Boeuf Bourguignon! Een Franse klassieker!

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon! Een Franse klassieker!

Boeuf bourguignon is een rijke en complexe stoofpot uit Bourgondië! Frans stoofvlees als het ware!
5 from 1 vote
Voorbereiding 25 minutes
Kooktijd 3 hours
Totale tijd 3 hours 25 minutes
Course Klassiekers, vleesgerechten
Cuisine Frans, Klassiekers, Vleesgerechten
Servings 6 personen
Calories 675 kcal

Ingrediënten
 
 

INGREDIENTEN

  • 1 el olijfolie extra vergine
  • 200 gr spek grof gesneden
  • 1,5 kg rundsstoofvlees van nek of schouder(vraag dit bij je slager!), in stukken van 2 cm gesneden
  • 1 wortel groot, en in stukken gesneden (anders 2 stuks)
  • 1 ui groot, en in blokjes gesneden (anders 2 stuks)
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt (of door de lookpers gehaald)
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper versgemalen uit de pepermolen
  • 2 el bloem
  • 20 stuks zilveruitjes of goudajuintjes kan ook.
  • 400 ml rode wijn uit de Bourgogne. In ons recept gebruiken we "Vieilles Vignes Pinot Noir Bourgogne 'Clos Bardot'".
  • 750 ml runderbouillon
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 stuks runderbouillonblokje fijngemaakt
  • 1 tl tijm vers en fijngehakt
  • 1 el peterselie vers en fijngehakt
  • 2 stuks laurierblaadjes
  • 500 gr champignons
  • 2 el boter
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt (of door de lookpers gehaald)
  • 1 el peterselie vers en fijngehakt

Instructies
 

INSTRUCTIES

  • Verhit de olie in een braadpan.
    1 el olijfolie
  • Bak het spek ongeveer 3 minuten op matig vuur, tot het knapperig en bruin is.
    200 gr spek
  • Breng het gebakken spek met een schuimspaan over in een grote mengkom en zet ze opzij.
  • Dep het rundvlees droog met keukenpapier en schroei het in porties in de hete olie/spekvet aan alle kanten bruin.
    1,5 kg rundsstoofvlees
  • Doe het vlees in de mengkom met het spek.
  • Bak in de resterende olie/spekvet de wortels en uien aan tot ze zacht worden (ongeveer 3 minuten).
    1 wortel, 1 ui
  • Voeg dan 4 teentjes gehakte knoflook toe en bak nog 1 minuut.
    4 teentjes knoflook
  • Giet het overtollige vet af (laat ongeveer 1 eetlepel in de pan) en doe het spek en het rundvlees terug in de pan.
  • Breng op smaak met zout en vers gemalen peper.
    1 tl zout, 1 tl zwarte peper
  • Bestrooi met bloem, schep goed om en bak in 4-5 minuten bruin.
    2 el bloem
  • Voeg de (proper gemaakte)zilveruitjes, wijn en rundsbouillon toe zodat het vlees bedekt is.
    20 stuks zilveruitjes, 400 ml rode wijn, 750 ml runderbouillon
  • Doe de tomatenpuree en de verpulverde bouillonblokjes erbij.
    2 el tomatenpuree, 2 stuks runderbouillonblokje
  • Voeg gehakte tijm, peterselie en laurierblaadjes toe.
    1 tl tijm, 1 el peterselie, 2 stuks laurierblaadjes
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Zet je vuur op een lage stand!
  • Dek af, roer af en toe en laat het 2 tot 3 uur sudderen. (tot het vlees zacht en mals is, en uit elkaar valt)
  • Maak in de laatste 5 minuten van de kooktijd je champignons klaar:
  • Verhit de boter in een middelgrote koekenpan.
    2 el boter
  • Wanneer de boter warm genoeg is, voeg dan 2 teentjes gehakte knoflook toe en bak even mee.
    2 teentjes knoflook
  • Voeg de champignons toe.
    500 gr champignons
  • Bak ze in ongeveer 5 minuten goudbruin. Schud af en toe met je pan, en voeg eventueel wat boter toe als je merkt dat dit nodig is.
  • Breng op smaak met zout en peper, en zet ze opzij.
  • Plaats dan een vergiet boven een andere braadpan.
  • Giet de inhoud van de Boeuf Bourguignon voorzichtig door het vergiet (Het is de saus die je wil opvangen).
  • Zet dan je saus terug op het vuur en verwijder met een soeplepel overtollig vet als dit komt bovendrijven.
  • Kook de saus op een matig vuur terug op en laat ze inkoken.
  • De smaak zal versterken en je saus zal indikken.
  • Proef de saus! Kruid indien gewenst bij met peper en zout. (Pas op dat je niet overkruid!)
  • Tip! Is je saus te dik, voeg dan wat rundsbouillon toe. Heb je liever dat je saus nog meer gebonden is, gebruik dan een bindmiddel. De bedoeling is dat je saus nu de ideale consistentie of dikte heeft.
  • Doe dan het rundvleesmengsel terug in de braadpan.
  • Verwijder de laurierblaadjes (ze hebben hun werk gedaan).
  • Voeg je gebakken champignons toe over het vlees.
  • Giet de saus opnieuw over het vlees en de groenten.
  • Kook het geheel nog even al roerend terug op.
  • Werk af met wat vers gehakte peterselie.
    1 el peterselie
  • Je Boeuf Bourguignon is klaar.
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Boeuf bourguignon. Het recept!

Boeuf bourguignon is een rijke en complexe stoofpot uit de regio Bourgondië in Frankrijk. De ster van het gerecht is een robuuste rode Bourgogne wijn, die wordt gebruikt om taaie stukken rundvlees zacht en mals te maken, samen met hartige toevoegingen zoals uien, knoflook, tijm, wortelen en champignons.

De ingrediënten worden lang gestoofd tot het vlees helemaal zacht en sappig is, en alle sappen zich hebben vermengd tot een stevige, donkere saus.
Beef bourguignon stamt uit de Middeleeuwen, toen het langzame kookproces werd gebruikt om taaiere stukken vlees zachter te maken met alleen de ingrediënten die voorhanden waren. Een portie Boeuf Bourguignon met een volle rode Bourgogne is een waar genot voor fijnproevers.
Tip : De wijn die we gebruiken in het gerecht is een "Vieilles Vignes Pinot Noir Bourgogne 'Clos Bardot'".
Vieilles Vignes Pinot Noir Bourgogne 'Clos Bardot'
Vieilles Vignes Pinot Noir Bourgogne 'Clos Bardot'

TIPS EN INFO

  • Ik kan het niet genoeg benadrukken! De Boeuf Bourguignon zal de dag nadien nog beter smaken! Laat na het bereiden het stoofvlees volledig afkoelen, dek hem af en zet hem een nacht in de koelkast.
    Op de dag van serveren haal je hem minstens een uur uit de koelkast alvorens je Boeuf Bourguignon opnieuw op te warmen. Zet het gerecht op een matig laag vuur en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Indien je een echte braadpan gebruikt kan je de stoofschotel ook garen in je oven! Van het moment dat je laurierblaadjes en kruiden in de braadpan toegevoegd zijn, kook je het geheel op, dek het af en plaats de braadpan on het midden van je oven op 175°C (of 350°F). Laat op deze manier dan 2 tot 3 uur garen in je oven. Controleer na 2 uur regelmatig je vlees zodat alles gaar is. Je werkt de Boeuf Bourguignon verder af zoals beschreven in het recept.
  • Smaaktest: Indien je direct na het koken de Boeuf Bourguignon proeft kan het zijn dat de wijn een extreem sterke smaak in de jus heeft. Maak je alsjeblieft geen zorgen en probeer het niet meteen aan te passen! Laat het 15 minuten rusten en de smaken beginnen in elkaar over te lopen. De wijnsmaak zal zachter worden. Als je het de volgende dag serveert, zijn de smaken nog beter.
  • Sla de champignons niet over, en verwerk ze zoals beschreven in het recept! Als je ze vanaf het begin gaat toevoegen, zijn ze aan het eind verschrompeld. Ze zijn echt heerlijk als je ze vers uit de pan toevoegt, sappig en boterig.
  • Laat de jus sudderen. Sla deze stap niet over. Nadat je de vloeistof hebt gezeefd, laat je hem een tijd sudderen en zie je de magie van een heerlijk rijke en glanzende jus voor je ogen indikken. Als de saus te dik is, voeg dan een paar eetlepels bouillon per keer toe om hem te verdunnen. Als de saus echter te dun is, kookt u hem ongeveer 10 minuten langer in op middelhoog vuur, of tot hij is ingekookt tot de juiste consistentie.
  • Serveer met preipuree, rijst of vers gebakken frieten!
Bol AlgemeenBol Algemeen
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Boeuf Bourguignon! Een klassiek gerecht dat niet mocht ontbreken in onze receptenbundel!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Boeuf Bourguignon! Een Franse klassieker!
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
675
% Daily Value*
Fat
 
32
g
49
%
Saturated Fat
 
12
g
75
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
14
g
Cholesterol
 
187
mg
62
%
Sodium
 
1136
mg
49
%
Potassium
 
1656
mg
47
%
Carbohydrates
 
15
g
5
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
6
g
7
%
Protein
 
66
g
132
%
Vitamin A
 
2011
IU
40
%
Vitamin C
 
9
mg
11
%
Calcium
 
95
mg
10
%
Iron
 
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Boeuf Bourguignon, Boeuf Bourguignon recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
34
Share to...