Quichedeeg
Ontdek het ultieme quichedeeg recept: eenvoudig, veelzijdig en perfect voor elke quiche. Stap voor stap naar perfectie in je keuken - ideaal voor zowel beginners als meer ervaren bakkers.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 310 gr patisseriebloem
- snuifje zout
- 75 gr water
- 190 gr roomboter Zacht! Op kamertemperatuur!
Instructies
- We gaan zelf quichedeeg maken.
- Stort de patisseriebloem op je werkblad.310 gr patisseriebloem
- Maak met je hand of met je deegschraper een kuiltje in je bloem.
- Voeg een snuifje zout toe.snuifje zout
- Giet het water in het kuiltje.75 gr water
- Werk nu zachtjes het water onder de bloem.
- Van het moment dat je een deeg begint te krijgen ga je de zachte roomboter toevoegen aan je deeg.190 gr roomboter
- Kneed het quichedeeg héél goed door! Gebruik je deegschraper als hulp.
- Tip: Is je deeg te plakkerig, bestrooi het met wat extra bloem.
- Je quichedeeg is klaar van het moment dat al je bloem op je werkblad vermengd is, en je een mooie gladde bol hebt. Je deeg moet soepel zijn.
- Leg het deeg nu even in een mengkom en dek het af met wat huishoudfolie.
- Laat het even rusten op kamertemperatuur.
- Je quichedeeg is nu klaar voor verdere verwerking.
RECEPT VIDEO
Notities
Quichedeeg.
Met dit basisrecept heb je snel en makkelijk je eigen quichedeeg gemaakt! Het smaakt een stuk lekkerder dan de kant-en-klare variant uit de winkel! Dit is de perfecte basis voor allerlei quiches, of zoals onze noorderburen ook wel eens graag zeggen, "een hartige taart"!INFO EN TIPS :
- Dit deeg dient als basis. De meest bekende quiche is de klassieker "Quiche Lorraine".
- Het deeg kan evenwel ook gebruikt worden voor appeltaart, bananentaart of ander zoeter gebak.
- Ook die andere klassieker, quiche met broccoli en spek kan je terugvinden in onze receptenbundel.
- Belangrijk is wel dat je het quichedeeg altijd eerst blind afbakt. Dit wil zeggen dat je je taartvorm invet met wat boter of bakspray, bekleed met het deeg, voorzie het van een vel bakpapier, en dan onder het gewicht van bakparels 25 tot 30minuten gaat afbakken in een oven van 180°C.
- Bakparels zijn een enorm handig hulpmiddel voor het blind afbakken van taartbodems. Het zorgt voor het juiste gewicht en druk op je taartbodem zodat deze niet gaat rijzen. Ook om bladerdeeg of de voorgemaakte degen (die je in de supermarkt kan vinden), zoals kruimeldeeg, kan je met deze bakparels juist en op een makkelijke manier blind afbakken. (Let wel, indien je ze aankoopt, je hebt wel wat nodig, voorzie voldoende parels want meestal kom je er niet met 1 potje zoals ze verkocht worden)
- Je kan het hartige taart deeg of quichedeeg tot maximum een week, indien goed ingepakt en afgesloten met huishoudfolie, in je koelkast bewaren. Invriezen kan ook tot een 3tal maanden.
- Wanneer je het deeg in de koelkast of vriezer hebt bewaard en wil gaan gebruiken, haal het tijdig uit en laat op kamertemperatuur komen.
- Een véél voorkomend probleem is dat je een te natte of niet gare taartbodem krijgt. Dit kan je voorkomen door het blind afbakken (zoals hierboven omschreven).
- Indien het echt niet lukt dan kan je het oplossen door de bovenkant van de quiche of taart af te dekken en dan zo ver mogelijk onderin je oven op een dichte bakplaat te zetten (dat geleidt de warmte). Na de volledige baktijd uit het recept, haal je de volledige vorm van de quiche af en bak je de quichebodem nogmaals 10 – 15 minuten zodat zowel de bodem als de bovenkant mooi bruin gebakken zijn.
- En ja, dit quichedeeg wordt gemaakt zonder ei! (Die vraag krijgen we nog wel eens..)
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Quichedeeg
Serving Size
1 quichebodem
Amount per Serving
Calories
1245
% Daily Value*
Fat
79
g
122
%
Saturated Fat
49
g
306
%
Trans Fat
3
g
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
20
g
Cholesterol
204
mg
68
%
Sodium
616
mg
27
%
Potassium
189
mg
5
%
Carbohydrates
118
g
39
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
0.5
g
1
%
Protein
17
g
34
%
Vitamin A
2374
IU
47
%
Calcium
47
mg
5
%
Iron
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.