
chocolade cake
Chocolade cake. Gemaakt met gesmolten chocolade, cacao en overgoten met chocolade ganache. Heel makkelijk te maken, geen mixer of klopper nodig. Lekker!
Materiaal — Benodigdheden

taartrooster (om je chocolade cake te laten afkoelen)

vlijmscherp mes om je cake te snijden
Ingrediënten
Voor de chocolade cake.
- 125 gr pure chocolade callets
- 100 gr gezouten roomboter
- 275 g kristalsuiker zeer fijn
- 65 ml olie plantaardig
- 1 tl vanille-extract
- 2 stuks eieren op kamertemperatuur
- 17 g cacaopoeder
- 150 g bloem patisserie
- 2 tl bakpoeder
- 250 ml kokend heet water (koffie kan ook…zie bij tips en info)
Voor de ganache.
- 250 ml culinaire room 35%+ vet
- 250 g pure chocolade callets
Instructies
- Verwarm de oven voor op 140°C.
- Vet een 22 cm springvorm in met bakspray (of boter) en bekleed met bakpapier.
- Doe de boter en chocolade in een hittebestendige mengkom.125 gr pure chocolade callets, 100 gr gezouten roomboter
- Plaats 3 x 30 seconden op een hoge stand in de microgolfoven.
- Meng goed door tussen elke stap tot alles gesmolten is.
- Meng goed door elkaar met een spatel.
- Voeg olie, vanille extract en suiker toe en meng opnieuw goed door.65 ml olie, 1 tl vanille-extract, 275 g kristalsuiker
- Voeg eieren toe en mix tot het gecombineerd is.2 stuks eieren
- Zeef cacao, bakpoeder en bloem direct in de mengkom.17 g cacaopoeder, 150 g bloem, 2 tl bakpoeder
- Mix tot een gladde massa, het beslag zal dun zijn. (Wat kleinere klontjes is ok)
- Voeg heet water toe.250 ml kokend heet water
- Meng tot alles is opgenomen.
Bakken :
- Giet in de springvorm en bak gedurende 1 uur of tot een prikker die in het midden wordt gestoken er vochtig maar schoon uitkomt.
- Controleer na 50 minuten. Het oppervlak zal barsten (soms erg!), maar dat zakt wel als het afkoelt en bedekt wordt met ganache, dus geen stress!
- Haal de chocolade cake uit de oven, zet op een koelrooster, en verwijder de zijkanten van de springvorm.
- Koel volledig af voordat u de bodem voorzichtig verwijdert!
Maak de ganache :
- Doe chocolade en room in een hittebestendige mengkom.250 ml culinaire room, 250 g pure chocolade callets
- Magnetron 3 x 30 seconden, tussendoor mengen, tot de chocolade smelt.
- Laat de room NIET koken!
- Roer de chocolade glad.
- Koel 1 tot 2 uur of tot het is ingedikt tot een smeerbare consistentie zoals pindakaas of chocopasta.
Werk je chocolade cake af.
- Verdeel de ganache over de cake — boven- en zijkanten.
- Gebruik een theelepel in een draaiende beweging om de textuur te krijgen die je op de foto’s ziet, of als je de chocolade cake liever glad hebt laat je hem zo.
- Zet eventueel nog in de koelkast om de cake door en door te koelen.
- Je chocolade cake is klaar!
- Smakelijk!
Video
Notities
Chocolade cake.
Chocolade cake! Wie lust deze nu niet? Mijn recept is misschien niet standaard, maar het geeft je een gebak dat smeuïg is en gemakkelijk om te maken.
INFO EN TIPS :
- Ik weet dat er veel chocolade cake recepten zijn. Maar dit recept is makkelijk en geeft je een chocolade cake die ook echt smaakt naar chocolade!
- De chocolade smaak is intens dankzij het gebruik van gesmolten chocolade en goed cacaopoeder.
- Gebruik ongezoet cacaopoeder.
- Gebruik enkel pure chocolade! Melk of witte chocolade zullen je recept doen mislukken!
- Je hebt alleen een mengkom en spatel nodig. Geen mixer of elektrische klopper.
- Deze chocolade cake is foolproof! Het bakken van de cake lukt altijd! Waarom? Omdat het zo vochtig is, is het eigenlijk moeilijk om het te gaar te bakken, zodat het droog wordt. Let wel, de baktijd hier is een richtlijn, het hangt allemaal een beetje van je oven af.
- Het is niet de bedoeling dat de chocolade cake erg rijst, dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken!
- Dat je cake wat openbarst is normaal! Het is een beetje zoals de bovenkant van brownies. De cake bevat bakpoeder waardoor hij kan barsten. Maar maak je geen zorgen, de barsten zijn minder prominent als de cake éénmaal is afgekoeld (omdat hij een beetje zakt). Erna smeer je hem in met de ganache. Komt helemaal goed!
- De Chocolade ganache is ook makkelijk. Room + chocolade, smelten, mengen, afkoelen. Geen gedoe!
- Ganache is gietbaar wanneer het warm is. Het verdikt tot een smeerbare consistentie wanneer het afkoelt (dat is wat je wilt om deze cake te glazuren) Als je het iets te lang in de koelkast laat staan, d.w.z. te hard om uit te smeren, kunt u het gedurende 10 seconden in de magnetron zachter maken en vervolgens mengen om terug te gebruiken.
- De reden waarom je ‘heet water’ ziet in chocolade cake recepten is omdat het de cacao zijn werk laat doen, waardoor de cake nog meer naar chocolade smaakt!
- Wat je ook kan proberen is het ‘heet water’ vervangen door een espresso of sterke koffie! Koffie zal de chocoladesmaak nog intenser doen worden, maar je cake zal niet naar koffie proeven.
- Calorierijk en misschien niet voor elke dag. Chocolade op chocolade. Zalig! Ik heb genoeg gezegd!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.

Voedingswaarde :
Nutrition Facts
chocolade cake
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
595
% Daily Value*
Fat
38
g
58
%
Saturated Fat
20
g
125
%
Trans Fat
0.4
g
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
13
g
Cholesterol
53
mg
18
%
Sodium
163
mg
7
%
Potassium
282
mg
8
%
Carbohydrates
60
g
20
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
42
g
47
%
Protein
5
g
10
%
Vitamin A
639
IU
13
%
Vitamin C
0.2
mg
0
%
Calcium
96
mg
10
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!