Quiche Lorraine! Een stap voor stap recept!

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine! Een stap voor stap recept!

Quiche lorraine is de meest gekende quiche. Een hartig taartje met spek, eieren en kaas dat iedereen wel lust!
5 from 1 vote
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 1 hour
Totale tijd 1 hour 30 minutes
Course cake en gebak, Hapjes, amuses en bites, Voorgerechten
Cuisine Basiskeuken, Frans, gebak
Servings 6 personen
Calories 1012 kcal

Ingrediënten
  

voor de quiche bodem:

  • 310 g bloem
  • wat zout
  • 75 g water
  • 190 g roomboter op kamertemperatuur

Voor de quiche vulling:

  • 1 prei
  • 1 ui
  • 200 gr gerookt spek
  • 250 gr champignons
  • 4 eieren
  • 25 cl culinaire room minstens 35% vetgehalte
  • 150 gr Gruyere kaas gemalen
  • wat peper
  • wat zout
  • wat nootmuskaat

Instructies
 

Voor het quichedeeg.

  • Doe de bloem op je werktafel en maak een kuiltje.
    310 g bloem
  • Voeg een snuifje zout toe.
    wat zout
  • Voeg 75gr water toe.
    75 g water
  • Begin met alles te mengen.
  • Voeg 190gr roomboter toe (op kamertemperatuur).
    190 g roomboter
  • Kneed het deeg goed door en bestrooi af en toe met wat bloem.
  • Kneed tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg in een mengkom, dek af met huishoudfolie en laat even rusten.

Voor de quiche vulling.

  • Maak je prei proper en snijd fijn.
    1 prei
  • Snijd je ui fijn.
    1 ui
  • Snijd je gerookt spek in reepjes.
    200 gr gerookt spek
  • Maak je champignons proper en snijd in kwartjes.
    250 gr champignons

Maak je Quiche bodem.

  • Verwarm je oven op 180°C.
  • Bestuif je werkvlak met bloem.
  • Neem je taartvorm, deegrol en quiche deeg erbij.
  • Rol het deeg met je deegrol voorzichtig uit, iets groter dan je taartvorm.
  • Vet je taartvorm in met wat zachte boter of bakspray.
  • Leg je deeg voorzichtig over je taartvorm, en gebruik je vingers om het deeg goed in de vorm te laten passen.
  • Rol nu met je deegrol over het deeg en de taartvorm. Verwijder overtollig deeg.
  • Leg een vel bakpapier over je deeg, en vul de taartvorm met bakparels. Er moet gewicht op het deeg liggen bij het voorbakken, anders gaat je deeg omhoog komen.
  • Bak nu de quiche bodem blind af op 180°C gedurende 30 minuten. Haal hem erna uit de oven en laat wat afkoelen op een taartrooster voor je hem verder gebruikt.
  • Zet ondertussen ook je oven lager. Zet hem op 160°C voor het afbakken van je quiche lorraine.

Maak je quiche beslag verder af.

  • Doe een klontje boter in een koekenpan en laat smelten.
  • Stoof de ui en prei hier zachtjes in aan.
  • Stoven, niet bakken! Schep erna in een mengkom.
  • Bak in dezelfde pan je spekblokjes aan. Laat ze uitlekken en voeg ze met een spatel in de mengkom bij de prei en ui.
  • Smelt opnieuw wat boter in je pan en bak de champignons kort aan.
  • Voeg nu al dit toe aan je afgekoelde quiche bodem.
  • Doe de eieren in een mengkom en klop ze los met een kleine klopper.
    4 eieren
  • Kruid met wat peper, nootmuskaat en zout.
    wat peper, wat zout, wat nootmuskaat
  • Voeg de room toe en klop alles goed onder elkaar.
    25 cl culinaire room
  • Voeg de gemalen kaas toe en meng.
    150 gr Gruyere kaas
  • Verdeel nu dit beslag over de gevulde quiche.
  • Zet je quiche lorraine in het midden van je oven en bak hem nog 35 minuten af op 160°C.
  • Haal de quiche uit de oven, plaats hem op een taartrooster en laat minstens afkoelen tot hij op kamertemperatuur is.
  • Dan pas kan je hem uit de vorm halen!
  • Je quiche lorraine is klaar! Smakelijk!
  • Een gouden tip!!! Maak je quiche minstens een dag op voorhand! Laat hem afkoelen tot kamertemperatuur, haal hem uit de taartvorm en laat hem een nacht door en door afkoelen in de koelkast. Erna kan je hem lichtjes terug opwarmen in oven, onder de grill of kort in de microgolfoven.

Notities

Quiche Lorraine.

Quiche lorraine is een klassieker!
Hoewel quiches met bijna alles kunnen worden gemaakt, van vlees en groenten tot zeevruchten, kruiden en kazen, is de koning onder deze heerlijke gebakken taartjes nog steeds de originele quiche Lorraine, die eenvoudigweg bestaat uit een bodem van korstdeeg die wordt gevuld met spek, prei, champignons, eieren, room, nootmuskaat en een vleugje zout en peper.
KokenKoken
Het woord quiche zou zijn afgeleid van het Duitse woord küchen, dat taart betekent, aangezien de eerste quiches uit Lotharingen werden gemaakt met brooddeeg in plaats van korstdeeg. In de Franse regio Lotharingen wordt deze quiche traditioneel geserveerd op de dag van mei, bij gebraden speenvarken.
Alle andere dagen van het jaar wordt hij als voorgerecht geserveerd, meestal met een groene salade ernaast, en wordt hij meestal op kamertemperatuur of warm gegeten, terwijl de goudbruine korst nog knapperig is.


INFO EN TIPS :

  • Je kan quiche maken met groenten dewelke je verkiest. Zorg er altijd voor dat je groenten gebruikt die niet opnieuw vocht of water loslaten in je quiche tijdens het bakken. Dan zal je quiche helaas niet lukken.
  • Stoof de groenten ook altijd maar zachtjes aan, ze bakken en garen immers nog verder tijdens het bakken van je quiche.
  • Ook het spek kan je vervangen door ham, zalm, gerookte zalm...je kan uitproberen en een quiche maken met de zaken die je graag lust. Experimenteren maar!
  • Quiche met broccoli en gerookte zalm is hier een schoolvoorbeeld.
  • En ik wil het hier nog eens opnieuw vermelden! Maak je quiche een dag op voorhand! De quiche zal zich veel beter 'zetten', smaken zullen zich beter uiten.
  • Standaard en heel klassiek wordt quiche geserveerd als voorgerecht met een frisse salade erbij.
  • Let op met calorieën! Een stuk quiche telt er aardig wat!
  • De bodem van de quiche lorraine moet je eerst 'blind bakken'. Hiervoor gebruik je best bakparels, maar als je deze niet in huis hebt kan je ook spliterwten, peulen of iets dergelijks gebruiken. Er moet gewicht op je bodem liggen, anders komt je deeg omhoog. Leg steeds een vel bakpapier en daarop je bakparels of ander gewicht.


Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Quiche Lorraine! Met ons stap voor stap recept lukt het je zeker en vast!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Quiche Lorraine! Een stap voor stap recept!
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
1012
% Daily Value*
Fat
 
78
g
120
%
Saturated Fat
 
44
g
275
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
6
g
Monounsaturated Fat
 
23
g
Cholesterol
 
338
mg
113
%
Sodium
 
745
mg
32
%
Potassium
 
574
mg
16
%
Carbohydrates
 
51
g
17
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
7
g
8
%
Protein
 
29
g
58
%
Vitamin A
 
2546
IU
51
%
Vitamin C
 
6
mg
7
%
Calcium
 
440
mg
44
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword quiche lorraine, quiche lorraine prei, quiche lorraine recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
5
Share to...