Quiche Lorraine! Een stap voor stap recept!

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine! Een stap voor stap recept!

Qui­che lor­rai­ne is de meest geken­de qui­che. Een har­tig taart­je met spek, eie­ren en kaas dat ieder­een wel lust!
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins
Cour­se cake en gebak, Hap­jes, amu­ses en bites, Voorgerechten
Cui­si­ne Basis­keu­ken, Frans, gebak
Ser­vings 6 per­so­nen
Calo­ries 1012 kcal

Ingrediënten
  

voor de quiche bodem:

  • 310 g bloem
  • wat zout
  • 75 g water
  • 190 g room­bo­ter op kamer­tem­pe­ra­tuur

Voor de quiche vulling:

  • 1 prei
  • 1 ui
  • 200 gr gerookt spek
  • 250 gr cham­pig­nons
  • 4 eie­ren
  • 25 cl culi­nai­re room min­stens 35% vetgehalte
  • 150 gr Gruy­e­re kaas gema­len
  • wat peper
  • wat zout
  • wat noot­mus­kaat

Instructies
 

Voor het quichedeeg.

  • Doe de bloem op je werk­ta­fel en maak een kuiltje.
    310 g bloem
  • Voeg een snuif­je zout toe.
    wat zout
  • Voeg 75gr water toe.
    75 g water
  • Begin met alles te mengen.
  • Voeg 190gr room­bo­ter toe (op kamertemperatuur).
    190 g roomboter
  • Kneed het deeg goed door en bestrooi af en toe met wat bloem.
  • Kneed tot een soe­pel deeg.
  • Leg het deeg in een meng­kom, dek af met huis­houd­fo­lie en laat even rusten.

Voor de quiche vulling.

  • Maak je prei pro­per en snijd fijn.
    1 prei
  • Snijd je ui fijn.
    1 ui
  • Snijd je gerookt spek in reepjes.
    200 gr gerookt spek
  • Maak je cham­pig­nons pro­per en snijd in kwartjes.
    250 gr champignons

Maak je Quiche bodem.

  • Ver­warm je oven op 180°C.
  • Bestuif je werk­vlak met bloem.
  • Neem je taart­vorm, deeg­rol en qui­che deeg erbij.
  • Rol het deeg met je deeg­rol voor­zich­tig uit, iets gro­ter dan je taart­vorm.
  • Vet je taart­vorm in met wat zach­te boter of bak­spray.
  • Leg je deeg voor­zich­tig over je taart­vorm, en gebruik je vin­gers om het deeg goed in de vorm te laten passen.
  • Rol nu met je deeg­rol over het deeg en de taart­vorm. Ver­wij­der over­tol­lig deeg.
  • Leg een vel bak­pa­pier over je deeg, en vul de taart­vorm met bak­pa­rels. Er moet gewicht op het deeg lig­gen bij het voor­bak­ken, anders gaat je deeg omhoog komen.
  • Bak nu de qui­che bodem blind af op 180°C gedu­ren­de 30 minu­ten. Haal hem erna uit de oven en laat wat afkoe­len op een taartroos­ter voor je hem ver­der gebruikt.
  • Zet onder­tus­sen ook je oven lager. Zet hem op 160°C voor het afbak­ken van je qui­che lorraine.

Maak je quiche beslag verder af.

  • Doe een klont­je boter in een koe­ken­pan en laat smelten.
  • Stoof de ui en prei hier zacht­jes in aan.
  • Sto­ven, niet bak­ken! Schep erna in een mengkom.
  • Bak in dezelf­de pan je spek­blok­jes aan. Laat ze uit­lek­ken en voeg ze met een spa­tel in de meng­kom bij de prei en ui.
  • Smelt opnieuw wat boter in je pan en bak de cham­pig­nons kort aan.
  • Voeg nu al dit toe aan je afge­koel­de qui­che bodem.
  • Doe de eie­ren in een meng­kom en klop ze los met een klei­ne klop­per.
    4 eie­ren
  • Kruid met wat peper, noot­mus­kaat en zout.
    wat peper, wat zout, wat noot­mus­kaat
  • Voeg de room toe en klop alles goed onder elkaar.
    25 cl culi­nai­re room
  • Voeg de gema­len kaas toe en meng.
    150 gr Gruy­e­re kaas
  • Ver­deel nu dit beslag over de gevul­de quiche.
  • Zet je qui­che lor­rai­ne in het mid­den van je oven en bak hem nog 35 minu­ten af op 160°C.
  • Haal de qui­che uit de oven, plaats hem op een taartroos­ter en laat min­stens afkoe­len tot hij op kamer­tem­pe­ra­tuur is.
  • Dan pas kan je hem uit de vorm halen!
  • Je qui­che lor­rai­ne is klaar! Smakelijk!
  • Een gou­den tip!!! Maak je qui­che min­stens een dag op voor­hand! Laat hem afkoe­len tot kamer­tem­pe­ra­tuur, haal hem uit de taart­vorm en laat hem een nacht door en door afkoe­len in de koel­kast. Erna kan je hem licht­jes terug opwar­men in oven, onder de grill of kort in de microgolfoven. 

Notities

Quiche Lorraine.

Qui­che lor­rai­ne is een klassieker!
Hoe­wel qui­ches met bij­na alles kun­nen wor­den gemaakt, van vlees en groen­ten tot zee­vruch­ten, krui­den en kazen, is de koning onder deze heer­lij­ke gebak­ken taart­jes nog steeds de ori­gi­ne­le qui­che Lor­rai­ne, die een­vou­dig­weg bestaat uit een bodem van korst­deeg die wordt gevuld met spek, prei, cham­pig­nons, eie­ren, room, noot­mus­kaat en een vleug­je zout en peper.
KokenKoken
Het woord qui­che zou zijn afge­leid van het Duit­se woord küchen, dat taart bete­kent, aan­ge­zien de eer­ste qui­ches uit Lot­ha­rin­gen wer­den gemaakt met brood­deeg in plaats van korst­deeg. In de Fran­se regio Lot­ha­rin­gen wordt deze qui­che tra­di­ti­o­neel geser­veerd op de dag van mei, bij gebra­den speenvarken.
Alle ande­re dagen van het jaar wordt hij als voor­ge­recht geser­veerd, meest­al met een groe­ne sala­de ernaast, en wordt hij meest­al op kamer­tem­pe­ra­tuur of warm gege­ten, ter­wijl de goud­brui­ne korst nog knap­pe­rig is.


INFO EN TIPS :

  • Je kan qui­che maken met groen­ten dewel­ke je ver­kiest. Zorg er altijd voor dat je groen­ten gebruikt die niet opnieuw vocht of water los­la­ten in je qui­che tij­dens het bak­ken. Dan zal je qui­che helaas niet lukken.
  • Stoof de groen­ten ook altijd maar zacht­jes aan, ze bak­ken en garen immers nog ver­der tij­dens het bak­ken van je quiche.
  • Ook het spek kan je ver­van­gen door ham, zalm, gerook­te zalm…je kan uit­pro­be­ren en een qui­che maken met de zaken die je graag lust. Expe­ri­men­te­ren maar!
  • Qui­che met broc­co­li en gerook­te zalm is hier een schoolvoorbeeld.
  • En ik wil het hier nog eens opnieuw ver­mel­den! Maak je qui­che een dag op voor­hand! De qui­che zal zich veel beter ‘zet­ten’, sma­ken zul­len zich beter uiten.
  • Stan­daard en heel klas­siek wordt qui­che geser­veerd als voor­ge­recht met een fris­se sala­de erbij.
  • Let op met calo­rie­ën! Een stuk qui­che telt er aar­dig wat!
  • De bodem van de qui­che lor­rai­ne moet je eerst ‘blind bak­ken’. Hier­voor gebruik je best bak­pa­rels, maar als je deze niet in huis hebt kan je ook split­erw­ten, peu­len of iets der­ge­lijks gebrui­ken. Er moet gewicht op je bodem lig­gen, anders komt je deeg omhoog. Leg steeds een vel bak­pa­pier en daar­op je bak­pa­rels of ander gewicht.


Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Qui­che Lor­rai­ne! Met ons stap voor stap recept lukt het je zeker en vast!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Qui­che Lor­rai­ne! Een stap voor stap recept!
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
1012
% Dai­ly Value*
Fat
 
78
g
120
%
Satu­ra­ted Fat
 
44
g
275
%
Trans Fat
 
1
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
6
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
23
g
Cho­les­te­rol
 
338
mg
113
%
Sodi­um
 
745
mg
32
%
Pot­as­si­um
 
574
mg
16
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
51
g
17
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
7
g
8
%
Pro­tein
 
29
g
58
%
Vita­min A
 
2546
IU
51
%
Vita­min C
 
6
mg
7
%
Cal­ci­um
 
440
mg
44
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word qui­che lor­rai­ne, qui­che lor­rai­ne prei, qui­che lor­rai­ne recept
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!