Verse tartaarsaus! Want de beste tartaarsaus die maak je zelf!

Verse tartaarsaus

Verse tartaarsaus! Want de beste tartaarsaus die maak je zelf!

Verse tartaarsaus! Dit is een saus op basis van mayonaise, die soms ook 'remoulade' genoemd wordt. Ze wordt aangevuld met sjalot, kruiden, augurk en kappertjes.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 25 minutes
Course sausen, Sauzen
Cuisine Sauzen
Servings 4 personen
Calories 208 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • We maken zelf verse tartaarsaus!
  • Kook de eieren hard (8 tot 10minuten)in een kookpot.
    2 eieren
  • Leg ze dan in een kom met ijskoud water, zo pellen ze makkelijker.
  • Pel de sjalot en versnipper hem heel fijn met een aardappelmesje.
    1 sjalot
  • Ook de augurken en de kappertjes snijd je in kleine stukjes.
    20 g kleine zure augurken, 1 el kappertjes
  • Neem een grote mengkom.
  • Pel en plet de hardgekookte eieren met een vork in de mengkom.
    2 eieren
  • Voeg de gesnipperde sjalot, augurk en kappertjes toe.
    1 sjalot, 1 el peterselie, 1 el bieslook, 1 el dragon, 20 g kleine zure augurken
  • Voeg 1 el gehakte dragon toe (vers of gedroogd)
  • Snijd of hak de bieslook en peterselie heel fijn, en voeg deze ook toe aan je mengkom.
    1 el peterselie, 1 el bieslook, 1 el dragon
  • Kruid alvast eens met zout en peper van de molen.
    peper, zout
  • Voeg de mayonaise toe.
    100 g mayonaise
  • Roer nu alles door elkaar met een spatel.
  • Proef opnieuw en kruid af naar smaak met peper en zout!
    peper, zout
  • Optioneel kan je er een lepeltje zure room en een paar druppels ver citroensap aan toevoegen voor extra zuurte en frisheid.
    1 el zure room, wat citroensap
  • Je verse tartaarsaus is klaar voor gebruik!

Video

YouTube video

Notities

Verse tartaarsaus

Vers tartaar saus maken is zoveel beter dan aangekochte saus. Volg ons recept en je krijgt de beste tartaar saus. Ideaal bij vis of frietjes, maar ook bij hapjes of opgewerkt als dressing voor bij salades. Deze smaakmaker is altijd een hit!

INFO EN TIPS

  • Een extra tip, snijd de sjalot zo fijn je kan, leg hem op een snijplank en hak met een groot mes tot het echt heel fijn is. Doe de sjalot in een neteldoek en wikkel de sjalot erin. Spoel de sjalot in de neteldoek onder koud stromend water. Wring uiterst goed uit, haal zoveel mogelijk vocht eruit. Open de neteldoek en maak de sjalot los met je hand. Zo laat de sjalot ook geen extra vocht achter in je saus. Je beste tartaarsaus wordt nog lekkerder en je zal het ook wat langer kunnen bewaren!
  • We krijgen dikwijls de vraag welke mengkommen we gebruiken. Dit zijn de kommen van "Navaris". Topmateriaal! Stapelbaar, met de mogelijkheid om een rasp in het deksel te integreren, goed afsluitbaar deksel, de rubberen bodem zorgt voor stabiliteit! Een echte aanrader!
  • mengkom
    mengkom
  • Verse tartaarsaus wordt wel eens 'remouladesaus' genoemd, en ten onrechte ook wel eens verward met 'ravigotte' (hieronder meer hierover).
  • Verse tartaarsaus is echt lekker bij gefrituurde vis. Kibbeling, calamares, fishsticks voor de kids, ... Maar een echte tip die we je willen meegeven is waneer je 'mosselen natuur' gekookt hebt, en je zou wat mosselen teveel hebben. Paneer ze, frituur of bak kort in wat hete olie en serveer onmiddellijk met tartaarsaus.
  • Staar je ook niet blind op de kruiden. Je kan gerust ook andere kruiden toevoegen. Dille past bijvoorbeeld heel goed indien je de saus serveert met vis.
  • Soms gebruik ik ook wel eens dragonblaadjes op azijn, uit een pot, dit is extra fris.
  • De saus werd aanvankelijk in de klassieke keuken ook geserveerd als bijgerecht bij 'steak tartare'. 
  • Je ziet..de beste tartaar saus maken is niet moeilijk en maak je zelf!

Remoulade vs Ravigotte

Remoulade is eigenlijk dezelfde bereiding als de verse tartaarsaus, met uitzondering van het hardgekookt ei. Voor de rest zijn ze identiek. De basis is olie, wat azijn en eigeel dat dient voor de binding. Een mayonaise dus!
En dit is waar het grote verschil zit met ravigotte saus. Hier bestaat de basis enkel uit olie en azijn, waaraan ook gehakte kruide, kappertjes en augurk aan toegevoegd worden. Tartaar en remoulade zijn dus vastere sauzen, terwijl een ravigote eerder als dressing gebruikt wordt.

Waarom heet het tartaarsaus?

Men gaat er vanuit dat de naam ‘tartaarsaus’ verwijst naar de Tataren. In de negentiende eeuw zijn er heel wat Franse koks geweest die in die tijd in dienst bij waren bij Russische edellieden. De Tataren. Zij waren toen al verzot op koude vis, die ongelooflijk smaakte met een saus op basis van mayonaise en andere kruiden. Er wordt dus gezegd dat dit de echte oorsprong zou zijn van de beste tartaarsaus die we nu allemaal wel kennen.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Verse tartaarsaus! Enorm lekker,  probeer het maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Verse tartaarsaus! Want de beste tartaarsaus die maak je zelf!
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
208
% Daily Value*
Fat
 
21
g
32
%
Saturated Fat
 
4
g
25
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyunsaturated Fat
 
12
g
Monounsaturated Fat
 
5
g
Cholesterol
 
92
mg
31
%
Sodium
 
235
mg
10
%
Potassium
 
72
mg
2
%
Carbohydrates
 
2
g
1
%
Fiber
 
0.3
g
1
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
189
IU
4
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
23
mg
2
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword ingredienten tartaarsaus, verse tartaarsaus, zelfgemaakte tartaarsaus
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
12
Share to...