Kaassaus

Kaassaus maken

Kaassaus

Ontdek de kunst van het maken van de perfecte kaassaus met ons eenvoudige en verrukkelijke recept, geïnspireerd op de klassieke Franse "mornay" saus.
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 5 minutes
Totale tijd 10 minutes
Course Bijgerechten, Sauzen
Cuisine Frans, Sauzen
Servings 4 personen
Calories 418 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
 
 

Instructies
 

  • We gaan kaassaus maken!
  • Zet je sauspan op een matig vuur en smelt er 60 gr roomboter in.
    60 gr roomboter
  • Zodra de boter gesmolten is voeg je er 80 gr bloem aan toe.
    80 gr bloem
  • Gebruik een klopper en meng de boter en bloem goed door elkaar. Zo maak je een roux!
  • Laat deze roux, terwijl je klopt zachtjes 'drogen' en bakken. Dit zorgt ervoor dat ook de bloemsmaak verdwijnt.
  • Let op, de roux moet bakken en drogen, maar we willen een blanke roux! Zorg er dus voor dat hij niet te lang bakt in je sauspan. (Anders krijg je een bruine saus i.p.v. een witte, en dat willen we niet)
  • Voeg dan geleidelijk 1 L volle melk toe aan je roux. Klop met je klopper voortdurend!
    1 L volle melk
  • Kruid nu je saus alvast met wat zout, wat peper, en wat nootmuskaat.
    wat zout, wat peper, wat nootmuskaat
  • Blijf voortdurend kloppen tot je saus begint te koken (dit om aanzetten te voorkomen).
  • Laat de saus nu een paar minuutjes doorkoken op een zacht vuur.
  • Zet dan je vuur uit en meng er met je klopper 80 gr gruyere kaas door tot de kaas volledig opgenomen is in je saus.
    80 gr gruyere kaas
  • Proef en kruid eventueel opnieuw af met wat zout, peper en nootmuskaat.
  • Je kaassaus is klaar!

Video

YouTube video

Notities

Kaassaus! Makkelijk te maken in 5 minuten!

Dit kaassaus recept is eenvoudig en geeft je een zijdezachte saus die je kan gebruiken over pasta, groenten of ook als heerlijke dip. 
Als basis maken we eerst een béchamelsaus, die we dan opwerken met kaas. In de Klassieke Franse keuken noemen we deze kaassaus een 'Mornay' saus. Deze saus werd aan ons geschonken door Auguste Escoffier.
In zijn culinaire carrière heeft Escoffier verschillende sauzen geperfectioneerd, waaronder deze "mornay" saus.

INFO EN TIPS :

  • Om de saus te maken gebruiken we een roux. Een samensmelting van boter en bloem. Dit is een veelgebruikt bindmiddel in de keuken. Het is belangrijk om bij het maken van de kaassaus je roux goed te laten drogen. Zo zal de bloemsmaak verdwijnen en krijg je ietwat nootachtige smaak die we willen bekomen. Ook zal de binding van je saus beter zijn en verkrijg je een zijdezachte kaassaus zonder klonters.
  • Ook niet onbelangrijk is het gebruik van de juiste sauspan! Veel mensen hebben een hekel aan het maken van kaassaus, of zelfs een béchamel omdat hun saus keer op keer aanzet. Gebruik daarom een conische sauspan! Deze pan heeft gebogen randen waardoor je klopper het hele bodemoppervlak kan beroeren. Dit is een must. Wanneer je een sauspan gebruikt met rechtopstaande randen dan komt je klopper niet overal en zal de roux beginnen aan te zetten en te verbranden. Dan is je kaassaus goed voor de vuilnisbak.
  • conische sauspan
  • Laat je saus ook een paar minuutjes doorkoken alvorens de kaas eronder te mengen. Dit zal er ook nog eens voor zorgen dat de bloemsmaak volledig verdwijnt.
  • In het recept gebruiken we gruyère kaas, maar dit kan je natuurlijk vervangen door aan andere kaas naar je eigen smaak. Cheddar, emmentaler, Parmezaanse kaas... of zelfs een combinatie van meerder kazen. Zelfs schimmelkazen lenen zich ook uitermate hiervoor indien je liefhebber bent. Maak een Roquefort saus, Stilton of een "Pas de bleu".
  • Ook gebruiken we voor het recept volle melk. Opnieuw, geen must. Het geeft je kaassaus een vollere smaak, maar natuurlijk kan je ook halfvolle of zelfs magere melk gebruiken. Je saus zal wat lichter verteerbaar zijn.
  • Indien je de saus nog krachtiger en voller wil maken, gebruik dan room om je kaassaus te maken. Vervang de melk door room, of doe een combinatie van de 2 in een 1:2 of 1:3 verhouding. Let dan wel op de samenstelling van je roux! Je zal minder roux nodig hebben mits de room inkookt en zal indikken van zichzelf. Doe je dit niet, dan zal je een kaassaus krijgen waarmee je kaaskroketten kan maken...:-)
  • Wat betreft de dikte van je saus...we willen je 1 gouden tip meegeven. Voeg de melk stapsgewijs toe aan je roux. Klop en roer de saus, en dan zie je hoe dik je saus wordt. Voeg meer melk toe en herhaal het proces. Zo heb je zelf de controle over de dikte of consistentie van je kaassaus. Ik moet toegeven dat ik zelf nooit bloem of boter afweeg bij het maken van een kaassaus. Doe het op deze manier en je bepaalt zelf hoe dik je saus wordt.
  • Ook de hoeveelheid van kaas kan je verminderen of vermeerderen. Naar je eigen voorkeur en smaak.
  • Gebruik deze saus over pasta, als 2e saus bij lasagne, over groenten, als dip...de mogelijkheden zijn oneindig. Je de saus ook gebruiken om gerechten te gratineren. Een groentenschotel? Een vispannetje (als je de saus niet te dik maakt). 
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Kaassaus! Makkelijk te maken in 5 minuten! Smakelijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kaassaus
Serving Size
 
250 ml
Amount per Serving
Calories
418
% Daily Value*
Fat
 
27
g
42
%
Saturated Fat
 
16
g
100
%
Trans Fat
 
0.5
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
85
mg
28
%
Sodium
 
338
mg
15
%
Potassium
 
428
mg
12
%
Carbohydrates
 
27
g
9
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
13
g
14
%
Protein
 
17
g
34
%
Vitamin A
 
982
IU
20
%
Calcium
 
526
mg
53
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword kaassaus, kaassaus maken, kaassaus recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...