Keukenmateriaal…tools in 2024 die essentieel zijn om te koken.

DEEL I

Keukenmateriaal heb je nodig om te koken. En degelijk keukenmateriaal is hierbij een must! Koken met het juiste materiaal maakt het je makkelijker en gaat het plezier van koken enkel maar vergroten. Dit gaat van keukenrobots naar messen, maar ook kleine hulpmiddelen als kommetjes en het vinden van de juiste lookpers!

Het liefst hebben we goed keukenmateriaal, handig in gebruik en materiaal wat jaren meegaat. Hieronder geef ik je een overzicht van verschillende keukentools waarvan ik weet dat ze handig, goed en duurzaam zijn.

Iedereen die kookt en regelmatig in zijn of haar keuken te vinden is zou er baat bij hebben om deze tools in huis te hebben.

Doordat het vrij omslachtig is zal ik deze post opsplitsen in 2 delen! Deel II kan je hier terugvinden!

Keukenmateriaal – Een overzicht.

Hieronder kan je het meest voorkomende keukenmateriaal vinden waarvan ik overtuigd ben door het zelf te gebruiken. En laat me duidelijk zijn, ik wil hier zeker geen producenten mee tegen het hoofd lopen! Ik ga geen vergelijking maken tussen verschillende merken!. Wat ik met dit verhaal wil meegeven is puur uit eigen ervaring en dat wil ik met jullie delen.

Keukenmateriaal – Keukenmessen

Een mes is het beste ingrediënt! Een goed exemplaar is een must in je assortiment van keukenmateriaal en zal ervoor zorgen dat je makkelijker, sneller en ook veiliger kan werken. Al gedurende lange tijd proberen fabrikanten mensen messensets te verkopen. Deze bestaan dan uit 6 tot zelfs 10 verschillende messen met uiteindelijk allemaal een verschillende functie. Nu, ik wil dit zeker niet afbreken, mijn collectie aan messen is een veelvoud van dit aantal, maar heb je deze echt nodig? Volgens mij niet…

Als ik naar mezelf kijk dan zijn er 5 messen waar ik altijd en elke dag gebruik van maak in de keuken.

Een koksmes.

Het belangrijkste mes, met een lemmet van ongeveer 20 cm en een brede hiel. Het is een alleskunner! Snijden van vlees, vis, groenten en fruit, snel en zelfs heel precies. Door zijn specifieke vorm en hoge hiel is het makkelijk om ermee te werken als je het éénmaal wat gewoon bent. Dit mes moet gewoon onderdeel zijn van je keukenmateriaal! Onderstaand mes is het koksmes van Nazrom. Al een hele tijd in gebruik, superfijn om mee te werken, en vooral..helemaal niet zo duur! Topmes voor een hobbykok!

koksmes Nazrom

Een (Oosterse) hakbijl.

Onmisbaar voor mij, mits mijn voorliefde voor de Aziatische keuken, hakken, snijden, pletten, of zelfs stukken vlees mee plat slaan. Licht in gewicht en superhandig. Zelf gebruik ik het ‘Hezhen’ hakbijl al gedurende een hele tijd. Super tevreden mee! (Let wel, het Aziatisch hakbijl is niet zo geschikt om echt beenderen mee door te kappen, indien je dit nodig hebt kan je beter gaan voor een echt ‘keukenbijl‘).

hakbijl

Een aardappelmesje.

Dit kent iedereen! Het mesje van oma! En waarom kent iedereen dit mes? Omdat dit het beste aardappelmesje ooit gemaakt is! Het molenaarsmesje. Heb je dit nog niet in huis? Hoogtijd om dit wel te doen! Kruiden, ui of sjalot snipperen, tomaten snijden, pellen, ontvellen, ….dit mesje ligt zo goed in de hand, doet het allemaal en is topkwaliteit!

aardappelmesje

Een broodmes (zaagmes).

Brood snijden, sandwichen, pistolets, taart, gebak en koeken…een brood(of zaag)mes doet het allemaal. Bij ons wordt dit mes bijna dagelijks gebruikt. Ik zou niet zonder meer kunnen. Zelf gebruiken we het broodmes van Brabantia. Topkwaliteit voor een niet al te dure prijs. Een aanwinst voor ons keukenmateriaal!

broodmes brabantia

Een dunschiller.

Een dunschiller hoort gewoon thuis bij je keukenmateriaal. Aardappelen, wortelen, asperges, noem maar op… het voornaamste is dat je een goed exemplaar in huis haalt! En geloof me, ik heb al wat dunschillers in mijn handen gehad! Ook heb ik vroeger dikwijls gevloekt omdat ik weer maar eens een dunschiller vast had die niet deed wat hij moest doen. Dit was tot ik de dunschillers van OXO heb ontdekt. Voor mij is er gewoon geen beter exemplaar! Punt. Ben je op zoek naar een nieuw, degelijk en uiterst goede dunschiller? Ga dan voor deze! Een aanwinst voor je keukenmateriaal!

dunschillers oxo

Algemeen gebruik van keukenmessen.

1 gouden regel voor het gebruik van je keukenmessen! Steek ze niet in de vaatwasser! Hou je messen in ere, maak ze na gebruik proper met wat zeepsop, droog ze goed af en bewaar ze appart. Leg ze niet allemaal samen op een hoopje, hierdoor loop je het risico dat het snijvlak beschadigd raakt.

2 stukken keukenmateriaal wat zeker ook nog thuishoort bij je keukenmessen zijn een aanzetstaal (of wetstaal) en een wetsteen!

Aanzetstaal

Een aanzetstaal gebruik je al meteen na aanschaf of vanaf het eerste gebruik van het mes. Wanneer je een mes gebruikt verbuigt het staal onder de druk van het snijden, of doordat er harde elementen (zoals bot of een snijplank) worden geraakt. Dit verbuigen is niet of nauwelijks met het blote oog waarneembaar, maar heeft zeker wel invloed op de kwaliteit van snijden. Bij aanzetten verwijder je geen staal, in tegenstelling tot wat bij slijpen het geval is. 

Aanzetten is een zeer belangrijk aspect binnen het onderhoud van je mes(sen). Met een aanzetstaal kan je geen mes slijpen, maar om je mes lange tijd van goede kwaliteit te houden, onderhoud je het mes door het ongeveer eens per week aan te zetten met het aanzetstaal.

Aanzetstaal messen
Messen – types en aanzetten – wat meer uitleg in een video door ‘kookpunt.nl“.
YouTube video
Wetsteen

Met een wetsteen of slijpsteen bereik je een zeer scherp slijpresultaat. Ook zorgt het gebruik van een wetsteen voor een langere levensduur van je mes doordat er relatief weinig materiaal wordt afgenomen. Het gebruik van een wetsteen vergt wel wat oefening, maar is essentieel voor het onderhoud van je messen. Doe dit gemiddeld 1 keer per maand.

wetsteen
Messen scherp houden – wat meer uitleg in een video door ‘kookpunt.nl“.
YouTube video

Een snijplank is het volgend item in de rij van onmisbaar keukenmateriaal.

De meest hygiënische snijplanken zijn de kunststof snijplanken. Deze bestaan uit polyethyleen en zijn altijd gemaakt in verschillende kleuren. Iedere kleur wordt gebruikt voor een andere productgroep. Zo voorkom je dus dat er kruisbesmetting kan ontstaan in voeding (salmonella e.d.). Hygiënisch gezien is dit dus top, want zo is er in de keuken altijd duidelijkheid welke voeding u op een bepaalde mag snijden. Ze zijn eenvoudig af te wassen in de vaatwasser en zijn stevig genoeg waardoor de snijplank niet kan verschuiven.

De verschillende kleuren die gebruikt worden bij de snijplank hebben de volgende betekenis:

  • De rode snijplank is voor rauw vlees
  • De blauw snijplank is voor vis, schaal- en schelpdieren
  • De groene snijplank is voor groenten en fruit
  • De witte snijplank is voor kaas en brood

“BK” is een merk dat deze snijplanken, en ander keukenmateriaal produceert, gericht op huishoudelijk gebruik. Top materiaal!

Snijplank BK

Mengkom

Een mengkom kan ook niet ontbreken! Zelfs meerdere zouden standaard aanwezig moeten zijn in je keukenmateriaal. Je gebruikt ze om sausen te maken, voor beslag, om producten te paneren, producten te marineren, om te mengen, … en we kunnen nog wel even door gaan.

Onze topfavoriet mengkom is de set van “Navaris”.

mengkom
Kenmerken van de mengkom-set :
  • De mengkommen van ‘Navaris’ passen in elkaar, zo nemen ze minder plaats in je kast.
  • Doordat ze vervaardigd zijn uit roestvrij staal kunnen ze tegen een stootje en zijn ze geschikt om handmixers in te gebruiken.
  • Ze kunnen gecombineerd worden met verstelbare raspen (zit in de set). Zo kan je direct kaas, groenten en fruit snijden of raspen in je kom.
  • Ze hebben een rubberen bodem zodat ze niet verschuiven!
  • En een passend deksel zorgt voor een goede afsluiting!!!

Keukenweegschaal

Een keukenweegschaal is opnieuw een onmisbaar tool bij je keukenmateriaal. Het liefst zelfs digitaal, zodat je in staat bent om je ingrediënten nauwkeurig af te wegen en te meten. Bij het bakken van allerlei producten is dit zelfs van essentieel belang! De weegschaal die wij gebruiken is die van ‘Kitchenbrothers’.

digitale keukenweegschaal Kitchenbrothers

Met deze handige digitale weegschaal kun je alles tussen de 1 en 6000 gram zeer accuraat afwegen. Dankzij het digitale LCD-display kun je het gewicht makkelijk aflezen. Ook hoef je geen moeite te doen om buitenlandse recepten te vertalen, de weegschaal weegt in gr, oz, lb, oz en ml. Ook heeft de weegschaal een ‘Tarra-functie’. Hiermee hoef je geen rekening meer te houden met het gewicht van het bakje dat je gebruikt. Zet het bakje erop, druk 1 maal op de knop en je wegschaal maakt een reset naar ‘0’ gram.

Keukenrobot

In je assortiment van keukenmateriaal zit best ook een keukenrobot. Het aanbod hierin is zo immens dat je tegenwoordig soms de bomen niet meer door het bos ziet. Maar toch, indien het in je mogelijkheden ligt, zorg dan een keukenrobot in huis!

KitchenAid

KitchenAid staat garant voor oerdegelijk materiaal en is al jarenlang jouw ‘hulp in de keuken’. Je hebt hierin de alleskunner zoals de alom gekende KitchenAid ‘Artisan’, die je kan uitbreiden met allerlei accessoires zodat je een echte multi-tool hebt in je keuken. Kloppen, mengen, malen, ijs draaien, pasta maken, blenden, mixen, … je kan het zo gek niet bedenken..deze machine kan het allemaal.

Kitchenaid artisan

Natuurlijk zit er een deftig prijskaartje aan dit toestel en is het niet voor iedereen weggelegd om dergelijk keukenmateriaal in huis te halen. Moest je toch interesse hebben om een ‘KitchenAid” toestel aan te schaffen, een mixer, blender, broodrooster, waterkoker, …of wat dan ook. Je kan via de aanwezige banners op de website van KitchenAid België een korting genieten van 10 tot zelfs 20% op sommige toestellen en accessoires. Dat is al aardig wat!

Ook mogen wij nu voor een tijdje onze nieuwsbrieflezers een extra, bijkomende korting aanbieden van KitchenAid – België. Wil je deze ‘extra’ korting ook nog meepikken? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, en de code wordt je onmiddellijk toegezonden in je mailbox. (Let op! Korting is enkel geldig in België!)

Ninja

Natuurlijk heeft niet iedereen belang bij zo’n alleskunner, en zijn er goede alternatieven! Een keukenrobot is gewoon supermakkelijk om in je assortiment van keukenmateriaal te hebben.

Wij gebruiken al een tijdje de ‘Ninja Foodi’. Mixen, mengen, blenden, ijs crushen, raspen, snijden, hij doet het allemaal! Zeer tevreden, en een echte aanwinst!

keukenrobot - ninja foodi

Tot slot..

Tot zover Deel I…

Het is vrij omslachtig om alles in 1 ‘verhaal’ te omschrijven. Deel II volgt binnenkort…

Ik mag hopen dat deze post je wat geholpen heeft. Goed keukenmateriaal is effectief nodig indien je goed en makkelijk wil koken. Je kan je beter focussen op je recept en ‘het koken zelf’ indien je degelijk materiaal hebt om mee te werken. En dit hoeft niet altijd het duurst of meest gekende merk te zijn.

Heb je vragen of reacties? Die kan je onder dit bericht nalaten of contacteer ons. Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

Vond je ons verhaal de moeite om te lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug door het de delen en een reactie achter te laten.

Een “eigen” recept toevoegen aan onze receptenbundel? Dat hebben we graag! Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zelf pasta maken is dus niet zo moeilijk! Smakelijk en tot de volgende keer!

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina. (Het komt er op neer dat moest je als lezer beslissen om via onze link een aankoop te doen dan krijgen wij een kleine commissie van je aankoop. Voor ons een wereld van verschil om onze website up to date en veilig te houden alsook verder te ontwikkelen. Voor U als lezer/koper blijft alles hetzelfde. We zijn je alleszins dankbaar indien je langst deze weg een aankoop zou doen.)

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...