gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla Sorrentina

gnocchi alla sorrentina

GNOCCHI ALLA SORRENTINA is een eenvoudig, maar heerlijke gerecht uit Campanië, Sorrento. Met dit gnocchi recept krijg je malse, kleine kussentjes van aardappel-pasta, gesmoord in een rijke, fluweelzachte tomatensaus, afgewerkt met mozarella en basilicum.
5 from 1 vote
Voorbereiding 40 minutes
Kooktijd 2 hours 30 minutes
Rust tijd 1 day
Totale tijd 1 day 3 hours 10 minutes
Course Hoofdgerechten
Cuisine Italiaans, Pasta
Servings 6 personen
Calories 421 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor de Gnocchi.

  • 1 kg frietaardappelen (4 grote aardappelen)
  • 1 ei (Large) losgeklopt
  • 250 gr bloem type 'OO', plus meer om je werkvlak te bestuiven
  • 1 tl zout plus meer om de gnocchi te koken
  • ¼ tl zwarte peper
  • 50 gr Ricotta kaas uitgelekt als er vocht in zit

Voor de saus.

Voor de afwerking.

  • 2 bollen Mozarella
  • 1 bussel verse basilicum
  • 1 blokje parmezaanse kaas

Instructies
 

  • We gaan gnocchi maken!

Begin met je gnocchi-saus! Dit doe je best 1 dag op voorhand!

  • Als je de saus een dag op voorhand maakt kunnen de smaken zich nog beter ontwikkelen. Een saus die een tijd 'gerijpt' heeft is veel intenser van smaak!
  • Start met je basisgroenten te versnijden.
  • Snipper sjalot, selder en wortel zo fijn mogelijk
    2 sjalotten, 1 takje bleekselder, 1 wortel
  • Rits de blaadjes van je takjes oregano, en snipper ze fijn op een snijplank met een vlijmscherp mes.
    2 takjes verse oregano
  • Neem nu je braadpan!
  • Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan je pan en verhit op een matig vuur.
    2 el olijfolie
  • Voeg de gesnipperde groenten er aan toe en stoof ze aan. Opgelet! Stoven! Zie dat ze niet verbranden!
  • Zet je vuur lager!
  • Pers met de lookpers je knoflooktenen uit boven je braadpan en stoof even mee.
    2 teentjes look
  • Voeg je bouquet garni toe samen met je gesnipperde oregano.
    1 bouquet garni
  • Roer even door en stoof even mee.
  • Blus met een goede scheut droge, witte wijn.
    1 scheut droge witte wijn
  • Laat even doorkoken zodat de alcohol verdampt.
  • Voeg je San marzano tomaten toe.
    3 blik San Marzano tomaten
  • Voeg je kippenbouillon toe.
    1 l kippenbouillon
  • Voeg 2 klontjes suiker toe.
    2 klontjes suiker
  • Zet je vuur terug wat hoger, breng al roerend aan de kook!
  • Zet je vuur terug op een minimale stand.
  • Leg het deksel op je braadpan, en laat 1,5 tot 2 uur heel zachtjes pruttelen!
  • Hou de saus wel in het oog! Moest het gebeuren dat ze te dik wordt, je kan altijd wat extra kippenbouillon toevoegen.
  • Zet dan je saus van het vuur.
  • Mix ze door met je staafmixer.
  • Kruid af met peper en zout.
    peper, zout
  • Laat ze afkoelen, dek af met huishoudfolie en plaats in de koelkast.
  • Laat ze een nacht trekken in je koelkast.

Maak je Gnocchi.

  • Was je aardappelen, en kook ze gaar in de schil in gezouten water.
    1 kg frietaardappelen, zout
    Gnocchi - aardappelen koken in de schil
  • Let op! Overkook ze niet!
  • Giet je aardappelen af, en laat ze wat afkoelen.
  • Indien je nu een schiacciapatate (pureepers) gebruikt, snijd je de aardappel stuk per stuk in het midden door 2.
  • Neem een mengkom en pers de aardappelen helft per helft door de pureepers in je kom. Het grote voordeel hiervan is dat de schil niet meegeperst wordt. Indien je een passe vite gebruikt zal je de aardappelen eerst van hun schil moeten ontdoen met een aardappelmesje.
    Gnocchi - pureer aardappelen
  • Neem een andere mengkom en zeef de bloem door een fijne zeef in de kom.
    250 gr bloem
  • Doe 1 tl zout en 1/4tl zwarte peper erbij en meng alles eens door.
    1 tl zout, 1/4 tl zwarte peper
  • Doe een losgeklopt ei over de aardappelpuree.
    1 ei (Large)
    gnocchi - ei toevoegen
  • Voeg de gezeefde en gekruide bloem eraan toe.
  • Verdeel de Ricotta in brokjes over de puree.
    50 gr Ricotta kaas
    gnocchi deeg maken
  • Meng nu alles voorzichtig onder mekaar met een spatel! Dit is een belangrijke stap!
  • Stort je deeg op een proper, ingebloemd werkvlak en kneed het deeg zacht met je handen en behulp van je deegschraper.
    Gnocchi deeg kneden
  • Kneed luchtig, behandel met veel liefde!
    Gnocchi deeg luchtig kneden
  • Leg steeds een propere theedoek of handdoek over het deeg zodat het niet uitdroogt!
  • Neem nu een stuk van het deeg met je deegschraper en rol het uit tot een lange sliert op een bebloemde ondergrond.
    Gnocchi - slierten rollen
  • Zorg voor een gelijkmatige sliert van zo'n 1 tot 1,5cm dik.
  • Snijd met je deegschraper of mes de gnocchi van ongeveer 1 cm lengte.
    Gnocchi - snijden
  • Rol nu de Gnocchi met behulp van een vork. (Tip : hieronder bij INFO kan je een video vinden die je laat zien hoe je dit doet.)
    Gnocchi rollen met vork
  • Leg de Gnocchi op een met bakpapier belegde, en ingebloemde bakplaat. Leg ze appart en stapel ze niet op mekaar!
  • Nu zijn je gnocchi klaar om te verwerken. Je kan ze koken, maar indien je er teveel hebt kan je zo ook invriezen (zie tips).

Afwerken van je Gnocchi alla Sorrentina.

  • Verwarm je oven voor op 180°C.
  • Zet een ruime kookpot op met water en breng aan de kook.
  • Voeg 10 g zout per liter water toe.
  • Zet in een andere pan ook je saus terug op een zacht vuur en verwarm ze. Indien de saus doorgewarmd is zet je ze van het vuur af.
  • Als het water kookt voeg je de gnocchi toe. Doe dit stapsgewijs, geef de Gnocchi voldoende ruimte! Verdeel desnoods de Gnocchi in 2 of 3 porties om ze te koken. Herhaal dan telkens de stappen.
  • Als de gnocchi in het kookwater liggen, beweeg dan je pan, of roer heel voorzichtig met een spatel eens door het kookwater. Er moet wat beweging in het water zitten zodat je gnocchi niet vastkleven aan de pan.
  • Je gnocchi zullen komen bovendrijven en verdubbelen in omvang.
  • Wanneer ze bovendrijven, kook ze dan nog 1 minuut!!!! Schep ze uit het kookwater met een grote schuimspaan. Laat ze even uitlekken en voeg ze toe aan je saus.
  • Schep even om, en verdeel de gnocchi per portie in kleine cocottes of 1 grotere ovenschotel.
  • Oversaus het geheel, en verdeel de mozarella in brokjes over de gnocchi.
    2 bollen Mozarella
  • Plaats in je oven tot alles goed doorgewarmd is en je mozarella gesmolten.
  • Pluk ondertussen wat verse basilicum.
    1 bussel verse basilicum
  • Haal de gnocchi uit de oven, werk af met wat basilicum en rasp er (optioneel) wat verse permezaanse kaas over.
    1 blokje parmezaanse kaas
  • Je gnocchi alla Sorrentina is klaar!
  • Serveer met brood. Smakelijk!

Notities

GNOCCHI ALLA SORRENTINA.

Gnocchi alla sorrentina is La Dolce vita! Een zomergerecht 'pur sang'!
Dit eenvoudige, maar heerlijke gerecht komt uit Campanië, meer bepaald uit het mooie kustplaatsje Sorrento. Vandaar de naam ‘Gnocchi alla Sorrentina'.
Een Napolitaanse klassieker, en in het plaatselijke dialect bekend als ‘Strangulaprievete alla Sorrentina’. Het zijn malse, kleine kussentjes van aardappel-pasta, gesmoord in een rijke maar fluweelzachte tomatensaus, afgewerkt met mozarella en basilicum.

INFO EN TIPS :

 

Hoe rol ik de perfecte Gnocchi met een vork?

YouTube video
  • Gnocchi maak je natuurlijk zelf! Toegeven, het is wel wat werk, en het lijkt eenvoudiger dan het is om deze 'dumpling' te maken. Maar bereid met veel liefde en geduld zet je een topmaaltijd op tafel waar iedereen gelukkig van wordt! Oefening baart kunst!
  • Maak de saus een dag op voorhand!Zo zullen de smaken in de saus zich nog beter ontwikkelen!
  • Een schiacciapatate is een pureezeef die in Italië meer gebruikt wordt dan hier bij ons. Het is een handig hulpmiddel in vele keukens.
  • schiacciapatate
    schiacciapatate
  • 'Extra vierge' olijfolie en 'vierge' olijfolie zijn beiden ongeraffineerde olijfolie. De meest prestigieuze en beste olijfolie is die met het stempel 'extra vierge' op het etiket. Letterlijk betekent dit 'extra maagdelijk', in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur!!
  • Gnocchi kan je op honderden manieren serveren. Het smakelijkst vind ik ze op deze manier, maar het kan ook gewoon met pesto, of bak de gnocchi eens op met wat spek! Heerlijk! Doe hiervoor spek in blokjes, bak in een antikleefpan zonder extra vetstof, verwijder de spekblokjes uit je pan wanneer klaar, maar hou het spekvet in de pan. Bak nu hier je gekookte gnocchi voorzichtig in aan. Serveer met het spek en wat extra kruiden.
  • Je kan de Gnocchi ook invriezen!! Zoek een plaat die past in je vriezer, bloem ze in en leg de gnocchi appart en niet op mekaar op de plaat. Zet de plaat in je vriezer. Als de gnocchi door en door bevroren zijn kan je ze samen bewaren in een ziplock bag.
  • Ook kan je wat vers gesnipperde kruiden aan het gnocchi deeg toevoegen. Ik denk aan tijm, rozemarijn, dille, ... naargelang hoe je ze wil serveren.
  • Kruid je gnocchi ook altijd voldoende..je wil smaak!
  • Je krijgt Gnocchi ook niet zomaar gemaakt met elke aardappelsoort! Je hebt een kruimige aardappel nodig. Je aardappel is de basis, dus indien je gnocchi zou mislukken moet je het eens proberen met een andere aardappelsoort.
  • Moest je de 'Russet aardappel' vinden, deze soort is ideaal voor het maken van Gnocchi.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Gnocchi alla sorrentina is een simpel maar heerlijk gerecht. Vele trattoria's serveren hun eigen versie en de geur die zich hierdoor in de straten van Sorrento verspreid doet je gewoon watertanden. Tijd om je eigen Gnocchi te proberen met ons recept!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
gnocchi alla sorrentina
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
421
% Daily Value*
Fat
 
10
g
15
%
Saturated Fat
 
2
g
13
%
Trans Fat
 
0.003
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
5
g
Cholesterol
 
37
mg
12
%
Sodium
 
699
mg
30
%
Potassium
 
1105
mg
32
%
Carbohydrates
 
70
g
23
%
Fiber
 
6
g
25
%
Sugar
 
8
g
9
%
Protein
 
14
g
28
%
Vitamin A
 
2001
IU
40
%
Vitamin C
 
17
mg
21
%
Calcium
 
113
mg
11
%
Iron
 
6
mg
33
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword gnocchi, gnocchi alla sorentina, gnocchi recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...