witlof met kaas en hesp

Witlof met kaas en hesp

witlof met kaas en hesp

Witlof met kaas en hesp. Op en top Belgische klassieker! Grondwitloof in samenspel met hesp, kaassaus en puree natuurlijk.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 1 hour 30 minutes
afkoelen witloof 2 hours
Totale tijd 3 hours 45 minutes
Course Belgisch, Hoofdgerechten
Cuisine Belgisch, Klassiekers
Servings 4 personen
Calories 1047 kcal

Ingrediënten
  

voor de rolletjes:

  • 8 stuks grondwitloof
  • 70 g roomboter
  • 2 dl water

de puree:

saus:

  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 500 ml volle melk
  • 50 gr Gruyère geraspt
  • wat nootmuskaat vers geraspt
  • wat peper van de molen
  • wat zout van de molen

afwerking:

  • boter om in te vetten
  • 8 plakjes beenham ontvet
  • 50 gr Gruyère geraspt

Instructies
 

Maak de witloofrolletjes:

  • Snij het achterste gedeelte van het witlof minimaal weg.
  • Gebruik een aardappelmesje en verwijder het hart uit het witlof. Dit is de kern vanonder aan het witlof.
  • Snijd enkel de kern weg zodat de blaadjes niet openvallen.
  • Smelt de boter in een braiseerpan (pan met hoog opstaande rand).
  • De boter mag lichtjes bruinen, dit geeft meer smaak, maar zorg zeker dat ze niet verbrand.
  • Kleur hierin het witloof lichtjes aan, terwijl je het kruid aan met peper en zout.
  • Het witlof mag lichtjes bakken en karameliseren.
  • Draai het om en kruid opnieuw met peper en zout.
  • Laat opnieuw even aanbakken.
  • Zet je vuur op een lage stand.
  • Voeg dan een bodempje water toe aan de pan en braiseer het witloof 45 min tot ca. 1 uur onder bakpapier met het deksel op de pan.
  • Dit is belangrijk! Door het bakpapier op maat van je pan te snijden en op het witlof te leggen, samen met het deksel van de pan, behoudt je de absolute smaak van het witlof. Kijk onder bij "info en tips" hoe je dit best doet voor je witlof met kaas en hesp.
  • Haal het witlof uit de pan en houd de jus opzij voor de saus.
  • Laat het lof goed uitlekken en afkoelen.

Maak de puree:

  • Kook de ratte - aardappelen met de schil in gezouten water in een ruime kookpot.
  • Giet af, spoel onder koud water en pel ze.
  • Maak puree met de pureestamper.
  • Stamp de boter erdoor samen met de eidooier.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Maak de kaassaus:

  • Laat de boter smelten in een sauspan.
  • Roer de bloem erdoor met een klopper.
  • Laat zachtjes bakken onder voortdurend kloppen tot een droge roux.
  • Bevochtig met de melk en laat de saus even opkoken onder voortdurend kloppen met een klopper!
  • Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
  • Klop er wat kookvocht van het witloof onder.
  • Meng de Gruyère onder de saus en klop tot de kaas volledig gesmolten is.

Werk af:

  • Warm de oven voor op 180°C.
  • Beboter een ovenschotel.
  • Rol het witlof stuk per stuk in de ham.
  • Leg ze in de ovenschotel en schep de kaassaus erover.
  • Strooi Gruyère erover en bak 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet dan je oven op de grillstand.
  • Zet de schotel opnieuw onder de grill en gratineer tot je een mooi krokant korstje hebt.
  • Je witlof met kaas en hesp is klaar om te serveren!

Notities

Witlof met kaas en hesp.

Witlof..een topproduct waar je zoveel mee kan doen. Witlof met kaas en hesp is een gerecht dat hier in de herfst en winter veelvuldig op het menu staat. Voor velen onder ons ook een beetje nostalgie...In de ander helft van ons land en in het Brusselse eerder gekend als "chicon gratin".


INFO EN TIPS

  • Witlof moet je altijd donker bewaren! Anders krijg je 'groen' lof.
  • Bewaar het best in de groentelade van je koelkast.
  • Je kan witlof invriezen door het te versnijden en kort te blancheren. Maar toch, ikzelf geef de voorkeur om het zo vers mogelijk te verwerken.
  • Je kan het eten op verschillende manieren, rauw in een salade bijvoorbeeld, of opgewerkt met een sjalotje en wat appel. Maar ook op zichzelf, gebraisseerd in een pan, gestoofd, maar ook een witlofsoep kan enorm smaken.
  • Gebruik altijd grondwitloof indien mogelijk. Gekweekt witlof bevat veel te veel water, en heeft veel minder smaak!
  • De harde kern van witlof kan het wat bitter doen smaken. Daarom dat je best deze kern verwijderd. Zeker als je ze gaat stoven of bakken, maar ook zoals in dit recept. Hoelanger het wiltlof bakt of stooft, hoe bitterder het zal worden.
  • Indien je de stronkjes niet op z'n geheel moet laten is het makkelijk om ze in 2 te snijden zodat je de kegelvormig kern kan verwijderen. In dit recept zal je voorzichtig moeten zijn en de kern met een aardappelmesje moeten verwijderen dor het hele stronkje aan de onderkant in te snijden.
  • Voor de aardappelpuree gebruiken we hier ratte-aardappel. Een heel werk, maar zoveel smaak. Heb je minder tijd? Gebruik wel steeds een bloemige aardappel om je puree te maken.
  • In al onze recepten zie je dat je beter peper, zout en nootmuskaat zelf raspt of maalt met een molen. Investeer hierin! Weet wat je eet en gebruikt! Het is immers aangetoond dat in vele gevallen voorgemalen peper, zout en nootmuskaat andere ingrediënten bevatten. Een pepermolen en zoutmolen zijn geen overbodige luxe in je keuken, alsook hele nootmuskaatnoten en een rasp.


BAKPAPIER OP MAAT KNIPPEN.

Het is altijd makkelijk om je bakpapier op maat van je pan, schotel of bakblik te knippen. En het is ook helemaal niet zo moeilijk om dit te doen. Onderstaande video laat je zien hoe je dit makkelijk kan doen.
YouTube video
 
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Witlof met kaas en hesp..het water komt me al in de mond.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
witlof met kaas en hesp
Serving Size
 
1 maaltijd
Amount per Serving
Calories
1047
% Daily Value*
Fat
 
67
g
103
%
Saturated Fat
 
40
g
250
%
Trans Fat
 
2
g
Polyunsaturated Fat
 
4
g
Monounsaturated Fat
 
17
g
Cholesterol
 
225
mg
75
%
Sodium
 
854
mg
37
%
Potassium
 
4133
mg
118
%
Carbohydrates
 
92
g
31
%
Fiber
 
34
g
142
%
Sugar
 
11
g
12
%
Protein
 
30
g
60
%
Vitamin A
 
21594
IU
432
%
Vitamin C
 
108
mg
131
%
Calcium
 
857
mg
86
%
Iron
 
10
mg
56
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword witlof met kaas en hesp
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...