Skrei met chorizo
Dit skrei recept is puur en eenvoudig. Dit geweldig stukje vis bereiden we met enkele ingrediënten zoals chorizo en witte bonen. Puur, eenvoudig en lekker!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 800 gr skrei (filets)
- 200 gr chorizo
- 2 stuks sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 stengel cavolo nero (geblancheerd)
- 200 gr trostomaatjes
- 500 ml visfumet
- wat olijfolie
- wat peper
- wat zout
Voor de witte bonen.
- 400 gr witte bonen (boterbonen)
- 1 stuk wortel
- 1 stuk sjalot
- ½ stukje bleekselder
- wat zout
- wat peper
- 1 stuk laurierblad
- 1,2 liter water
Instructies
- We gaan skrei maken met chorizo! Dit skrei recept bereid je met veel liefde en geduld!
De witte bonen
- Je start met de bonen 24h te laten weken in koud water. Spoel ze eerste even af onder koud stromend water, doe ze in een mengkom, vul aan met water tot ze onder staan en plaats ze voor 24h in je koelkast.400 gr witte bonen
- Haal de volgende dag de bonen uit je koelkast, giet ze door een fijne zeef en spoel ze voorzichtig even af.
- Neem een braadpan en doe de bonen erin. Voeg 1,2 liter water, 1 stuk laurierblad, 1 stuk wortel, 1 stuk sjalot 1/2 stukje bleekselder toe aan de pan. Kruid voorzichtig met wat zout en wat peper.1 stuk wortel, 1 stuk sjalot, 1/2 stukje bleekselder, wat peper, 1 stuk laurierblad, 1,2 liter water, wat zout
- Breng dit geheel aan de kook, zet dan je vuur lager en laat de bonen minstens 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen tot ze gaar zijn. Proef van tijd tot tijd zodat ze niet overgaar worden. Kook ze net zolang tot ze de 'bite' hebben die je zelf graag hebt.
- Draai dan het vuur onder je bonen uit en zet ze even opzij.
Blancheer de Cavolo nero.
- Gebruik enkel de bladeren van 1 stengel cavolo nero. Haal ze van de steel, versnijd ze in kleinere stukken en blancheer ze kort.1 stengel cavolo nero
- Hevel ze over in wat ijswater, koel ze af, laat uitlekken en versnijd in nog wat kleinere stukken. Hou ze dan even appart in een mengkom.
Maak je skrei met chorizo.
- Indien je een hele Skrei hebt zal je hem eerst nog moeten fileren. Voor dit recept gebruiken we 4 filets van zo'n 200gr elk.800 gr skrei
- Zorg voor mooie, gelijke filets en leg ze even op een propere theedoek of wat keukenpapier zodat ze droog zijn.
- Zet je braiseerpan op een middelhoog vuur.
- Versnijd 200 gr chorizo in blokjes en stoof deze aan in je pan.200 gr chorizo
- Versnijd ondertussen 2 stuks sjalot in ringen, en snijd ook 2 teentjes knoflook fijn.2 stuks sjalot, 2 teentjes knoflook
- Wanneer de chorizo is aangebakken voeg je de gesneden sjalot en knoflook toe aan je pan.
- Stoof het geheel verder aan voor een paar minuutjes.
- Pits dan je geblancheerde cavolo nero uit en voeg de stukken kool toe aan je braiseerpan.
- Stoof het geheel opnieuw aan.
- Snijd 200 gr trostomaatjes in kwartjes en voeg ze eveneens toe aan je pan.200 gr trostomaatjes
- Stoof even mee.
- Voeg dan je gekookte bonen toe aan de pan samen met een deel van het kookvocht. (Normaal is dit vocht niet meer zoveel wan het is ingekookt maar de smaak willen we in de pan. Laat wel de wortel, selder, sjalot en laurierblad eruit).
- Voeg 500 ml visfumet toe aan je pan en kook het geheel even goed door.500 ml visfumet
- Leg dan voorzichtig de 4 skreifilets op het vel bij in je pan en zet het deksel erop.
- Draai je vuur wat zachter en laat de skrei 5 tot max 6 minuutjes braiseren.
- De filets zijn gaar waneer je het vel zo van de visfilet kan halen en de skrei echt vlokkig is waneer je er zachtjes op duwt. Gaar hem zeker niet te ver!
- Je skrei met chorizo is klaar. Serveer de groenten met de jus en een stuk skrei op een voorverwarmd dinerbord. Besprenkel de vis met wat olijfolie en kruid eventueel nog even af met wat peper en wat zout.wat olijfolie, wat peper, wat zout
- Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Skrei met chorizo, Cavolo nero en boterbonen.
Dit skrei recept geeft je een heerlijke maaltijd. Eenvoudig en lekker maar je moet er wel wat tijd voor nemen. Rode draad doorheen dit recept is 'zachtjes'. Zowel de bonen als de skrei wanneer je het gerecht maakt worden bereid op een zacht vuur. Zachtjes sudderen, zachtjes koken.INFO EN TIPS :
- We maken dit gerecht nu met skrei, maar je kan dit gerust ook maken met andere vissoorten of gewone kabeljauwhaasjes. Wel liefst een stevige witvis. Tarbot, griet, zeewolf, zeeduivel of zelfs tong of pladijsrolletjes kunnen best!
- Wil je meer weten over skrei?
- De witte bonen die we hier gebruiken zijn eigenlijk boterbonen. Het is absoluut noodzakelijk om ze een dag te weken in koud water. Ook de gaartijd varieert tussen 1,5 tot zelfs 2 uur. Maar opnieuw, 'zachtjes', je moet de bonen 'al pruttelend' garen.
- We gebruiken cavolo nero. Eigenlijk een oeroude koolsoort die gelijkt op groene kool. In Nederland noemen ze de soort ook wel eens palmkool. Kan je deze niet vinden, dan kan een gewone groene kool natuurlijk ook, zelfs savooikool kan ook prima.
- Natuurlijk is goed keukenmateriaal het halve werk! Gebruik een goede braadpan en braiseerpan op je gerecht te bereiden. De braadpan voor de bonen, de braiseerpan om je vis te bereiden. Op zoek naar de betere pan? We kunnen je de braadpan van BK aanraden, evenals de braiseerpan van KitchenAid.
- We maken dit recept nu rechtstreeks op het vuur, maar je kan dit recept evenzeer in een braadpan maken en je skrei in de oven bereiden.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Skrei met chorizo
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
454
% Daily Value*
Fat
14
g
22
%
Saturated Fat
5
g
31
%
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
0.4
g
Cholesterol
117
mg
39
%
Sodium
542
mg
24
%
Potassium
1561
mg
45
%
Carbohydrates
24
g
8
%
Fiber
7
g
29
%
Sugar
4
g
4
%
Protein
55
g
110
%
Vitamin A
566
IU
11
%
Vitamin C
14
mg
17
%
Calcium
106
mg
11
%
Iron
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.