Verse tartaarsaus! Want de beste tartaarsaus die maak je zelf!

Verse tartaarsaus

Verse tartaarsaus! Want de beste tartaarsaus die maak je zelf!

Ver­se tar­taar­saus! Dit is een saus op basis van may­o­nai­se, die soms ook ‘remou­la­de’ genoemd wordt. Ze wordt aan­ge­vuld met sja­lot, krui­den, augurk en kappertjes. 
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 25 mins
Cour­se sau­sen, Sauzen
Cui­si­ne Sau­zen
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 208 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • We maken zelf ver­se tartaarsaus!
  • Kook de eie­ren hard (8 tot 10minuten)in een kook­pot.
    2 eie­ren
  • Leg ze dan in een kom met ijs­koud water, zo pel­len ze makkelijker.
  • 1 sja­lot
  • Ook de augur­ken en de kap­per­tjes snijd je in klei­ne stukjes.
    20 g klei­ne zure augur­ken, 1 el kappertjes
  • Neem een gro­te meng­kom.
  • Pel en plet de hard­ge­kook­te eie­ren met een vork in de meng­kom.
    2 eie­ren
  • Voeg de gesnip­per­de sja­lot, augurk en kap­per­tjes toe.
    1 sja­lot, 1 el peter­se­lie, 1 el bies­look, 1 el dra­gon, 20 g klei­ne zure augurken
  • Voeg 1 el gehak­te dra­gon toe (vers of gedroogd)
  • Snijd of hak de bies­look en peter­se­lie heel fijn, en voeg deze ook toe aan je mengkom.
    1 el peter­se­lie, 1 el bies­look, 1 el dragon
  • Kruid alvast eens met zout en peper van de molen.
    peper, zout
  • Voeg de may­o­nai­se toe.
    100 g mayonaise
  • Roer nu alles door elkaar met een spa­tel.
  • Proef opnieuw en kruid af naar smaak met peper en zout!
    peper, zout
  • Opti­o­neel kan je er een lepel­tje zure room en een paar drup­pels ver citroen­sap aan toe­voe­gen voor extra zuur­te en frisheid.
    1 el zure room, wat citroen­sap
  • Je ver­se tar­taar­saus is klaar voor gebruik!

Video

Notities

Verse tartaarsaus

Vers tar­taar saus maken is zoveel beter dan aan­ge­koch­te saus. Volg ons recept en je krijgt de bes­te tar­taar saus. Ide­aal bij vis of friet­jes, maar ook bij hap­jes of opge­werkt als dres­sing voor bij sala­des. Deze smaak­ma­ker is altijd een hit!

INFO EN TIPS

  • Een extra tip, snijd de sja­lot zo fijn je kan, leg hem op een snij­plank en hak met een groot mes tot het echt heel fijn is. Doe de sja­lot in een netel­doek en wik­kel de sja­lot erin. Spoel de sja­lot in de netel­doek onder koud stro­mend water. Wring uiterst goed uit, haal zoveel moge­lijk vocht eruit. Open de netel­doek en maak de sja­lot los met je hand. Zo laat de sja­lot ook geen extra vocht ach­ter in je saus. Je bes­te tar­taar­saus wordt nog lek­ker­der en je zal het ook wat lan­ger kun­nen bewaren!
  • We krij­gen dik­wijls de vraag wel­ke meng­kom­men we gebrui­ken. Dit zijn de kom­men van “Nava­ris”. Top­ma­te­ri­aal! Sta­pel­baar, met de moge­lijk­heid om een rasp in het dek­sel te inte­gre­ren, goed afsluit­baar dek­sel, de rub­be­ren bodem zorgt voor sta­bi­li­teit! Een ech­te aanrader!
  • mengkom
    meng­kom
  • Ver­se tar­taar­saus wordt wel eens ‘remou­la­de­saus’ genoemd, en ten onrech­te ook wel eens ver­ward met ‘ravi­got­te’ (hier­on­der meer hierover).
  • Ver­se tar­taar­saus is echt lek­ker bij gefri­tuur­de vis. Kib­be­ling, cala­ma­res, fish­s­ticks voor de kids, … Maar een ech­te tip die we je wil­len mee­ge­ven is waneer je ‘mos­se­len natuur’ gekookt hebt, en je zou wat mos­se­len teveel heb­ben. Paneer ze, fri­tuur of bak kort in wat hete olie en ser­veer onmid­del­lijk met tartaarsaus.
  • Staar je ook niet blind op de krui­den. Je kan gerust ook ande­re krui­den toe­voe­gen. Dil­le past bij­voor­beeld heel goed indien je de saus ser­veert met vis.
  • Soms gebruik ik ook wel eens dra­gon­blaad­jes op azijn, uit een pot, dit is extra fris.
  • De saus werd aan­van­ke­lijk in de klas­sie­ke keu­ken ook geser­veerd als bij­ge­recht bij ‘steak tartare’. 
  • Je ziet..de bes­te tar­taar saus maken is niet moei­lijk en maak je zelf!

Remoulade vs Ravigotte

Remou­la­de is eigen­lijk dezelf­de berei­ding als de ver­se tar­taar­saus, met uit­zon­de­ring van het hard­ge­kookt ei. Voor de rest zijn ze iden­tiek. De basis is olie, wat azijn en eigeel dat dient voor de bin­ding. Een may­o­nai­se dus!
En dit is waar het gro­te ver­schil zit met ravi­got­te saus. Hier bestaat de basis enkel uit olie en azijn, waar­aan ook gehak­te krui­de, kap­per­tjes en augurk aan toe­ge­voegd wor­den. Tar­taar en remou­la­de zijn dus vas­te­re sau­zen, ter­wijl een ravi­go­te eer­der als dres­sing gebruikt wordt.

Waarom heet het tartaarsaus?

Men gaat er van­uit dat de naam ‘tar­taar­saus’ ver­wijst naar de Tata­ren. In de negen­tien­de eeuw zijn er heel wat Fran­se koks geweest die in die tijd in dienst bij waren bij Rus­si­sche edel­lie­den. De Tata­ren. Zij waren toen al ver­zot op kou­de vis, die onge­loof­lijk smaak­te met een saus op basis van may­o­nai­se en ande­re krui­den. Er wordt dus gezegd dat dit de ech­te oor­sprong zou zijn van de bes­te tar­taar­saus die we nu alle­maal wel kennen.
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Ver­se tar­taar­saus! Enorm lek­ker,  pro­beer het maar!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Ver­se tar­taar­saus! Want de bes­te tar­taar­saus die maak je zelf!
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
208
% Dai­ly Value*
Fat
 
21
g
32
%
Satu­ra­ted Fat
 
4
g
25
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
12
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
5
g
Cho­les­te­rol
 
92
mg
31
%
Sodi­um
 
235
mg
10
%
Pot­as­si­um
 
72
mg
2
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
2
g
1
%
Fiber
 
0.3
g
1
%
Sugar
 
1
g
1
%
Pro­tein
 
3
g
6
%
Vita­min A
 
189
IU
4
%
Vita­min C
 
1
mg
1
%
Cal­ci­um
 
23
mg
2
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word ingre­dien­ten tar­taar­saus, ver­se tar­taar­saus, zelf­ge­maak­te tartaarsaus
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!