
koffie ijs
Koffie ijs, of bij ons ook bekend als mokka ijs, is een welgekomen verfrissing tijdens de zomermaanden. Volg ons recept voor een heerlijk zelfgemaakt roomijs.
Materiaal en benodigdheden

Kitchenaid Artisan - (zoals in de video)

Kitchenaid ijsmachine - (zoals in de video)
Ingrediënten
- 1 l volle melk
- 500 ml culinaire room minstens 35% vetgehalte
- 300 gr kristalsuiker
- 3 stuks vanillepeulen liefst Bourbon vanille uit Madagascar.
- het merg van de vanillepeulen
- 200 gr hele koffiebonen 100% Arabica - deca kan ook
- 12 eidooiers
- 2 tl vanille-extract
- 1 tl oploskoffie
Instructies
- We gaan zelf koffie ijs maken. We noemen dit hier in België ook wel mokka ijs!
Doe dit 1 dag op voorhand:
- Snijd de vanillepeulen met een aardappelmesje doormidden op een snijplank. Haal het vanillemerg uit de peulen met de botte zijde van je aardappelmes.3 stuks vanillepeulen
- Doe het vanillemerg in een aparte mengkom en zet opzij.het merg van de vanillepeulen
- De peulen zelf doe je in een grote kookpot samen met de melk, de room, de koffiebonen en de oploskoffie.1 l volle melk, 500 ml culinaire room, 200 gr hele koffiebonen, 1 tl oploskoffie
- Breng dit mengsel al roerend op een zacht vuur tot tegen het kookpunt.
- Zodra het mengsel heet is haal het dan van het vuur. Meng het geheel goed door.
- Dek af met folie of een deksel.
- Laat dit minimum 1 uur op kamertemperatuur trekken zodat de smaken zich kunnen mengen.
Maak je ruban.
- Voeg in de mengkom met het vanillemerg de 12 eidooiers toe samen met 300gr kristalsuiker.300 gr kristalsuiker, 12 eidooiers, het merg van de vanillepeulen
- Van het moment dat je dit doet moet je beginnen kloppen met je mixer!!!!
- Laat de suiker niet onaangeroerd bij je eidooiers liggen, want je eidooiers zullen verbranden en je ijs gaat vol met klonters zitten! Dat willen we niet!
- Dit moet goed geklopt worden! Het is belangrijk dat je een lichte, luchtige massa krijgt. De suiker moet volledig opgelost zijn.
- In keukentermen noemt men dit een "ruban", of "au ruban" kloppen.
- Best doe je dit met een mixer of zoals in de video met een keukenmachine!
Maak je anglaise (custard)
- Breng dan het mengsel van de melk met de room, de vanillestokken en de koffiebonen zachtjes terug tot tegen het kookpunt.
- Zet je vuur uit en laat dit opnieuw wat afkoelen.
- Plaats een fijne zeef op de bovenkant van je ruban (je geklopte eidooiers).
- Giet dan een beetje van het warme melkmengsel door je fijne zeef bij de opgeklopte dooiers (je ruban).
- Roer even goed door met een spatelklopper (garde) tot alles is opgelost.
- Giet nu dit geheel terug bij de rest van het warme melk/room-mengsel.
- Schraap met behulp van een spatel het mengsel terug in de kookpot zodat je alles meehebt.
- Zet je kookpot terug op een zacht vuur en klop het mengsel los.
- Het liefst doe je dit met een houten lepel of een spatel.
- Roer en draai in het mengsel op het vuur, in acht-vorm tot je een mooie binding krijgt.
- Als je met je vinger een streep kan trekken op de achterkant van de spatel en de streep blijft even staan dan weet je dat je binding goed zit (in keukentermen noemt dit 'vaneren")
- Laat dit niet te ver gaan en zeker niet koken! Wanneer dit kookt zullen je eidooiers stollen en al het mengsel schiften.
- Indien dit gebeurt...helaas..dan zal je opnieuw moeten beginnen.
- Nu heb je een custard, of 'anglaise' zoals dat in keukentermen heet.
- Giet het mengsel door de fijne zeef in een andere mengkom.
- Druk op de koffiebonen in de zeef om zoveel mogelijk van de koffiesmaak eruit te halen.
- De bonen gooi je vervolgens weg.
- Meng het vanille-extract fijngemalen koffieerdoor.2 tl vanille-extract
- Roer het geheel goed door.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Dek het af met huishoudfolie of met een deksel
- Zet het dan 24u in de koelkast zodat alle smaken goed met elkaar kunnen vermengen. We noemen dit ook "rijpen".
Maak je koffie ijs!
- Draai de dag erna dan het koffie ijs 15 à 20 minuten af in de ijsmachine (sorbetiére) of zoals wij in de video met behulp van een Kitchenaid Artisan.
- Hevel het ijs over in een luchtdichte container en plaats het nog minimum voor 2 uur in je diepvriezer.
- Je hebt nu zelf een superlekker koffie ijs gemaakt! Smakelijk!
RECEPT VIDEO

Notities
Ons makkelijk recept voor koffie ijs.
Koffie ijs, of bij ons ook bekend als mokka ijs, is een welgekomen verfrissing tijdens de zomermaanden. Het ijs wordt zowel in België en Nederland gretig geconsumeerd. Samen met vanille-ijs en Chocolade-ijs maken ze de top 3 van meest gevraagde ijssoorten. Met dit recept maak je zelf makkelijk heerlijk, romig koffie ijs!INFO EN TIPS :
- Helaas heb je voor het zelf maken van koffie ijs en andere ijssoorten of sorbets een ijsmachine nodig. Maar ben je een ijsliefhebber of maak je graag je eigen sorbets? Dan loont het wel. Vanaf 260€ heb je wel een degelijke machine.
De Springlane ijsmachine, ideaal voor het bereiden van heerlijk zelfgemaakt ijs. - Zo’n ijsmachine is een investering, maar wel eentje die veel voordelen biedt. Door je ijs constant te laten draaien, wordt er veel lucht onder het ijs geklopt. Hierdoor krijg je smeuïg en schepbaar ijs als resultaat. Zonder ijsmachine durft je ijs wel eens te kristalliseren en dus hard worden.
- Koffie ijs kan ook gebruikt worden als basis voor andere desserts als een mokka-milkshake of een Affogato.
- Koffie ligt aan de basis van koffie ijs.
Koffie...zintuigelijk genot en een oppepper van formaat!
Koffie is een van de populairste dranken ter wereld, en wordt al sinds de oudheid door mensen gedronken. Ondertussen weten we dat er verschillende soorten zijn en dat ze vandaag aangeboden worden allerlei vormen. Zowel de boon als de uiteindelijke drank worden puur gebruikt, maar koffie komt ook terug in vele gerechten, marinades en afgeleide dranken.- Onder ijs kan je ook sorbet, parfait, granité en waterijs categoriseren. Elk hebben ze hun eigen textuur, smaak en samenstelling.
- Verwar roomijs trouwens niet met gelato. Het schepijs zoals wij het kennen bevat minstens 10% vet door de flinke hoeveelheid room. De Italiaanse variant - gelato dus - bevat echter helemaal geen room. Bovendien gebruiken de Italianen minder eieren en meer melk en/of water in hun ijsbereiding. Het resultaat? Lichter ijs dat sneller wegsmelt in de mond.
- Ook de hoeveelheid suiker en eidooiers in je ijsmengsel zijn van groot belang om een romige textuur te behouden. Eidooiers bevatten veel vetstoffen die net zoals suiker de vorming van ijskristallen tegenhouden. Eigeel en suiker zijn dus essentieel in je recept!
- Naast kristalsuiker kan er trouwens ook een deel glucosestroop gebruikt worden om de optimale textuur te bekomen. Dit wordt ook meer en meer gebruikt.
Wat is de ideale temperatuur om schepijs te bewaren?
Last but not least kan de temperatuur in je diepvriezer ook een rol spelen. -8°C is de ideale temperatuur om je ijs te bewaren en snel schepklaar te hebben. Bij deze temperatuur blijft het ijs stevig genoeg om zijn vorm te behouden, maar zacht genoeg om gemakkelijk te kunnen scheppen zonder al te veel moeite. De smaak en textuur van je ijs zal hier ook wel bij varen! Lekker!Hoe maak je ijs zonder ijsmachine?
Koffie ijs maken zonder ijsmachine???… Ga je de uitdaging aan om je ijs zonder machine te maken? Ga dan als volgt te werk:- Giet het basismengsel in een platte bak, en zet het in de diepvriezer.
- Haal de bak elk halfuur (gedurende 3 uur) even uit de vriezer en roer het ijsmengsel om met een lepel.
- Laat je ijs ten slotte minstens 12 uur hard worden in de vriezer.
Tools die wij gebruiken in de video.
- De Kitchenaid Artisan. Een krachtpatser in je keuken, een alleskunner. Ben je echt een foodie, bak en kook je er op los zoals wij hier bij Liliesfood? Dan mag deze machine niet in je arsenaal ontbreken! Deze Kitchenaid is al jaren gekend en behoort tot de top van keukenmachines! Een aanwinst!
De Kitchenaid Artisan: een krachtpatser in je keuken, perfect in combinatie met de Kitchenaid ijsmaker. - Kitchenaid - hulpstuk - ijsmaker. Dit hulpstuk - mengkom zorgt voor verukkelijk roomijs, heerlijke sorbets of een granité om "U" tegen te zeggen. De mengkom plaats je standaard gewoon in je diepvriezer en wanneer je beslist om zelf ijs of sorbet te maken staat hij voor je klaar. Topmateriaal dat zijn diensten al jarenlang heeft bewezen!
De Kitchenaid ijsmaker: ideaal voor het maken van roomijs, sorbet of granité.


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
koffie ijs
Serving Size
1 liter
Amount per Serving
Calories
2809
% Daily Value*
Fat
182
g
280
%
Saturated Fat
104
g
650
%
Polyunsaturated Fat
12
g
Monounsaturated Fat
52
g
Cholesterol
2017
mg
672
%
Sodium
424
mg
18
%
Potassium
1542
mg
44
%
Carbohydrates
248
g
83
%
Sugar
244
g
271
%
Protein
55
g
110
%
Vitamin A
8120
IU
162
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
1256
mg
126
%
Iron
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.