Sushi rijst

Sushi rijst

Sushi rijst

Sushi rijst wordt gemaakt door Japanse kort-korrelige rijst te koken met kombu en vervolgens op smaak te brengen met sushi azijn.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 1 hour
week tijd 20 minutes
Totale tijd 1 hour 30 minutes
Course Bijgerechten, rijst
Cuisine Japans, Oosters
Servings 4 porties
Calories 304 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor 3-4 porties sushi rijst (5-7 sushi-rollen)

Voor de zelfgemaakte sushi azijn

Instructies
 

  • We gaan sushi rijst maken!

Ter info.

  • Voordat je begint: Weet dat je voor een sushi roll 90 tot 135 g sushi rijst nodig hebt.
  • Zorg dat al je ingrediënten klaar staan.
    Sushi rijst ingrediënten

De rijst.

De rijst spoelen.

  • Eerst gaan we de rijst SNEL spoelen!
  • Voeg net genoeg water toe om alle rijst onder te dompelen in je kom.
  • Ga eens door de rijst met je handen en gooi het water onmiddellijk weg.
    Sushi rijst spoelen
  • Dit moet snel!
  • Herhaal deze stap nog een keer.
  • Info : Rijst absorbeert heel snel water wanneer je begint met spoelen, dus deze stap helpt onzuiverheden uit de rijst te verwijderen en voorkomt dat de rijst de eerste paar rondes zetmeelrijk water absorbeert.

Het wassen.

  • Vul je kom met rijst opnieuw met wat water en gebruik vervolgens je vingers om de natte rijstkorrels gedurende 10-15 seconden zachtjes in een cirkelvormige beweging te wassen.
  • Door heel weinig water te gebruiken kunnen de korrels tegen elkaar wrijven. Het vermindert ook de opname van onzuiverheden uit het zetmeelrijke water.
  • Spoel de rijst nu. Voeg extra water toe en gooi het troebele water onmiddellijk weg.
    Sushi rijst wassen
  • Herhaal het wassen en spoelen van de rijst nog twee tot drie keer.
    sushi rijst herhaal spoelen en wassen
  • Als het water bijna helder is, laat de rijst dan heel goed uitlekken in een fijne zeef.
    Sushi rijst uitlekken
  • Tip: Gebruik een rijstwasser om dit voltallige proces makkelijker te maken. Met dit handige tool kan je de rijst simpelweg spoelen tot het water helder is en vermijd je dat de rijst het zetmeelrijke water zal opnemen.

De kombu.

  • Controleer nu of de kombu vuildeeltjes bevat.
    1 stuk kombu
  • Veeg het zo nodig voorzichtig af met een vochtige doek.
    kombu proper
  • Veeg de witte poederige substantie op de kombu er niet volledig af. Deze draagt bij aan de umami smaak.
  • Was de kombu NOOIT! Gebruik geen stromend water!

Rijst weken en koken.

  • Doe de goed uitgelekte rijst in een kookpot of in de kom van de rijstkoker of multi cooker en voeg het afgemeten water toe.
    360 ml water
  • INFO : Opgelet! In het recept geven we de hoeveelheid water om te gebruiken in een kookpot. Indien je een rijstkoker of multi cooker gebruikt volg je de aangegeven hoeveelheid van je koker!
  • Leg de kombu bovenop de rijst en laat de rijst 20-30 minuten in het water weken.
    Week kombu met rijst
  • Begin dan met het kookproces. Met een rijstkoker of multi cooker is dit makkelijk. Gebruik je een gewone kookpot, dan kan je in ons recept om rijst te stomen perfect de stappen terugvinden die je nodig hebt om je rijst te koken.
  • Info : Soms is het zelfs aangeraden om ook met je rijstkoker of multi cooker net ietsje minder water te gebruiken dan aangegeven. Omdat we sushi azijn aan de gestoomde rijst gaan toevoegen, kook je de rijst een beetje aan de stevige kant. Niet elke cooker is hetzelfde, dus dat zal je een beetje moeten uitproberen.

Sushi azijn maken.

  • Combineer de rijstazijn, suiker en zout in een kleine steelpan en breng het op middelhoog vuur aan de kook.
    4 el rijstazijn, 2 el suiker, 1 tl zout
    sushi azijn maken
  • Klop met een kleine klopper tot de suiker volledig is opgelost.
  • Je kan de ingrediënten ook in een voor de magnetron geschikte kom doen en 1 minuut in de magnetron doen tot de suiker is opgelost.
  • Zet opzij om af te koelen.
  • Moest het je niet lukken, of heb je geen zin om de sushi azijn zelf te maken, gebruik dan sushi azijn die je aankoopt in de toko.

Sushi rijst maken :

  • Als je een hangiri gebruikt (zie bij info en tips), bevochtig deze dan door er water overheen te laten lopen en laat hem goed uitlekken.
  • Je kan ook een met bakpapier beklede bakplaat gebruiken indien je geen hangiri hebt.
  • Wanneer de rijst gekookt is, gooit u de gebruikte kombu weg en hevel je de gekookte rijst over in de hangiri.
  • Spreid de rijst gelijkmatig uit zodat hij sneller afkoelt.
  • Terwijl hij nog heet is, giet u de sushi azijn over de rijst.
    4 el sushi azijn
    Sushi rijst hangiri
  • Tip: Je kan dezelfde hoeveelheid sushi azijn gebruiken, of je nu iets meer of minder sushi rijst maakt. Houd er rekening mee dat we ongeveer 8-10% van het gewicht van de gekookte rijst aan sushi azijn toevoegen.
  • Met een rijstlepel "snij" je de rijst voorzichtig in een hoek van 45 graden om het sushi-azijnmengsel erin te verwerken en de stukken rijst te scheiden.
    Sushi rijst snijden met rijstlepel
  • ROER OF MENG DE RIJST NIET! Dit omdat de korrels dan kunnen breken en de rijst papperig wordt! Je moet echt snijden! Terwijl je deze snijbeweging maakt, gebruik je een waaier of handventilator die lucht verplaatst over je rijst. Dit koelt de rijst af en neemt het overtollige vocht weg zodat de rijst gaat glanzen en niet papperig wordt. In Japan noemt men dit een UCHIWA.
  • Draai de rijst vervolgens voorzichtig om tussen de sneetjes. Herhaal dit proces totdat de rijst is afgekoeld tot kamertemperatuur.
    sushi rijst draaien
  • Je sushi rijst is klaar om te gebruiken!
  • Bewaar hem afgedekt met een vochtige linnendoek maximum tot enkele uren op kamertemperatuur. (zie tips en info voor mee bewaaradvies)
    Sushi rijst bewaren linnendoek

Notities

Sushi rijst.

Leer hoe je elke keer perfect sushi rijst maakt! Alles wat je nodig hebt zijn eenvoudige ingrediënten zoals rijstazijn, suiker, zout en dashi-kombu. Zodra je het geheim van het maken van de rijst onder de knie hebt, ben je klaar om allerlei heerlijke sushirecepten te bereiden! In het Japans wordt sushirijst ook wel sushi-meshi (鮨飯), su-meshi (酢飯), of shari (シャリ) genoemd. We gebruiken deze rijst enkel bij het maken van allerlei soorten sushi.

INFO : 

  • Meer weten over sushi?
  • Perfect gekookte sushi rijst (酢飯) is van fundamenteel belang bij het maken van elke vorm van sushi. Inderdaad, de beste sushi-restaurants in Japan zijn niet alleen trots op de meest verse vis of variëteit, maar ook op de techniek en kwaliteit van hun rijst. Volg ons recept en je hebt een rijst die subliem is voor het maken van alle soorten sushi!
  • Vergis je niet! Sommige rijstproducenten bestempelen de Japanse kort-korrelige rijst als "sushi rijst". Dit schept de illusie dat de rijst uitsluitend voor sushi wordt gebruikt. Je kan dus gerust dezelfde rijst ook voor gewone gestoomde rijst of andere rijstgerechten gebruiken.
  • Deze sushi rijst heb je ook nodig voor het maken van de hype die momenteel in heel het sushi gebeuren centraal staat : de "Dragon roll".

TIPS :

  1. Kies de juiste soort rijst!
    Om een authentieke Japanse standaard te bereiken, wilt u alleen Japanse kort-korrelige rijst gebruiken om sushi rijst te maken. De consistentie en smaak van Japanse rijst is namelijk heel anders dan die van langkorrelige rijst, jasmijnrijst of andere soorten. Met een hoger vochtgehalte wordt deze Japanse variant gekenmerkt door zijn unieke kleverigheid en textuur, die zorgt voor de lekkere bite van authentieke sushi.
  2. Sushi rijst
    Sushi rijst
  3. Spoel en week de rijst voor het koken!
    Zorg ervoor dat de rijst een paar keer wordt gewassen en gespoeld tot er geen zetmeel meer uit het water komt. Laat de rijst vervolgens minstens 30 minuten weken voor het koken. Hierdoor krijgen de rijstkorrels een betere textuur. Een rijstwasser is hiervoor een handig hulpmiddel.
  4. rijstwasser
    rijstwasser
  5. Kook de rijst met kombu!
    Dit is geen must, maar zeker een van de topgeheimen voor aromatische sushi rijst. Kombu wordt veel gebruikt in de Japanse keuken vanwege de vele voordelen. Wij voegen altijd kombu toe als we sushi rijst maken. De keuze is aan jou, maar weet dat het een subtiele geur en umami smaak geeft aan de rijst.
  6. Kombu
    Kombu
  7. De hoeveelheid water moet minder zijn dan de gebruikelijke hoeveelheid die je normaal gebruikt!
    Omdat we sushi azijn aan de gekookte rijst toevoegen, gebruiken we minder water (een heel klein beetje minder) wanneer we de rijst koken.
  8. Maak zelf sushi azijn!
    Sushi rijst wordt altijd op smaak gebracht met sushi azijn. Die wordt gemaakt van rijstazijn, suiker en zout om de balans tussen zoet, zout en zuur te bereiken. Nadat je alle ingrediënten in een kom hebt gecombineerd, verwarm je het in de magnetron of in een sauspan op het fornuis, zodat de suiker volledig is opgelost.
  9. Voeg sushi azijn toe aan hete rijst en laat onmiddellijk afkoelen!
    Eerst moet u de gekookte rijst overbrengen in een hangiri. Zorg ervoor dat je het oppervlak van de  hangiri vochtig maakt zodat de rijst niet blijft plakken. Heb je geen hangiri dan kan een bakplaat bekleed met bakpapier ook dienen. De reden hiervoor is dat je de rijst snel moet laten afkoelen. In Japan gebruikt men een elektrische ventilator of een handbediende ventilator om de rijst af te koelen.
    Vervolgens moet u sushi azijn over de hete rijst gieten. Wacht niet tot de rijst warm of koel is. Zodra de rijst uit de rijstkom is gehaald, schep je de azijn over de hete rijst, en met behulp van een rijstlepel, meng je het door de rijst in een snijdende beweging. Dit is belangrijk zodat de sushi rijst niet papperig of geplet wordt! Ook is het traditioneel en noodzakelijk om tegelijkertijd de rijst af te koelen met een waaier of handventilator. In japan noemt men deze waaier een "uchiwa". Met de juiste waaier- en snijbeweging wordt uw sushi rijst koel en glanzend. Zoals het moet!
  10. Dek je rijst af met een vochtige linnendoek!
    Laat de sushi rijst niet in een kom/bakje liggen nadat je klaar bent met mengen en koelen. Zorg ervoor dat hij is afgedekt met een vochtige linnendoek en bewaar hem op kamertemperatuur (niet in je koelkast!) tot je klaar bent om sushi te maken.
  11. Langer bewaren!
    Onder een vochtige linnendoek kan je de sushi rijst maximum tot enkele uren op kamertemperatuur bewaren. Doe dit nooit in de koelkast! Rijst wordt hard en droog in de koelkast. Wil je hem langer bewaren? Doe dan de sushi rijst in een luchtdichte bewaardoos en plaats hem zo in de vriezer. Wanneer je hem dan wil gebruiken kan je hem 's nachts in de koelkast laten ontdooien, om vervolgens in de magnetron op kamertemperatuur te brengen (niet heet!). Maar aanraden doen we dit niet! Maak sushi rijst wanneer je hem ook dadelijk wil gebruiken. 

Waarom kruiden we rijst met azijn om sushi te maken?

Dit gaat eigenlijk terug naar de oorsprong van sushi. De letterlijke betekenis van sushi betekent "zure smaak". Historisch gezien bewaarde men vis door het in gefermenteerde rijst te wikkelen. Wanneer ze klaar waren om van de vis te genieten, werd de gefermenteerde rijst weggegooid.
Ergens tussen 1300 en 1500 stopten de Japanners langzaam met het gebruik van gefermenteerde rijst en in plaats daarvan voegden ze azijn toe aan de rijst om de houdbaarheid verder te vergroten. De azijn verbeterde uiteindelijk de smaak van de rijst, zodat ze de vis en de rijst samen gingen eten, wat zich ontwikkelde tot de huidige sushi.
Tegenwoordig is er dankzij "koeling" geen sprake meer van bederf van de vis, maar de eeuwenlange toevoeging van azijn aan de rijst is de hoofdzaak geworden.

5 stappen voor de perfecte sushi rijst!

  1. Kook rijst met kombu volgens uw favoriete kookmethode.
  2. Maak je sushi-azijn.
  3. Hevel de gekookte rijst over op een bakplaat bekleed met bakpapier of makkelijker, gebruik een "hangiri" (dit is de traditionele manier).
  4. Kruid de rijst met sushi-azijn en meng met een rijstlepel in snijdende beweging!
  5. Dek af met een linnendoek en de sushi rijst is klaar voor gebruik.
hangiri
hangiri

Hoeveel sushi rijst heb je nodig om sushi te maken?

Dit is een veelgestelde vraag! Standaard heb je voor één sushi roll 90 tot 135 g (of ½-¾ US cup) sushi rijst nodig. Hiermee maak je 8 tot 10 hapklare sushi.

Keukentools voor het koken of stomen van sushi rijst? 

U kunt de rijst stomen of koken in een pan op het fornuis. Dit is geen enkel probleem, maar de handigste manier om sushi rijst te koken is met een elektrische rijstkoker. Deze zal u altijd perfect gestoomde rijst maken waardoor je hem ook makkelijk kan verwerken tot sushi rijst. Indien je een sushi en rijstliefhebber bent kunnen we dit enkel maar aanraden!
rijstkoker
rijstkoker
Een nog betere optie is om te zorgen voor een multi cooker! Hier kan je niet enkel je rijst mee koken, maar je maakt er soep mee, gebruikt hem om sous-vide mee te koken, als slowcooker, eierkoker, stomer, sterilisator, ... het is een alleskunner! En Indien koken in het algemeen iets is waar je gelukkig van wordt, dan is dit een onmisbaar tool!
multi cooker
multi cooker

Hoe weet je of de rijst perfect gekookt is?

Nadat de rijst is gestoomd, moet de rijst glanzen en "fluffy" zijn. De textuur moet luchtig zijn met een stevige beet. Elke rijstkorrel moet kleverig zijn maar toch zijn vorm behouden. Papperige rijst betekent dat er te veel water in zit of dat hij te gaar is. Pas als je deze rijst hebt ben je klaar om er de perfecte sushi rijst van te maken.

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor sushi rijst kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Sushi rijst heeft nu geen geheimen meer! Aan de slag!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Sushi rijst
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
304
% Daily Value*
Fat
 
0.4
g
1
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.1
g
Monounsaturated Fat
 
0.1
g
Sodium
 
600
mg
26
%
Potassium
 
59
mg
2
%
Carbohydrates
 
67
g
22
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
6
g
7
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
0.3
IU
0
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
13
mg
1
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword kombu, rijstazijn, sushi rijst
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...