mousseline

mousseline

mousseline

LiliesfoodLiliesfood
Mousseline is een variant van de hollandaisesaus. Eén van de basissausen die we dankzij Auguste Escoffier kennen. Mousseline krijg je door half-opgeklopte room toe te voegen aan je hollandaise. Zalig lekker bij asperges of gepocheerde eieren, maar ook bij vis en gegrild vlees. De smeuïge saus zorgt voor net dat ietsje meer. Let wel op...dit is een caloriebom!!!
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 5 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course sausen, Sauzen
Cuisine Sauzen
Servings 4 personen
Calories 485 kcal

Materiaal en benodigdheden

Roestvrijstalen kookpot met deksel van BK.
1 kookpot - groot genoeg om je sauspan in te zetten (au bain marie)

Ingrediënten
  

Instructies
 

Klop eerst je room!

  • Doe de room in een mengkom en klop hem op tot je ongeveer de dikte hebt zoals yoghurt.
    1,5 dl room
  • Doe huishoudfolie over de kom en plaats even in je koelkast.

Maak je mousseline!

  • De eerste en belangrijkste stap is het "Klaren" van je boter (clarifiëren).
    250 gr roomboter
  • Zet hiervoor de boter in een pan op een uiterst laag vuur! De boter mag niet bruisen of bakken!
  • De boter zal smelten, en de witte melkresten gaan naar de bodem van de pot zakken.
  • Het is ook enkel het "botervet" dat je gebruikt voor de saus.
  • Zet je kookpot, met de helft gevuld met water,op het vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai het vuur lager eenmaal het kookpunt bereikt.
  • We willen niet meer dat het water kookt, maar wel tegen het kookpunt aanzit.
  • Klop in een kom de eidooiers, natuurazijn en water goed los.
    3 eidooier, 2 tl natuurazijn, 4 el water
  • Zet de kom nu op de kookpot en klop in goed tempo en constant. We kloppen de saus dus eigenlijk "au bain marie".
  • Klop tot je een goed gebonden schuim hebt.
  • Zorg dat je de "geklaarde boter" klaar hebt en nog warm is. (ideaal is om de boter op te warmen tot 51°c, maar dat zal voor de meesten niet zo evident zijn).
  • Eenmaal je je een goed gebonden schuim hebt, zet je de kom van de pot, en al kloppend voeg je straalsgewijs de geklaarde boter toe.
    250 gr roomboter
  • Zo krijg je een fluweelzachte, goed gebonden saus.
  • Voeg dan de half opgeklopte room toe aan je hollandaise.
    1,5 dl room
  • Spatel de room voorzichtig onder de saus.
  • Kruid af met wat citroensap, peper, zout en eventueel wat cayennepeper naar believen.
    wat citroensap, peper, zout, cayennepeper
  • Je mousseline is klaar voor gebruik!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Mousseline.

Zoals gezegd is mousseline een afgeleide van de hollandaisesaus. Ze smaakt romiger en voller dan een echte hollandaise, en is dus wat verfijnder van smaak.


INFO EN TIPS

  • Je kan de saus ook maken direct op het vuur, maar dan moet je des te meer opletten dat je goed blijft kloppen in je sauspan. Je moet er immers voor zorgen dat je geen omelet krijgt ergens aan de bodem. Dan is je saus om zeep. Het maken van de saus 'au bain marie" gaat je een stap vooruit helpen om een goed resultaat te krijgen en zal makkelijker zijn.
  • Je kan de saus ook afwerken op verschillende manieren. Ik denk maar aan vers gesnipperde kruiden, een ander 'zuur..azijnsoorten bv., kappertjes toevoegen, wat tomatensalsa ... experimenteer maar! De éne keer zal het niet zo'n goede combinatie zijn, de andere keer ga je een topsaus creëren..

Kan je de mousseline bewaren?

  • De saus gebruik je best onmiddellijk, of bewaar ze op een warme plaats. Max 40°c tot 50°c (anders gaat ze schiften).
  • Gebruik ze best dezelfde dag dat je ze gemaakt hebt. Bewaren in de koelkast kan, als je ze goed afdekt en in de koelkast plaatst, maar is voor mij geen optie. Je zou ze trouwens weer heel moeilijk opgewarmd krijgen.
  • Moet je dit toch doen, gebruik dan opnieuw de "au bain marie' methode.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Mousseline is niet de lichtste saus...maar qua smaak is het toppie!! Maak ze eens bij een volgend visgerecht dat je klaarmaakt. Of als extra bij je gegrild BBQ vlees. Zalig!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
mousseline
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
485
% Daily Value*
Fat
 
53
g
82
%
Saturated Fat
 
33
g
206
%
Trans Fat
 
2
g
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
14
g
Cholesterol
 
232
mg
77
%
Sodium
 
409
mg
18
%
Potassium
 
144
mg
4
%
Carbohydrates
 
2
g
1
%
Fiber
 
0.4
g
2
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
1692
IU
34
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
28
mg
3
%
Iron
 
0.4
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword mousseline
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...