GaultMillau en Michelin, de top culinaire recensenten.

Gaultmillau en Michelin zijn wereldwijd de bekendste recensenten op culinair en gastronomisch vlak. Onze persoonlijke restaurantervaring daarentegen verschilt nog wel eens. Wat voor de ene top is, is misschien voor de andere maar van een laag niveau. De ervaring die je hebt is heel persoonlijk.

Maar … neem de combinatie van :

  • kwalitatief goede gerechten
  • een creatieve chef
  • een innovatieve aanpak
  • een fijne, gastvrije sfeer

dan kan je toch zeggen dat deze zaken bijdragen aan de waardering van een restaurant of hotel.

Er zijn dan instanties als GaultMillau en Michelin die, aan de hand van een aantal vaste criteria, een waardeoordeel uitbrengen over hun “beste” restaurants.

Ze hanteren hiervoor wel hun eigen normen, maar beiden geven ze hiervoor een gids uit met daarin hun “top” etablissementen.

Het verschil tussen Gaultmillau en Michelin.

Michelinsterren

Michelin begon reeds in 1900 met het uitgeven van gidsen om chauffeurs te wijzen op restaurants en hotels in Frankrijk. Deze gidsen waren alle kosteloos. Het verhaal gaat dat de gebroeders Michelin een garage bezochten en zagen dat hun gidsen werden gebruikt als ondersteuning van hun werkbanken. 

Rond 1926 introduceerde men dan de eerste michelingids met de eerste ster voor restaurants. Later in de jaren dertig werden de tweede en derde ster toegevoegd.

De jaarlijks verschijnende Rode Gidsen van Michelin, “Le Guide Michelin”, bevatten een selectie van hotels en restaurants.

De hotels en restaurants zijn qua comfort en inrichting geklasseerd met huisjes (voor de hotels) en bestekjes (voor de restaurants). Het gaat van één huisje / bestekje voor eenvoudige gelegenheden tot vijf voor de absolute luxe klasse. Die indeling staat echter los van de toekenning van Michelinsterren, want die hebben voornamelijk met de kwaliteit van het eten te maken.Een restaurant kan 1, 2 of zelfs 3-sterren in ontvangst nemen afhankelijk van de criteria waaraan wordt voldaan. Kwaliteit, techniek, persoonlijkheid en consistentie in de gerechten, zijn de criteria waarop Michelin een restaurant beoordeeld.

Restaurants worden -behalve door de hoofdinspecteur- meestal anoniem bezocht, wat wil zeggen dat de Michelin-inspecteur zichzelf niet bekendmaakt. Bij het verschijnen van de jaarlijkse Michelingids is er aandacht in de pers voor de toekenning van sterren.

Het verkrijgen van een nieuwe ster wordt door veel chefs als een bewijs van waardering beschouwd en kan de omzet van het restaurant omhoog drijven. Omgekeerd kan het verlies van een ster nadelig zijn voor de reputatie van het restaurant. Daarom wordt weleens gezegd dat het een grotere uitdaging is om Michelinsterren te behouden dan er een te krijgen.

De restaurantbeoordeling

Eén ster : Een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie).

Twee sterren : Een verfijnde keuken die een omweg waard is (Table excellente, mérite un détour).

Drie sterren : Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le voyage).

BIB Gourmand van Michelin

Naast sterren en bestekjes, heeft Michelin ook de Bib Gourmand. De afkorting “Bib” komt van Bibendum, het Michelin-mannetje.

Een Bib Gourmand geeft aan dat een toprestaurant een prima maaltijd serveert onder € 37 (exclusief dranken). Een restaurant kan geen ster en een Bib Gourmand te gelijk hebben. Sinds 2021 werd als grensbedrag € 39 gehanteerd.

Michelin heeft het zelf over ”restaurants die bekend staan om hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Restaurants kunnen geen Bib Gourmand en ster tegelijk hebben!

Een ‘Bib Gourmand’ staat dus ook voor de prijs/kwaliteitverhouding maar dan met een tamelijk lage prijs in absolute zin.

Op de website van Michelin zijn in 2021 de Bib Gourmand restaurants te vinden.

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Michelin – De waanzin van perfectie.

Hieronder kan U een youtube video bekijken (in het Engels), waar je een inzicht krijgt op de wereld van Michelin-gids, hun inspecteurs en hun Michelinsterren.

YouTube video

Iemand die ook wel eens tegen de schenen van Michelin durfde schoppen was Marco Pierre White. Hij kreeg in 1987 zijn eerste ster en wordt nog steeds beschouwd als één van de eerste topchefs die een Michelinster behaalde.

GaultMillau

Ook het Franse bedrijf GaultMillau brengt elk jaar per land, een nieuwe gastronomiegids uit. Dit doen zij niet met sterren, maar met punten.

De Franse journalisten Henri Gault en Christian Millau gaven in 1969 een tijdschrift uit met beoordelingen van restaurants in hun land. Enkele jaren later zetten ze het tijdschrift om in een jaarlijkse gids. In de jaren ’70 omarmden ze “la Nouvelle Cuisine”, terwijl de Michelingids bleef vasthouden aan de klassieke Franse keuken.

Sinds 2008 verschijnt een gecombineerde gids met beoordelingen voor België en Luxemburg.

Jaarlijks wordt ter gelegenheid van HORECA EXPO GENT de GaultMillau – Belux-gids voorgesteld aan de culinaire wereld en aan de gespecialiseerde pers.

GaultMillau gaat tijdens de beoordeling nog altijd uit van de top!

Alles moet kloppen als zij komen beoordelen. Zij kijken naar de cuissons (de garing van vlees of vis), de ingrediënten, de smaak en presentatie. Maar ook naar de ontvangst, de wijn-spijsadviezen, hoeveel dagen per week de zaak geopend is, en of de chef zelf ook aanwezig is. 

Verder spelen de stoelen, de aandacht, timing en sfeer ook een belangrijke rol. 

GaultMillau kijkt tot in detail, terwijl Michelin toch meer naar het algehele plaatje kijkt.

De GaultMillau-gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en hotels en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20.

De gids geldt als een concurrent van de Michelingids

Ook reikt GaultMillau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de ‘Chef van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’, ‘Restaurant van het Jaar’ en ‘Hotel van het Jaar’.

De GaultMillau punten
  • 10, 11 en 12: Restaurant van een eerlijk tot interessant niveau
  • 13 en 14: Goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel
  • 15 en 16: Restaurant of brasserie die een bijzondere keuken brengt
  • 17 en 18: Zeer grote tafel, memorabele herinneringen
  • 19 en 20: De onbetwistbare top

En kanttekening die we hierbij wel moeten maken is dat er nog een kleine wijziging gebeurd is. Vroeger kregen restaurants al eens een duim als quotering. Dat is nu weggevallen en een 12/20 geworden. En nog een nieuwigheid: vanaf 15/20 worden nu ook halve punten gegeven. Vandaar ook dat er ook scores zijn als 15,5 of 16,5 of 17,5. 

Conclusie

Over de restaurants durven beide gidsen al eens van mening verschillen. Elk hebben ze dan ook hun aanhangers en verwerpers.

Opvallend is dat de absolute top door beiden wordt erkend. Al durfde GaultMillau de voorbije jaren hun recensies veel kritischer aanpakken dan Michelin dat deed. Kijk bijvoorbeeld naar restaurant “De karmeliet” van Geert van Hecke. Michelin bleef dat tot op het einde drie sterren geven, terwijl hun tegenhanger hier toch wel anders recenseerde.

Feit is ook dat GaultMillau honderden eetgelegenheden opsomt en vernoemt, de lijst van Michelin is sowieso veel beperkter.

De Gids GaultMillau is bij ons nu al reeds zo een 20 jaar op de markt. En dit zowel in een Nederlandstalige als in een Franstalige versie, waarvan de voorverkoop al goed is voor ruim 30.000 exemplaren.

De beoordelingen zijn gebaseerd op 1.280 restaurantbezoeken, in België en Luxemburg.

We kunnen wel stellen dat Michelinsterren de stoutste droom blijven van elke kok, maar dat zeker ook de koksmutsen van Gaultmillau een gegeerd goed zijn. 

Laat me eindigen zoals ik mijn verhaal begonnen ben…onze persoonlijke restaurantbeleving zal voor iedereen anders zijn.

Les goûts et les couleurs ne se discutent pas.

Smaken verschillen nou eenmaal…

Reacties zijn welkom onder deze pagina! Heb je zelf een gerecht wat Michelin of GaultMillau – waardig is? Wil je dit toevoegen aan onze recepten? Dat kan hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...