij het maken van je soepen en stoofschotels! We kennen allemaal de duurdere merken van stoof en braadpannen, maar niet iedereen kan zich zomaar deze pannen aanschaffen. Ze kosten immers een aardige duit. Gelukkig zijn er ook alternatieven die zeker zo goed zijn. Op zoek naar een nieuwe, degelijke braad en stoofpan die niet zo duur is? We kunnen de braadpan van moa aanraden!
  • MOA braadpan
    MOA braadpan
  • Pompoensoep wordt steeds gemaakt op basis van het vruchtvlees van de pompoen, in combinatie met andere groenten. Ons pompoensoep recept gebruikt hier ui, prei en selder (heel klassiek), maar ook paprika, wortel en tomaat zijn populaire groenten om de soep mee te maken en aan te vullen.
  • We maken de soep steeds met vers gemaakte kippenbouillon en kruiden af met peper van de molen en zout. Natuurlijk kan je ook andere kruiden toevoegen! Curry, kurkuma, knoflook en komijn zijn hier populair om te gebruiken, maar niets houd je tegen om aan de soep eens een Zuiders tintje te geven. Werk de soep eens af met verse kruiden als oregano, tijm en basilicum.
  • Als garnituur voorzien we hier broodcroûtons. Makkelijk te maken, en een lekkere aanvulling op de soep. Maar probeer gerust ook andere garnituren zoals spekblokjes, blokjes tomaat of zelfs geroosterde pitten van de pompoen.
  • Zelf werk ik de pompoensoep graag af met een scheutje room. Dit maakt de pompoensoep nog zachter en voller dan ze al is. Maar dit is optioneel! De soep smaakt op zichzelf zeker zo goed!
  • Ook kan je eens een geroosterde pompoensoep maken. De smaken zijn dan weer eens anders, en op zich is dit een makkelijke manier om pompoensoep te maken. Het scheelt je immers heelt wat schil en snijwerk. Om dit te doen verwarm je je oven op 180°C, snijd de pompoen in kwarten, ontpit de stukken en smeer ze in met wat olijfolie. Leg ze op een bakplaat, samen met een halve bol knoflook en laat ze roosteren tot ze bijna gaar zijn (+/- 35 tot 40min). Werk ze daarna verder af zoals hierboven met prei, selder en ui als basisgroenten, maar doe er ook de geroosterde knoflook bij.
  • De pompoenpitten moet je niet altijd weggooien! Laat ze drogen om eventueel zelf te planten, of je kan ze ook roosteren voor een crunchy bite in je soep. Zelfs als snack zijn ze geroosterd best lekker als je ze afwerkt met wat extra kruiden.
  • Een GOUDEN TIP! Laat de soep afkoelen, zet ze erna afgedekt in je koelkast en laat een nacht 'trekken'. Je soep zal de dag erna nog beter smaken! 
  • Je kan de soep tot max. 7 dagen in je koelkast bewaren, maar meestal krijgt ze de kans niet om zo lang in de koeling te staan. Heb je véél restjes, doe ze in bewaardozen die luchtdicht afsluiten en plaats ze in je vriezer!
  • Tip! Je kan de soep ook uitschenken in vuurvaste kommetjes, bestrooi met kaas over de croûtons en zet ze zo even onder de grill van je oven. Zo krijg je een heerlijk gegratineerde pompoensoep.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Pompoensoep! Met ons pompoensoep recept heb je een lekkere soep op tafel staan in 'no time'! 

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Pompoensoep
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
103
% Daily Value*
Fat
 
3
g
5
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Cholesterol
 
8
mg
3
%
Sodium
 
364
mg
16
%
Potassium
 
308
mg
9
%
Carbohydrates
 
12
g
4
%
Fiber
 
0.5
g
2
%
Sugar
 
5
g
6
%
Protein
 
7
g
14
%
Vitamin A
 
21
IU
0
%
Vitamin C
 
3
mg
4
%
Calcium
 
14
mg
1
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword pompoensoep, pompoensoep maken, pompoensoep recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

2 reacties op “Pompoensoep”

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
5
Share to...