Yakisoba

Yakisoba - Liliesfood

Yakisoba

Yak­iso­ba zijn gebak­ken noe­dels en heb­ben hun oor­sprong in Japan. Ze gaan steeds gepaard met ver­se groen­ten en saus, en wor­den meest­al aan­ge­vuld met vlees of vis. Het is een zoek­tocht naar de per­fec­te balans van smaken.
5 from 1 vote
Prep Time 15 minu­tes
Cook Time 15 minu­tes
Total Time 30 minu­tes
Cour­se nood­les
Cui­si­ne Japans, Oos­ters
Ser­vings 3 per­so­nen
Calo­ries 1067 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 5 stuks shii­ta­ke gedroogd of vers (indien je ze kan vinden)
  • 400 gr instant noe­dels
  • 3 stuks len­te-uitjes
  • 2 el ara­chi­de­olie
  • 1 stuk klei­ne ui gesne­den in ringen
  • 250 g buik­spek ont­zwoerd en in dun­ne plak­jes gesneden
  • 2 stuks wor­tel fijn­ge­sne­den
  • 5 stuks Chi­ne­se kool­bla­de­ren in hap­kla­re stuk­ken gesneden

Yakisoba — saus:

Yakisoba afwerking (optioneel)

Instructies
 

  • We maken yakisoba!
  • Begin met je shii­ta­ke pad­den­stoe­len 10 minu­ten in heet water te weken (of tot ze zacht zijn).
  • Zet een kook­pot met water op je vuur en laat het koken. Zodra het kookt zet je het vuur af.
  • Voeg onmid­del­lijk de voor­ge­kook­te instant­noe­dels toe, en laat ze een minuut weken.
  • Gebruik ver­vol­gens een tang om de noe­dels voor­zich­tig uit elkaar te schudden.
  • Zodra de noe­dels zijn los­ge­ko­men van elkaar, laat ze uit­lek­ken en zet ze opzij in een groot breed bord of schaal.
  • Pel je ui, snijd in rin­gen en zet appart in een kommetje.
  • Schil je wor­tels met een dun­schil­ler en ver­snijd ze in fij­ne reep­jes (juli­en­ne). Een han­dig hulp­mid­del hier­voor is een man­do­li­ne of een keu­ken­ro­bot. Indien je dit niet hebt zal je aan de slag moe­ten met een mes.
  • Ont­doe je buik­spek van het zwoerd en ver­snijd het spek in blok­jes. Zet appart in een kommetje.
  • Neem je Chi­ne­se kool en ver­snijd deze in hap­kla­re stukjes.
  • De shii­ta­ke pad­de­stoe­len heb­ben geweekt. Knijp ze zacht­jes uit en ver­wij­der met een mes de steel (deze mogen weg).
  • Snijd de pad­den­stoe­len in plak­jes en zet ze in een kom­me­tje opzij voor later.
  • Ver­snijd je len­te-uitjes. Ont­doe ze van de wor­tel, en even­tu­eel van het bui­ten­ste blad indien dit vuil is.
  • Snijd het wit­te­re gedeel­te in klei­ne­re stuk­jes (dit bak­ken we mee met de ui).
  • Het groe­ne deel van de len­te-ui snijd je in wat gro­te­re stuk­ken en zet je even appart. Dit voe­gen we pas op het laatst bij de bereiding.

Maak je Yakisoba saus.

  • Voeg al de ingre­di­ën­ten voor de saus samen en meng het geheel goed onder elkaar.

Maak de yakisoba.

  • Ver­warm een wok of gro­te koe­ken­pan op hoog vuur en voeg 1el ara­chi­de­olie toe.
  • Voeg de uien en het ble­ke deel van de len­te-ui toe. Roer­bak 30 seconden.
  • Duw dan alles opzij met een spa­tel en maak wat ruim­te in het mid­den van de je pan of wok.
  • Giet er opnieuw 1 eet­le­pel olie in.
  • Voeg ver­vol­gens het buik­spek toe en spreid de blok­jes wat uit elkaar.
  • Laat ze aan de eer­ste kant onge­veer een minuut kleu­ren. Draai ze dan om en roer­bak tot het vlees net gaar is.
  • Voeg nu de wor­tel toe en roer­bak 30 seconden.
  • Voeg dan de kool toe en roer­bak nog eens 30 seconden.
  • Ver­vol­gens de shii­ta­ke cham­pig­nons toe­voe­gen en roer­bak het geheel nog eens goed door.
  • Voeg dan de noe­dels en de yak­iso­ba saus toe.
  • Roer en bak het geheel tot het goed gecom­bi­neerd is en de saus door de noe­dels is opgenomen.
  • Strooi het groe­ne deel van de len­te-ui erover.
  • Haal van het vuur en ver­deel over voor­ver­warm­de nood­le bowls of borden.

Optioneel :

Video

Notities

Yakisoba.

Gebak­ken Japan­se noe­dels, kro­kant van­bui­ten, zacht en sap­pig van­bin­nen. Het gerecht kent een enor­me opmars. Het is een tra­di­ti­o­neel voor­beeld van hoe street­food zich kan opwer­ken tot iets wat wereld­wijd geliefd en geap­pre­ci­eerd wordt.

INFO EN TIPS :

  • Wij gebrui­ken in ons recept voor­ge­kook­te instant noe­dels. Dit omdat het mak­ke­lijk is in gebruik. Let er wel op dat je, zoals aan­ge­ge­ven in het recept,  de noe­dels even opkookt. Het olie­laag­je dat er meest­al rond zit indien je de ver­pak­king open­doet wil­len we eraf. Gebruik de noe­dels nooit zo recht­streeks uit het pak. Het ruï­neert de smaak van je gerecht.
  • instant noedels
    instant noe­dels
  • Natuur­lijk kan je ook ande­re noe­dels gebrui­ken, maar wel best geen (ondanks de naam) soba noe­dels. Gebruik tar­we noedels.
  • Indien je meer wil weten over yak­iso­ba, de ingre­di­ën­ten, toe­voe­gin­gen en berei­ding, lees dan zeker onze blog­post. Hier kan je heel wat meer info terugvinden.
  • Ook gebrui­ken we gedroog­de shii­ta­ke’s. Leg ze altijd in wat heet water, ze zul­len het vocht snel opslor­pen. Knijp ze dan voor gebruik zacht­jes weer wat uit om over­tol­lig water te ver­wij­de­ren. Let er ook steeds op dat je het steel­tje ver­wij­derd. Dit is veel te taai om op te eten. 
  • Shiitake
    Shii­ta­ke
  • Natuur­lijk eten we deze noe­dels graag uit de juis­te kom of ser­vies. De kom­men van het merk “EDO Japan” kun­nen we aan­ra­den. Ser­vies voor nood­les, ramen, sus­hi, maar ook voor thee of saké. Je kan bij hun alles terugvinden.
  • Edo japan - servies
    Edo japan — servies

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt om deze ‘Yak­iso­ba’ te maken kan je niet altijd zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der! Indien we kun­nen hel­pen doen we dit graag!
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Yak­iso­ba! Zo veel­zij­dig en aan­pas­baar. Pro­beer het van­daag nog en maak gerust je eigen ver­sie! Smakelijk!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Yak­iso­ba
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
1067
% Dai­ly Value*
Fat
 
63
g
97
%
Satu­ra­ted Fat
 
22
g
138
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
10
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
29
g
Cho­les­te­rol
 
55
mg
18
%
Sodi­um
 
4738
mg
206
%
Pot­as­si­um
 
651
mg
19
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
98
g
33
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
10
g
11
%
Pro­tein
 
26
g
52
%
Vita­min A
 
217
IU
4
%
Vita­min C
 
4
mg
5
%
Cal­ci­um
 
77
mg
8
%
Iron
 
7
mg
39
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word gebak­ken noe­dels, yakisoba
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!