Tartaar van zalm met appel.
Tartaar van zalm met appel. Kraakverse zalm, romige avocado en de zoete smaak van appel. Een topcombinatie voor een smaakvol gerecht!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de dressing.
- 1 el kokosazijnkokosazijn kokosazijn
- 1 el coconut aminos
- 3 tl sesamolie
Voor je tartaar van zalm met appel.
Afwerking.
- 1 tl chilipoeder
- 1,5 gr witte sesamzaadjes
- 1,5 gr zwarte sesamzaadjes
- wat korianderblaadjes als garnering
- ½ limoen
Optioneel als garnering.
Instructies
- We maken tartaar van zalm met appel!
- Zet een koekenpan op een middelmatig vuur zonder vetstof. Wanneer je pan warm is rooster je kort de sesamzaadjes in de pan.witte sesamzaadjes1,5 gr witte sesamzaadjes, 1,5 gr zwarte sesamzaadjes
- Haal na het roosteren de pan van het vuur, leg de geroosterde sesamzaadjes appart in een mengkom en laat ze afkoelen.
Maak je dressing.
- Klop kokosazijnmet een kleine klopper 1 el kokosazijnkokosazijn, 1 el coconut aminos en 3 tl sesamolie goed door elkaar in een mengkom. Zet even opzij.1 el kokosazijn, 1 el coconut aminos, 3 tl sesamolie
Maak je tartaar van zalm.
- Maak een 1/2 sjalot proper en snipper hem uiterst fijn.1/2 sjalot
- Ook neem je 2 lente-ui, maak ze proper en snipper ze in heel fijne ringetjes.2 lente-ui
- Voeg gehakte sjalot en gesneden lente-ui toe aan een andere mengkom (bewaar wel een derde van de lente-ui voor de garnering).
- Snijd 150 gr zalmfilet , 1/2 avocado en 1/2 appel in kleine, fijne en hapklare blokjes.150 gr zalmfilet, 1/2 avocado, 1/2 appel
- Voeg het dan toe aan de mengkom. Doe dit uiterst voorzichtig! Zo dat alles zijn oorspronkelijke vorm blijft behouden.
- Kruid af met wat peper en zout.wat zout, wat peper
- En meng nu 1 el van je dressing voorzichtig onder het geheel met een spatel.
- Proef, en kruid eventueel bij naar smaak.
- Verdeel de tartare over 2 borden en verdeel de resterende dressing erover.
- Strooi wat chilipoederchili flakes, de overige lente-ui, de geroosterde witte en zwarte sesamzaadjes en wat korianderblaadjes gelijkmatig over de tartaar van zalm.1 tl chilipoeder, wat korianderblaadjes
- Maak het gerecht af met een flinke kneep vers limoensap.1/2 limoen
- Je tartaar van zalm met appel is klaar! Smakelijk!
- Serveer met wat brood, Thaise crackers of zelfs wat kroepoek!Cassave crackers, kroepoek
Notities
Tartaar van zalm en appel.
Ons recept geeft je een gerecht met veel diepe smaken. Ideaal op een mooie lente of zomerdag. Door de garnituren heeft het een aangename crunch en de fris-zoete smaak van de appel geeft een verfrissende bite. Lekker!TIPS EN INFO :
- De zalm die je gebruikt moet kraakvers zijn! Haal hem dus bij je visboer en gebruik zeker geen voorverpakte zalm uit je lokale supermarkt! Zeg gerust tegen je visboer dat je de zalm rauw zal gebruiken en dat je dus echt wel superverse zalm nodig hebt. De vis is immers duur genoeg in aankoop!
- Wil je eens iets anders dan gewone zalm? Probeer dan eens tartaar te maken van wilde zalm (sockeye).
- Meer weten over zalm?
- Gebruik coconut aminos als een gezond alternatief voor sojasaus, het voegt een subtiele zoetheid toe. Het is een smaakmaker op basis van sap uit de kokosbloesem. Het sap rijpt op natuurlijke wijze en wordt gemengd met zongedroogd zeezout. Dit zorgt voor een volle, hartige en unieke smaak.
- Je kunt de coconut aminos gebruiken in marinades, dressings of sauzen. Deze smaakbom is gluten- en sojavrij. Vegan dus!
- Kokosazijn voegt een milde zuurgraad toe, terwijl sesamolie een nootachtige smaak geeft. Balanceer de verhoudingen naar smaak.
- Kies rijpe avocado's (ready to eat) voor een romige textuur. Voeg ze op het laatste moment toe om oxidatie te voorkomen.
- Lente-uitjes en sjalot voegen een frisse uiensmaak toe, snijd ze fijn voor een gelijkmatige verdeling.
- Thaise crackers voegen een knapperige textuur toe, terwijl pikante kroepoek wat pit brengt.
- Cassave crackers passen goed vanwege hun neutrale smaak en knapperige bite. Dit zorgt voor een leuke presentatie op het bord.
- Wil je nog wat extra? Serveer de tartaar van zalm met appel met wat slaharten (Pan sucré). Deze frisse, malse salade geeft nog wat meer aan je gerecht.
Keukentools :
- De sesamzaadjes rooster je in een non-stick koekenpan zonder extra vetstof! Let wel op, rooster ze echt héél kort en zie dat ze niet verbranden. Indien ze verbrand zijn krijg je een bittere smaak die net meer weg te krijgen is.
- Mengkommen zijn een onontbeerlijk hulpmiddel in je keuken. Dag op dag gebruiken wij ze wel in onze keuken, en ook voor dit recept heb je ze nodig om je tartaar van zalm grondig maar voorzichtig te mengen. Doe dit ook nooit in een te kleine kom. Zo ga je het product kneuzen. Moest je nog op zoek zijn naar een stel mengkommen dan kunnen we je de inox kommen van Navaris aanraden. Topmateriaal! Een 2-delige set, met afsluitdeksel (zo kan je ze rechtstreeks gebruiken in je koelkast, en ze hebben een 2 tal ingebouwe raspen in het deksel. Zo is het makkelijk om direct in je mengkom groenten, kaas of bijvoorbeeld chocolade te raspen. Handig!
Hoeveel zalm per persoon?
- Voor een voorgerecht reken je 75 gr tot 100 gr zalm per persoon zoals voorop gesteld in dit recept.
- Voor een hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 tot 200 gr zalm per persoon.
Kun je gemarineerde zalm rauw eten?
Rauwe en gemarineerde zalm (zoals in dit recept) is veilig om te eten. Zorg wel dat je vis kraakvers is! Het is dan zelfs gezonder als gerookte, gebakken of gepocheerde zalm omdat hij nog meer voedingsstoffen zoals omega 3 vetzuren bevat. Het is trouwens niet enkel als tartaar dat we rauwe zalm kunnen eten. Denk maar aan carpaccio van zalm of sushi. Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Tartaar van zalm met appel.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
271
% Daily Value*
Fat
19
g
29
%
Saturated Fat
3
g
19
%
Polyunsaturated Fat
6
g
Monounsaturated Fat
9
g
Cholesterol
41
mg
14
%
Sodium
228
mg
10
%
Potassium
701
mg
20
%
Carbohydrates
9
g
3
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
1
g
1
%
Protein
17
g
34
%
Vitamin A
528
IU
11
%
Vitamin C
10
mg
12
%
Calcium
45
mg
5
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.