Pasta al ragu…als koken en liefde samensmelten!

Pasta al ragu is één van de meest populaire pastagerechten, en betekent letterlijk “pasta met (vlees)saus” in het Italiaans.

Het gerecht wordt meestal gemaakt met verse pasta, gemalen rundvlees, tomaten en uien. De saus wordt gestoofd tot de groenten zacht zijn en het rundvlees door en door gaar. Of je nu in de stemming bent voor een stevige maaltijd of gewoon wilt genieten van een goede saus, pasta al ragu is een geweldige keuze.

Pasta al ragu - Liliesfood
Pasta al ragu

Introductie en geschiedenis

Pasta al ragu vindt haar oorsprong in Noord-Italië, meer bepaald in de regio Emilia-Romagna met Bologna als hoofdstad. De regio is dichtbevolkt en één van de rijkste van het land. Wij kennen vooral de keuken van Emilia-Romagna! Denk maar aan parmaham, aceto balsamico di Modena en de Parmezaanse kaas, maar ook Ferrari en oud dictator Benito Mussolini komen uit de regio.

De oorsprong van de naam “Ragù” is Frans, en komt van de term ragoût. Hiermee worden aanvankelijk al de bereidingen bedoeld waarbij het vlees (of vis of groenten) in kleine stukjes worden gehakt en vervolgens gedurende lange tijd op een laag vuur in stoofpot worden gestoofd. Het is niet duidelijk wanneer de term in Italië in gebruik is genomen, maar de “ragù” was reeds aanwezig op de tafels van de aristocraten in de Renaissancetijd, aanvankelijk als een volledig gerecht en pas later gebruikt om pasta op smaak te brengen.

Een kok uit Imola, Aberto Alvisi, zou de eerste zijn geweest die een ‘ragu’ bereidde zoals wij die nu kennen. Hij was in de Achttiende Eeuw in dienst van bisschoppen en kardinalen in de regio en serveerde de ‘ragu’ met een bord droge pasta, “maccheroni”.

YouTube video
Emilia Romagna – Een blik op de regio

Bolognese en pasta al ragu

Ik durf het bijna niet uitpreken, want menig Italiaan zal mij de verdoemenis in wensen! Maar de vraag op ieders lip is….Is dit nu onze spaghetti Bologonese???

Wel, de spaghetti Bolognese is absoluut niet gekend in Italië. Het is een waarschijnlijk wel een variant op de pasta al ragu. In het begin van de 20e eeuw verhuisden veel Italianen van hun vaderland naar Amerika. Rond deze periode zou spaghetti bolognese zijn ontstaan en populair zijn gemaakt.

In 1982 heeft de Italiaanse Academie van de Keuken (Accademia Italiana della Cucina), een organisatie die zich inzet voor het behoud van het culinaire erfgoed van Italië, een recept voor klassieke “Bolognese ragù” vastgelegd en gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna. Het originele recept voor Ragù Bolognese ligt volgens ingewijden opgeborgen in een kluis op het gemeentehuis van Bologna.

bereiding

In Bologna en andere Noord Italiaanse streken wordt ragù traditioneel geserveerd met tagliatelle. Aanvaardbare alternatieven voor verse tagliatelle zijn andere brede platte pastavormen, zoals pappardelle of fettuccine. Of ook buisvormige pasta zoals rigatoni en penne.

Maar vlees is dus het belangrijkste ingrediënt van de Pasta al ragu. Het vlees wordt aangebakken met een combinatie van groenten en dan langdurig gestoofd. Dit is essentieel voor de smaak van de ragu.

pasta al ragu
pasta al ragu

Pasta al ragu – het recept

Pasta al ragu - Liliesfood

Tagliatelle al ragu

Tagliatelle al ragu is een klassieker uit de streek van Emilia Romagna. Of je nu in de stemming bent voor een stevige maaltijd of gewoon wilt genieten van een goede saus, pasta al ragu is een geweldige keuze.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 2 hours 15 minutes
Totale tijd 2 hours 30 minutes
Course Pasta
Cuisine Italiaans, Pasta
Servings 4 personen
Calories 956 kcal

Materiaal en benodigdheden

braadpan bk
1 braadpan - voor je saus
kookpot - BK
1 kookpot - voor de pasta

Ingrediënten
  

  • 45 ml olijfolie van eerste persing
  • 25 g roomboter
  • 1 x ui fijngehakt
  • 1 x selderijstengel fijngehakt
  • 1 x wortel fijngehakt
  • 150 g pancetta in blokjes gesneden
  • 200 g vers rundergehakt
  • 200 g vers varkensgehakt
  • 200 ml rode wijn van goede kwaliteit
  • 2 eetlepels dubbel geconcentreerde tomatenpuree
  • 200 ml kippenbouillon zelfgemaakt
  • 400 g tagliatelle vers
  • wat peper en zout naar smaak
  • wat Parmezaanse Kaas vers geraspt en naar smaak

Instructies
 

  • Verhit de olijfolie en de roomboter in een pan.
  • Voeg de ui, selderij, wortel en pancetta toe en laat op een zacht vuurtje ongeveer 10 minuten zweten tot de ui zacht is geworden.
  • Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.
  • Zet het vuur hoger, voeg de wijn toe en laat verdampen.
  • Leng de tomatenpuree aan met een beetje van de bouillon en roer dit door het vlees.
  • Voeg de rest van de bouillon toe.
  • Zet het vuur laag, dek af met een deksel en laat gedurende 2 uur op een zacht vuur koken, waarbij u af en toe controleert en wat extra bouillon toevoegt om te voorkomen dat de saus uitdroogt.
  • Proef, en kruid eventueel bij met peper en zout naar smaak
  • Haal van het vuur en serveer met vers gekookte tagliatelle.
  • Bestrooi het gerecht met vers geraspte Parmezaanse kaas.
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Tagliatelle al ragu

Tagliatelle al ragu is een klassieker uit de streek van Emilia Romagna. Of je nu in de stemming bent voor een stevige maaltijd of gewoon wilt genieten van een goede saus, pasta al ragu is een geweldige keuze.


TIPS EN INFO

Wil je meer weten over dit traditionele gerecht? Klik hier!
Serveer dit gerecht met zelfgemaakte verse pasta! Klik hier om te weten hoe je dit maakt!
In bovenstaande video laat ‘Genarro Contaldo’ je perfect zien hoe je dit gerecht kan maken. Zalig!
Natuurlijk kan je ook je eigen toets geven aan de ragu. Denk maar aan andere kruiding zoals salie, oregano, rozemarijn en knoflook. Maar ook het vlees kan je vervangen door geen bereid gehakt te gebruiken, maar wel een stuk runds-Brisket of filet puur wat je zelf fijnhakt. Mogelijkheden genoeg!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrap Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Tagliatelle al ragu, we kennen het allemaal, we lusten er allemaal wel pap van! Maak het vandaag!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Tagliatelle al ragu
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
956
% Daily Value*
Fat
 
48
g
74
%
Saturated Fat
 
16
g
100
%
Trans Fat
 
0.5
g
Polyunsaturated Fat
 
6
g
Monounsaturated Fat
 
23
g
Cholesterol
 
191
mg
64
%
Sodium
 
465
mg
20
%
Potassium
 
871
mg
25
%
Carbohydrates
 
79
g
26
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
5
g
6
%
Protein
 
40
g
80
%
Vitamin A
 
2834
IU
57
%
Vitamin C
 
4
mg
5
%
Calcium
 
71
mg
7
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Italiaans, italiaanse keuken, pasta al ragu, tagliatelle
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Tot slot

Pasta al ragu is zo één van die gerechten waarmee koken en liefde samensmelten. Het gerecht is pure traditie en steunt op simpele, gewone ingrediënten die met zorg worden behandeld en met veel liefde worden klaargemaakt. Vele ragu’s zijn ook familietradities. Elke nonna zal haar eigen recept wel hebben. Het zijn pure smaken die bij menig Italiaan herinneringen zullen bovenbrengen.

Wanneer je zelf je eigen ‘ragu’ maakt kan je natuurlijk andere ingrediënten en kruiden toevoegen die afwijken van het originele. Ik denk bijvoorbeeld aan salie, rozemarijn en oregano. Kan niet slecht zijn denk ik zo.

Bij mij loopt het water me in de mond en is de zin om zelf weer achter het fornuis te kruipen heel groot geworden.

Ik hoop dat het bij jullie als lezer enigzins hetzelfde effect kan teweegbrengen.

Cooking with love, provides food for the soul!

Liliesfood

Heb je vragen? Of ben je zelf al aan de slag gegaan? Reacties zijn altijd welkom onder de pagina.

Vond je dit verhaal leuk om lezen? Help ons dan door het te beoordelen.

Zin gekregen om te kokkerellen? Al onze recepten kan u hier terugvinden.

Meer weten over verse pasta, of om het zelf te maken? Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Pasta al ragu…Italiaanse eenvoud…maar zo lekker!

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
3
Share to...