Zwarte woud taart.

Zwarte woud taart - recept

Zwarte woud taart.

Als er één taart is die de kroon spant dan is het toch wel een zwar­te woud taart, of ook wel “Schwar­zwäl­der Kirscht­or­te”. Luch­tig gebak met ker­sen, likeur en slagroom.
5 from 1 vote
Prep Time 45 mins
Cook Time 1 hr
rust tijd 1 d
Total Time 1 d 1 hr 45 mins
Cour­se cake en gebak, Dessert
Cui­si­ne Des­serts, gebak
Ser­vings 10 por­ties
Calo­ries 839 kcal

Ingrediënten
  

Ingrediënten

    Chocolade Cake:

    • 6 gro­te eie­ren op kamer­tem­pe­ra­tuur
    • 1 tl vanil­le-extract
    • 275 gr kris­tal­sui­ker (super­fijn)
    • 50 gr cacao­poe­der
    • 100 gr pat­ti­se­rie­bloem
    • 150 gr onge­zou­ten boter gesmol­ten en afgekoeld

    Kersensiroop:

    • 670 gr ont­pit­te ker­sen op siroop in pot of blik
    • 85 ml kirsch of kersenlikeur
    • 110 g kris­tal­sui­ker
    • 4 tl maïs­zet­meel

    Versieren:

    Instructies
     

    Chocolade cake :

    • Ver­warm de oven voor op 180°C (160°C heteluchtoven).
    • Vet 3 x 20cm (8″) spring­vor­men in met bak­spray, bekleed met bak­pa­pier.
    • Zeef de bloem en het cacao­poe­der door een fij­ne zeef in een meng­kom, en zet opzij.
      100 gr pat­ti­se­rie­bloem, 50 gr cacaopoeder
    • Klop de eie­ren los in je keu­ken­ma­chi­ne.
      6 gro­te eieren
    • Klop gedu­ren­de 30 secon­den op hoge snelheid.
    • Voeg lang­zaam de sui­ker toe.
      275 gr kristalsuiker
    • Voeg dan het vanil­le extract toe en klop mini­mum nog 7 minuten.
      1 tl vanille-extract
    • Sla deze stap niet over! We gebrui­ken immers geen bak­poe­der of zelf­rij­zend meel! Dit is de reden waar­om je een keu­ken­ma­chi­ne moet gebruiken.
    • Voeg het bloem- en cacao­meng­sel toe aan het beslag en meng met een spa­tel het er voor­zich­tig onder. Nog­maals, voor­zich­tig, we wil­len de lucht­bel­len er niet uitslaan!
    • Voeg dan de gesmol­ten en afge­koel­de boter toe en meng opnieuw.
      150 gr onge­zou­ten boter
    • Zodra je geen bloem meer ziet, stop je met roeren.
    • Giet het beslag in de drie voor­be­rei­de spring­vor­men.
    • Tip : Het beslag moet giet­baar zijn.
    • Plaats in het mid­den van de oven en bak gedu­ren­de +/-25 minu­ten, tot de cake veer­krach­tig aan­voelt en een saté­prik­ker die in het mid­den van de cake wordt gesto­ken er schoon uitkomt.
    • Haal uit de oven.
    • Laat 10 minu­ten afkoe­len in de spring­vorm alvo­rens de cakes op een taartroos­ter te zet­ten om vol­le­dig af te koelen.

    De Kersensiroop:

    • Laat de ker­sen uit­lek­ken in een zeef maar bewaar het vocht.
      670 gr ont­pit­te ker­sen op siroop
    • Meet 60ml van het gere­ser­veer­de ker­sen­sap af en meng met het maïs­zet­meel tot een slurry.
      4 tl maïszetmeel
    • Zet opzij.
    • Zet een saus­pan op een matig laag vuur.
    • Voeg de sui­ker en nog eens 85ml van het gere­ser­veer­de ker­sen­sap toe.
      110 g kristalsuiker
    • Laat zacht­jes sud­de­ren om de sui­ker op te lossen.
    • Roer het maïs­zet­meel erdoor en breng het geheel aan de kook.
    • Kook al roe­rend met een klei­ne klop­per 1 minuut tot het indikt tot een dun­ne siroop.
    • Haal van het vuur en roer de kirsch (of kersenlikeur)er door.
      85 ml kirsch of kersenlikeur
    • Giet de siroop over de uit­ge­lek­te ker­sen en laat vol­le­dig afkoe­len voor gebruik.

    Chocoladekrullen:

    • Smelt de cho­co­la­de.
      100 g pure chocolade
    • Breek de cho­co­la­de (of gebruik cal­l­ets) en doe het in een voor de mag­ne­tron geschik­te kom.
    • Smelt zacht­jes in de mag­ne­tron door drie keer 20 secon­den te ver­war­men. Roer tussendoor.
    • Giet de gesmol­ten cho­co­la­de over de ach­ter­kant van een bak­plaat en ver­spreid met een spa­tel zo dun mogelijk.
    • Koel 3 — 4 minu­ten in de koel­kast tot het mid­den net gestold is.
    • Gebruik een bak­spaan en houd deze in een hoek van 45 gra­den en schraap langs de bak­plaat van je af om krul­len te creëren.
    • Tip : Doe eerst een klein proef­lap­je. Dit vergt een beet­je trai­ning. Je moet de juis­te hard­heid van de cho­co­la­de kun­nen vinden.
    • Zorg ook voor wat schaaf­sel om de onder en zij­kant van je zwar­te woud taart te decoreren.
    • Leg de krul­len en het schaaf­sel voor­zich­tig op een bord en zet koel tot gebruik.

    Slagroom opkloppen:

    • Doe vlak voor het samen­stel­len slag­room, poe­der­sui­ker en vanil­le extract in een gro­te kom.
      1 liter slag­room, 2 tl vanil­le extract, 50 gr poedersuiker
    • Klop met een hand­mixer tot mooie stij­ve pieken.
    • Zet in de koel­kast tot nodig.

    Het opbouwen van je zwarte woud taart :

    • Leg één cho­co­la­de­ca­ke onder­ste­bo­ven op een ser­veer­schaal (of taart­de­co­ra­tie­draai­ta­fel, als je een pro bent! :).
    • Gebruik een keu­ken­bor­stel­tje en bestrijk met ker­sen­si­roop (waar­in je ker­sen weken).
    • Werk dan af met een laag slag­room maar laat een rand van 1 cm over (het gewicht van de vol­gen­de taart­laag die zacht­jes wordt aan­ge­drukt zal de room naar de rand duwen).
    • Top de room met de helft van de ker­sen (in een enke­le laag).
    • Doe dit met behulp van een schuim­spaan om de ker­sen goed uit te laten lek­ken (maar dep niet droog, de taart mag best sap­pig zijn!).
    • Her­haal de vori­ge stappen!
    • Bedek met een ande­re cake­laag, bestrijk met ker­sen­si­roop, smeer slag­room, bedek met de res­te­ren­de ker­sen, en leg de der­de cake­laag erop.
    • Bedek nu hele­maal met slag­room. Maar let op! Behoud wat slag­room voor het spui­ten van roomdecoraties.
    • Ver­deel de res­te­ren­de slag­room over de boven­kant en zij­kant van de taart.
    • Met behulp van een spuit­zak met mond­je spuit je nu dot­ten rond de rand van de boven­kant van de taart.
    • Top elke dot af met een mara­schi­no kers.
      12 stuks mara­schi­no kersen

    Afwerken met chocolade :

    • Sta­pel gro­te cho­co­la­de­krul­len in het midden.
    • Gebruik het klei­ne­re gebro­ken schaaf­sel om de bodem van de zij­kan­ten van de taart te bedekken.
    • Let op, dit ziet er mak­ke­lij­ker uit dan het is! Gebruik kou­de han­den om het schaaf­sel op te schep­pen en op de zij­kant druk­ken, of een lepel.

    Rusttijd :

    • Laat de cake min­stens 4 uur in de koel­kast staan, bij voor­keur een nacht, zodat de sma­ken zich kun­nen ont­wik­ke­len en de siroop echt in de cake kan trekken.
    • Haal 30 minu­ten voor het ser­ve­ren uit de koel­kast (maar let op voor slag­room op war­me dagen of indien je in een war­me kamer zit).
    • Je zwar­te woud taart is klaar!
    • Snijd in plak­jes, gebruik een taart­schep en ser­veer met trots!

    Video

    Notities

    Zwarte woud taart.

    Een taart om ‘U’ tegen te zeg­gen. Deze “Schwar­zwäl­der Kirscht­or­te” is heer­lijk zacht, door­dron­gen van ker­sen. Super­lek­ker en een klas­sie­ker onder de taarten.


    INFO EN TIPS

      • We gebrui­ken inder­daad ker­sen uit blik of pot. Ze zijn gemak­ke­lijk te vin­den in de fruitconservenafdeling.
      • Heb je lie­ver een zuur­de­re toets? Zoek dan naar krieken.
      • Kirsch of ker­sen­li­keur — Dit is een belang­rijk ingre­di­ënt voor een echt authen­tie­ke Schwar­zwal­der! Als u ech­ter geen alco­hol kan of wil gebrui­ken, gebruik dan wat meer sap.
      • 1L Room — Ja, ik weet het, het klinkt als heel veel! Maar je zult alles gebruiken!
      • Helaas is het wel aan­ge­ra­den om het beslag te maken met een keu­ken­ma­chi­ne!!!! Het deeg moet zoda­nig geklopt wor­den zodat het gewoon niet moge­lijk is om dit met de hand te doen. Moest je nog op zoek zijn naar een dege­lij­ke keu­ken en bak­ma­chi­ne dan kan je via ons een rede­lij­ke kor­ting ver­krij­gen bij Kit­che­naid! Hun Arti­san mixer is wereld­wijd gekend voor de bes­te pres­ta­ties in je keu­ken en gaat een leven lang mee!!!


    • Als je drie spring­vor­men niet alle­maal op één oven­roos­ter pas­sen (zoals bij mijn stan­daard­oven), zet dan 2 vor­men op de mid­del­ste roos­ter, en één vorm eron­der. Haal de boven­ste 2 pan­nen er na 25 minu­ten uit, en laat de onder­ste cake­vorm er nog 2 minu­ten in staan.
    • Eie­ren moe­ten op kamer­tem­pe­ra­tuur zijn en niet ijs­koud, zodat ze goed in het beslag kun­nen wor­den opge­no­men of beter kun­nen luch­ten tij­dens het kloppen.
    • De Cho­co­la­de­krul­len! Deze kun­nen oefe­ning ver­gen, maar eer­lijk gezegd moet je je er niet over opwin­den. Krul­len zijn opti­o­neel! Als ze niet luk­ken of als je een gemak­ke­lij­ke­re optie wilt, kan je gemak­ke­lijk schaaf­sel maken door de cho­co­la­de te koe­len tot hij hard is en dan te scha­ven met een mes, een spa­tel enz. Strooi dit over het opper­vlak. Dit is wat de mees­te recep­ten sowie­so doen, en het ziet er even lek­ker uit!
    • Je kan de zwar­te woud taart tot een dag of 3 in de koel­kast bewa­ren. Maar geloof me…daar krijgt ze de kans niet voor!
     
    Kitchenaid artisan
    Kit­che­naid artisan
     
    Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
     
    Bootstrap Ventures
    Boot­strap­ped Ventures
     
    Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
    Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
    Voeg het dan hier toe!
    KokenKoken
    HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
    Zwar­te woud taart! Zeker nu bij de ein­de­jaars­pe­ri­o­de is dit een winnaar! 

    Voedingswaarde :

    Nutri­ti­on Facts
    Zwar­te woud taart.
    Ser­ving Size
     
    1 por­tie
    Amount per Serving
    Calo­ries
    839
    % Dai­ly Value*
    Fat
     
    56
    g
    86
    %
    Satu­ra­ted Fat
     
    34
    g
    213
    %
    Trans Fat
     
    1
    g
    Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
     
    3
    g
    Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
     
    15
    g
    Cho­les­te­rol
     
    245
    mg
    82
    %
    Sodi­um
     
    74
    mg
    3
    %
    Pot­as­si­um
     
    346
    mg
    10
    %
    Car­bo­hy­dra­tes
     
    76
    g
    25
    %
    Fiber
     
    4
    g
    17
    %
    Sugar
     
    51
    g
    57
    %
    Pro­tein
     
    9
    g
    18
    %
    Vita­min A
     
    2488
    IU
    50
    %
    Vita­min C
     
    2
    mg
    2
    %
    Cal­ci­um
     
    107
    mg
    11
    %
    Iron
     
    3
    mg
    17
    %
    * Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
    Key­word Schwar­zwäl­der Kirscht­or­te, zwar­te woud taart
    Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
    Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
    Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

    Geef een reactie

    Recipe Rating




    error: Deze inhoud is beschermd!