Quiche met broccoli en spek.

quiche broccoli spek

Quiche met broccoli en spek.

LiliesfoodLiliesfood
Ontdek ons heerlijke recept voor quiche met broccoli en spek – een perfecte combinatie van smaakvolle ingrediënten, vers verpakt in een gouden korst. Ideaal voor elke gelegenheid, gemakkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker!
5 from 1 vote
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 1 hour
cool down 30 minutes
Totale tijd 2 hours
Course Hoofdgerechten, Snack
Cuisine Frans, gebak, Hapjes en snacks
Servings 1 quiches
Calories 5271 kcal

Ingrediënten
 
 

Om het quiche deeg te maken.

  • 310 gr pattiseriebloem
  • 190 gr roomboter
  • snuifje zout
  • 75 gr water

Voor de quiche vulling.

  • 1 broccoli
  • 1 witte ui
  • 1 rode ui
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 200 gr gerookt spek (voorgebakken)
  • 200 gr gekookte ham
  • wat peper
  • wat zout
  • 5 eieren
  • 30 cl room
  • 100 gr geraspte Gruyère

Als afwerking (optioneel).

Instructies
 

  • We maken quiche met broccoli en spek.

Maak je quiche deeg.

  • Stort de bloem op een proper werkblad en maak een kuiltje.
    310 gr pattiseriebloem
  • Voeg wat zout en water toe en maak het deeg.
    snuifje zout, 75 gr water
  • Van het moment dat je een deeg begint te krijgen ga je de zachte roomboter er aan toevoegen.
    190 gr roomboter
  • Kneed het geheel héél goed door!Je deeg is klaar van het moment dat al je bloem op je werkblad vermengd is, en je een mooie gladde bol hebt. Je deeg moet soepel zijn.
  • Leg het quiche deeg nu even in een mengkom en dek het af met wat huishoudfolie. Laat het even rusten op kamertemperatuur.

Bak je quiche-bodem.

  • Warm je oven voor op 180°C.
  • Neem een taartvorm en vet deze in met wat bakspray.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol met een deegrol je quichedeeg uit. Het moet iets groter zijn dan je taartvorm.
  • Leg het deeg over de vorm, druk het aan en rol met je deegrol over de rand van de vorm. Zo verwijder je het overtollige deeg en ben je klaar om de bodem blind te gaan afbakken.
  • Leg wat bakpapier over het deeg en vul je de vorm goed op met bakparels.
  • Bak de quichebodem nu af gedurende 30 minuten op 180°C in het midden van je oven.
  • Haal de bodem uit je oven en laat hem afkoelen op een taartrooster.
    (Tip : Zet dan onmiddellijk je oven ook op 160°C ipv 180°C, dit om zo dadelijk je quiche af te bakken)

Maak de vulling voor de quiche met broccoli en spek.

  • Neem al de ingrediënten voor je vulling.
    1 broccoli, 1 witte ui, 1 rode ui, 1 sjalot, 2 teentjes knoflook, 3 el olijfolie
  • Pel de uien, sjalot en knoflook.
  • Maak dan je broccoli proper en versnijd in kleinere roosjes. (Tip: De stam en andere snijdsels van de broccoli gooi je niet weg! Maak er een soepje mee! )
  • Versnijd de uien en sjalot in ringen.
  • Om de groenten aan te stoven gebruiken we bij liliesfood graag een wokpan. Dit werkt gewoon makkelijker! Zet ze op een matig vuur en voeg een lepel olijfolie toe.
  • Stoof de gesneden ui en sjalot kort aan.
  • Voeg een el olijfolie toe alsook je roosjes broccoli.
  • Stoof het geheel onder voortdurend roeren aan.
  • Voeg nog 1 el olijfolie toe en pers de knoflook uit in je pan met een lookpers.
  • Wok alles goed onder elkaar.
  • Versnijd het voorgebakken spek en de gekookte ham in reepjes.
    200 gr gerookt spek, 200 gr gekookte ham
  • Voeg ze toe aan je groenten en stoof ze kort even mee aan.
  • Wok alles goed door, zet je vuur uit, en zet de pan even opzij.
    wat peper, wat zout

Maak je custard (eiervulling) voor de quiche.

  • Neem een mengkom en breek er 5 eieren in.
    5 eieren
  • Voeg een snuifje zout en wat peper toe en klop de eieren goed los met een klopper.
    wat zout, wat peper
  • Voeg de room toe en klop het geheel goed onder elkaar.
    30 cl room
  • Voeg de geraspte kaas toe en meng.
    100 gr geraspte Gruyère

Werk de quiche af.

  • Neem je voorgebakken quichebodem en vul hem nu op met vulling.
  • Giet er de custard voorzichtig over en druk eventjes wat aan.
  • Plaats opnieuw voor 30 tot 35 minuten in je oven op 160°C.
  • Haal de quiche uit je oven wanneer hij gebakken is en laat hem afkoelen om een rooster.

Maak een gemengd slaatje.

  • Wanneer je quiche gebakken is doe je al de ingrediënten voor je salade in een mengkom en meng je alles goed door elkaar.
    wat gemengde sla, wat rozijnen, wat noten, wat kerstomaatjes, 1 el olijfolie
  • Neem een bord en serveer een stuk quiche met wat gemengde sla en druppel eventueel wat balsamico over de salade voor een extra frisse kick.
    wat Aceto Balsamico
  • Je quiche met broccoli en spek is klaar! Smakelijk!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Quiche met broccoli en spek.

Dit quiche recept geeft je een hartige taart, smeuïg en lekker. We maken hem hier in combinatie met broccoli en spek, maar wees je er van bewust dat je een quiche eigenlijk kan vullen met hetgeen wat je op dat moment verlangt.
Wat we hier thuis bij Liliesfood wel eens doen is kijken wat er nog in onze koelkast te rapen valt, welke combinatie er samengaat en dat we zo de ingrediënten uitpikken om onze quiche te vullen. De ingrediënten voor het deeg en de custard (eiervulling) blijven hetzelfde, met de andere ingrediënten kan je dus makkelijk afwisselen.

Extra Info en Tips :

  • Het quichedeeg maken we dus ook zelf.
  • Het blind afbakken van je quichedeeg en bodem is essentieel! Gooi nooit de vulling rechtstreeks op het ongebakken deeg om de quiche dan zo te bakken.
  • Opgelet, na het uitrollen van het deeg zal je merken dat je nog een deel deeg over hebt. De hoeveelheid aan ingrediënten die we gebruiken om het quichedeeg te maken is eigenlijk voldoende om bijna 2 quiches te maken. Meestal zorgen we dus voor wat extra vulling en bakken we nog een kleiner exemplaar mee af.
  • Een gouden tip, maak de quiche een dag op voorhand. Laat hem na het bakken volledig afkoelen alvorens hem uit je bakvorm te halen. Bewaar hem in de koelkast en geniet de dag erna van een stukje heerlijke quiche. Zo zal de quiche goed gevormd zijn en hebben en de smaken zich goed vermengd.
  • Combineer andere ingrediënten als vulling, zalm met prei, asperges, witloof...probeer, experimenteer en ontdek zelf de smaken die je lekker vind.
  • Het spek wat we hier gebruiken (en zoals je kan zien in de video) is al voorgebakken. Indien je dit niet hebt, bak dan eerst je spek ook even licht aan alvorens het te gebruiken zoals we hier aangeven in ons recept.
  • Vind je na het bakken de quiche te droog? Je kan voor de custard 2 eieren meer gebruiken, alsook 10 cl extra room. Dit zal er voor zorgen dat de quiche wat vochtiger is. Probeer, en kijk wat voor jou persoonlijk het best past.
  • Ook de kaas kan variëren. Wij gebruiken gruyère, maar emmentaler, of een andere hardere smeltkaas kan ook. Let wel even op de smaak en het zoutgehalte van de kaas die je gebruikt. Indien je de quiche zou willen maken met Parmezaanse kaas of peccorino kan je er al vanuit gaan dat je in hoeveelheid moet minderen. Anders gaat je quiche te zout zijn, en de kaassmaak zal overheersen. Dat willen we niet.
  • Wij mengen in ons quiche recept nu de kaas met de eieren en de room, maar dit is geen must. Je kan de kaas ook op het laatst over de quiche strooien om het dan af te grillen, of inden je geen kaasliefhebber bent kan je hem ook gewoon weg laten.

KEUKENTOOLS om quiche te maken.

Het is belangrijk om je quichedeeg blind af te bakken. Je bakt dus als het ware de quichebodem eerst af, alvorens hem te gaan vullen. Hiervoor zijn bakparels een onmisbare hulp in je keuken. Dankzij de parels wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, waardoor je taartbodem zijn vorm behoudt en het deeg niet begint te rijzen. Handig, zeker als je fan bent van zelf te bakken.
bakparels
bakparels
Ook heel handig is een bakspray. Hij is onmisbaar in de keuken. Vet met de spray bakplaten, bakvormen en wafelijzers in en gebruik voor tevens voor ovenschalen en grill. Dankzij bakspray is bijna geen bakpapier meer nodig en taarten en cakes glijden in een geheel uit hun bakvormen. De innovatieve samenstelling zorgt ervoor dat slechts een klein beetje lossingsolie nodig is en geeft geen geur of smaak af. Spray een bakplaat of bakvorm in één keer in vanaf 20-30 cm afstand en de bakvorm of grill is klaar om te gebruiken. Handig dus ook om je quichevorm mee in te vetten.
bakspray
bakspray
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Quiche met broccoli en spek! Lekker! Proberen maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Quiche met broccoli en spek.
Serving Size
 
1 quiche
Amount per Serving
Calories
5271
% Daily Value*
Fat
 
377
g
580
%
Saturated Fat
 
170
g
1063
%
Trans Fat
 
7
g
Polyunsaturated Fat
 
34
g
Monounsaturated Fat
 
141
g
Cholesterol
 
1639
mg
546
%
Sodium
 
6055
mg
263
%
Potassium
 
4095
mg
117
%
Carbohydrates
 
311
g
104
%
Fiber
 
29
g
121
%
Sugar
 
25
g
28
%
Protein
 
169
g
338
%
Vitamin A
 
11247
IU
225
%
Vitamin C
 
609
mg
738
%
Calcium
 
1323
mg
132
%
Iron
 
27
mg
150
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword quiche, quiche broccoli spek, quiche recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...