Witloof stoven

Witloof stoven - recept

Witloof stoven

Witloof stoven. Lekker op zich, heerlijk bij vleesgerechten en de basis voor vele andere gerechten. Hoe je dit doet leggen we je hier stap voor stap uit met de hulp van Peter Goossens.
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 35 minutes
Totale tijd 40 minutes
Course Basisgerechten, groenten
Cuisine Groenten, Klassiekers, Vlaams
Servings 4 personen
Calories 45 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Witloof stoven doen we in een braiseerpan!
  • Zet de pan op je vuur en laat de roomboter erin smelten.
    25 gr ongezouten roomboter
  • De boter mag zelfs een beetje kleuren. Maar let op! Niet verbranden!
  • Ontdoe je witloof van eventueel vuile blaadjes en snijd met een scherp aardappelmesje een stuk weg van het wortelgedeelte.
    8 stronkjes grondwitloof
  • Haal nu met het mesje de harde kern van het witloof weg door met je mesje in kegelvorm het witloof in te snijden.
  • De harde kern moet eruit omdat hij het witloof wel eens bitter kan maken tijdens het stoven.
  • Leg de witloofstammetjes in je pan en laat ze lichtjes aanbakken en kleuren.
  • Tip! Zorg steeds dat je pan vol ligt! Indien je pan groter is dan het aantal witloofstammetjes dat je gaat stoven zal je boter héél snel gaan verbranden. Dit willen we niet!
  • Kruid het witloof voldoende met wat peper en zout. Liefst vers gemalen met een peper of zoutmolen.
    wat peper, wat zout
  • Draai het witloof om in de pan als de onderste zijde van het witloof aangebakken is.
  • Kruid opnieuw met wat peper en zout.
  • Laat de andere zijde van het witloof ook aanbakken en aankleuren in je pan.
  • Voeg een bodempje water toe aan je pan, en bedek het witloof met een op maat gesneden bakpapier. Druk dit bakpapier een beetje aan.
    1 scheutje water
  • Zet je vuur op een lage stand, zet het deksel op je pan en laat het witloof stoven voor zeker 25 tot 30 minuten.
  • Opgelet! Alles hangt natuurlijk af van de dikte van je stammetjes witloof. Indien het kleine witloofjes zijn zullen ze misschien minder lang moeten stoven, indien ze wat dikker zijn hebben ze wat langer nodig (soms tot een uur).
  • Controleer de gaarheid door met je aardappelmesje in de achterzijde van je witloof te steken. Indien het botermals is zijn ze gaar.
  • Je witloof is nu gestoofd en klaar om te consumeren of om verder af te werken indien dit nodig zou zijn.
  • Smakelijk!

Notities

Witloof stoven.

Witloof stoven is helemaal niet zo moeilijk. Gebruik best echt grondwitloof om de pure smaak van het witloof te verkrijgen. Indien het gekweekt is door hydrocultuur is het lang niet zo smakelijk en ook minder stevig van structuur!

INFO EN TIPS OM WITLOOF TE STOVEN :

  • Gebruik altijd de juiste pan! Een braiseerpan (stoofpan) met deksel is hiervoor ideaal.
  • braiseerpan
    braiseerpan
  • Zoals hierboven al aangegeven, zorg dat je pan altijd voldoende gevuld is! Dit om de boter in je pan niet te laten verbranden. Moest dit toch gebeuren en je bent er snel genoeg bij dan zal je wat extra klontjes boter aan je pan moeten toevoegen om zo je boter niet te laten verbranden tijdens het aanbakken van je witloof.
  • Gebruik (indien mogelijk) altijd grondwitloof. Kijk eens of er in je buurt geen witloofteler te vinden is. Deze boeren doen absoluut veel moeite om dit topproduct tot bij jou te krijgen. Het is een arbeidsintensief werk en verdiend alle respect! Weet je niet waar je moet zoeken? Kijk eens op de website van rechtvanbijdeboer.be!
  • Het mesje dat we gebruiken om ons loof te bewerken is het alomgekende molenaarsmesje! Volgens ons onmisbaar in je keuken en één van beste mesjes die ooit zijn geproduceerd.
  • aardappelmesje molenaar
    aardappelmesje molenaar
  • De groente is zo véélzijdig. Je kan het niet enkel stoven, maar gebruik het in salades, maak er een soep van, eet het rauw...de mogelijkheden zijn enorm. Ook dient het gestoofde loof als basis voor onze klassieker : Witloof met kaas en ham.
  • Bewaar witloof ook altijd op een donkere plaats. Witloof houdt niet van licht, en het gaat ook verkleuren. Je krijgt groen loof.
  • Wil je meer weten over witloof?
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Witloof stoven is één van de manieren waarop je deze gezonde groente kan bereiden, maar er is méér dan dat. Geef ons Belgisch erfgoed wat het verdiend!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Witloof stoven
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
45
% Daily Value*
Fat
 
5
g
8
%
Saturated Fat
 
3
g
19
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyunsaturated Fat
 
0.2
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Cholesterol
 
13
mg
4
%
Sodium
 
40
mg
2
%
Potassium
 
6
mg
0
%
Carbohydrates
 
0.1
g
0
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
0.003
g
0
%
Protein
 
0.1
g
0
%
Vitamin A
 
157
IU
3
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
2
mg
0
%
Iron
 
0.01
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword witloof stoven
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...