chocolade cake

Chocolade cake

chocolade cake

Chocolade cake. Gemaakt met gesmolten chocolade, cacao en overgoten met chocolade ganache. Heel makkelijk te maken, geen mixer of klopper nodig. Lekker!
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 1 hour
afkoeltijd 1 hour
Totale tijd 2 hours 10 minutes
Course cake en gebak
Cuisine Desserts, gebak
Servings 10 personen
Calories 595 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
 
 

Voor de chocolade cake.

Voor de ganache.

Instructies
 

  • We gaan een makkelijke chocolade cake maken!
  • Verwarm je oven voor op 150°C.
  • Vet een 22 cm springvorm in met bakspray (of boter) en bekleed met bakpapier.
  • Doe de boter en chocolade in een hittebestendige, glazen mengkom.
    125 gr pure chocolade callets, 100 gr gezouten roomboter
  • Plaats 3 x 30 seconden op een hoge stand in de microgolfoven.
  • Meng het geheel goed door tussen elke stap tot alles gesmolten is.
  • Meng alles door elkaar met een spatel.
  • Voeg olie, vanille extract en suiker toe en meng opnieuw goed door.
    65 ml olie, 1 tl vanille-extract, 275 g kristalsuiker
  • Voeg eieren toe en mix tot het gecombineerd is.
    2 stuks eieren
  • Zeef cacao, bakpoeder en bloem door een fijne zeef direct in de mengkom.
    17 g cacaopoeder, 150 g bloem, 2 tl bakpoeder
  • Mix tot een gladde massa, het beslag zal dun zijn. (Wat kleinere klontjes is ok)
  • Voeg heet water toe.
    250 ml kokend heet water
  • Meng tot alles is opgenomen.

Chocolade cake bakken.

  • Giet het beslag in de springvorm en bak gedurende 1 uur of tot een prikker die in het midden wordt gestoken er vochtig maar schoon uitkomt.
  • Controleer na 50 minuten. Het oppervlak zal barsten (soms erg!), maar dat zakt wel als het afkoelt en bedekt wordt met ganache, dus geen stress!
  • Haal de chocolade cake uit de oven, zet op een koelrooster, en verwijder de zijkanten van de springvorm.
  • Laat de chocolade cake volledig afkoelen voordat je de bodem voorzichtig verwijdert!

Chocolade ganache maken.

  • Doe chocolade en room in een andere glazen mengkom.
    250 ml culinaire room, 250 g pure chocolade callets
  • Plaats ook deze 3 x 30 seconden, tussendoor mengen, in je microgolfoven tot de chocolade smelt.
  • Laat de room NIET koken!
  • Roer de chocolade glad.
  • Koel 1 tot 2 uur of tot het is ingedikt tot een smeerbare consistentie zoals pindakaas of chocopasta.

Chocolade cake afwerken.

  • Verdeel de ganache met een palletmes over de cake - boven- en zijkanten.
  • Gebruik eventueel een theelepel in een draaiende beweging om een andere textuur te krijgen. Het is maar hoe je da cake wil afwerken. Of als je de chocolade cake liever glad hebt laat je hem zo.
  • Zet nu de cake in je koelkast om hem door en door te koelen en te laten opstijven.
  • Je chocolade cake is klaar! Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Chocolade cake.

Dit is de ultieme zoete zonde! Chocolade cake! Wie lust deze nu niet? Ons recept is misschien niet standaard, maar het geeft je een gebak dat smeuïg is en gemakkelijk om te maken.
Wat ons recept echt onderscheidt, is de moeiteloze bereidingswijze. Geen mixer of klopper is nodig om deze hemelse lekkernij tot stand te brengen. Het geheim zit hem in de perfecte balans van ingrediënten die het bakken van deze chocolade cake tot een waar genot maakt, zelfs voor de minder ervaren bakkers onder ons.

INFO EN TIPS :

  • Ik weet dat er veel chocolade cake recepten zijn. Maar dit recept is makkelijk en geeft je een chocolade cake die ook echt smaakt naar chocolade!
  • De chocolade smaak is intens dankzij het gebruik van gesmolten chocolade en goed cacaopoeder.
  • Gebruik ongezoet cacaopoeder!!!
  • Ongezoet cacaopoeder
    Ongezoet cacaopoeder
  • Gebruik enkel pure chocolade! Melk of witte chocolade zullen je recept doen mislukken!
  • pure chocolade callets
    pure chocolade callets
  • Je hebt alleen een glazen mengkom en spatel nodig. Geen mixer of elektrische klopper.
  • Deze chocolade cake is foolproof! Het bakken van de cake lukt altijd! Waarom? Omdat het zo vochtig is, is het eigenlijk moeilijk om het te gaar te bakken, zodat het droog wordt. Let wel, de baktijd hier is een richtlijn, het hangt allemaal een beetje van je oven af.
  • Het is niet de bedoeling dat de chocolade cake erg rijst, dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken!
  • Dat je cake wat openbarst is normaal! Het is een beetje zoals de bovenkant van brownies. De cake bevat bakpoeder waardoor hij kan barsten. Maar maak je geen zorgen, de barsten zijn minder prominent als de cake éénmaal is afgekoeld (omdat hij een beetje zakt). Erna smeer je hem in met de ganache. Komt helemaal goed!
  • De Chocolade ganache is ook makkelijk. Room + chocolade, smelten, mengen, afkoelen. Geen gedoe!
  • Ganache is gietbaar wanneer het warm is. Het verdikt tot een smeerbare consistentie wanneer het afkoelt (dat is wat je wilt om deze cake te glazuren) Als je het iets te lang in de koelkast laat staan, d.w.z. te hard om uit te smeren, kunt u het gedurende 10 seconden in de magnetron zachter maken en vervolgens mengen om terug te gebruiken.
  • De reden waarom je 'heet water' ziet in chocolade cake recepten is omdat het de cacao zijn werk laat doen, waardoor de cake nog meer naar chocolade smaakt!
  • Wat je ook kan proberen is het 'heet water' vervangen door een espresso of sterke koffie! Koffie zal de chocoladesmaak nog intenser doen worden, maar je cake zal niet naar koffie proeven.
  • Je kan de cake ook gerust anders afwerken! Gebruik wat rood fruit zoals frambozen, rode bessen of aardbeien. Of waarom niet met wat citrusvruchten zoals sinaasappel of mandarijn. Ook geserveerd met een bolletje vanille-ijs is deze cake een welgekomen toetje!
  • Calorierijk en misschien niet voor elke dag, maar toch... Chocolade op chocolade. Zalig! Ik heb genoeg gezegd! Smakelijk en geniet er van!

Keukentools voor chocolade cake : 

  • Er zijn natuurlijk wel hulpmiddelen die het bereiden en afwerken van je chocolade cake wat makkelijker maken. Een goed palletmes bijvoorbeeld is een zaligheid om je ganache gelijkmatig uit te smeren en te verdelen.  
    palletmes
    palletmes
    Ben je iemand die met regelmaat aan het bakken is? Dan is een draaiplateau misschien wel iets wat je kan overwegen. Dit is een handig hulpmiddel om taart en gebak af te werken. Het maakt het je een stuk makkelijker om je cake en taarten of ander gebak af te werken. Een aanrader!
  • taartdecoratiedraaitafel
    taartdecoratiedraaitafel
    Een laatste hulpmiddel wat hier ook standaard in de kast staat is bakspray. Dit is super makkelijk en spaart je een hoop gesmos met het invetten van bakvormen. En toegeven, met zo'n busje bakspray kom je wel even door! Geen gedoe, super handig!
  • bakspray
    bakspray
  • Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
     
    Bootstrap Ventures
    Bootstrapped Ventures
     
    Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
    Deel het gerust op je social media en tag ons!
    Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
    Voeg het dan hier toe!
    Bol AlgemeenBol Algemeen
    HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
    Een smeuïge chocolade cake! Proberen en genieten maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
chocolade cake
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
595
% Daily Value*
Fat
 
38
g
58
%
Saturated Fat
 
20
g
125
%
Trans Fat
 
0.4
g
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
13
g
Cholesterol
 
53
mg
18
%
Sodium
 
163
mg
7
%
Potassium
 
282
mg
8
%
Carbohydrates
 
60
g
20
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
42
g
47
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
639
IU
13
%
Vitamin C
 
0.2
mg
0
%
Calcium
 
96
mg
10
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword chocolade cake
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
6
Share to...