witlof met kaas en hesp

Witlof met kaas en hesp

witlof met kaas en hesp

Wit­lof met kaas en hesp. Op en top Bel­gi­sche klas­sie­ker! Grond­wit­loof in samen­spel met hesp, kaas­saus en puree natuurlijk. 
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 30 mins
afkoe­len wit­loof 2 hrs
Total Time 3 hrs 45 mins
Cour­se Bel­gisch, Hoofdgerechten
Cui­si­ne Bel­gisch, Klassiekers
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 1047 kcal

Ingrediënten
  

voor de rolletjes:

  • 8 stuks grondwitloof
  • 70 g room­bo­ter
  • 2 dl water

de puree:

saus:

  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 500 ml vol­le melk
  • 50 gr Gruy­è­re geraspt
  • wat noot­mus­kaat vers geraspt
  • wat peper van de molen
  • wat zout van de molen

afwerking:

  • boter om in te vetten
  • 8 plak­jes been­ham ont­vet
  • 50 gr Gruy­è­re geraspt

Instructies
 

Maak de witloofrolletjes:

  • Snij het ach­ter­ste gedeel­te van het wit­lof mini­maal weg.
  • Gebruik een aard­ap­pel­mes­je en ver­wij­der het hart uit het wit­lof. Dit is de kern van­on­der aan het witlof.
  • Snijd enkel de kern weg zodat de blaad­jes niet openvallen.
  • Smelt de boter in een brai­seer­pan (pan met hoog opstaan­de rand).
  • De boter mag licht­jes brui­nen, dit geeft meer smaak, maar zorg zeker dat ze niet verbrand.
  • Kleur hier­in het wit­loof licht­jes aan, ter­wijl je het kruid aan met peper en zout.
  • Het wit­lof mag licht­jes bak­ken en karameliseren.
  • Draai het om en kruid opnieuw met peper en zout.
  • Laat opnieuw even aanbakken.
  • Zet je vuur op een lage stand.
  • Voeg dan een bodem­pje water toe aan de pan en brai­seer het wit­loof 45 min tot ca. 1 uur onder bak­pa­pier met het dek­sel op de pan.
  • Dit is belang­rijk! Door het bak­pa­pier op maat van je pan te snij­den en op het wit­lof te leg­gen, samen met het dek­sel van de pan, behoudt je de abso­lu­te smaak van het wit­lof. Kijk onder bij “info en tips” hoe je dit best doet voor je wit­lof met kaas en hesp.
  • Haal het wit­lof uit de pan en houd de jus opzij voor de saus.
  • Laat het lof goed uit­lek­ken en afkoelen.

Maak de puree:

  • Kook de rat­te — aard­ap­pe­len met de schil in gezou­ten water in een rui­me kook­pot.
  • Giet af, spoel onder koud water en pel ze. 
  • Maak puree met de puree­stam­per.
  • Stamp de boter erdoor samen met de eidooier.
  • Breng op smaak met peper, zout en noot­mus­kaat.

Maak de kaassaus:

  • Laat de boter smel­ten in een saus­pan.
  • Roer de bloem erdoor met een klop­per.
  • Laat zacht­jes bak­ken onder voort­du­rend klop­pen tot een dro­ge roux.
  • Bevoch­tig met de melk en laat de saus even opko­ken onder voort­du­rend klop­pen met een klop­per!
  • Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. 
  • Klop er wat kook­vocht van het wit­loof onder.
  • Meng de Gruy­è­re onder de saus en klop tot de kaas vol­le­dig gesmol­ten is.

Werk af:

  • Warm de oven voor op 180°C.
  • Bebo­ter een oven­scho­tel.
  • Rol het wit­lof stuk per stuk in de ham.
  • Leg ze in de oven­scho­tel en schep de kaas­saus erover.
  • Strooi Gruy­è­re erover en bak 15 tot 20 minu­ten in de voor­ver­warm­de oven.
  • Zet dan je oven op de grillstand. 
  • Zet de scho­tel opnieuw onder de grill en gra­ti­neer tot je een mooi kro­kant korst­je hebt.
  • Je wit­lof met kaas en hesp is klaar om te serveren!

Notities

Witlof met kaas en hesp.

Witlof..een top­pro­duct waar je zoveel mee kan doen. Wit­lof met kaas en hesp is een gerecht dat hier in de herfst en win­ter veel­vul­dig op het menu staat. Voor velen onder ons ook een beet­je nostalgie…In de ander helft van ons land en in het Brus­sel­se eer­der gekend als “chi­con gratin”.


INFO EN TIPS

  • Wit­lof moet je altijd don­ker bewa­ren! Anders krijg je ‘groen’ lof.
  • Bewaar het best in de groen­te­la­de van je koelkast.
  • Je kan wit­lof invrie­zen door het te ver­snij­den en kort te blan­che­ren. Maar toch, ikzelf geef de voor­keur om het zo vers moge­lijk te verwerken.
  • Je kan het eten op ver­schil­len­de manie­ren, rauw in een sala­de bij­voor­beeld, of opge­werkt met een sja­lot­je en wat appel. Maar ook op zich­zelf, geb­rais­seerd in een pan, gestoofd, maar ook een wit­lofsoep kan enorm smaken.
  • Gebruik altijd grond­wit­loof indien moge­lijk. Gekweekt wit­lof bevat veel te veel water, en heeft veel min­der smaak!
  • De har­de kern van wit­lof kan het wat bit­ter doen sma­ken. Daar­om dat je best deze kern ver­wij­derd. Zeker als je ze gaat sto­ven of bak­ken, maar ook zoals in dit recept. Hoe­lan­ger het wilt­lof bakt of stooft, hoe bit­ter­der het zal worden.
  • Indien je de stron­kjes niet op z’n geheel moet laten is het mak­ke­lijk om ze in 2 te snij­den zodat je de kegel­vor­mig kern kan ver­wij­de­ren. In dit recept zal je voor­zich­tig moe­ten zijn en de kern met een aard­ap­pel­mes­je moe­ten ver­wij­de­ren dor het hele stron­kje aan de onder­kant in te snijden.
  • Voor de aard­ap­pel­pu­ree gebrui­ken we hier rat­te-aard­ap­pel. Een heel werk, maar zoveel smaak. Heb je min­der tijd? Gebruik wel steeds een bloe­mi­ge aard­ap­pel om je puree te maken.
  • In al onze recep­ten zie je dat je beter peper, zout en noot­mus­kaat zelf raspt of maalt met een molen. Inves­teer hier­in! Weet wat je eet en gebruikt! Het is immers aan­ge­toond dat in vele geval­len voor­ge­ma­len peper, zout en noot­mus­kaat ande­re ingre­di­ën­ten bevat­ten. Een peper­mo­len en zout­mo­len zijn geen over­bo­di­ge luxe in je keu­ken, als­ook hele noot­mus­kaat­no­ten en een rasp.


BAKPAPIER OP MAAT KNIPPEN.

Het is altijd mak­ke­lijk om je bak­pa­pier op maat van je pan, scho­tel of bak­blik te knip­pen. En het is ook hele­maal niet zo moei­lijk om dit te doen. Onder­staan­de video laat je zien hoe je dit mak­ke­lijk kan doen. 
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Wit­lof met kaas en hesp..het water komt me al in de mond.
Key­word wit­lof met kaas en hesp
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!