Shakshuka

shakshuka recept

Shakshuka

LiliesfoodLiliesfood
Shakshuka is een smaakvol en hartig gerecht met Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse oorsprong. Eieren gepocheerd in een pittige tomatensaus op basis van paprika, knoflook en kruiden.
5 from 2 votes
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
0 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course Ontbijt
Cuisine Belgisch, eiergerechten, Groenten, Zuiders - Mediteraans
Servings 3 personen
Calories 287 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 3 middelgrote tomaten
  • 2 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 tl zout
  • ½ tl suiker
  • ½ tl cayennepeper
  • 50 gr gruyère
  • 5 eieren
  • wat zout
  • wat Dille

Instructies
 

  • We maken shakshuka!
  • Begin met 3 middelgrote tomaten. Ontdoe de tomaten van hun kroontje en snijd ze in blokjes.
    3 middelgrote tomaten
  • Pel 3 teentjes knoflook. Snijd en snipper ze fijn op je snijplank.
    3 teentjes knoflook
  • Verwijder dan de zaadlijsten van 1 rode puntpaprika en snijd deze ook in blokjes.
    1 rode puntpaprika

Maak je shakshuka!

  • Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan een braiseerpan en zet ze op een middelmatig vuur.
    2 el olijfolie
  • Fruit je gesnipperde knoflook aan in de pan voor een minuut of 2.
  • Voeg de paprikablokjes toe en laat mee bakken.
  • Voeg dan je tomatenblokjes toe en laat sudderen op een zacht vuur.
  • Voeg 1 tl zout, 1/2 tl suiker en 1/2 tl cayennepeper toe.
    1 tl zout, 1/2 tl suiker, 1/2 tl cayennepeper
  • Meng het geheel door met een spatel en laat nog even zachtjes sudderen.
  • Rasp 50 gr gruyère met de kaasrasp, en voeg ongeveer 2/3 van de kaas toe aan je tomaten.
    50 gr gruyère
  • Meng alles opnieuw goed door met een spatel.
  • Breek 5 eieren in kommetjes (dit is makkelijker om ze in de pan te gieten).
    5 eieren
  • Voeg voorzichtig de 5 eieren toe aan je pan.
  • Kruid opnieuw met een wat zout en strooi de rest van je geraspte gruyère erover.
    wat zout
  • Dek je pan af met een deksel en laat zo'n 4 tot 5 minuten zachtjes bakken op een laag vuur.
  • Haal je pan van het vuur, haal het deksel eraf.
  • Snipper wat Dillefijn en strooi dit over je warme shakshuka.
    wat Dille
  • Je Shakshuka is klaar! Serveer met wat brood, en smakelijk!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Shakshuka.

Zin in een goed, stevig en gezond ontbijt? Shakshuka! Heerlijk!
Het gerecht is geliefd vanwege zijn eenvoudige bereiding en de mogelijkheid om het aan te passen naar je eigen smaakvoorkeuren. Het is een populaire keuze voor een stevig ontbijt, brunch of zelfs een snelle en voedzame avondmaaltijd.

TIPS EN INFO :

    • Ons recept voor shakshuka en de bijhorende video geven je een basisrecept. Je kan naar je eigen smaak het gerecht aanpassen met andere kruiden en/of ingrediënten. 
    • Voor kruiden denken we aan komijn of paprikapoeder, maar ook dragon, salie of oregano geven het gerecht een meer zuiderse tint.
    • Ook basilicum in combinatie met mozarella! Waarom niet..je eigen shakshuka caprese...;-).
    • Extra ingrediënten zoals chorizo, feta of bladspinazie kunnen ook toegevoegd worden om de smaken te verrijken.
    • Harissa kan toegevoegd worden voor een meer Noord-Afrikaanse variant.
    • We willen maar zeggen, experimenteer! We willen je op deze manier aanzetten tot koken om zo te ontdekken wat je zelf graag lust!
    • Serveer het gerecht met brood, pittabrood of zelfs een stuk ciabatta.
    • Wil je de shakshuka serveren als complete maaltijd? Serveer het met gestoomde rijst, coucous of quinoa.
    • Opgelet, dit recept zal enkel lukken indien je een degelijke braiseerpan gebruikt!! Zorg voor zo'n pan in je keukenarsenaal! 
braiseerpan
braiseerpan
  • Een ander handig keukentool dat we zelf ook graag gebruiken is een knoflookpers! Dit spaart je de moeite om je knoflook te hakken op je snijplank. En zo houd je ook de knoflookgeur uit je plank. Ben je nog op zoek naar een degelijk exemplaar? Dan kunnen we je de knoflookpers van OXO aanraden! Topmateriaal en al jaar en dag gebruikt door onszelf!
  • OXO knoflookpers
    OXO knoflookpers
  • Wil je meer weten over de tomaat? Herkomst, bereiding en bewaren!
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Shakshuka! Ei met tomaat! Altijd een goede combinatie! Smakelijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Shakshuka
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
287
% Daily Value*
Fat
 
22
g
34
%
Saturated Fat
 
7
g
44
%
Trans Fat
 
0.03
g
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
11
g
Cholesterol
 
291
mg
97
%
Sodium
 
1015
mg
44
%
Potassium
 
364
mg
10
%
Carbohydrates
 
7
g
2
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
4
g
4
%
Protein
 
15
g
30
%
Vitamin A
 
2453
IU
49
%
Vitamin C
 
60
mg
73
%
Calcium
 
225
mg
23
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Shakshuka, shakshuka recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...