Chinese loempia / popiah maken
Chinese loempia worden ook wel popiah genoemd. We maken zelf een deeg met water en bloem voor de loempiavellen en vullen ze met hartigheden. Traditioneel serveert men deze loempia met het Chinese nieuwjaar.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de 1ste loempiavulling.
- 140 gr wortel
- 140 gr rettich
- 140 gr stengelsla
- 55 gr sojascheuten
- 85 gr glasnoedels
- 5 gr zout
Voor de saus van de 1ste vulling.
- 22 ml crispy chili olie
- 30 ml sojasaus
- 15 ml zoete zwarte rijstazijn ( ketjap manis kan ook of zoete sojasaus )
- 8 ml peper olie
- 5 gr kristalsuiker
- 8 ml sesamolie
Voor de 2de vulling.
- 450 gr buikspek gekookt
- 250 gr stengelsla
- 55 gr lente-ui
- 15 gr knoflook gesnipperd
- 3 gr zout
Voor de saus van de 2de vulling.
- 45 ml sojasaus
- 15 ml zoete zwarte rijstazijn
- 8 gr kristalsuiker
- 80 ml crispy chili olie
Instructies
- We gaan Chinese loempia - popiah maken!
Maak deeg voor je loempiavellen.
- Start met 500 gr bloem te zeven in een mengkom.500 gr bloem
- Giet er 450 ml water bij en meng het geheel grondig voor zeker 10 minuten met een spatel en met je handen. (Optioneel kan je 1 tl zout toevoegen en oplossen aan het water, maar dit hoeft niet.)450 ml water
- Dek het af met huishoudfolie en laat het deeg op z'n minst 60 tot 90 minuten rusten.
Maak je eerste loempiavulling.
- Schil 140 gr wortel, 140 gr rettich en 140 gr stengelsla proper met je dunschiller, en versnijd al deze groenten in julienne (dunne reepjes).140 gr wortel, 140 gr rettich, 140 gr stengelsla
- Doe de groentereepjes in een mengkom en strooi er 5 gr zout over. Meng en laat minstens 15 minuten marineren. (Het zou zal vocht onttrekken aan de groenten).5 gr zout
- Knijp dan zoveel mogelijk van het vocht uit de groenten en doe ze opnieuw in een mengkom. Het vocht doen we weg.
- Week 85 gr glasnoedels in warm water tot ze net gaar zijn, en voeg ze toe aan je groenten samen met 55 gr sojascheuten.85 gr glasnoedels, 55 gr sojascheuten
- Kruid nu je vulling met 22 ml crispy chili olie, 30 ml sojasaus, 15 ml zoete zwarte rijstazijn, 8 ml peper olie, 5 gr kristalsuiker en 8 ml sesamolie.22 ml crispy chili olie, 30 ml sojasaus, 15 ml zoete zwarte rijstazijn, 8 ml peper olie, 5 gr kristalsuiker, 8 ml sesamolie
- Meng alles grondig door elkaar en zet opzij. (Proef en kruid bij naar smaak indien je dit wenst.)
Maak je 2de loempiavulling.
- Zorg ervoor dat je 450 gr buikspek gekookt en gaar is. (In dit recept koken we het vlees tot het gaar en zacht is, maar indien je dit wenst kan je het spek in reepjes snijden en bakken. Deze keuze is aan jou.)450 gr buikspek
- Maak 250 gr stengelsla en 55 gr lente-ui proper en versnijd ook deze in fijne reepjes. Pel 15 gr knoflook en hak deze fijn met je mes.250 gr stengelsla, 55 gr lente-ui, 15 gr knoflook
- Doe de stengelsla in een mengkom en bestrooi met 3 gr zout. Meng goed onder elkaar en laat ook deze minstens 15 minuten marineren.3 gr zout
- Hier opnieuw, het zout onttrekt vocht aan de groente. Knijp na het marineren zoveel mogelijk van het vocht uit de stengelsla en doe in een apparte mengkom.
- Voeg de gesneden lente-ui en het buikspek eraan toe.
- Kruid deze vulling met 45 ml sojasaus, 15 ml zoete zwarte rijstazijn, 8 gr kristalsuiker, 80 ml crispy chili olie en de gehakte knoflook.45 ml sojasaus, 15 ml zoete zwarte rijstazijn, 8 gr kristalsuiker, 80 ml crispy chili olie
- Meng het geheel grondig en zet even opzij.
Loempiavellen maken.
- Tijd om je loempiavellen te maken. Neem hiervoor een pannenkoekenmaker of gebruik een non stick koekenpan.
- Neem je deeg en kneed het opnieuw goed door voor een aantal minuten. (Let op, het kleeft, dit is normaal)
- Zorg dat je pannenkoekenmaker of pan heet is. Neem een bol deeg in je hand en plof de bol neer op de bodem van je pan of maker. Geef een draai zodat je eigenlijk een flinterdunne pannekoek krijgt.
- Bak 1 zijde tot deze droog is, draai om en bak verder af. Nu heb je een zelfgemaakt loempiavel.
- Herhaal deze stap tot je deeg helemaal verwerkt is. (Toegeven, in het begin kan dit wat onhandig ziin. Oefening baart kunst!)
Chinese loempia maken.
- Leg nu een loempiavel voor je en vul het op met je eerste vulling. Maak er mooie loempia van. Herhaal met de 2de vulling tot al je loempia's gemaakt zijn.
- Je Chinese loempia zijn klaar! Dresseer op een mooi sushi servies en serveer desgewenst met wat extra soja of dipsaus. Of maak je eigen chili dipsaus.
RECEPT VIDEO
Notities
Chinese loempia maken.
Deze chinese loempia maken we zelf van begin tot eind. Geen gefrituurde loempia, maar dunne loempiavellen, kort gebakken en gevuld met allerlei lekkers. Land van herkomst is China en wereldwijd worden ze ook Popiah genoemd. De vulling kruiden we af met voldoende pit zodat elke beet in je loempia een smaakexplosie is in je mond. Lekker!! Ideaal als hapje, tussendoortje of als voorgerecht.INFO EN TIPS :
- Het zout dat we gebruiken is vooral bedoel om vocht uit je groenten te onttrekken. Dit is belangrijk wat anders zijn je loempia te nat en zullen de loempiavellen snel breken en 'wak' worden. Dat willen we niet. Knijp daarom na het marineren zoveel mogelijk vocht uit je groenten.
- Zoals het recept al aangaf kan je het gebruikte spek voor de 2de vulling ook niet koken maar bakken. Snij het in reepjes en bak het krokant. Het is maar wat je verkiest.
- Het spek kan je ook vervangen door ham, rosbief, runderreepjes,kip ... Eigenlijk door eender welke charcuterie die je bij de slager kan vinden. Dit bespaart je dan ook nog eens werk want je hoeft je vlees enkel maar te snijden.
- Een vegetarische variant kan gerust. Laat je vlees weg en maak ze enkel met groenten.
- Een geprakt en gekookt ei toevoegen is ook best lekker!
- De verhouding bloem/water om je loempiavellen te maken kan wat variëren naargelang het type bloem. Een goede raad is om een deeg te maken met wat minder water en zo eventueel de samenstelling een beetje aan te passen. De bedoeling is om flinterdunne en lichte loempiavellen te verkrijgen.
- Deze popiah/loempia presenteren ook heel mooi op een sushi servies. Leg per persoon wat loempia op een bordje en geef er een kommetje dipsaus naar keuze bij.
- Eén van de vragen die we bij dit recept krijgen is "Wat is stengelsla?". Dit is een sla variëteit die wordt gekweekt om zijn stengel. Het is soms moeilijk om hem te vinden maar het geeft wel die extra smaak en textuur aan je loempia. Ze noemen hem ook wel aspergesla of in het Engels 'Celtuce'. In de Chinese keuken wordt hij veelvuldig gebruikt en heet de sla 'Wosun of Woju'. Moest je hem niet kunnen vinden kan je hem vervangen door bijvoorbeeld een geschilde komkommer of courgette.
- Ook rettich is blijkbaar niet zo gekend. Het is eigenlijk een'witte rammenas'.
- Al deze groenten gebruiken we voor hun opname van smaak en textuur. Ze hebben namelijk een 'bite' die je wil hebben in je loempia. Maar dit wil niet zeggen dat je niet kan experimenteren. Gebruik gerust andere groenten, vlees of vis om zo je eigen smaakcombinatie te maken. Gebakken scampi of een gefrituurde garnaal erin verwerken kan ook best lekker zijn!
- Meer weten over de loempia?
-
Loempia...een gids in deze alom gekende, hartelijke snack.Loempia! Een knapperige deegomhulling die zich opent om een wereld van smaak te onthullen. Een harmonieuze samensmelting van texturen en aroma's. Dit is de magie van de loempia. Het woord "Loempia" roept niet alleen beelden op van een geliefd gerecht, maar opent ook de deur naar een fascinerende reis door de rijke culinaire wereld van Azië en daarbuiten.
In deze blogpost laten we je kennismaken met de intrigerende geschiedenis, diverse variaties en onweerstaanbare charme van deze alombekende snack. Of je nu een doorgewinterde fijnproever bent of simpelweg nieuwsgierig naar deze culinaire verleiding, we nemen je mee op een smaakvolle reis die je zeker zal inspireren. - Om de loempiavellen te maken en te bakken gebruik we een pannenkoekenmaker. Dit is een uiterst handig keukentool om je eigen loempiavellen te maken. Moest je dit niet ter beschikking hebben kan je ook opteren voor een non stick koekenpan.
- Zoals je ziet in de video gebruiken we geen vetstof of olie om de loempiavellen te bakken. Je kan dit natuurlijk wel indien je dit wenst, maar overdrijf hier zeker niet mee.
- Serveer de loempia zonder of met een dipsaus. In principe is de kruiding van de vulling genoeg om ze zo te eten, maar indien je wenst kan je er gerust at extra sojasaus of een zoetzure saus of chilisaus bijgeven. Wil je het helemaal zelf fabriceren, maak dan je eigen dipsaus voor loempia. Ons recept kan je terugvinden in onze bundel.
De online toko
De ingediënten die je nodig hebt voor Chinese loempia te maken kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis! Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Chinese loempia / popiah maken
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
1316
% Daily Value*
Fat
73
g
112
%
Saturated Fat
19
g
119
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
11
g
Monounsaturated Fat
39
g
Cholesterol
74
mg
25
%
Sodium
2637
mg
115
%
Potassium
908
mg
26
%
Carbohydrates
130
g
43
%
Fiber
8
g
33
%
Sugar
9
g
10
%
Protein
32
g
64
%
Vitamin A
14521
IU
290
%
Vitamin C
19
mg
23
%
Calcium
108
mg
11
%
Iron
9
mg
50
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.