koffie ijs
Koffie ijs, of bij ons ook bekend als mokka ijs, is een welgekomen verfrissing tijdens de zomermaanden. Volg ons recept voor een heerlijk zelfgemaakt roomijs.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 1 l volle melk
- 500 ml culinaire room minstens 35% vetgehalte
- 300 gr kristalsuiker
- 3 stuks vanillepeulen liefst Bourbon vanille uit Madagascar.
- het merg van de vanillepeulen
- 200 gr hele koffiebonen 100% Arabica - deca kan ook
- 12 eidooiers
- 4 druppels vanille-extract
- ½ tl fijngemalen koffie druk de maling nog eens door een fijnmazige zeef
- 1 tl oploskoffie optioneel
Instructies
Doe dit 1 dag op voorhand:
- Snijd de vanillepeulen met een aardappelmesje door 2 op een snijplank, en haal het vanillemerg uit de peulen met de botte zijde van je aardappelmes.3 stuks vanillepeulen
- Doe het vanillemerg in een aparte mengkom en zet opzij.het merg van de vanillepeulen
- Doe de vanillepeulen in een grote kookpot samen met de melk, de room en de koffiebonen.1 l volle melk, 500 ml culinaire room, 200 gr hele koffiebonen
- Breng dit mengsel op een zacht vuur tot tegen het kookpunt.
- Zodra het mengsel heet is haal het dan van het vuur.
- Dek af met folie.
- Laat 1 uur op kamertemperatuur trekken zodat de smaken zich kunnen mengen.
Maak je ruban.
- Voeg in de mengkom met het vanillemerg de 12 eidooiers toe samen met 300gr kristalsuiker.300 gr kristalsuiker, 12 eidooiers, het merg van de vanillepeulen
- Van het moment dat je dit doet moet je beginnen kloppen!!!!
- Laat de suiker niet onaangeroerd bij je eidooiers liggen, want je eidooiers zullen verbranden en je ijs gaat vol met klonters zitten! Dat willen we niet!
- Dit moet goed geklopt worden!
- Het is belangrijk dat je een lichte, luchtige massa krijgt.
- De suiker moet volledig opgelost zijn.
- In keukentermen noemt men dit een "ruban", of "au ruban" kloppen.
- Tip : dit kan je natuurlijk ook met de mixer of keukenmachine doen!
Maak je anglaise (custard)
- Breng dan het mengsel van de melk met de room, de vanillestokken en de koffiebonen zachtjes terug tot tegen het kookpunt.
- Zet een fijne zeef op de bovenkant van je ruban (je geklopte eidooiers).
- Als het mengsel tegen het kookpunt aanzat, giet dan een beetje van het warme melkmengsel door je fijne zeef bij de opgeklopte dooiers (je ruban).
- Roer even goed door met een klopper tot alles is opgelost.
- Giet het geheel terug bij de rest van het warme melk/room-mengsel.
- Schraap met behulp van een spatel het mengsel terug in de kookpot zodat je alles meehebt.
- Zet je kookpot terug op een zacht vuur en klop het mengsel los.
- Het liefst doe je dit met een houten lepel of een spatel.
- Roer en draai in het mengsel op het vuur, in acht-vorm tot je een mooie binding krijgt.
- Als je met je vinger een streep kan trekken op de achterkant van de spatel en de streep blijft even staan dan weet je dat je binding goed zit (in keukentermen noemt dit 'vaneren")
- Laat dit niet te ver gaan en zeker niet koken!
- Je eidooiers zullen stollen, en je mengsel gaat schiften.
- Indien dit gebeurt...helaas..dan zal je opnieuw moeten beginnen.
- Nu heb je een custard, of 'anglaise' zoals dat in keukentermen heet.
- Giet het mengsel door de fijne zeef in een andere mengkom.
- Druk op de koffiebonen in de zeef om zoveel mogelijk van de koffiesmaak eruit te halen.
- Gooi de bonen vervolgens weg.
- Meng de druppels vanille-extract en de fijngemalen koffie erdoor.4 druppels vanille-extract, 1/2 tl fijngemalen koffie
- Roer het geheel goed door.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Dek het af met huishoudfolie.
- Laat het geheel afkoelen en zet het dan 24u in de koelkast zodat alle smaken goed met elkaar kunnen vermengen.
- We noemen dit ook "rijpen".
Maak je koffie ijs!
- Draai de dag erna dan het koffie ijs 15 à 20 minuten af in de ijsmachine (sorbetiére).
- Wat ik graag doe is wat oploskoffie toevoegen tijdens de helft van het draaien. Dit is optioneel.1 tl oploskoffie
- Je hebt nu zelf een superlekker koffie ijs gemaakt!
Notities
Koffie ijs.
Koffie ijs, of bij ons ook bekend als mokka ijs, is een welgekomen verfrissing tijdens de zomermaanden. Het ijs wordt zowel in België en Nederland gretig geconsumeerd. Samen met vanille-ijs en Chocolade-ijs maken ze de top 3 van meest gevraagde ijssoorten.INFO EN TIPS
-
- Helaas heb je voor het zelf maken van koffie ijs en andere ijssoorten of sorbets een ijsmachine nodig.
- Maar ben je een ijsliefhebber of maak je graag je eigen sorbets? Dan loont het wel.
- Vanaf 260€ heb je wel een degelijke machine.
- Zo’n ijsmachine is een investering, maar wel eentje die veel voordelen biedt. Door je ijs constant te laten draaien, wordt er veel lucht onder het ijs geklopt. Hierdoor krijg je smeuïg en schepbaar ijs als resultaat. Zonder ijsmachine durft je ijs wel eens te kristalliseren en dus hard worden.
- Koffie ijs kan ook gebruikt worden als basis voor andere desserts als een mokka-milkshake of een Affogato.
- Koffie ligt aan de basis van koffie ijs. Lees er hier meer over!
- Onder ijs kan je ook sorbet, parfait, granité en waterijs categoriseren. Elk hebben ze hun eigen textuur, smaak en samenstelling.
- Verwar roomijs trouwens niet met gelato. Het schepijs zoals wij het kennen bevat minstens 10% vet door de flinke hoeveelheid room. De Italiaanse variant - gelato dus - bevat echter helemaal geen room. Bovendien gebruiken de Italianen minder eieren en meer melk en/of water in hun ijsbereiding. Het resultaat? Lichter ijs dat sneller wegsmelt in de mond.
- Ook de hoeveelheid suiker en eidooiers in je ijsmengsel zijn van groot belang om een romige textuur te behouden. Eidooiers bevatten veel vetstoffen die net zoals suiker de vorming van ijskristallen tegenhouden. Eigeel en suiker zijn dus essentieel in je recept!
- Naast kristalsuiker kan er trouwens ook een deel glucosestroop gebruikt worden om de optimale textuur te bekomen. Dit wordt ook meer en meer gebruikt.
- Last but not least kan de temperatuur in je diepvriezer ook een rol spelen. -8°C is de ideale temperatuur om je ijs te bewaren en snel schepklaar te hebben.
- Koffie ijs maken zonder ijsmachine???…Ga je de uitdaging aan om je ijs zonder machine te maken? Ga dan als volgt te werk:
- Giet het basismengsel in een platte bak, en zet het in de diepvriezer.
- Haal de bak elk halfuur (gedurende 3 uur) even uit de vriezer en roer het ijsmengsel om met een lepel.
- Laat je ijs ten slotte minstens 12 uur hard worden in de vriezer.

Voedingswaarde :
Nutrition Facts
koffie ijs
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
210
% Daily Value*
Fat
137
g
211
%
Saturated Fat
78
g
488
%
Polyunsaturated Fat
9
g
Monounsaturated Fat
39
g
Cholesterol
1512
mg
504
%
Sodium
318
mg
14
%
Potassium
1154
mg
33
%
Carbohydrates
186
g
62
%
Sugar
183
g
203
%
Protein
41
g
82
%
Vitamin A
6090
IU
122
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
942
mg
94
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.