Wortelpuree

Wortelpuree

Wortelpuree

Wortelpuree is een heerlijk gerecht dat populair is in zowel België als Nederland. Het staat bekend om zijn eenvoud en smaakvolle combinatie van wortelen en aardappelen.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 25 minutes
Totale tijd 35 minutes
Course aardappelgerechten, Bijgerechten, Hoofdgerechten
Cuisine Aardappelgerechten, Belgisch, Vlaams
Servings 4 personen
Calories 379 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 1 kg wortel
  • 1 ui
  • 1 blaadje laurier
  • 1 el zout
  • ½ el kristalsuiker
  • 1 tl bicarbonaat
  • wat peper
  • wat zout
  • wat nootmuskaat
  • 1 el roomboter
  • 2 el room

Instructies
 

  • We gaan wortelpuree maken!
  • Schil en was 1 kg bloemige aardappelen.
    1 kg bloemige aardappelen
  • Snijd ze in gelijke delen en voeg ze toe aan je braadpan.
  • Schil 1 kg wortel met een dunschiller, snijd ze in blokjes en voeg ze toe aan je aardappelen.
    1 kg wortel
  • Pel of schil 1 ui en versnijd deze ook in blokjes.
    1 ui
  • Zet de aardappelen met de wortel in je braadpan onder water en voeg de gesneden ui en 1 blaadje laurier toe.
  • Doe 1 el zout en 1/2 el kristalsuiker erbij, zet je deksel op de pan en breng aan de kook.
    1 el zout, 1/2 el kristalsuiker
  • Voeg voor het koken 1 tl bicarbonaat toe.
    1 tl bicarbonaat
  • Kook de aardappelen met de wortel gaar in ongeveer 15 tot 20 minuutjes.
  • Verwijder het laurierblad, en giet het geheel af door een vergiet.
  • Laat goed uitlekken in je vergiet. Doe het geheel terug in je pan en laat op een laag vuur drogen. We willen immers zoveel mogelijk vocht laten verdampen en verwijderen.
  • Gebruik een pureestamper en pureer het geheel goed door elkaar.
  • Voeg 1 el roomboter en 2 el room toe en meng grondig alles door je puree.
    1 el roomboter, 2 el room
  • Proef, en kruid eventueel af met wat peper, wat zout en wat nootmuskaat.
    wat peper, wat zout, wat nootmuskaat
  • Je wortelpuree is klaar! Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Wortelpuree.

Wortelpuree wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij gerechten zoals stoofvlees, gehaktballen, of worstjes. We noemen het ook wel eens wortelstoemp. Het is een smakelijke manier om wat extra groenten in je maaltijd te verwerken en heeft een heerlijke zoete smaak dankzij de wortelen.
Dus, of je nu in België, Nederland, of elders bent, het is een heerlijk en comfortabel gerecht dat je zeker eens moet proberen, want wortelpuree maken is helemaal niet moeilijk. Het is tevens een perfecte aanvulling op tal van maaltijden en valt in de smaak bij jong en oud!

INFO EN TIPS :

  • Zorg voor bloemige aardappelen om je wortelpuree te maken. Met een vastkokende aardappel ga je geen puree krijgen. Dit is zo voor elke aardappelpuree die je wil maken.
  • Wanneer je de aardappelen schilt en in blokjes versnijd, zorg er dan voor dat zowel de aardappel en de wortel in zo gelijk mogelijke delen snijd. Dit zorgt voor een gelijke garing. Indien je grote en kleine stukken door elkaar kookt zal dit ervoor zorgen dat de kleinere stukken overgaar worden en zo veel meer water gaan opslorpen. Dan krijg je sowieso een waterachtige puree. Dit kan je dus vermijden.
  • Je merkt dat we een kleine theelepel bicarbonaat (baking soda) toevoegen bij het koken. Dit heeft een aantal voordelen. Hieronder vertellen we je er meer over, maar let op..de toevoeging is optioneel, je kan dit gerust ook weglaten indien je dit wenst.
  • Laat wanneer je de aardappel en wortel hebt afgegoten ze ook een tijdje uitlekken in het vergiet. Je wil zo veel mogelijk vocht verwijderen.
  • Doe ze erna terug in je braadpan of kookpot en laat de wortelpuree "drogen" op je vuur. Zet je vuur hiervoor op een lagere stand en laat de wortelpuree als het ware "droger koken". Dit om dezelfde reden...zoveel mogelijk vocht verwijderen.
  • Pureer je wortelpuree met een pureestamper of indien je het fijner wil kan je hem ook door en passe-vite halen. Zo krijg je een veel fijnere puree.
  • Passe vite
    Passe vite
  • Pas nadat je deze stappen hebt gedaan voeg je extra ingrediënten zoals boter, room en kruiding toe. Zo heb je ook een idee van de samenstelling en vastheid van je puree. Wil je hem smeuïger dan kan je wat extra room, boter of zelfs melk toevoegen.
  • In de video zie je dat we de wortelpuree maken met spek. Oervlaams...simpel..maar oh zo lekker! Maar pas op, ook met gehaktbrood of stoofvlees is dit een welgesmaakt gerecht.
  • Ook de ui die we gebruiken in het recept kan je gerust aanstoven of bakken indien je dit liever hebt. We koken hem hier mee met het geheel maar het hoeft niet zo te zijn. Stoof de ui gerust aan in wat boter tot hij glazig is om hem nadien toe te voegen aan je wortelpuree.
  • Ook andere kruiden zoals tijm of dragon kunnen een aanvulling zijn. Gebruik dit recept als basis en experimenteer. Zoek zelf wat je lekker vind.

Bicarbonaat toevoegen aan wortelpuree.

Het toevoegen van een theelepel bicarbonaat (ook bekend als baking soda of zuiveringszout) aan wortelpuree kan verschillende voordelen bieden. Dit is zelfs niet enkel bij dit gerecht, maar ook bij andere groentenpuree is het voordeel hetzelfde. Een opsomming :
  1. Behoud van kleur: Bicarbonaat helpt om de mooie oranje kleur van de wortelen te behouden tijdens het koken. Het zorgt ervoor dat de wortels niet te snel hun kleur verliezen en helpt ze er levendig en aantrekkelijk uit te laten zien in de puree.
  2. Textuurverbetering: Bicarbonaat kan de textuur van de wortels verbeteren door ze zachter te maken. Hierdoor zijn de wortelen gemakkelijker te pureren en krijg je een gladdere en romigere wortelpuree.
  3. Snellere kooktijd: Het gebruik van bicarbonaat kan de kooktijd van de wortelen verkorten. Dit is handig als je snel wortelpuree wilt bereiden, bijvoorbeeld als je weinig tijd hebt om te koken.
  4. Neutraliseren van zuurheid: Wortelen kunnen soms een lichte zuurheid hebben, vooral als ze oud zijn. Bicarbonaat kan helpen om deze zuurheid te neutraliseren, waardoor de smaak van de wortelpuree zachter en evenwichtiger wordt.
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van bicarbonaat, omdat een teveel ervan de smaak van het gerecht kan beïnvloeden en een lichte zoutachtige smaak kan achterlaten. Een theelepel is meestal voldoende voor een normale hoeveelheid wortelpuree.
Met deze voordelen in gedachten, kun je bicarbonaat met vertrouwen toevoegen aan je puree om zo een smakelijk en kleurrijk gerecht te bereiden dat zeker in de smaak zal vallen.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Wortelpuree! Ons makkelijk recept, gesmaakt door jong en oud! Proberen maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Wortelpuree
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
379
% Daily Value*
Fat
 
7
g
11
%
Saturated Fat
 
4
g
25
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Cholesterol
 
16
mg
5
%
Sodium
 
2266
mg
99
%
Potassium
 
1961
mg
56
%
Carbohydrates
 
76
g
25
%
Fiber
 
13
g
54
%
Sugar
 
20
g
22
%
Protein
 
8
g
16
%
Vitamin A
 
41987
IU
840
%
Vitamin C
 
68
mg
82
%
Calcium
 
138
mg
14
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword wortelpuree, wortelpuree maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...