Courgettesoep

Courgettesoep

Courgettesoep

Courgettesoep! Een basissoep dat met ons recept niet moeilijk is om te maken. Een verrukkelijke kom vol met de zachte smaak van verse courgettes. Perfect voor een gezonde, hartverwarmende maaltijd
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 45 minutes
Course Soepen, Voorgerechten
Cuisine Basiskeuken, Belgisch, Soepen
Servings 4 liter
Calories 546 kcal

Ingrediënten
 
 

Optioneel als afwerking van je courgettesoep.

  • wat zout
  • wat peper
  • wat croutons
  • 1 scheutje room
  • wat ricotta
  • wat rode ui snippers
  • 1 blaadje basilicum

Instructies
 

  • We gaan courgettesoep maken!
  • Verzamel al je ingrediënten.
  • Maak 3 uien en 3 teentjes knoflook proper en versnijd eerst de uien in blokjes.
    3 uien, 3 teentjes knoflook
  • Zet je braadpan op een zacht vuur en smelt er 2 el bakboter in.
    2 el bakboter
  • Wanneer je boter bruist in je braadpan voeg je de gesnipperde uien toe aan je pan.
  • Snijd je knoflook grof en doe ze bij de uien in je pan.
  • Laat ze zachtjes stoven en roer het geheel af en toe door.
  • Ontdoe 2 kg courgette van de kop en de steel.
    2 kg courgette
  • We gebruiken dan een dunschiller om wat van de groene schil van de courgette te verwijderen. (Dit is optioneel!)
  • Snijd de courgette eerst doormidden en dan nog eens in 2. Zo krijg je kwarten.
  • Schraap of snijd de dikkere pitten uit de courgette, die koken we niet mee.
  • Versnijd je courgette ook in blokjes en voeg ze eveneens toe aan je braadpan nadat de uien en knoflook wat gestoofd hebben.
  • Voeg 1 bouquet garni toe aan de pan.
    1 bouquet garni
  • Laat het geheel nu zachtjes stoven voor een 5 tal minuutjes en roer af en toe door de pan met een spatel.
  • Doe dan 4 L kippenbouillon bij je groenten en kruid alvast goed met wat peper en wat zout.
    4 L kippenbouillon, wat peper, wat zout
  • Leg het deksel op je pan en breng de soep af en toe roerend aan de kook.
  • Wanneer je soep kookt zet je het vuur lager, leg het deksel van je braadpan niet volledig op de pan en laat de soep voor zo'n 30 minuutjes zachtjes sudderen.
  • Verwijder dan de bouquet garni, neem je staafmixer en mix de soep grondig.
  • Schuim je soep af met een soeplepel of schuimspaan.
  • Breng de courgettesoep terug aan de kook, laat ze even doorkoken, zet je vuur dan uit en schuim de soep opnieuw af.
  • Proef je soep en kruid indien nodig wat bij met wat peper en wat zout.
    wat zout, wat peper
  • Je courgettesoep is klaar! Smakelijk!
  • Indien je wenst kan je de soep nu afwerken met wat croutons, 1 scheutje room, wat ricotta die je brokkelt, wat rode ui snippers en 1 blaadje basilicum. (Zie tips en info.)
    wat croutons, 1 scheutje room, wat ricotta, wat rode ui snippers, 1 blaadje basilicum

Video

YouTube video

Notities

Courgettesoep.

Dit courgettesoep recept geeft je een basissoep die niet moeilijk is om te maken. Gebruik kwalitatieve ingrediënten en je bent al goed op weg.

INFO EN TIPS :

  • Je kan de soep afwerken zoals je zelf wil, of je kan zo ook puur gebruiken. Even lekker!
  • In het voorbeeld werken we de soep af met wat rode uisnippers, croutons en wat ricotta kaas. Wij vinden dit lekker, maar smaken verschillen.
  • Je kan er ook wat gebakken spekjes aan toevoegen, zelfs een lepel mosterd of een ander kruid zoals 'dragon' is best lekker.
  • Kruidenkaas is ook graag gezien om te verwerken in de soep!
  • Voeg gerust ook andere groenten toe! Selder, prei, rammenas,... probeer, experimenteer en ontdek zelf wat het best voor je smaakt.
  • Ook is deze courgettesoep te gebruiken als koud aperitiefhapje. Zorg er dan voor dat je soep ijsgekoeld is en serveer het met wat frisse komkommer of tomatenblokjes. Ook een plakje gedroogde ham is er lekker bij. De mogelijkheden zijn oneindig!
  • Gebruik altijd goed materiaal om mee te werken. Soepen maken wij steeds in een braadpan. Zo stoven je groenten goed en heb je een gelijkmatige warmteverdeling. Doordat de warmte verdeeld wordt is de pan ideaal om soepen langzaam te laten sudderen. Moest je nog op zoek zijn naar een goed exemplaar waar je jarenlang plezier van zal hebben (indien je ze juist gebruikt!), dan kunnen we je de braadpan van BK aanraden. We gebruiken ze zelf, voor de prijs moet je het niet laten en we zijn hier héél tevreden over!
  • braadpan bk
    braadpan bk

Hoe maak je courgettesoep minder bitter?

Het gebeurt soms dat je courgettesoep een bitter kantje heeft. Meestal merken we dit indien de courgettes wat ouder en groter zijn en zo een dikkere schil hebben. Daarom dat we in het recept ook een deel van de schil verwijderen. Je kan zelfs de volledige schil verwijderen indien je dit nodig acht. Alles hangt af van hoe je de soep maakt.
Om courgettesoep minder bitter te maken en de natuurlijke zoetheid van de courgettes te accentueren, kun je ook nog de volgende tips volgen:
  1. Verse Courgettes Kiezen: Selecteer jonge, verse courgettes. Oudere courgettes kunnen soms bitterder zijn. Controleer de schil op beschadigingen of bruine plekken.
  2. Schillen: Zoals we al in het recept aangeven, schil de courgettes voordat je ze in de soep verwerkt. Dit kan helpen om de bitterheid te verminderen, omdat de schil soms meer bittere smaken bevat.
  3. Verwijder de Zaden: Snijd de courgettes in de lengte doormidden en schraap of snijd voorzichtig de zaden eruit. De zaden kunnen ook bitterheid toevoegen.
  4. Karamelliseren: Bak de courgettes lichtjes in een beetje olie of boter voordat je ze aan de soep toevoegt. Dit helpt om de natuurlijke zoetheid naar voren te brengen en bitterheid te verminderen.
  5. Voeg extra zoete ingrediënten toe: Voeg ingrediënten toe die zoetheid brengen, zoals een wortel, of een vleugje honing.
  6. Kruiden en Specerijen: Gebruik kruiden zoals basilicum, tijm of oregano om de smaak te verbeteren en eventuele bitterheid te maskeren.
  7. Room: Het toevoegen van een beetje room aan het einde van het koken kan de bitterheid verzachten en de soep romiger maken. Let wel op! Indien de room in je soep zit, kook ze dan beter niet meer opnieuw op, maar verwerk ze onmiddellijk.
  8. Proeven en Aanpassen: Proef de soep regelmatig en voeg indien nodig meer zoetstoffen, kruiden of room toe totdat je gewenste smaak is bereikt.
Door deze stappen te volgen, kun je genieten van een heerlijke, niet-bittere courgettesoep met een volle en verfijnde smaak.

Hoe gezond is courgette soep?

Courgettesoep is een heerlijke en gezonde keuze als maaltijd. We bekijken enkele redenen waarom de soep een voedzame optie is (dit gelt trouwens niet enkel voor courgetten, maar voor meerdere groenten die je gebruikt om soep te maken) :
    1. Laag in Calorieën: Courgettesoep bevat over het algemeen weinig calorieën, waardoor het een goede optie is voor mensen die op hun calorie-inname letten.
    2. Rijk aan Voedingsstoffen: Courgettes bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine A, vitamine K, foliumzuur en kalium. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, sterke botten en een gezonde huid.
    3. Vezelrijk: Courgettes bevatten vezels, wat gunstig is voor een gezonde spijsvertering. Vezels helpen ook om je langer vol te voelen, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.
    4. Weinig Vet: De soep kan worden bereid met weinig toegevoegde vetten, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die hun vetinname willen verminderen.
Wel willen we meegeven dat de gezondheid van je courgettesoep afhangt van hoe je de soep bereid. Probeer toegevoegde room, kaas of zout te beperken om de calorieën en het natriumgehalte laag te houden. Over het algemeen is courgettesoep een voedzame, smakelijke manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen en te genieten van de heerlijke smaak van courgette.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Courgettesoep! Simpel maar lekker! Proberen maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Courgettesoep
Serving Size
 
1 liter
Amount per Serving
Calories
546
% Daily Value*
Fat
 
20
g
31
%
Saturated Fat
 
7
g
44
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
8
g
Cholesterol
 
46
mg
15
%
Sodium
 
1542
mg
67
%
Potassium
 
2550
mg
73
%
Carbohydrates
 
61
g
20
%
Fiber
 
8
g
33
%
Sugar
 
32
g
36
%
Protein
 
33
g
66
%
Vitamin A
 
1509
IU
30
%
Vitamin C
 
100
mg
121
%
Calcium
 
203
mg
20
%
Iron
 
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword courgettesoep, courgettesoep maken, courgettesoep recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...