Gevogeltefond
Gevogeltefond is een basisbouillon voor gebruik met verschillende gerechten. Sausen, soepen of zelfs stoofschotels.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 2 stuks karkassen van gevogelte (fazant, patrijs, duif,...) met eventueel ander slachtafval (nek, maag, vleugels, poten)
- 5 liter water 2 x (eerst om te blancheren, erna om de fond te maken.)
- 2 stuks prei grof gehakt
- 3 stuks selder grof gehakt
- 5 stuks wortelen grof gehakt
- 2 stuks gepiqueerde ui (ui met kruidnagel beprikken)
- 1 stuk bouquet garni
- 2 tl zout
- 1 el geplette witte peperkorrels
Instructies
- Blancheer de karkassen en het slachtafval, en spoel af onder koud stromend water. (zie basiskennis : Blancheren)2 stuks karkassen van gevogelte (fazant, patrijs, duif,...)
- Bevochtig de karkassen (en eventueel slachtafval)opnieuw met het water en breng aan de kook5 liter water
- Schuim de bouillon af met een schuimspaan
- Voeg de grof gehakte groenten, de gepikeerde ui, bouquet garni toe2 stuks prei, 3 stuks selder, 5 stuks wortelen, 2 stuks gepiqueerde ui, 1 stuk bouquet garni
- kruid met peper en het zout2 tl zout, 1 el geplette witte peperkorrels
- Laat 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen, en schep regelmatig het bovendrijvende vet af. (Vet en olie dat vrijkomt zal komen bovendrijven)
- Zeef de bouillon door een fijne zeef
- Laat afkoelen, en zet erna in de koelkast
- Wanneer de fond door en door koud is zal het opgesteven vet gestold zijnVerwijder dit vet, je kan dit makkelijk afscheppen.
- Je gevogeltefond is klaar voor gebruik.
Notities
Gevogeltefond
Gevogeltefond is een basisbouillon voor gebruik met verschillende gerechten. Sausen, soepen of zelfs stoofschotels.TIPS EN INFO
- In plaats van karkassen kan je ook soepkippen gebruiken, waarvan je het vlees erna kan verwerken in vol au vent of salades. Dan spreken we van kippenbouillon.
- De fond is een basis voor soepen, lichte en donkere sausen voor gevogelte, vis, blank vlees en voor consommé.
- Meer weten over fond en bouillons? Klik hier!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Gevogeltefond
Serving Size
1 L
Amount per Serving
Calories
5
% Daily Value*
Fat
0.1
g
0
%
Saturated Fat
0.04
g
0
%
Polyunsaturated Fat
0.04
g
Monounsaturated Fat
0.05
g
Cholesterol
1
mg
0
%
Sodium
344
mg
15
%
Potassium
16
mg
0
%
Carbohydrates
1
g
0
%
Fiber
0.3
g
1
%
Sugar
0.1
g
0
%
Protein
0.2
g
0
%
Vitamin A
311
IU
6
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Calcium
59
mg
6
%
Iron
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.