Vitello tonnato.

Vitello tonnato recept

Vitello tonnato.

Dit vitel­lo ton­na­to recept is een klas­sie­ker. Zacht en rosé kalfs­vlees met een tonijn-may­o­nai­se. Ide­aal als voor­ge­recht, hap­je, of geser­veerd met brood zelfs als hoofdschotel.
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
rust en afkoel­tijd 40 mins
Total Time 2 hrs
Cour­se Hap­jes, amu­ses en bites, Hoofd­ge­rech­ten, vlees­ge­rech­ten, Voorgerechten
Cui­si­ne Ita­li­aans, Klas­sie­kers, Vleesgerechten
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 408 kcal

Ingrediënten
 
 

afwerking (optioneel)

Instructies
 

Het kalfsvlees voor de vitello tonnato.

  • Laat het kalfs­ge­braad op kamer­tem­pe­ra­tuur komen.
    500 gr kalfsgebraad
  • Dep droog met keu­ken­pa­pier en kruid goed met peper en zout.
    wat peper, wat zout
  • Ver­hit de boter en olijf­olie in een braad­pan.
    2 el room­bo­ter, 2 el olijfolie
  • Schroei het vlees rond­om aan in de braad­pan en bak in onge­veer 4 minu­ten rond­om bruin.
  • Schenk de dro­ge wit­te wijn en het war­me water erbij.
    125 ml dro­ge wit­te wijn, 100 ml heet water
  • Maak de wor­tel en bleek­sel­de­rij pro­per en snijd in schijfjes.
    1 stuk wor­tel, 1 stuk bleekselder
  • Voeg toe aan je braad­pan, samen met een krui­den­tuil Braad­panen stoof het vlees op een zacht vuur in 30–40 min. rosé.
    1 stuk bou­quet garni
  • Keer het vlees af en toe.
  • Ide­aal is om dit te meten met een voed­sel­ther­mo­me­ter.
  • Een kern­tem­pe­ra­tuur van 63 °C is ideaal.
  • Haal het vlees uit je braad­pan en laat mini­mum 10 minu­ten op een snij­plank rusten.

Maak de tonijnsaus.

  • Snijd 4 part­jes van een citroen en pers de ande­re vrucht uit met een citrus­pers.
    2 citroe­nen
  • Laat de ansjo­vis en tonijn uit­lek­ken in een fij­ne zeef.
    4 stuks ansjo­vis­fi­lets, 1 blik tonijn in olie
  • Pureer met een staaf­mixer de ansjo­vis met de tonijn, may­o­nai­se en de helft van de kap­per­tjes tot een bij­na glad­de saus.
    4 el may­o­nai­se, 30 gr kappertjes
  • Opti­o­neel kan je 2 a 3 el stoof­vocht toe­voe­gen aan de tonijnsaus.
  • Breng voor­zich­tig op smaak met peper, zout en citroen­sap. Proef!!!!

Afwerken van je vitello tonnato.

  • Snijd het vlees in zo dun moge­lij­ke plak­ken en ver­deel over de bor­den. Een snij­ma­chi­ne is hier uiterst han­dig voor! 
  • Schenk de saus erover.
  • Bestrooi met de rest van de kap­per­tjes en wat blaad­jes selder.
    30 gr kap­per­tjes, wat sel­der­blaad­jes
  • Indien gewenst kan je wat gesnip­per­de peter­se­lie en bies­look erover strooien.
    1 el peter­se­lie, 1 el bieslook
  • Som­mi­ge men­sen heb­ben graag wat pit in hun vitel­lo ton­na­to. Gebruik dan wat chi­li-fla­kes om erover te strooien.
    wat chi­li flakes
  • Gar­neer met een part­je citroen, en ser­veer met wat brood of crostini.
  • Je vitel­lo ton­na­to is klaar.
  • Sma­ke­lijk!

Notities

Vitello tonnato.

Dit vitel­lo ton­na­to recept is de klas­sie­ke ver­sie van het gerecht dat zijn oor­sprong vind in het Noord-Ita­li­aan­se Pie­mon­te. Zacht gegaard kalfs­ge­braad, ver­sne­den in dun­ne pak­jes, gecom­bi­neerd met een tonijn­may­o­nai­se op smaak gebracht met ansjo­vis en kappertjes.

INFO EN TIPS :

  • Vitel­lo ton­na­to is een typisch Ita­li­aans voor­ge­recht, of wordt ook veel geser­veerd als antipasto.
  • Wil je meer weten over de her­komst en het gebruik? Klik hier!
  • Het is ook een zeer popu­lair gerecht in Argen­ti­nië, Urugu­ay en Para­gu­ay. In deze lan­den is het bekend onder zijn oor­spron­ke­lij­ke naam in het Pie­mon­te­se dia­lect : “Vitel ton­nè”, en wordt daar beschouwd als een tra­di­ti­o­neel kerstgerecht.
  • Niet enkel als voor­ge­recht, maar het kan zeker ook die­nen als hoofd­ge­recht. Ser­veer het dan met vol­doen­de brood of cros­ti­ni’s, en zorg voor vol­doen­de tonijn­may­o­nai­se waar je brood rij­ke­lijk mee kan besmeren.
  • Ook als hap­je kan vitel­lo ton­na­to die­nen. Bestrijk bij­voor­beeld uiterst dun­ne lap­jes van het kalfs­vlees (gesne­den met een snij­ma­chi­ne) met wat van de tonijn­saus, leg hier­op wat fijn gesne­den cher­ry­to­maat­jes, wat ruco­la sla, werk af met een kap­pe­rap­pel­tje, een snuif­je par­me­zaan­se kaas en een snuif­je chi­li fla­kes. Rol de lap­jes op en ser­veer ze met de tonijn­saus in een appart kom­me­tje. Zo kan je ze lek­ker dip­pen in de saus. Héérlijk!
  • vitello tonnato hapje
    vitel­lo ton­na­to hapje
  • Een super lek­ke­re wijn om te ser­ve­ren bij dit vitel­lo ton­na­to recept is een Argi­o­las Ver­men­ti­no di Sar­de­g­na
  • Vermentino
    Ver­men­ti­no
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Dit vitel­lo ton­na­to recept is super­mak­ke­lijk om te maken! Pro­beer het!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Vitel­lo tonnato.
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
408
% Dai­ly Value*
Fat
 
28
g
43
%
Satu­ra­ted Fat
 
8
g
50
%
Trans Fat
 
0.3
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
8
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
11
g
Cho­les­te­rol
 
120
mg
40
%
Sodi­um
 
949
mg
41
%
Pot­as­si­um
 
589
mg
17
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
7
g
2
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
2
g
2
%
Pro­tein
 
28
g
56
%
Vita­min A
 
415
IU
8
%
Vita­min C
 
32
mg
39
%
Cal­ci­um
 
46
mg
5
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word vitel­lo ton­na­to, vitel­lo ton­na­to recept
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!