Baba Rum

Baba rum

Baba Rum

Baba rum is een tra­di­ti­o­neel Frans des­sert bestaan­de uit een zoet gebak (cake) gedrenkt in rum­si­roop en vaak geser­veerd met slag­room of ban­ket­bak­kers­room. Er bestaan veel vari­a­ties op het recept, maar dit is de klas­sie­ke versie.
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
rust tijd 1 hr 30 mins
Total Time 2 hrs 30 mins
Cour­se cake en gebak, Dessert
Cui­si­ne Des­serts, Frans, gebak
Ser­vings 6 per­so­nen
Calo­ries 590 kcal

Ingrediënten
 
 

Ingrediënten:

  • 120 ml vol­le melk
  • 60 gr zach­te onge­zou­ten boter (op kamer­tem­pe­ra­tuur)
  • 50 gr sui­ker
  • 1,5 gr zout
  • 2 gro­te eieren
  • 280 gr bloem pat­ti­se­rie
  • 7 gr dro­ge gist
  • 80 gr rozij­nen opti­o­neel

Voor de siroop:

extra’s

Instructies
 

  • Ver­warm in een klei­ne steel­pan de melk op mid­del­hoog vuur tot deze warm aan­voelt (onge­veer 50°C).
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter, sui­ker en zout toe en roer tot de boter gesmol­ten is.
  • Breek de eie­ren in een gro­te kom.
  • Voeg het melk­meng­sel toe en klop met een klop­per (liefst met een keu­ken­ma­chi­ne) alles heel goed onder elkaar.
  • Klop in een apar­te kom de bloem en de gist door elkaar.
  • Voeg gelei­de­lijk de dro­ge ingre­di­ën­ten (bloem en gist) toe aan het nat­te meng­sel en roer tot zich een zacht deeg vormt.
  • Kneed en klop het deeg onge­veer 10 minu­ten tot het soe­pel en elas­tisch is.
    Tip : Als je rozij­nen gebruikt, voeg ze dan nu aan het deeg toe en kneed ze erdoor.
  • Dek af met een thee­doek en laat onge­veer 1 uur rij­zen op een war­me plaats, of tot het in omvang ver­dub­beld is.
  • Druk het deeg plat en vorm er een rond brood van.
  • Vet een tul­band vorm (van 20 to 22cm breed)in met bak­spray en vul hem met het deeg. 
  • Dek opnieuw af met een zui­ve­re thee­doek en laat het deeg nog zeker 30 minu­ten rijzen.
  • Ver­warm de oven voor op 175°C.
  • Bak de baba dan af in 25–30 minu­ten, of tot hij goud­bruin is en hol klinkt als je erop tikt.
  • Haal uit de oven, plaats op een roos­ter en laat vol­doen­de afkoe­len tot je heel uit de vorm kan halen.
  • Ter­wijl de baba bakt, bereidt je de siroop.
  • Breng het water en de sui­ker in een steel­pan op matig vuur aan de kook en roer tot de sui­ker is opgelost.
  • Zet het vuur laag en voeg de rum toe.
  • (Tip : Per­soon­lijk kook ik de siroop dan niet meer ver­der, maar indien je de alco­hol wil ver­wij­de­ren uit de rum, laat dan de siroop nog even doorkoken).
  • Haal het van het vuur en laat een paar minu­ten afkoelen.
  • Prik dan met een saté­prik­ker gaat­jes over het hele opper­vlak van de baba.
  • Plaats de baba in een die­pe­re bak­plaat.
  • Giet de rum­si­roop over de baba en laat hem vol­le­dig intrekken.
  • Ser­veer de baba rum warm of op kamer­tem­pe­ra­tuur en top af met slag­room of ban­ket­bak­kers­room, indien gewenst.
  • Opti­o­neel kan je er wat vers fruit of een bol­le­tje vanil­le-ijs aan toevoegen.

Notities

Baba rum.

Of “Baba au rhum” indien je het juist wil. Baba rum is een Frans des­sert dat gemaakt wordt met een gist-geba­seer­de cake die gedrenkt is in rum­si­roop. Tra­di­ti­o­neel wordt het gemaakt met bri­o­che-deeg en gebak­ken in een cilin­dri­sche tul­band vorm. Nadat het is gebak­ken, wordt de cake gedrenkt in een stroop gemaakt van sui­ker, water en rum, wat ervoor zorgt dat het een voch­ti­ge en smaak­vol­le struc­tuur krijgt.
aanbieders.be
aanbieders.be
 

INFO EN TIPS :

  • Gebruik hoog­waar­di­ge ingre­di­ën­ten: Zorg ervoor dat uw baba rum het bes­te smaakt door goe­de ingre­di­ën­ten te gebrui­ken. Dit bete­kent het gebruik van hoog­waar­di­ge rum en boter voor het deeg.
  • De siroop voor de baba rum kan van tevo­ren gemaakt wor­den indien je dit wenst. Laat de rum­si­roop altijd wat afkoe­len voor­dat je de cake ermee drenkt.
  • Laat het deeg vol­doen­de rij­zen!! Het deeg heeft meer tijd nodig om te rij­zen dan ande­re soor­ten deeg, dus zorg ervoor dat je vol­doen­de tijd hebt om het deeg te laten rij­zen voor­dat je het bakt. Dit zorgt ervoor dat de baba rum een licht en luch­tig gebak wordt.
  • Bak de cake in een tul­band bak­vorm voor de gro­te vorm, maar je kan ook een mini tul­band vorm gebrui­ken voor klei­ne­re cake­jes te maken.
  • Moest je klei­ne­re cake­jes bak­ken, dan kan je ze ook in een goed afsluit­ba­re gro­te weck­pot in je rum­si­roop bewa­ren. Nor­maal zijn ze ste­vig genoeg om niet uit elkaar te val­len in je pot.
  • Ser­veer de baba rum met slag­room en wat ver­se fuit, maar het is ook zeer lek­ker met wat cho­co­la­de­saus en een beet­je vanil­le of kof­fie ijs.
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Baba rum, klas­sie­kers onder de des­serts! Pro­beer het eens!
Key­word baba rum
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!