Carbonara maken! Proef de Italiaanse passie!

Duik met ons mee in de onweerstaanbare wereld van spaghetti carbonara, waar elke hap je meeneemt naar de geplaveide straten van Rome, Italië. De smeuïge pasta met spekjes, hét ultieme ‘comfort food’, roept bij velen warme herinneringen op. Het brengt steeds weer een lach op ons gezicht.

Maar wat is nu eigenlijk het ‘echte’ recept om carbonara te maken? Het recept dat ons naar de oorsprong van deze heerlijke klassieker leidt?

In dit blog gaan we op zoek naar het verhaal achter de ingrediënten die carbonara maken transformeert tot een een waar genot. Ook nemen we de tijd om wat te grasduinen in de fascinerende geschiedenis en herkomst van dit iconische gerecht.

carbonara maken

Carbonara maken – verhalen en geschiedenis.

De herkomst van de carbonara is gehuld in mysterie en verhalen die teruggaan tot de straten van Rome. Verschillende legendes hebben zich geweven in de tijd, elk met zijn eigen fascinerende wendingen.

De Legende van de Carbonai:

Het eerste verhaal voert ons terug naar de Italiaanse mijnen en de Romeinse wijk “Travestere“. Dit was het thuisfront van de houtskoolbranders of mijnwerkers. Zij zouden het gerecht bereid hebben tussen het zware werk door. Het woord ‘carbone’, steenkool in het Italiaans, wordt geassocieerd met deze arbeiders die bekend stonden als de Carbonai.

Travestere - Rome

Een Geheim Broederschap:

Een ander intrigerend verhaal onthult de betrokkenheid van de “Carbonari”, een geheim Italiaans broederschap. Volgens de overlevering zouden de leden van deze mysterieuze groep zich tegoed hebben gedaan aan dit heerlijke gerecht. Een vleugje mysterie en spanning omringt deze historische connectie.

Het ‘Andere’ Verhaal:

Maar dan is er dat ene verhaal dat in de straten van Rome minder populair is. Een verhaal waarin wordt beweerd dat het recept is bedacht door Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zeer controversieel, maar toch wordt erkend dat Amerikaanse soldaten tijdens de bevrijding van Italië in de Tweede Wereldoorlog een impact hadden op de lokale keuken. De introductie van ingrediënten zoals spek en eieren kan een rol hebben gespeeld in de evolutie van carbonara te maken.

Variaties in Italië:

Het gerecht kent regionale variaties in Italië. Zo voegen sommige streken knoflook toe, terwijl anderen dit als een absolute overtreding beschouwen. De diversiteit in bereidingswijzen weerspiegelt de rijke culinaire cultuur van het land.

Moderne Interpretaties:

In de hedendaagse culinaire wereld zijn er ook moderne interpretaties van carbonara te vinden. Chefs experimenteren met ingrediënten zoals truffels, pancetta in plaats van guanciale, en zelfs vegetarische versies met bijvoorbeeld champignons.

Hoe dan ook, ongeacht de oorsprong, verhalen en variaties, we zijn allemaal verheugd dat dit smakelijke recept in ons culinaire erfgoed is opgenomen.

De ingrediënten om carbonara te maken.

Carbonara maken doen we met enkele eenvoudige ingrediënten die samen een symfonie van smaken vormen. De romige textuur en hartig aroma wordt verwezenlijkt met slechts vijf essentiële componenten: eidooiers, Pecorino Romano kaas, zwarte peper, guanciale en pasta natuurlijk. Laten we deze ingrediënten nader onder de loep nemen en ontdekken hoe ze samen een onvergetelijk gerecht creëren dat onze zintuigen betovert.

Carbonara maken - infographic

Eidooiers.

Eidooiers vormen de zijdezachte basis van carbonara, waardoor het gerecht zijn romige textuur krijgt. Ze zorgen voor de juiste binding en geven het gerecht ook zijn kleur en dragen bij aan de rijke smaak van de pasta. Ze vormen de perfecte balans met de andere ingrediënten.

carbonara maken - eidooiers

Pecorino Romano.

Pecorino Romano, een harde schapenkaas met een pittige smaak, is de kaas bij uitstek voor een authentieke carbonara. Oorspronkelijk afkomstig uit de regio Lazio in Italië, voegt deze kaas een karakteristieke zoute en kruidige toets toe aan het gerecht. Zorgvuldig geraspt, verrijkt het de saus met zijn onderscheidende smaak.

Pecorino Romano

Zwarte Peper.

Zwarte peper, versgemalen voor een maximale smaakexplosie, voegt een pikante kick toe aan carbonara. Het biedt niet alleen een vurige smaak, maar dient ook als een essentieel contrast met de romige saus en het zoute spek. De keuze voor zwarte peper versterkt de algehele harmonie van het gerecht.

carbonara maken - zwarte peper

Guanciale.

Guanciale, afkomstig van varkenswang of -nek, is het onmisbare element dat een diepe umami-smaak aan carbonara geeft. Het wordt gekenmerkt door zijn vettige textuur en rijke smaak. Traditioneel gebruikt in Italiaanse keukens, wordt guanciale zorgvuldig bereid en toegevoegd aan de pasta om het hartige karakter te versterken.

De hoeveelheid guanciale dat nodig is bij het bereiden van klassieke spaghetti carbonara varieert van recept tot recept. Wij hebben het graag, dus gaan uit van zo’n 100gr per portie.
Je kan het snijden in reepjes of in blokjes. Het hangt puur af van wat je verkiest. Snijd je dunne reepjes, dan zal het krokanter zijn, snijd je blokjes dan zal de buitenkant knapperig zijn maar de binnenkant nog zacht.

Maak er de gewoonte van om de guanciale aan te bakken in de pan zonder extra vetstof! Doe dit rustig en zeker niet op een al te hevig vuur. Het overtollige vet kan je nadien eventueel uit de pan verwijderen. Laat hiervoor de gebakken guanciale uitlekken, of verwijder het vet uit de pan met wat keukenpapier. (Voor ons persoonlijk mag het vet in de pan blijven!)

Guanciale

Pasta.

De keuze voor de juiste pasta vormt de basis van een perfecte carbonara. Traditioneel wordt spaghetti gebruikt, met zijn lange vorm die de saus perfect omarmt. Het is echter niet alleen de vorm die telt, de kwaliteit van het pastadeeg speelt ook een cruciale rol. Door zelfgemaakt pastadeeg te gebruiken, voeg je een extra dimensie toe aan je carbonara-ervaring.

In onze blogpost over het zelf maken van pastadeeg nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar de kunst van het pasta-ambacht. Leer hoe je met eenvoudige ingrediënten een heerlijk deeg kunt creëren en ontdek waarom zelfgemaakte pasta de perfecte aanvulling is op je carbonara. Neem gerust een kijkje en laat je inspireren om je eigen verse pasta te maken voor een ongeëvenaarde culinaire ervaring.

Ons Eigen Carbonara Recept.

Spaghetti carbonara

spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara, we schrijven Rome, Italië…Iedereen kent het wel, de smeuïge pasta met spekjes…puur "comfort food"! Simpel, lekker en klaar in 10 minuten!
4.67 from 3 votes
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 25 minutes
Course Hoofdgerechten, pastagerechten
Cuisine Italiaans, Pasta
Servings 4 personen
Calories 1116 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • We gaan spaghetti carbonara maken!
  • Neem de guanciale, snijd het zwoerd eraf en snijd hem vervolgens in blokjes.
  • Zet ondertussen de pastakoker met water op het vuur, en kook je spaghetti "al dente"!
  • Bak op een zacht vuur en in een grote koekenpan de blokjes guanciale zonder toevoegen van extra vetstof.
  • Doe je eidooiers en het hele ei in een mengkom en klop dit goed los met een klopper.
  • Neem ondertussen ook een mok die je half vult met het kookwater van je spaghetti. Zet opzij om even af te koelen.
  • Voeg nu een deel van de gemalen pecorino bij het eimengsel. Voeg een geutje pastawater toe en klop alles goed door elkaar met een klopper.
  • Voeg de rest van de pecorino toe en klop het geheel opnieuw heel goed door elkaar.
  • Hevel de "al dente" spaghetti over naar de pan met de guanciale.
  • Voeg een pollepeltje van het pastawater toe en meng op het vuur door de pasta.
  • Zet de pan van het vuur en voeg het ei-kaas mengsel toe aan je spaghetti., samen met wat kookwater van je pasta.
  • Meng het geheel en blijf roeren met je pan.
  • Hevel dan dit geheel terug over naar de mengkom waarin je de eieren en de kaas hebt geklopt. Meng alles goed en snel onder elkaar!
  • Kruid af met peper, meng en dresseer onmiddellijk op een voorverwarmd pastabord.
  • Je spaghetti carbonara is klaar! Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Spaghetti Carbonara

Met dit recept voor carbonara laten we je zien dat het niet zo moeilijk is om een echte klassieke carbonara te maken. Pecorino en guanciale zijn samen met de eieren de smaakmakers die de pasta zijn fluweelzachte smaak geven. Simpel maar lekker!

TIPS EN INFO :

  • Om carbonara te maken is timing heel belangrijk. Het gaat snel, zorg dus dat je georganiseerd te werk gaat!
  • We gebruiken het kookwater van de pasta om de saus te binden. Samen met de eieren en de pecorino krijg je zo een fluweelzachte maar rijke saus. Let wel op dat je kookwater niet meer te heet is!!!! Dan stollen je eieren en krijg je een omelet! Dat wil je niet!
  • De juiste mengkom is essentieel! Gebruik er één die hittebestendig is! Ben je nog op zoek naar een goed exemplaar? Wij gebruiken zelf de mengkommen van Navaris en zijn hier uiterst tevreden over! We kunnen ze enkel maar aanraden
  • Dat is ook de reden waarom je carbonara niet terug kan opwarmen. Het ei in het gerecht zal stollen. Absoluut niet lekker! Wanner je het gerecht maakt is het ook de bedoeling dat je het onmiddellijk serveert.
  • Gebruik de juiste mengkom, en één die hittebestendig is! Ben je nog op zoek naar een degelijk exemplaar? Wij gebruiken zelf de mengkommen van Navaris! Een absolute aanrader!
  • mengkom
    mengkom
  • Wanneer je vind dat je carbonara wat te droog is kan je hem altijd smeuïger maken met wat kookwater van de pasta.
  • De guanciale snijd je naar wens. Origineel in wat dikkere blokjes, maar je kan ook kleinere snippers snijden. Blokjes zullen een zachte binnenkant hebben met een krokante buitenzijde, maar indien je liever een echte ‘crunch’ hebt, snijd ze dan fijner.
  • Bak het spek op een zacht vuur zonder vetstof toe te voegen. Het vetgehalte in het vlees is meer dan voldoende!
  • Guanciale kan je eventueel vervangen door Pancetta. De Pecorino door Parmegiano. Maar let op, als je de twee vervangt zal het gerecht ook automatisch meer zout bevatten. Laat dan eventueel zou in het pastawater weg.
  • De zwarte peper geeft de juist pit aan het gerecht. Maal hem zelf met een pepermolen en wees gerust royaal met toevoegen.
  • Meer weten over de carbonara?
  • Aan de slag om je eigen pastadeeg te maken?
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Spaghetti carbonara! Met dit recept slaag je er altijd in om een geslaagde carbonara op tafel te zetten!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
spaghetti carbonara
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
1116
% Daily Value*
Fat
 
72
g
111
%
Saturated Fat
 
31
g
194
%
Trans Fat
 
0.003
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
5
g
Cholesterol
 
176
mg
59
%
Sodium
 
1263
mg
55
%
Potassium
 
280
mg
8
%
Carbohydrates
 
77
g
26
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
3
g
3
%
Protein
 
38
g
76
%
Vitamin A
 
270
IU
5
%
Calcium
 
559
mg
56
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword carbonara, guanciale, klassieke spaghetti carbonara, Pecorino, spaghetti carbonara
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Variaties en extra kooktips om carbonara te maken.

In de culinaire wereld van carbonara zijn er honderden variaties en recepten die circuleren, elk met zijn eigen unieke twist en karakter. We delen graag enkele van deze variaties en tips, maar uiteindelijk draait het allemaal om één doel: het gevoel van welbehagen.

Bij Liliesfood omarmen we dit gevoel met passie en toewijding. We koken niet alleen om te eten, maar om een glimlach op je gezicht te toveren en een overweldigend gevoel van genot te creëren. Elke hap die je neemt, elk gerecht dat je proeft, weerspiegelt ons verlangen om je ziel te voeden. Daar worden we gelukkig van…. ‘Cooking with love, provides food for the soul’ is niet zomaar een slogan voor ons, het is een levensfilosofie.

Maar genoeg….hier volgen enkele variaties en tips :

Guanciale vs. Spek: De Keuze voor Carbonara

Guanciale, het traditionele ingrediënt, voegt net datgene toe aan het gerecht, waardoor de carbonara zijn unieke aroma en textuur krijgt. Spek wordt vaak gebruikt als vervanger vanwege de beschikbaarheid, maar het mist de subtiliteit en complexiteit van guanciale.

Het type spek wat je dan ggat gebruiken kan ook een verschil maken in smaak en textuur. Gezouten spek voegt een zoute smaak toe, terwijl ongezouten spek de controle over de zoutigheid behoudt. Gerookt spek brengt een extra laag van rokerige smaak met zich mee.

Hoewel spek een praktische optie is, raden we aan om voor de meest authentieke carbonara-ervaring vast te houden aan guanciale. De unieke smaak en textuur tillen het gerecht naar een hoger niveau, waardoor het onvergetelijk wordt voor je smaakpapillen, en zo zonder twijfel die lach op je gezicht zal toveren!

Hoe voorkom je dat carbonara saus in roerei verandert?

Voor de perfecte carbonara saus is temperatuurbeheersing van cruciaal belang. Eieren stremmen(of binden) als de temperatuur boven de 65°C komt. In de meeste recepten moet de pasta van het vuur worden gehaald voordat de geklutste eieren worden toegevoegd. Het eigeel wordt getempereerd en dient als binding bij het maken van het gerecht. Deze techniek kennen we ook in een Liason. Eigeel wordt in verschillende sauzen gebruikt als bindmiddel of verdikkingsmiddel.

De truc bestaat er dus in om je ei en eidooiers niet meer te verhitten tot op het punt dat ze gaan stollen.

De saus.

Een andere traditionele aanpak is om de uitgelekte pasta, eieren en guanciale te combineren in een pan waar de pasta in gekookt is. Vervolgens ga je de ingrediënten op laag vuur door de pasta roeren totdat hij helemaal bedekt is met de romige saus. Je kan deze saus wat fluweliger maken door er wat kookvocht van de pasta onder te roeren. Dikwijls lukt dit niet echt en wil men ook wel de pasta met de saus gaan mengen ‘au bain marie”.

Mijn mening…zoals bij zoveel gerechten…je moet proberen! Techniek en timing zijn bij dit gerecht essentieel. Alsook de handigheid creëren om klassieke spaghetti carbonara te maken. Oefening baart kunst!

Pecorino vs. Parmigiano.

Traditioneel is de beste kaas om carbonara te maken de Italiaanse Pecorino Romano-variëteit. Deze kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen door Parmigiano-Reggiano. De carbonarasaus wordt dan wel veel zouter, vooral in combinatie met pancetta of spek, dus let op en verminder het zout bij het koken van de pasta! Omdat zowel “Pecorino Romano” als “Parmigiano-Reggiano” een harde smeltkaas is, is het van cruciaal belang dat hij fijn wordt geraspt om de smelteigenschappen te bevorderen.

Om wat meer toelichting te geven leggen we het verschil tussen Pecorino Romano en Parmigiano Reggiano wat meer uit. Het zijn twee iconische Italiaanse kazen die vaak worden gebruikt in de keuken. Onze lijst geeft je een inkijk om te begrijpen welke kaas het beste past bij jouw perfecte carbonara-ervaring.

Pecorino Romano:

  • Harde schapenkaas
  • Afkomstig uit de regio’s Lazio, Sardinië en Toscane in Italië
  • Sterke, zoute smaak
  • Korrelige textuur
  • Rijpt minimaal 5 maanden
  • Traditioneel gebruikt in gerechten zoals carbonara en cacio e pepe

Parmigiano Reggiano:

  • Harde, korrelige kaas
  • Afkomstig uit de regio’s Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van Mantua en Bologna in Italië
  • Rijke, nootachtige smaak
  • Korrelige en brokkelige textuur
  • Rijpt minimaal 12 maanden, maar vaak veel langer (tot 36 maanden)
  • Vaak gebruikt als topping voor pasta’s, risotto’s en salades
Pecorino vs. Parmigiano

Het koken van de pasta

Spaghetti is de standaard pasta keuze voor carbonara, maar andere soorten zoals fettuccine, rigatoni, bucatini, macherroni en penne werken ook goed. Je kookt de pasta steeds in gezouten water. Voeg dit zout ook pas toe wanneer het water kookt, net voor je de pasta gaat koken. Neem als maatstaf 10gr zout per liter water.

Ook de hoeveelheid water is vrij belangrijk bij het koken van pasta. Tel 1 liter water per 100 gram pasta! De pasta moet ruimte hebben om te koken. Indien je teveel pasta in te weinig kookvocht legt zal hij klitten en ongelijk garen!

Het is wel zo dat wanneer je carbonara gaat maken er al redelijk wat zout in het gerecht zit. Met name door de guanciale en de pecorino. Indien je deze ook nog vervangt door pancetta en/of Parmegiano dan zal het zoutgehalte nog hoger zijn. Indien gewenst kan je in dit geval dus het zout in het kookwater gerust weglaten.

Het kookvocht van de pasta gooi je best ook niet altijd onmiddellijk door de gootsteen! Het zetmeelrijke water waarin de pasta is gekookt kan bijdragen aan de romigheid van de saus. Kook de pasta ook nooit echt gaar! Als hij ‘al dente’ (beetgaar) gekookt is, haal hem dan met een pastatang uit het water en voeg hem toe aan de sausbasis. De pasta kookt dan immers nog verder.

pasta koken

Extra tips…

Als laatste willen we nog enkele andere tips en kanttekeningen meegeven. We sommen ze op in een lijstje.

  1. Voeg knoflook toe: In moderne versies van het recept wordt vaak knoflook gebruikt. Voeg gekneusde teentjes toe tijdens het bakken van de guanciale voor extra smaak. Verwijder de teentjes na het bakken, aangezien ze hun werk hebben gedaan.
  2. Experimenteer met extra ingrediënten: Sommige koks voegen graag een scheutje witte wijn, gesnipperde ui of sjalot toe voor extra smaakdimensie. Anderen voegen verse gehakte kruiden zoals peterselie of basilicum toe. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek jouw perfecte combinatie.
  3. Verwarm de serveerborden: Warm de borden waarin je de carbonara serveert vooraf even op. Hierdoor blijft de saus langer romig en blijft de pasta warm tijdens het eten.
  4. Serveer direct na bereiding: Carbonara moet direct na bereiding worden geserveerd om te voorkomen dat de saus opdroogt. Als dit toch gebeurt, voeg dan een beetje kookvocht van de pasta toe om de saus weer smeuïg te maken.
  5. Vermijd room: Hoewel sommige recepten room toevoegen voor een vollere saus, mis je hiermee de essentie om een echte carbonara te maken. Houd het authentiek en geniet van de pure smaken van de traditionele bereiding.

Met deze tips ben je goed op weg naar het bereiden van een perfecte carbonara, vol van smaak en met een romige textuur die je keer op keer zal verrassen.

Tot slot…

Als we carbonara maken draait alles om meer dan alleen het volgen van een recept. Het is een culinair avontuur dat ons meeneemt naar de prachtige keukens van Italië, waar smaken samenkomen en herinneringen worden gecreëerd. Met elke hap proeven we niet alleen de romige saus en de zoute guanciale, maar ook de passie en liefde waarmee het gerecht is bereid.

We hopen dat dit blog je heeft geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan in de keuken en je eigen perfecte carbonara te creëren. Onthoud altijd de basisprincipes – gebruik de beste ingrediënten, volg het recept met zorg en aandacht, en kook met liefde.

Of je nu kiest voor de traditionele versie met guanciale en pecorino romano, of dat je graag wat extra ingrediënten toevoegt voor een persoonlijke twist, blijf experimenteren en geniet van het proces. Want uiteindelijk is het niet alleen het gerecht zelf, maar ook de reis er naartoe die telt.

Dus neem een glas wijn, schep een bord dampende pasta op, en geniet van elke heerlijke hap. Buon appetito!

Heb je vragen of reacties? Die kan je onder dit bericht nalaten of contacteer ons. Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

Vond je ons verhaal de moeite om te lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug door het de delen en een reactie achter te laten.

Een “eigen” recept toevoegen aan onze receptenbundel? Dat hebben we graag! Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je hieronder op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Carbonara maken is misschien een uitdaging, maar met dit blog heb je alle elementen om zelf aan de slag te gaan. Hopelijk geeft het je de “goesting”, want daar doen we het voor!

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina. (Het komt er op neer dat moest je als lezer beslissen om via onze link een aankoop te doen dan krijgen wij een kleine commissie van je aankoop. Voor ons een wereld van verschil om onze website up to date en veilig te houden alsook verder te ontwikkelen. Voor U als lezer/koper blijft alles hetzelfde. We zijn je alleszins dankbaar!)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
3
Share to...