Vitello tonnato.
Dit vitello tonnato recept is een klassieker. Zacht en rosé kalfsvlees met een tonijn-mayonaise. Ideaal als voorgerecht, hapje, of geserveerd met brood zelfs als hoofdschotel.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 500 gr kalfsgebraad
- wat peper van de molen
- wat zout van de molen
- 2 el roomboter ongezouten
- 2 el olijfolie
- 125 ml droge witte wijn
- 100 ml heet water
- 1 stuk wortel
- 1 stuk bleekselder
- 1 stuk bouquet garni (kruidentuil)
- 2 citroenen
- 4 stuks ansjovisfilets (blik)
- 1 blik tonijn in olie
- 4 el mayonaise
- 30 gr kappertjes
afwerking (optioneel)
- 1 el peterselie vers, gesnipperd
- 1 el bieslook vers, gesnipperd
- 30 gr kappertjes
- wat selderblaadjes vers
- wat chili flakes
Instructies
Het kalfsvlees voor de vitello tonnato.
- Laat het kalfsgebraad op kamertemperatuur komen.500 gr kalfsgebraad
- Dep droog met keukenpapier en kruid goed met peper en zout.wat peper, wat zout
- 2 el roomboter, 2 el olijfolie
- Schroei het vlees rondom aan in de braadpan en bak in ongeveer 4 minuten rondom bruin.
- Schenk de droge witte wijn en het warme water erbij.125 ml droge witte wijn, 100 ml heet water
- Maak de wortel en bleekselderij proper en snijd in schijfjes.1 stuk wortel, 1 stuk bleekselder
- Voeg toe aan je braadpan, samen met een kruidentuil Braadpanen stoof het vlees op een zacht vuur in 30-40 min. rosé.1 stuk bouquet garni
- Keer het vlees af en toe.
- Ideaal is om dit te meten met een voedselthermometer.
- Een kerntemperatuur van 63 °C is ideaal.
Maak de tonijnsaus.
- Snijd 4 partjes van een citroen en pers de andere vrucht uit met een citruspers.2 citroenen
- Laat de ansjovis en tonijn uitlekken in een fijne zeef.4 stuks ansjovisfilets, 1 blik tonijn in olie
- Pureer met een staafmixer de ansjovis met de tonijn, mayonaise en de helft van de kappertjes tot een bijna gladde saus.4 el mayonaise, 30 gr kappertjes
- Optioneel kan je 2 a 3 el stoofvocht toevoegen aan de tonijnsaus.
Afwerken van je vitello tonnato.
- Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakken en verdeel over de borden. Een snijmachine is hier uiterst handig voor!
- Schenk de saus erover.
- Bestrooi met de rest van de kappertjes en wat blaadjes selder.30 gr kappertjes, wat selderblaadjes
- Indien gewenst kan je wat gesnipperde peterselie en bieslook erover strooien.1 el peterselie, 1 el bieslook
- Sommige mensen hebben graag wat pit in hun vitello tonnato. Gebruik dan wat chili-flakes om erover te strooien.wat chili flakes
- Garneer met een partje citroen, en serveer met wat brood of crostini.
- Je vitello tonnato is klaar.
- Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Vitello tonnato.
Dit vitello tonnato recept is de klassieke versie van het gerecht dat zijn oorsprong vind in het Noord-Italiaanse Piemonte. Zacht gegaard kalfsgebraad, versneden in dunne pakjes, gecombineerd met een tonijnmayonaise op smaak gebracht met ansjovis en kappertjes.INFO EN TIPS :
- Vitello tonnato is een typisch Italiaans voorgerecht, of wordt ook veel geserveerd als antipasto.
- Wil je meer weten over de herkomst en het gebruik? Klik hier!
- Het is ook een zeer populair gerecht in Argentinië, Uruguay en Paraguay. In deze landen is het bekend onder zijn oorspronkelijke naam in het Piemontese dialect : "Vitel tonnè", en wordt daar beschouwd als een traditioneel kerstgerecht.
- Niet enkel als voorgerecht, maar het kan zeker ook dienen als hoofdgerecht. Serveer het dan met voldoende brood of crostini's, en zorg voor voldoende tonijnmayonaise waar je brood rijkelijk mee kan besmeren.
- Ook als hapje kan vitello tonnato dienen. Bestrijk bijvoorbeeld uiterst dunne lapjes van het kalfsvlees (gesneden met een snijmachine) met wat van de tonijnsaus, leg hierop wat fijn gesneden cherrytomaatjes, wat rucola sla, werk af met een kapperappeltje, een snuifje parmezaanse kaas en een snuifje chili flakes. Rol de lapjes op en serveer ze met de tonijnsaus in een appart kommetje. Zo kan je ze lekker dippen in de saus. Héérlijk!
- Een super lekkere wijn om te serveren bij dit vitello tonnato recept is een Argiolas Vermentino di Sardegna.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Vitello tonnato.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
408
% Daily Value*
Fat
28
g
43
%
Saturated Fat
8
g
50
%
Trans Fat
0.3
g
Polyunsaturated Fat
8
g
Monounsaturated Fat
11
g
Cholesterol
120
mg
40
%
Sodium
949
mg
41
%
Potassium
589
mg
17
%
Carbohydrates
7
g
2
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
2
g
2
%
Protein
28
g
56
%
Vitamin A
415
IU
8
%
Vitamin C
32
mg
39
%
Calcium
46
mg
5
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.