Vitello tonnato.

Vitello tonnato recept

Vitello tonnato.

LiliesfoodLiliesfood
Dit vitello tonnato recept is een klassieker. Zacht en rosé kalfsvlees met een tonijn-mayonaise. Ideaal als voorgerecht, hapje, of geserveerd met brood zelfs als hoofdschotel.
5 from 1 vote
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 1 hour
rust en afkoeltijd 40 minutes
Totale tijd 2 hours
Course Hapjes, amuses en bites, Hoofdgerechten, vleesgerechten, Voorgerechten
Cuisine Italiaans, Klassiekers, Vleesgerechten
Servings 4 personen
Calories 408 kcal

Ingrediënten
 
 

afwerking (optioneel)

  • 1 el peterselie vers, gesnipperd
  • 1 el bieslook vers, gesnipperd
  • 30 gr kappertjes
  • wat selderblaadjes vers
  • wat chili flakes

Instructies
 

Het kalfsvlees voor de vitello tonnato.

  • Laat het kalfsgebraad op kamertemperatuur komen.
    500 gr kalfsgebraad
  • Dep droog met keukenpapier en kruid goed met peper en zout.
    wat peper, wat zout
  • Verhit de boter en olijfolie in een braadpan.
    2 el roomboter, 2 el olijfolie
  • Schroei het vlees rondom aan in de braadpan en bak in ongeveer 4 minuten rondom bruin.
  • Schenk de droge witte wijn en het warme water erbij.
    125 ml droge witte wijn, 100 ml heet water
  • Maak de wortel en bleekselderij proper en snijd in schijfjes.
    1 stuk wortel, 1 stuk bleekselder
  • Voeg toe aan je braadpan, samen met een kruidentuil Braadpanen stoof het vlees op een zacht vuur in 30-40 min. rosé.
    1 stuk bouquet garni
  • Keer het vlees af en toe.
  • Ideaal is om dit te meten met een voedselthermometer.
  • Een kerntemperatuur van 63 °C is ideaal.
  • Haal het vlees uit je braadpan en laat minimum 10 minuten op een snijplank rusten.

Maak de tonijnsaus.

  • Snijd 4 partjes van een citroen en pers de andere vrucht uit met een citruspers.
    2 citroenen
  • Laat de ansjovis en tonijn uitlekken in een fijne zeef.
    4 stuks ansjovisfilets, 1 blik tonijn in olie
  • Pureer met een staafmixer de ansjovis met de tonijn, mayonaise en de helft van de kappertjes tot een bijna gladde saus.
    4 el mayonaise, 30 gr kappertjes
  • Optioneel kan je 2 a 3 el stoofvocht toevoegen aan de tonijnsaus.
  • Breng voorzichtig op smaak met peper, zout en citroensap. Proef!!!!

Afwerken van je vitello tonnato.

  • Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakken en verdeel over de borden. Een snijmachine is hier uiterst handig voor!
  • Schenk de saus erover.
  • Bestrooi met de rest van de kappertjes en wat blaadjes selder.
    30 gr kappertjes, wat selderblaadjes
  • Indien gewenst kan je wat gesnipperde peterselie en bieslook erover strooien.
    1 el peterselie, 1 el bieslook
  • Sommige mensen hebben graag wat pit in hun vitello tonnato. Gebruik dan wat chili-flakes om erover te strooien.
    wat chili flakes
  • Garneer met een partje citroen, en serveer met wat brood of crostini.
  • Je vitello tonnato is klaar.
  • Smakelijk!

Notities

Vitello tonnato.

Dit vitello tonnato recept is de klassieke versie van het gerecht dat zijn oorsprong vind in het Noord-Italiaanse Piemonte. Zacht gegaard kalfsgebraad, versneden in dunne pakjes, gecombineerd met een tonijnmayonaise op smaak gebracht met ansjovis en kappertjes.
Affiliate Banner

INFO EN TIPS :

  • Vitello tonnato is een typisch Italiaans voorgerecht, of wordt ook veel geserveerd als antipasto.
  • Wil je meer weten over de herkomst en het gebruik? Klik hier!
  • Het is ook een zeer populair gerecht in Argentinië, Uruguay en Paraguay. In deze landen is het bekend onder zijn oorspronkelijke naam in het Piemontese dialect : "Vitel tonnè", en wordt daar beschouwd als een traditioneel kerstgerecht.
  • Niet enkel als voorgerecht, maar het kan zeker ook dienen als hoofdgerecht. Serveer het dan met voldoende brood of crostini's, en zorg voor voldoende tonijnmayonaise waar je brood rijkelijk mee kan besmeren.
  • Ook als hapje kan vitello tonnato dienen. Bestrijk bijvoorbeeld uiterst dunne lapjes van het kalfsvlees (gesneden met een snijmachine) met wat van de tonijnsaus, leg hierop wat fijn gesneden cherrytomaatjes, wat rucola sla, werk af met een kapperappeltje, een snuifje parmezaanse kaas en een snuifje chili flakes. Rol de lapjes op en serveer ze met de tonijnsaus in een appart kommetje. Zo kan je ze lekker dippen in de saus. Héérlijk!
  • vitello tonnato hapje
    vitello tonnato hapje
  • Een super lekkere wijn om te serveren bij dit vitello tonnato recept is een Argiolas Vermentino di Sardegna
  • Vermentino
    Vermentino
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Dit vitello tonnato recept is supermakkelijk om te maken! Probeer het!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Vitello tonnato.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
408
% Daily Value*
Fat
 
28
g
43
%
Saturated Fat
 
8
g
50
%
Trans Fat
 
0.3
g
Polyunsaturated Fat
 
8
g
Monounsaturated Fat
 
11
g
Cholesterol
 
120
mg
40
%
Sodium
 
949
mg
41
%
Potassium
 
589
mg
17
%
Carbohydrates
 
7
g
2
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
2
g
2
%
Protein
 
28
g
56
%
Vitamin A
 
415
IU
8
%
Vitamin C
 
32
mg
39
%
Calcium
 
46
mg
5
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword vitello tonnato, vitello tonnato recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...