Zwarte woud taart.
Als er één taart is die de kroon spant dan is het toch wel een zwarte woud taart, of ook wel "Schwarzwälder Kirschtorte". Luchtig gebak met kersen, likeur en slagroom.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Ingrediënten
Chocolade Cake:
- 6 grote eieren op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- 275 gr kristalsuiker (superfijn)
- 50 gr cacaopoeder
- 100 gr pattiseriebloem
- 150 gr ongezouten boter gesmolten en afgekoeld
Kersensiroop:
- 670 gr ontpitte kersen op siroop in pot of blik
- 85 ml kirsch of kersenlikeur
- 110 g kristalsuiker
- 4 tl maïszetmeel
Versieren:
- 1 liter slagroom minsten 35% vetgehalte
- 2 tl vanille extract
- 50 gr poedersuiker
- 100 g pure chocolade
- 12 stuks maraschino kersen
Instructies
Chocolade cake :
- Verwarm de oven voor op 180°C (160°C heteluchtoven).
- Vet 3 x 20cm (8") springvormen in met bakspray, bekleed met bakpapier.
- Zeef de bloem en het cacaopoeder door een fijne zeef in een mengkom, en zet opzij.100 gr pattiseriebloem, 50 gr cacaopoeder
- Klop de eieren los in je keukenmachine.6 grote eieren
- Klop gedurende 30 seconden op hoge snelheid.
- Voeg langzaam de suiker toe.275 gr kristalsuiker
- Voeg dan het vanille extract toe en klop minimum nog 7 minuten.1 tl vanille-extract
- Sla deze stap niet over! We gebruiken immers geen bakpoeder of zelfrijzend meel! Dit is de reden waarom je een keukenmachine moet gebruiken.
- Voeg het bloem- en cacaomengsel toe aan het beslag en meng met een spatel het er voorzichtig onder. Nogmaals, voorzichtig, we willen de luchtbellen er niet uitslaan!
- Voeg dan de gesmolten en afgekoelde boter toe en meng opnieuw.150 gr ongezouten boter
- Zodra je geen bloem meer ziet, stop je met roeren.
- Giet het beslag in de drie voorbereide springvormen.
- Tip : Het beslag moet gietbaar zijn.
- Plaats in het midden van de oven en bak gedurende +/-25 minuten, tot de cake veerkrachtig aanvoelt en een satéprikker die in het midden van de cake wordt gestoken er schoon uitkomt.
- Haal uit de oven.
- Laat 10 minuten afkoelen in de springvorm alvorens de cakes op een taartrooster te zetten om volledig af te koelen.
De Kersensiroop:
- Laat de kersen uitlekken in een zeef maar bewaar het vocht.670 gr ontpitte kersen op siroop
- Meet 60ml van het gereserveerde kersensap af en meng met het maïszetmeel tot een slurry.4 tl maïszetmeel
- Zet opzij.
- Zet een sauspan op een matig laag vuur.
- Voeg de suiker en nog eens 85ml van het gereserveerde kersensap toe.110 g kristalsuiker
- Laat zachtjes sudderen om de suiker op te lossen.
- Roer het maïszetmeel erdoor en breng het geheel aan de kook.
- Kook al roerend met een kleine klopper 1 minuut tot het indikt tot een dunne siroop.
- Haal van het vuur en roer de kirsch (of kersenlikeur)er door.85 ml kirsch of kersenlikeur
- Giet de siroop over de uitgelekte kersen en laat volledig afkoelen voor gebruik.
Chocoladekrullen:
- Smelt de chocolade.100 g pure chocolade
- Breek de chocolade (of gebruik callets) en doe het in een voor de magnetron geschikte kom.
- Smelt zachtjes in de magnetron door drie keer 20 seconden te verwarmen. Roer tussendoor.
- Giet de gesmolten chocolade over de achterkant van een bakplaat en verspreid met een spatel zo dun mogelijk.
- Koel 3 - 4 minuten in de koelkast tot het midden net gestold is.
- Tip : Doe eerst een klein proeflapje. Dit vergt een beetje training. Je moet de juiste hardheid van de chocolade kunnen vinden.
- Zorg ook voor wat schaafsel om de onder en zijkant van je zwarte woud taart te decoreren.
- Leg de krullen en het schaafsel voorzichtig op een bord en zet koel tot gebruik.
Slagroom opkloppen:
- Doe vlak voor het samenstellen slagroom, poedersuiker en vanille extract in een grote kom.1 liter slagroom, 2 tl vanille extract, 50 gr poedersuiker
- Klop met een handmixer tot mooie stijve pieken.
- Zet in de koelkast tot nodig.
Het opbouwen van je zwarte woud taart :
- Leg één chocoladecake ondersteboven op een serveerschaal (of taartdecoratiedraaitafel, als je een pro bent! :).
- Gebruik een keukenborsteltje en bestrijk met kersensiroop (waarin je kersen weken).
- Werk dan af met een laag slagroom maar laat een rand van 1 cm over (het gewicht van de volgende taartlaag die zachtjes wordt aangedrukt zal de room naar de rand duwen).
- Top de room met de helft van de kersen (in een enkele laag).
- Doe dit met behulp van een schuimspaan om de kersen goed uit te laten lekken (maar dep niet droog, de taart mag best sappig zijn!).
- Herhaal de vorige stappen!
- Bedek met een andere cakelaag, bestrijk met kersensiroop, smeer slagroom, bedek met de resterende kersen, en leg de derde cakelaag erop.
- Bedek nu helemaal met slagroom. Maar let op! Behoud wat slagroom voor het spuiten van roomdecoraties.
- Verdeel de resterende slagroom over de bovenkant en zijkant van de taart.
- Met behulp van een spuitzak met mondje spuit je nu dotten rond de rand van de bovenkant van de taart.
- Top elke dot af met een maraschino kers.12 stuks maraschino kersen
Afwerken met chocolade :
- Stapel grote chocoladekrullen in het midden.
- Gebruik het kleinere gebroken schaafsel om de bodem van de zijkanten van de taart te bedekken.
- Let op, dit ziet er makkelijker uit dan het is! Gebruik koude handen om het schaafsel op te scheppen en op de zijkant drukken, of een lepel.
Rusttijd :
- Laat de cake minstens 4 uur in de koelkast staan, bij voorkeur een nacht, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen en de siroop echt in de cake kan trekken.
- Haal 30 minuten voor het serveren uit de koelkast (maar let op voor slagroom op warme dagen of indien je in een warme kamer zit).
- Je zwarte woud taart is klaar!
- Snijd in plakjes, gebruik een taartschep en serveer met trots!
RECEPT VIDEO
Notities
Zwarte woud taart.
Een taart om 'U' tegen te zeggen. Deze "Schwarzwälder Kirschtorte" is heerlijk zacht, doordrongen van kersen. Superlekker en een klassieker onder de taarten.INFO EN TIPS
-
- We gebruiken inderdaad kersen uit blik of pot. Ze zijn gemakkelijk te vinden in de fruitconservenafdeling.
- Heb je liever een zuurdere toets? Zoek dan naar krieken.
- Kirsch of kersenlikeur - Dit is een belangrijk ingrediënt voor een echt authentieke Schwarzwalder! Als u echter geen alcohol kan of wil gebruiken, gebruik dan wat meer sap.
- 1L Room - Ja, ik weet het, het klinkt als heel veel! Maar je zult alles gebruiken!
- Helaas is het wel aangeraden om het beslag te maken met een keukenmachine!!!! Het deeg moet zodanig geklopt worden zodat het gewoon niet mogelijk is om dit met de hand te doen. Moest je nog op zoek zijn naar een degelijke keuken en bakmachine dan kan je via ons een redelijke korting verkrijgen bij Kitchenaid! Hun Artisan mixer is wereldwijd gekend voor de beste prestaties in je keuken en gaat een leven lang mee!!!
- Als je drie springvormen niet allemaal op één ovenrooster passen (zoals bij mijn standaardoven), zet dan 2 vormen op de middelste rooster, en één vorm eronder. Haal de bovenste 2 pannen er na 25 minuten uit, en laat de onderste cakevorm er nog 2 minuten in staan.
- Eieren moeten op kamertemperatuur zijn en niet ijskoud, zodat ze goed in het beslag kunnen worden opgenomen of beter kunnen luchten tijdens het kloppen.
- De Chocoladekrullen! Deze kunnen oefening vergen, maar eerlijk gezegd moet je je er niet over opwinden. Krullen zijn optioneel! Als ze niet lukken of als je een gemakkelijkere optie wilt, kan je gemakkelijk schaafsel maken door de chocolade te koelen tot hij hard is en dan te schaven met een mes, een spatel enz. Strooi dit over het oppervlak. Dit is wat de meeste recepten sowieso doen, en het ziet er even lekker uit!
- Je kan de zwarte woud taart tot een dag of 3 in de koelkast bewaren. Maar geloof me...daar krijgt ze de kans niet voor!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Zwarte woud taart.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
839
% Daily Value*
Fat
56
g
86
%
Saturated Fat
34
g
213
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
15
g
Cholesterol
245
mg
82
%
Sodium
74
mg
3
%
Potassium
346
mg
10
%
Carbohydrates
76
g
25
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
51
g
57
%
Protein
9
g
18
%
Vitamin A
2488
IU
50
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
107
mg
11
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
Thanks for this reply! Glad we can contribute! That’s what we do it for!
I love how you offer a fresh perspective; it keeps me engaged every single time.