witlof met kaas en hesp
Witlof met kaas en hesp. Op en top Belgische klassieker! Grondwitloof in samenspel met hesp, kaassaus en puree natuurlijk.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
de aardappelpuree:
- 1,2 kg aardappelen (bloemige aardappel)
- 40 g roomboter
- wat peper van de molen
- wat zout van de molen
- wat nootmuskaat vers geraspt
- 1 stuk eidooier
- 1 dl melk
De kaassaus:
- 60 gr boter
- 60 gr bloem
- 500 ml volle melk
- 20 ml room
- 50 gr Emmentaler geraspt
- wat nootmuskaat vers geraspt
- wat peper van de molen
- wat zout van de molen
afwerking:
- boter om in te vetten
- 8 plakjes beenham ontvet
- 50 gr Emmentaler geraspt
Instructies
- We gaan witlof met kaas en hesp maken!
Stoof het witlof:
- Snijd het achterste gedeelte van het witlof minimaal weg.8 stuks grondwitloof
- Gebruik een aardappelmesje en verwijder het hart uit het witlof. Dit is de kern vanonder aan het witlof.
- Snijd enkel de kern weg zodat de blaadjes niet openvallen.
- Smelt de boter in een braiseerpan.70 g roomboter
- De boter mag lichtjes bruinen, dit geeft meer smaak, maar zorg zeker dat ze niet verbrand.
- Kleur hierin het witloof lichtjes aan, terwijl je het witlof kruid met peper en zout.wat zout, wat peper
- Het witlof mag lichtjes bakken en karameliseren.
- Draai het om en kruid opnieuw met peper en zout.wat zout, wat peper
- Laat opnieuw even aanbakken.
- Zet je vuur op een lage stand.
- Voeg dan een bodempje water toe aan de pan en braiseer het witloof 30 min tot ca. 1 uur onder bakpapier met het deksel op de pan.1 dl water
- Dit is belangrijk! Door het bakpapier op het witlof te leggen, samen met het deksel van de pan, behoudt je de absolute smaak van het witlof. (tip : snijd je het bakpapier graag op maat? Kijk dan onder bij info en tips.)
- Controleer het witlof op gaarheid. Wanneer ze klaar zijn haal je het witlof uit de pan. Laat uitlekken op wat keukenpapier en houd de jus opzij voor de saus.
- Laat het lof goed uitlekken en volledig afkoelen.
- Beboter een ovenschotel.boter om in te vetten
- Rol het gestoofde witlof stuk per stuk in de ham el leg ze in de beboterde ovenschotel.8 plakjes beenham
Maak de kaassaus:
- Warm de oven voor op 180°C.
- Laat de boter smelten in een sauspan.60 gr boter
- Roer de bloem erdoor met een klopper.60 gr bloem
- Laat zachtjes bakken onder voortdurend kloppen tot een droge roux.
- Bevochtig beetje bij beetje met de melk en laat de saus even opkoken onder voortdurend kloppen met een klopper!500 ml volle melk
- Klop er ook wat kookvocht van het witloof onder, evenals het scheutje room.20 ml room
- Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.wat nootmuskaat, wat peper, wat zout
- Zet je vuur af en meng de Emmentaler onder de saus. Klop tot de kaas volledig gesmolten is.50 gr Emmentaler
Werk verder af:
- Schep de kaassaus nu over je witloofrolletjes.
- Strooi Emmentaler erover en bak 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.50 gr Emmentaler
Maak de puree:
- Schil je aardappelen met een dunschiller, versnijd ze in gelijk en kleinere delen en kook ze in gezouten water in een ruime kookpot.1,2 kg aardappelen
- Wanneer ze gaar zijn, giet ze af, laat goed uitlekken, doe ze terug in je kookpot en laat ze wat drogen op het vuur.
- Maak puree met de pureestamper.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.wat peper, wat zout, wat nootmuskaat
- Stamp de boter erdoor samen met de eidooier en de melk.1 stuk eidooier, 1 dl melk, 40 g roomboter
- Je puree is klaar!
Bijna etenstijd!
- Zet dan je oven op de grillstand.
- Zet de witlofschotel dicht onder de grill en gratineer tot je een mooi krokant korstje hebt.
- Je witlof met kaas en hesp is klaar om te serveren! Lepel wat aardappelpuree op een voorverwarmd bord en leg er een stronkje witlof bij. Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Witlof met kaas en hesp.
Witlof..een topproduct waar je zoveel mee kan doen. Witlof met kaas en hesp is een gerecht dat hier in de herfst en winter veelvuldig op het menu staat. Voor velen onder ons ook een beetje nostalgie...In de ander helft van ons land en in het Brusselse eerder gekend als "chicon gratin".INFO EN TIPS
- Witlof moet je altijd donker bewaren! Anders krijg je 'groen' lof.
- Bewaar het witloof best in de groentelade van je koelkast.
- Je kan witlof invriezen door het te versnijden en kort te blancheren. Maar toch, ikzelf geef de voorkeur om het zo vers mogelijk te verwerken.
- Je kan het eten op verschillende manieren, rauw in een salade bijvoorbeeld, of opgewerkt met een sjalotje en wat appel. Maar ook op zichzelf, gebraisseerd in een pan, gestoofd, maar ook een witlofsoep kan enorm smaken.
- Gebruik altijd grondwitloof indien mogelijk. Gekweekt witlof bevat veel te veel water, en heeft veel minder smaak!
- De harde kern van witlof kan het wat bitter doen smaken. Daarom dat je best deze kern verwijderd. Zeker als je ze gaat stoven of bakken, maar ook zoals in dit recept. Hoe langer het wiltloof bakt of stooft, hoe bitterder het zal worden.
- Indien je de stronkjes niet op z'n geheel moet laten is het makkelijk om ze in 2 te snijden zodat je de kegelvormig kern kan verwijderen. In dit recept zal je voorzichtig moeten zijn en de kern met een aardappelmesje moeten verwijderen dor het hele stronkje aan de onderkant in te snijden.
- Wil je meer weten over witloof?
-
Witloof! Belgische trots en held in jouw keuken!Witloof! De onbezongen held van herfst en wintergroenten. Een tikkeltje bitter, maar boordevol smaak! Deze groente is onze Belgische trots! Zeker wanneer we het hebben over grondwitloof! Met zijn uitgesproken smaak en veelzijdigheid in de keuken is deze bladgroente een must voor elke culinaire liefhebber.
- Gebruik wel steeds een bloemige aardappel om je aardappelpuree te maken.
- In al onze recepten zie je dat je beter peper, zout en nootmuskaat zelf raspt of maalt met een molen. Investeer hierin! Weet wat je eet en gebruikt! Het is immers aangetoond dat in vele gevallen voorgemalen peper, zout en nootmuskaat andere ingrediënten bevatten. Een pepermolen en zoutmolen zijn geen overbodige luxe in je keuken, alsook hele muskaatnoten en een rasp.
- Om de kaassaus te maken gebruiken we hier Emmentaler. Indien je wenst kan je hier gerust ook andere kaas voor gebruiken. Denk aan gruyère of een mengeling met . Het is wat je verkiest.
- Om de saus te maken gebruik je best een conische sauspan. Zeker wanneer je zoals hier een saus maakt op basis van een roux. Zo komt je klopper over heel de bodem van de pan. Indien je een pan gebruikt met rechtopstaande rand is de kans heel groot dat je roux zal aanzetten en zo je saus verbrand.
- Dit gerecht kan je gerust op voorhand maken. Zet het gewoon ter bewaring afgedekt met wat huishoudfolie tot wanneer je het wil gebruiken. Je kan het tot 5 dagen in je koeling bewaren. Op het moment dat je de witloofrolletjes wil eten bak je ze af in de oven net zoals in het recept.
BAKPAPIER OP MAAT KNIPPEN.
Indien je graag je bakpapier op maat knipt dan hebben we een tip voor je. Uiteindelijk is het niet zo moeilijk om te doen. Onderstaande video laat je zien hoe je dit makkelijk kan.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
witlof met kaas en hesp
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
804
% Daily Value*
Fat
50
g
77
%
Saturated Fat
31
g
194
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
12
g
Cholesterol
143
mg
48
%
Sodium
423
mg
18
%
Potassium
1553
mg
44
%
Carbohydrates
72
g
24
%
Fiber
7
g
29
%
Sugar
10
g
11
%
Protein
20
g
40
%
Vitamin A
1603
IU
32
%
Vitamin C
59
mg
72
%
Calcium
465
mg
47
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.