Sot-l’y-laisse van kip met langoestinestaarten en groene-aspergespunten

Sot-l'y-laisse van kip met langoestinestaarten en groene-aspergespunten

Sot-l’y-laisse van kip met langoestinestaarten en groene-aspergespunten

Mal­se stuk­jes kip, de konin­gin der groen­ten en dat in samen­spel met het bes­te uit de zee…verrukkelijk!
5 from 1 vote
Prep Time 45 mins
Cook Time 15 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, Voorgerechten
Cui­si­ne Asper­ges, Modern
Ser­vings 1 per­so­nen
Calo­ries 490 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor de tartare van langoustinestaarten.

  • 80 gr Lan­gous­ti­ne­staar­ten
  • 1 el sus­hi azijn
  • 1 tl gerook­te olie
  • 1 el bies­look gesnip­perd
  • 1 el basi­li­cum­blaad­jes gesnip­perd
  • limoen­sap van een kwart­je van een limoen
  • wat peper van de molen
  • wat zout

De groene asperges.

De Sot-l’y-laisse van kip.

Afwerking

Instructies
 

Maak een tartaar van de langoestinestaarten.

  • Ver­snijd hier­voor 80 gr Lan­gous­ti­ne­staar­ten zo fijn moge­lijk op een snij­plank met een vlijm­scherp mes tot een tar­taar. Opge­let! Snij­den en en niet hak­ken, de bedoe­ling is dat je nog wat struc­tuur hebt en geen pap.
    80 gr Langoustinestaarten
  • Meng voor­zich­tig met een spa­tel de gesne­den lan­gous­ti­ne­staar­ten in een meng­kom met 1 el bies­look, 1 tl gerook­te olie, 1 el sus­hi azijn, 1 el basi­li­cum­blaad­jes en het limoen­sap van een kwart­je van een limoen.
    1 el sus­hi azijn, 1 tl gerook­te olie, 1 el bies­look, 1 el basi­li­cum­blaad­jes, limoen­sap van een kwart­je van een limoen
  • Kruid voor­zich­tig af met wat peper en wat zout.
    wat peper, wat zout
  • Doe het dek­sel op de meng­kom, of dek af met wat huis­houd­fo­lie en plaats even in de koelkast.

De asperges

  • Ont­doe 3 stuks groe­ne asper­ges van het onder­ste van de steel en schil ze zacht­jes met een dun­schil­ler.
    3 stuks groe­ne asperges
  • Snijd de kop­jes van de asper­ges er af op zo’n 3 cm.
  • Snij de rest van de ste­len van de groe­ne asper­ges in flin­ter­dun­ne schijfjes. 
  • Mari­neer de schijf­jes in 2 el sus­hi azijn.
    2 el sus­hi azijn
  • Zet een koe­ken­pan op je vuur en smelt 3 gr room­bo­ter in je pan.
    3 gr roomboter
  • Bak je asper­ge­pun­ten kort aan in je pan.
  • Zet je vuur uit waneer ze eni­ge gaar­heid hebben.
  • Flam­beer de asper­ge­punt­jes met je bun­zer­bran­der.

Sot-l’y-laisse van kip.

  • Kruid de kip met wat peper en wat zout.
    50 gr sot l’y lais­se, wat peper, wat zout
  • Zet een koe­ken­pan op je vuur en bak de sot-l’y-lais­se van kip aan in 2 el ara­chi­de­olie.
    2 el arachideolie
  • Wan­neer de sot-l’y-lais­se van kip bij­na gaar is, gebruik je een keu­ken­bor­stel­tje om 1 el teriy­a­ki saus over de kip te sme­ren. Laat nog even bakken. 
    1 el teriy­a­ki saus
  • Tip! Je kan de kip ook op voor­hand even mari­ne­ren om ze super zacht te maken! Hoe je dit doet? Klik hier!

Voor de afwerking:

  • Bak 1 el boek­weit­vlok­ken even kort in een anti — kleef­pan, zodat de vlok­ken licht poffen.
    1 el boekweitvlokken
  • Neem een diner­bord en vul een gar­neer­ring met je tar­taar van lan­goes­ti­ne. Her­haal dit 2 maal zodat je 3 rond­jes tar­taar op je bord hebt.
  • Strooi er wat 1 tl sesam­zaad­jes over.
    1 tl sesamzaadjes
  • Dres­seer de gema­ri­neer­de asper­ge­schijf­jes en geflam­beer­de asper­ge­pun­ten erop en ein­dig met een stuk­je gebak­ken en gelak­te sot‑l’y‑laisse.
  • Werk af met de gepof­te boek­weit­vlok­ken en rasp er met een handrasp wat zes­te van limoen over. Opti­o­neel gar­neer je het met wat eet­ba­re bloe­men.
    1 el eet­ba­re bloe­men, wat limoen­ze­s­te
  • Je sot-l’y-lais­se van kip met lan­goes­ti­ne­staar­ten en groe­ne-asper­gespun­ten is klaar!
  • Ser­veer met wat vers gebak­ken brood en boter, of pro­beer eens met wat pikan­te kroe­poek! Lek­ker!
    wat pikan­te kroepoek
  • Sma­ke­lijk!

Notities

Sot-l’y-laisse van kip met langoestinestaarten en groene-aspergespunten.

Mal­se stuk­jes kip, asper­ges, in samen­spel met het bes­te uit de zee…verrukkelijk!

Wat is sot l’y laisse?

De sot l’y lais­se ver­wijst naar de twee klei­ne stuk­jes vlees die zich bevin­den aan de ach­ter­kant van een kip, vlak bij de heu­pen. Het wordt ook wel “het dom­me stuk­je” genoemd, omdat het vroe­ger vaak over het hoofd werd gezien en niet werd gebruikt in gerech­ten. Vrij ver­taald bete­kent het eigen­lijk ‘De gek die het laat zit­ten”. Het zou napo­le­on geweest zijn die met de uit­druk­king kwam omdat hij immens graag kip at en zijn keu­ken­chefs niet bekend waren met het bes­te stuk­je van de kip. De “sot l’y lais­se” is nu bekend als de kip­penoes­ter en heeft een deli­ca­te tex­tuur en een rij­ke smaak.

TIPS EN INFO :

  • We wer­ken hier met rau­we lan­gous­ti­ne­staar­ten. Zorg er dus voor dat je kraak­ver­se ingre­di­ën­ten hebt!
  • De hoe­veel­he­den die aan­ge­ge­ven zijn die­nen als voor­ge­recht. Wil je het recept als hoofd­ge­recht ser­ve­ren? Ver­dub­bel dan de hoe­veel­heid en ser­veer er zeker wat vers gebak­ken brood bij. Of zoals we al aan­ge­ven, wat pikan­te kroe­poek is hier heer­lijk bij!
  • Hou je van die extra pit­ti­ge toets? Ver­vang de sesam­zaad­jes door wasa­bi sesam­zaad­jes!
  • Meer weten over asperges?
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Sot-l’y-lais­se van kip met lan­goes­ti­ne­staar­ten en groe­ne-asper­gespun­ten. Pro­beer het eens!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Sot-l’y-lais­se van kip met lan­goes­ti­ne­staar­ten en groene-aspergespunten
Ser­ving Size
 
200 g
Amount per Serving
Calo­ries
490
% Dai­ly Value*
Fat
 
38
g
58
%
Satu­ra­ted Fat
 
5
g
31
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
10
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
23
g
Cho­les­te­rol
 
148
mg
49
%
Sodi­um
 
857
mg
37
%
Pot­as­si­um
 
488
mg
14
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
7
g
2
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
3
g
3
%
Pro­tein
 
27
g
54
%
Vita­min A
 
684
IU
14
%
Vita­min C
 
8
mg
10
%
Cal­ci­um
 
85
mg
9
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word asper­ges, Bres­se­kip, hoe­ve­kip, lan­gous­ti­ne, moder­ne keu­ken, sot l’y laisse
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!