Baba Rum

Baba rum

Baba Rum

Baba rum is een traditioneel Frans dessert bestaande uit een zoet gebak (cake) gedrenkt in rumsiroop en vaak geserveerd met slagroom of banketbakkersroom. Er bestaan veel variaties op het recept, maar dit is de klassieke versie.
5 from 1 vote
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 30 minutes
rust tijd 1 hour 30 minutes
Totale tijd 2 hours 30 minutes
Course cake en gebak, Dessert
Cuisine Desserts, Frans, gebak
Servings 6 personen
Calories 590 kcal

Ingrediënten
 
 

Ingrediënten:

  • 120 ml volle melk
  • 60 gr zachte ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 50 gr suiker
  • 1,5 gr zout
  • 2 grote eieren
  • 280 gr bloem pattiserie
  • 7 gr droge gist
  • 80 gr rozijnen optioneel

Voor de siroop:

extra's

Instructies
 

  • Verwarm in een kleine steelpan de melk op middelhoog vuur tot deze warm aanvoelt (ongeveer 50°C).
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter, suiker en zout toe en roer tot de boter gesmolten is.
  • Breek de eieren in een grote kom.
  • Voeg het melkmengsel toe en klop met een klopper (liefst met een keukenmachine) alles heel goed onder elkaar.
  • Klop in een aparte kom de bloem en de gist door elkaar.
  • Voeg geleidelijk de droge ingrediënten (bloem en gist) toe aan het natte mengsel en roer tot zich een zacht deeg vormt.
  • Kneed en klop het deeg ongeveer 10 minuten tot het soepel en elastisch is.
    Tip : Als je rozijnen gebruikt, voeg ze dan nu aan het deeg toe en kneed ze erdoor.
  • Dek af met een theedoek en laat ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats, of tot het in omvang verdubbeld is.
  • Druk het deeg plat en vorm er een rond brood van.
  • Vet een tulband vorm (van 20 to 22cm breed)in met bakspray en vul hem met het deeg.
  • Dek opnieuw af met een zuivere theedoek en laat het deeg nog zeker 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bak de baba dan af in 25-30 minuten, of tot hij goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
  • Haal uit de oven, plaats op een rooster en laat voldoende afkoelen tot je heel uit de vorm kan halen.
  • Terwijl de baba bakt, bereidt je de siroop.
  • Breng het water en de suiker in een steelpan op matig vuur aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
  • Zet het vuur laag en voeg de rum toe.
  • (Tip : Persoonlijk kook ik de siroop dan niet meer verder, maar indien je de alcohol wil verwijderen uit de rum, laat dan de siroop nog even doorkoken).
  • Haal het van het vuur en laat een paar minuten afkoelen.
  • Prik dan met een satéprikker gaatjes over het hele oppervlak van de baba.
  • Plaats de baba in een diepere bakplaat.
  • Giet de rumsiroop over de baba en laat hem volledig intrekken.
  • Serveer de baba rum warm of op kamertemperatuur en top af met slagroom of banketbakkersroom, indien gewenst.
  • Optioneel kan je er wat vers fruit of een bolletje vanille-ijs aan toevoegen.

Notities

Baba rum.

Of "Baba au rhum" indien je het juist wil. Baba rum is een Frans dessert dat gemaakt wordt met een gist-gebaseerde cake die gedrenkt is in rumsiroop. Traditioneel wordt het gemaakt met brioche-deeg en gebakken in een cilindrische tulband vorm. Nadat het is gebakken, wordt de cake gedrenkt in een stroop gemaakt van suiker, water en rum, wat ervoor zorgt dat het een vochtige en smaakvolle structuur krijgt.
aanbieders.be
aanbieders.be
 

INFO EN TIPS :

  • Gebruik hoogwaardige ingrediënten: Zorg ervoor dat uw baba rum het beste smaakt door goede ingrediënten te gebruiken. Dit betekent het gebruik van hoogwaardige rum en boter voor het deeg.
  • De siroop voor de baba rum kan van tevoren gemaakt worden indien je dit wenst. Laat de rumsiroop altijd wat afkoelen voordat je de cake ermee drenkt.
  • Laat het deeg voldoende rijzen!! Het deeg heeft meer tijd nodig om te rijzen dan andere soorten deeg, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om het deeg te laten rijzen voordat je het bakt. Dit zorgt ervoor dat de baba rum een licht en luchtig gebak wordt.
  • Bak de cake in een tulband bakvorm voor de grote vorm, maar je kan ook een mini tulband vorm gebruiken voor kleinere cakejes te maken.
  • Moest je kleinere cakejes bakken, dan kan je ze ook in een goed afsluitbare grote weckpot in je rumsiroop bewaren. Normaal zijn ze stevig genoeg om niet uit elkaar te vallen in je pot.
  • Serveer de baba rum met slagroom en wat verse fuit, maar het is ook zeer lekker met wat chocoladesaus en een beetje vanille of koffie ijs.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Baba rum, klassiekers onder de desserts! Probeer het eens!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Baba Rum
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
590
% Daily Value*
Fat
 
11
g
17
%
Saturated Fat
 
6
g
38
%
Trans Fat
 
0.3
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
3
g
Cholesterol
 
79
mg
26
%
Sodium
 
199
mg
9
%
Potassium
 
226
mg
6
%
Carbohydrates
 
106
g
35
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
59
g
66
%
Protein
 
8
g
16
%
Vitamin A
 
363
IU
7
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
49
mg
5
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword baba rum
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...