Pizza deeg maken
Pizza deeg maken is helemaal niet zo moeilijk! Met slechts 4 ingrediënten, wat tijd en veel liefde maak je het makkelijk zelf!
Materiaal en benodigdheden
1 grote, diepere bakplaat - (om je deegballen op te laten rijzen)
1 digitale weegschaal - Het afwegen van ingrediënten is belangrijk, en gaat tot mili-gram. Een precisie weegschaal is dus nodig.
1 keukenborsteltje - Om het deeg wat in te smeren met olijfolie.
Ingrediënten
- 523 gr Bloem type "00"!!!!!
- 340 ml Water Koud water! Gebruik geen warm of lauw water! Dit is belangrijk om het deeg niet te forceren en een langzame gisting te verwezenlijken.
- 15 gr grof zeezout (gebruik liefst zeezout en geen fijn keukenzout) Zeezout heeft veel meer smaak en een veel grotere antibacteriële werking. Dit is belangrijk omdat het deeg niet gekoeld wordt!)
- 1 gr verse gist (droge gist kan ook, maar gebruik dan maar de helft van de hoeveelheid. De werking van droge gist ligt namelijk hoger dan bij verse gist.)
- wat olijfolie (van goede kwaliteit)
Instructies
- Pizza deeg maken begint met al je ingrediënten nauwkeurig af te wegen met een digitale weegschaal.
- Neem een inox mengkom en giet het water er in.
- Doe je afgewogen zout bij het water en roer zodat het zout oplost in het water. (Het zout moet volledig opgelost zijn in het water!)
- Doe nu eerst zo een 10% van je "00"-bloem in het water en meng goed met een lepel tot je een papje krijgt. (Dit is belangrijk voor de werking van de gist! Gist dat rechtstreeks met zout in aanraking komt is niet ok! Zie tips!)
- Brokkel dan je verse gist in de mengkom.
- Voeg de rest van de "00"-Bloem toe.
- Meng alles grondig. Een tip: Meng alles eerst met een lepel, totdat het deeg goed genoeg is om met je handen te bewerken. Dit scheelt een hoop smoswerk!
- In het begin zal het deeg wat brokkelig en schilferig zijn, maar geen nood, dit komt in orde.
- Van het moment dat je het deeg met je handen kan bewerken, kneed het dan goed en zeker 5 minuten in de kom tot je een vaste blok deeg hebt.
- Strooi wat bloem over je werk-of keukenblad.
- Haal het deeg uit de kom en kneed het voor zeker nog eens 15 tot 20 minuten!!! Dit is belangrijk! Je moet werken en kneden om het deeg goed te krijgen!
- Vorm dan een bol van je deeg.
- Druppel wat olijfolie in een inox kom. Smeer de olijfolie met een keukenborsteltje uit over de binnenkant van de kom.
- Leg je deegbal in de kom, neem je keukenborsteltje en smeer ook wat olijfolie over de deegbol. (Dit zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt)
- Dek de kom af met een zuivere theedoek, en laat het deeg op kamertemperatuur 2 uur rusten!!
- Als je met deeg werkt mag je altijd wat bloem gebruiken om het deeg makkelijker te bewerken zodat het niet plakt. Strooi op je werkblad dus altijd wat bloem uit.
- Kneed de 4 delen nog even door, en vorm ze tot 4 mooie deegbollen.
- Dek de plaat volledig af met huishoudfolie, en laat het deeg opnieuw 6 uur rusten op kamertemperatuur!!!!
- Et voila..pizza deeg zelf maken is niet moeilijk!
- Je pizza deeg is nu klaar om verder te bewerken tot een heerlijke pizza!
- Enjoy!
RECEPT VIDEO
Notities
Pizza deeg maken
Pizza deeg maken is helemaal niet zo moeilijk! Water, zout, gist en bloem...that's it! Let wel op...de rusttijd om je deeg perfect te krijgen loopt op tot 8 uur!TIPS EN INFO :
-
- Zelf pizzadeeg maken vergt gewoon tijd, hard werk (want het kneden is belangrijk), aandacht en liefde voor je product!
- Gebruik altijd bloem van het type '00'! Maar let dan nog op! De bloem moet ook sterk genoeg zijn! Voor meer uitleg verwijzen we je naar ons blogbericht.
- Indien je de pizza gaat afbakken in een gewone oven kan je ook een theelepel suiker toevoegen aan je deeg. Hierdoor zal de pizzakorst wat bruiner kleuren. Typo '00'-bloem verdraagt héél hoge temperaturen, en zal dus moeilijker 'bruinen' indien je de pizza afbakt in een conventionele oven.
- Indien het in je mogelijkheden ligt, en je vind het zalig om buiten te koken en je pizza af te bakken in een echte pizzaoven dan kunnen we de 'outdoor oven' van Fikki aanraden! Deze is een investering waard en een aanvulling voor elke tuin! Je pizza krijgt hierdoor ook de smaak en afwerking die hij verdiend!
- Verse gist is geen must (instant gist kan ook), maar is wel aangeraden!
- Gist mag niet direct in contact komen met zout omdat zout de werking van gist kan remmen of zelfs helemaal stoppen. Gist is een levend organisme dat suiker omzet in alcohol en kooldioxide. Dit gebeurt door middel van het fermentatieproces. Zout kan dit fermentatieproces remmen door de vochtbalans in de gist te verstoren en de pH-waarde te veranderen. Als gist in contact komt met te veel zout, kan het fermentatieproces helemaal stilvallen.
- Het liefst gebruik je zeezout!
- Kneed je deeg goed en lang genoeg!!! Minstens 20 minuten!
- Respecteer temperatuur en rusttijden!
Verhouding verse gist droge gist.
Ook is het niet zo dat als je meer of minder pizza's wil maken, het recept zomaar kan delen of vermenigvuldigen. Er is een basisprincipe! De verhouding verse gist (- droge gist) moet kloppen. De basisformule is 100% bloem (type00) - 65% koud water - 3% zeezout - 0,2% Verse gist. Het recept en ingrediënten dat we in onze receptuur gebruiken hanteert deze verhouding voor 4 pizza's van 220gr. Dit klopt. Dus, nogmaals, Indien je nu ons recept wil maken voor meer dan 4 pizza's, dan mag je absoluut niet gewoon vermenigvuldigen. Ook pastadeeg kan je makkelijk zelf maken! Meer weten?Pastadeeg ... simpel en gemakkelijk te maken!
Nieuwsgierig naar zelfgemaakt pastadeeg? In deze gids leert u hoe u vers en zelfgemaakt pastadeeg maakt met slechts twee ingrediënten: bloem en eieren. Het is een deeg voor alle doeleinden! Gebruik het om verse pappardelle, tagliatelle, spaghetti of ravioli te maken! Het goede nieuws is dat pastadeeg niet zo moeilijk is om te maken. Het ... Read more
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Pizza deeg maken
Serving Size
1 pizza
Amount per Serving
Calories
476
% Daily Value*
Fat
1
g
2
%
Saturated Fat
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
0.1
g
Sodium
1460
mg
63
%
Potassium
142
mg
4
%
Carbohydrates
100
g
33
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
0.4
g
0
%
Protein
14
g
28
%
Calcium
23
mg
2
%
Iron
6
mg
33
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.