Yakisoba
Yakisoba zijn gebakken noedels en hebben hun oorsprong in Japan. Ze gaan steeds gepaard met verse groenten en saus, en worden meestal aangevuld met vlees of vis. Het is een zoektocht naar de perfecte balans van smaken.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 5 stuks shiitake gedroogd of vers (indien je ze kan vinden)
- 400 gr instant noedels
- 3 stuks lente-uitjes
- 2 el arachideolie
- 1 stuk kleine ui gesneden in ringen
- 250 g buikspek ontzwoerd en in dunne plakjes gesneden
- 2 stuks wortel fijngesneden
- 5 stuks Chinese koolbladeren in hapklare stukken gesneden
Yakisoba - saus:
- 4 el Worcestershire saus
- 2 el sojasaus
- 2 el oestersaus
- 1 el ketchup
- 1 tl donkere sojasaus
- 1 el fijne suiker
Yakisoba afwerking (optioneel)
- wat Beni shōga in reepjes gesneden (Japanse ingemaakte gember)
- wat Katsuobushi
- wat Aonori
- wat chilipoeder
Instructies
- We maken yakisoba!
- Begin met je shiitake paddenstoelen 10 minuten in heet water te weken (of tot ze zacht zijn).
- Zet een kookpot met water op je vuur en laat het koken. Zodra het kookt zet je het vuur af.
- Voeg onmiddellijk de voorgekookte instantnoedels toe, en laat ze een minuut weken.
- Gebruik vervolgens een tang om de noedels voorzichtig uit elkaar te schudden.
- Zodra de noedels zijn losgekomen van elkaar, laat ze uitlekken en zet ze opzij in een groot breed bord of schaal.
- Pel je ui, snijd in ringen en zet appart in een kommetje.
- Schil je wortels met een dunschiller en versnijd ze in fijne reepjes (julienne). Een handig hulpmiddel hiervoor is een mandoline of een keukenrobot. Indien je dit niet hebt zal je aan de slag moeten met een mes.
- Ontdoe je buikspek van het zwoerd en versnijd het spek in blokjes. Zet appart in een kommetje.
- Neem je Chinese kool en versnijd deze in hapklare stukjes.
- De shiitake paddestoelen hebben geweekt. Knijp ze zachtjes uit en verwijder met een mes de steel (deze mogen weg).
- Snijd de paddenstoelen in plakjes en zet ze in een kommetje opzij voor later.
- Versnijd je lente-uitjes. Ontdoe ze van de wortel, en eventueel van het buitenste blad indien dit vuil is.
- Snijd het wittere gedeelte in kleinere stukjes (dit bakken we mee met de ui).
- Het groene deel van de lente-ui snijd je in wat grotere stukken en zet je even appart. Dit voegen we pas op het laatst bij de bereiding.
Maak je Yakisoba saus.
- Voeg al de ingrediënten voor de saus samen en meng het geheel goed onder elkaar.
Maak de yakisoba.
- Verwarm een wok of grote koekenpan op hoog vuur en voeg 1el arachideolie toe.
- Voeg de uien en het bleke deel van de lente-ui toe. Roerbak 30 seconden.
- Duw dan alles opzij met een spatel en maak wat ruimte in het midden van de je pan of wok.
- Giet er opnieuw 1 eetlepel olie in.
- Voeg vervolgens het buikspek toe en spreid de blokjes wat uit elkaar.
- Laat ze aan de eerste kant ongeveer een minuut kleuren. Draai ze dan om en roerbak tot het vlees net gaar is.
- Voeg nu de wortel toe en roerbak 30 seconden.
- Voeg dan de kool toe en roerbak nog eens 30 seconden.
- Vervolgens de shiitake champignons toevoegen en roerbak het geheel nog eens goed door.
- Voeg dan de noedels en de yakisoba saus toe.
- Roer en bak het geheel tot het goed gecombineerd is en de saus door de noedels is opgenomen.
- Strooi het groene deel van de lente-ui erover.
- Haal van het vuur en verdeel over voorverwarmde noodle bowls of borden.
Optioneel :
- Werk af met wat "Beni shōga" en eventueel naar smaak met katsuobushi, Aonori en wat chilipoeder.
- Je Yakisoba is klaar! Smakelijk!
- Tip : wijzelf eten hier graag wat pikante kroepoek bij, voel je vrij om dit te proberen.
RECEPT VIDEO
Notities
Yakisoba.
Gebakken Japanse noedels, krokant vanbuiten, zacht en sappig vanbinnen. Het gerecht kent een enorme opmars. Het is een traditioneel voorbeeld van hoe streetfood zich kan opwerken tot iets wat wereldwijd geliefd en geapprecieerd wordt.INFO EN TIPS :
- Wij gebruiken in ons recept voorgekookte instant noedels. Dit omdat het makkelijk is in gebruik. Let er wel op dat je, zoals aangegeven in het recept, de noedels even opkookt. Het olielaagje dat er meestal rond zit indien je de verpakking opendoet willen we eraf. Gebruik de noedels nooit zo rechtstreeks uit het pak. Het ruïneert de smaak van je gerecht.
- Natuurlijk kan je ook andere noedels gebruiken, maar wel best geen (ondanks de naam) soba noedels. Gebruik tarwe noedels.
- Indien je meer wil weten over yakisoba, de ingrediënten, toevoegingen en bereiding, lees dan zeker onze blogpost. Hier kan je heel wat meer info terugvinden.
- Ook gebruiken we gedroogde shiitake's. Leg ze altijd in wat heet water, ze zullen het vocht snel opslorpen. Knijp ze dan voor gebruik zachtjes weer wat uit om overtollig water te verwijderen. Let er ook steeds op dat je het steeltje verwijderd. Dit is veel te taai om op te eten.
- Natuurlijk eten we deze noedels graag uit de juiste kom of servies. De kommen van het merk "EDO Japan" kunnen we aanraden. Servies voor noodles, ramen, sushi, maar ook voor thee of saké. Je kan bij hun alles terugvinden.
De online toko
De ingrediënten die je nodig hebt om deze 'Yakisoba' te maken kan je niet altijd zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis! Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Yakisoba
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
1067
% Daily Value*
Fat
63
g
97
%
Saturated Fat
22
g
138
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
10
g
Monounsaturated Fat
29
g
Cholesterol
55
mg
18
%
Sodium
4738
mg
206
%
Potassium
651
mg
19
%
Carbohydrates
98
g
33
%
Fiber
3
g
13
%
Sugar
10
g
11
%
Protein
26
g
52
%
Vitamin A
217
IU
4
%
Vitamin C
4
mg
5
%
Calcium
77
mg
8
%
Iron
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.