Kimchi

Kimchi maken

Kimchi

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht met een unieke smaak en textuur dat je makkelijk zelf kan maken.
5 from 1 vote
Voorbereiding 1 hour
Kooktijd 0 minutes
Rust tijd - fermenteren 7 days
Totale tijd 7 days 1 hour
Course Bijgerechten, garnituur, Hoofdgerechten
Cuisine Groenten, Oosters
Servings 8 personen
Calories 27 kcal

Ingrediënten
  

Groenten :

  • 1 stuk Chinese kool
  • 2 stuks wortelen groot genoeg
  • 1 stuk witte rammenas
  • 1 bussel lente-ui
  • 70 gr zout

Voor de pasta:

  • 1 stuk grote Nashi peer 250g
  • 6 teentjes knoflook gepeld
  • 1 stuk gember geschild (65gr)
  • 60 ml vissaus
  • 55 gr chili flakes Koreaans (Gochugaru)

Instructies
 

  • We gaan kimchi maken!
  • Neem je Chinese kool en snijd deze in de lengte doormidden.
    1 stuk Chinese kool
  • Snijd elk van die helften nog eens doormidden, zodat je kwarten krijgt.
  • Snijd elk van die kwarten in repen van ongeveer 1,5cm breed.
  • Doe de kool in een grote mengkom en kruid hem met het zout.
    70 gr zout
  • Meng de kool met het zout zodat hij gekneusd wordt.
  • Laat minstens 90 minuten trekken.
  • Versnijd je lente-ui in kleinere stukjes.
    1 bussel lente-ui
  • Versnijd je wortel in reepjes (julienne).
    2 stuks wortelen
  • Schil vervolgens je witte rammenas met een dunschiller en snijd ze zoals je wortels, maar dan in wat dikkere reepjes.
    1 stuk witte rammenas

Pasta maken :

  • Schil en versnijd je gember in plakjes en doe je deze in een keukenrobot.
    1 stuk gember
  • Schil en snijd een Aziatische (nashi)peer in blokjes en voeg toe aan je keukenmachine.
    1 stuk grote Nashi peer
  • Voeg 6 teentjes gepelde knoflook toe.
    6 teentjes knoflook
  • Overgiet dit met de vissaus en mix tot een gladde massa.
    60 ml vissaus
  • Doe de pasta in een mengkom en meng met de Koreaanse chili flakes.
    55 gr chili flakes
  • Laat nu je kool goed uitlekken door een vergiet en spoel rijkelijk af met water.
  • Knijp en was je kool grondig zodat je het grootste deel van het zout hebt weggespoeld.
  • Laat opnieuw goed uitlekken!
  • Doe je kool en alle gesneden groenten in een grote mengkom.
  • Voeg de pasta toe en meng alles heel goed door elkaar.
  • Gebruik nitril-handschoenen indien je je handen niet wil vuilmaken.
  • Doe de inhoud in een fermentatie pot die groot genoeg is voor het mengsel.
  • Druk met een muddler alle groenten aan, zodat ze samengepakt zijn en eventuele luchtbellen worden verwijderd.
  • Sluit de pot losjes af, maar draai hem niet helemaal dicht (zodat er gas vrijkomt) en laat hem 4 to 7 dagen staan.
  • Druk gedurende deze tijd regelmatig met je muddler in de pot om de luchtbellen die zich vormen te verwijderen.
  • Zodra je kimchi de gewenste smaak heeft bereikt, draait u de dop er helemaal op en bewaart u hem in de koelkast.
  • Je kimchi is klaar voor gebruik!

Notities

Kimchi.

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat je zelf dus makkelijk kan maken door verschillende groenten te fermenteren met zout, kruiden en specerijen. De meest gebruikte groente voor kimchi is Chinese kool, maar ook wortelen, radijs en andere groenten kunnen worden gebruikt. Het gerecht staat bekend om zijn pittige en zure smaak en is een belangrijk onderdeel van de Koreaanse keuken.

INFO EN TIPS :

  • Kimchi wordt gegeten op zich, maar ook als bijgerecht staat het zijn mannetje. Denk maar aan Kimchi met rijst, met gebakken rijst, omelet, burgers. Je kan het zo gek niet bedenken. Kimchi is "hot".  
  • Buiten Chinese kool en andere groenten die we hier in het recept gebruiken kan je gerust experimenteren! Voeg gerust andere groenten toe en maak je eigen, homemade "kimchi". Denk aan radijs, komkommer, rapen, bieten, asperges, ... vul zelf maar aan...
  • De Chinese kool bestrooien we met zout om het vocht uit de kool te halen. Je zal merken dat wanneer je kool anderhalf uur getrokken heeft met het zout er een aardige hoeveelheid vocht aan onttrokken wordt. Dit is de bedoeling! Zo kan de kool op de juiste manier gaan fermenteren. Te veel vocht in de kool zal ervoor zorgen dat je kimchi niet lukt.
  • Als je de kool met het zout mengt moet dit niet zachthandig! Meng en kneed het zout eronder. Je mag de kool best kneuzen, of beter..je moet!
  • Wel is het belangrijk om, na het weken, de kool goed en voldoende af te spoelen onder koud stromend water. Zo verwijder je het zout van de kool. Laat hem erna goed uitlekken! Duw er zelfs wat op om zoveel mogelijk vocht weer van en uit de kool te halen. Is de kimchi wanneer hij klaar is te zout? Dan heb je de kool niet voldoende gespoeld!
  • In dit recept maken we de pasta om de kimchi te maken zelf. Je kan veel recepten vinden waar men gebruik maakt van voorgemaakte garnalen of vispasta's. Dit kan ook, maar indien je het recept volgt zal je kimchi veel beter smaken.
  • De peer die we gebruiken voor de pasta is de "Nashi-peer". Dit is een appelvormige peer met oorsprong in Zuid-Oost Azië. De peer is appelvormig, zoet, heel sappig en lekker knapperig. De bite lijkt ook meer op die van een appel dan die van een peer. Je moet ze ook schillen, want de schil is niet eetbaar. Tegenwoordig kan je de peer in meerdere supermarkten terugvinden. Zelfs gekweekt op eigen bodem.
  • De chili flakes... Deze meng je met de pasta die je gemaakt hebt in je keukenrobot. Nu, indien je je hand kan leggen op "Gochugaru" dan gebruik je deze! Gochugaru wordt gemaakt van zongedroogde chilipepers die vervolgens tot vlokken of "flakes" worden gemalen. Gochugaru Red chili is een essentieel en onmisbaar ingrediënt in authentieke Koreaanse gerechten. Het is niet altijd zo eenvoudig om deze te vinden, en dan kan je natuurlijk  ook gewone chili flakes gebruiken. Let wel...je zal een beetje moeten spelen met de hoeveelheid. Maak een deel kimchi, proef, en pas de hoeveelheid chili de volgende keer aan naargelang je eigen smaak. Niet elke chilivlok smaakt hetzelfde of is even pittig. Hier zit héél wat verschil in.
  • En ja, we gaven het al aan, maar je hebt best een keukenrobot nodig om de pasta voor je kimchi te maken. Je zou het kunnen met een vijzel, maar ik raad het zeker niet aan. Je moet de pasta zo fijn mogelijk krijgen! Heb je nog geen keukenrobot? Op zoek naar een exemplaar? Dan kunnen we de "ninja foodi's" absoluut aanraden! Topmateriaal!
  • keukenrobot - ninja foodi
    keukenrobot - ninja foodi
  • Ook de afsluitbare pot waarin je de Kimchi gaat fermenteren is best van goede kwaliteit en van glas! Door de aciditeit is het gebruik van tinnen of metalen potten uit den boze! Je verkrijgt het gerecht door een goede gisting. Het is belangrijk dat je hiervoor een goede fermentatiepot gebruikt. Zulke potten hebben een ventilatieventiel waardoor de gassen die ontstaan door de gisting afgevoerd kunnen worden naar buiten, maar er tevens ook voor zorgen dat de buitenlucht niet tot in je pot geraakt. 
  • fermentatie pot - Kilner
    fermentatie pot - Kilner
  • Gebruik een muddler om je groenten aan te stampen in je pot. Je mag ze goed aandrukken, zodat het vocht wat vrij komt je groenten gaat bedekken.
  • Je laat dan de pot 4 tot 7 dagen op kamertemperatuur fermenteren. De dagen korter of langer maken verschil uit in smaak. Ik zou zeggen, proef, en indien de smaak voor jou ok is, draai dan je pot goed dicht en bewaar hem in de koelkast.

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt om Kimchi te maken kan je niet altijd zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Kimchi maken is dus absoluut niet zo moeilijk! Probeer het zelf eens!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kimchi
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
27
% Daily Value*
Fat
 
1
g
2
%
Saturated Fat
 
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
0.3
g
Sodium
 
711
mg
31
%
Potassium
 
185
mg
5
%
Carbohydrates
 
5
g
2
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
2
g
4
%
Vitamin A
 
2453
IU
49
%
Vitamin C
 
0.4
mg
0
%
Calcium
 
32
mg
3
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword kimchi, kimchi maken, kimchi recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...