Sot-l'y-laisse van kip met langoestinestaarten en groene-aspergespunten
Malse stukjes kip, de koningin der groenten en dat in samenspel met het beste uit de zee...verrukkelijk!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de tartare van langoustinestaarten.
- 80 gr Langoustinestaarten
- 1 el sushi azijn
- 1 tl gerookte olie
- 1 el bieslook gesnipperd
- 1 el basilicumblaadjes gesnipperd
- limoensap van een kwartje van een limoen
- wat peper van de molen
- wat zout
De groene asperges.
- 3 stuks groene asperges
- 2 el sushi azijn
- 3 gr roomboter
De Sot-l'y-laisse van kip.
- 50 gr sot l'y laisse
- wat peper
- wat zout
- 2 el arachideolie
- 1 el teriyaki saus
Afwerking
- 1 tl sesamzaadjes
- 1 el boekweitvlokken
- 1 el eetbare bloemen
- wat limoenzeste
- wat pikante kroepoek optioneel
Instructies
Maak een tartaar van de langoestinestaarten.
- Versnijd hiervoor 80 gr Langoustinestaarten zo fijn mogelijk op een snijplank met een vlijmscherp mes tot een tartaar. Opgelet! Snijden en en niet hakken, de bedoeling is dat je nog wat structuur hebt en geen pap.80 gr Langoustinestaarten
- Meng voorzichtig met een spatel de gesneden langoustinestaarten in een mengkom met 1 el bieslook, 1 tl gerookte olie, 1 el sushi azijn, 1 el basilicumblaadjes en het limoensap van een kwartje van een limoen.1 el sushi azijn, 1 tl gerookte olie, 1 el bieslook, 1 el basilicumblaadjes, limoensap van een kwartje van een limoen
- Kruid voorzichtig af met wat peper en zout.wat peper, wat zout
- Doe het deksel op de mengkom, of dek af met wat huishoudfolie en plaats even in de koelkast.
De asperges
- Ontdoe 3 stuks groene asperges van het onderste van de steel en schil ze zachtjes met een dunschiller.3 stuks groene asperges
- Snijd de kopjes van de asperges er af op zo'n 3 cm.
- Snij de rest van de stelen van de groene asperges in flinterdunne schijfjes.
- Marineer de schijfjes in 2 el sushi azijn.2 el sushi azijn
- Zet een koekenpan op je vuur en smelt 3 gr roomboter in je pan.3 gr roomboter
- Bak je aspergepunten kort aan in je pan.
- Zet je vuur uit waneer ze enige gaarheid hebben.
- Flambeer de aspergepuntjes met je bunzerbrander.
Sot-l'y-laisse van kip.
- Kruid de kip met wat peper en wat zout.50 gr sot l'y laisse, wat peper, wat zout
- Zet een koekenpan op je vuur en bak de sot-l'y-laisse van kip aan in 2 el arachideolie.2 el arachideolie
- Wanneer de sot-l'y-laisse van kip bijna gaar is, gebruik je een keukenborsteltje om 1 el teriyaki saus over de kip te smeren. Laat nog even bakken.1 el teriyaki saus
- Tip! Je kan de kip ook op voorhand even marineren om ze super zacht te maken! Hoe je dit doet? Klik hier!
Voor de afwerking:
- Bak 1 el boekweitvlokken even kort in een anti - kleefpan, zodat de vlokken licht poffen.1 el boekweitvlokken
- Neem een dinerbord en vul een garneerring met je tartaar van langoestine. Herhaal dit 2 maal zodat je 3 rondjes tartaar op je bord hebt.
- Strooi er wat 1 tl sesamzaadjes over.1 tl sesamzaadjes
- Dresseer de gemarineerde aspergeschijfjes en geflambeerde aspergepunten erop en eindig met een stukje gebakken en gelakte sot-l’y-laisse.
- Werk af met de gepofte boekweitvlokken en rasp er met een handrasp wat zeste van limoen over. Optioneel garneer je het met wat eetbare bloemen.1 el eetbare bloemen, wat limoenzeste
- Je sot-l'y-laisse van kip met langoestinestaarten en groene-aspergespunten is klaar!
- Serveer met wat vers gebakken brood en boter, of probeer eens met wat pikante kroepoek! Lekker!wat pikante kroepoek
- Smakelijk!
Notities
Sot-l'y-laisse van kip met langoestinestaarten en groene-aspergespunten.
Malse stukjes kip, asperges, in samenspel met het beste uit de zee...verrukkelijk!Wat is sot l'y laisse?
De sot l'y laisse verwijst naar de twee kleine stukjes vlees die zich bevinden aan de achterkant van een kip, vlak bij de heupen. Het wordt ook wel "het domme stukje" genoemd, omdat het vroeger vaak over het hoofd werd gezien en niet werd gebruikt in gerechten. Vrij vertaald betekent het eigenlijk 'De gek die het laat zitten". Het zou napoleon geweest zijn die met de uitdrukking kwam omdat hij immens graag kip at en zijn keukenchefs niet bekend waren met het beste stukje van de kip. De "sot l'y laisse" is nu bekend als de kippenoester en heeft een delicate textuur en een rijke smaak.TIPS EN INFO :
- We werken hier met rauwe langoustinestaarten. Zorg er dus voor dat je kraakverse ingrediënten hebt!
- De hoeveelheden die aangegeven zijn dienen als voorgerecht. Wil je het recept als hoofdgerecht serveren? Verdubbel dan de hoeveelheid en serveer er zeker wat vers gebakken brood bij. Of zoals we al aangeven, wat pikante kroepoek is hier heerlijk bij!
- Hou je van die extra pittige toets? Vervang de sesamzaadjes door wasabi sesamzaadjes!
- Meer weten over asperges?
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Sot-l'y-laisse van kip met langoestinestaarten en groene-aspergespunten
Serving Size
200 g
Amount per Serving
Calories
490
% Daily Value*
Fat
38
g
58
%
Saturated Fat
5
g
31
%
Trans Fat
0.2
g
Polyunsaturated Fat
10
g
Monounsaturated Fat
23
g
Cholesterol
148
mg
49
%
Sodium
857
mg
37
%
Potassium
488
mg
14
%
Carbohydrates
7
g
2
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
3
g
3
%
Protein
27
g
54
%
Vitamin A
684
IU
14
%
Vitamin C
8
mg
10
%
Calcium
85
mg
9
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.